5 Perkara Yang Perlu Dilakukan Jika Ingin Bertukar Kerja Semasa Krisis Ekonomi

Ketika krisis ekonomi berlaku, semua orang akan melalui kehidupan yang sukar. Ada yang kehilangan pendapatan dan ada juga yang diberhentikan. Bagi mereka yang masih mempunyai pekerjaan, bersyukurlah.

Namun ada juga yang sedang mempertimbangkan untuk menukar karier bagi memastikan pendapatan mereka terjamin walau apa pun yang berlaku.

Tetapi, jangan terlalu terburu-buru. Jika anda termasuk dalam golongan yang ingin menukar perkerjaan, jom kita persiapkan diri terlebih dahulu dengan melakukan perkara di bawah.

1. Tingkatkan Kemahiran Diri

Sebelum bertukar pekerjaan, lebih baik kita mempersiapkan diri dengan meningkatkan kemahiran dan belajar skill baru. Ambil kesempatan di musim PKP untuk mengasah bakat yang dapat digunakan dalam pekerjaan baru kita nanti.

Kalau boleh, jangan terhadkan diri anda kepada satu bidang sahaja. Seeloknya mahirkan juga diri dalam bidang lain. Ini akan memberikan kita lebih banyak pilihan sekiranya apa yang kita rancang itu tidak berhasil.

2. Bersedia Dengan Pelbagai Kemungkinan

Nak bertukar kerjaya bukanlah sesuatu yang mudah. Tambahan pula pada waktu yang sukar ini. Pastinya kita berdepan dengan ramai pesaing lain.

Adalah penting untuk kita bersedia daripada segi emosi dan fizikal bagi menghadapi fasa ini.

Sekiranya kita berjaya untuk menukar bidangdan kerjaya sekalipun, tanamkan sikap untuk sentiasa beringat dan bersedia daripada segi kewangan. Juga sediakan Plan B bagi menghadapi pelbagai kemungkinan yang mungkin akan muncul selepas ini.

3. Teruskan Apa Yang Sedang Dilakukan

Jangan terlalu leka untuk mengejar impian sehingga kita tidak mengambil berat dengan pekerjaan yang kita sedang lakukan sekarang. Sambil meningkatkan ilmu dan skill baru, asah juga kemahiran dalam bidang sedia ada.

Buat senarai kebaikan dan juga keburukan jika bertukar kerjaya. Ini bagi memastikan kita membuat keputusan yang tepat dan tidak memakan diri kita di kemudian hari.

4. Luaskan Networking

Nak bertukar bidang kerjaya pada musim pandemik ini, bukanlah sesuatu perkara yang mudah. Kita perlu mempunyai jaringan sosial yang kuat yang boleh membantu kita mencari pekerjaan yang sesuai. Boleh juga kita bertanya dalam ‘network’ kita bagi mencari lubuk rezeki yang baru.

Mujurlah adanya pelbagai media sosial seperti Facebook, Twitter, LinkedIn dan sebagainya. Ianya dapat meluaskan perspektif dan pandangan yang jujur daripada mereka yang telah lama bekerja dalam bidang yang kita impikan itu.

5. Berbincang Dengan Ahli Keluarga

Sebelum membuat apa-apa keputusan, berbincanglah dahulu dengan keluarga dan juga teman-teman rapat yang mengenali kita. Pandangan mereka perlu juga diambil kira.

Ini kerana kita ingin membuat keputusan besar yang boleh mempengaruhi masa depan kita dan orang di sekeliling kita juga.

Keputusan untuk bertukar bidang kerjaya merupakan satu keputusan yang besar. Terutamanya dalam musim pandemik seperti sekarang. Jadi penting untuk kita mempertimbangkan perkara ini dengan sebaik-baiknya.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com/2020/05/05/career-advice-tips-for-changing-jobs-during-the-pandemic.html

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

OPR Naik Atau Tidak, Realiti Urus Kewangan Secara Berhemat Di Tangan Sendiri

KUALA LUMPUR, 18 Jan (Bernama) — Esok (19 Januari) akan menjadi detik tumpuan ramai rakyat negara ini, sama ada kadar dasar semalaman (OPR) akan dinaikkan lagi atau mungkinkah Bank Negara Malaysia (BNM) bertindak mengekalkan kadar semasa sehingga kesannya benar-benar reda.

Namun, persoalan utamanya, mampukah kita mempunyai OPR yang lebih menjurus untuk meningkat?

Kadar inflasi, khususnya makanan, meningkat 7.3 peratus pada November 2022 dan ia merupakan peningkatan bulan ke bulan yang tetap. Ini menyebabkan harga beberapa barangan melonjak lebih 100 peratus tahun lepas, sehingga mencetuskan perbincangan serius mengenai jaminan makanan.

Ketua Perangkawan, Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin berkata kenaikan 7.3 peratus bagi makanan adalah penyumbang utama kepada inflasi keseluruhan, diikuti pengangkutan yang meningkat 7.2 peratus seterusnya mengakibatkan kos logistik lebih tinggi.

Meskipun pelbagai usaha seperti menaikkan OPR telah dilakukan untuk mengawal tunai berlebihan dan menormalkan permintaan, realitinya adalah sehingga ke hari ini, orang ramai masih menunggu situasi itu menjadi bertambah baik atau sekurang-kurangnya kurang memeritkan.

Kenaikan OPR boleh mengehadkan aliran tunai bagi orang biasa di jalanan terutama mereka yang mempunyai pinjaman kereta atau perumahan, atau kedua-duanya.

Bagi mereka yang membuat perjanjian pinjaman sebelum pandemik COVID-19, kadar faedah itu akan dinormalkan.

Malangnya bagi mereka yang membiayai semula pinjaman atau mendaftar bagi pembiayaan baharu dalam tempoh tersebut, terutama untuk komitmen jangka panjang seperti pinjaman perumahan atau automotif, mereka akan mendapati keadaan ini amat sukar.

Begitu juga dengan pinjaman peribadi.

Kesimpulannya, kos pinjaman kini lebih tinggi kerana kos wang juga meningkat. Ini mengakibatkan mudah tunai kewangan semakin menyusut bagi ramai orang.

Walau bagaimanapun, kita perlu sedar bahawa normalisasi OPR adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan untuk memastikan pelaburan asing terus mengalir masuk pada kadar yang baik dan kadar pertukaran ringgit-dolar Amerika Syarikat dikekalkan dalam julat yang positif.

Ini memandangkan dolar AS adalah mata wang perdagangan global utama, dan seandainya ringgit terus rendah berbanding dolar AS, keburukannya bukan hanya berganda malah lebih daripada itu.

Kepentingan Celik Kewangan

Mengikut Laporan Risiko Global 2023 oleh Forum Ekonomi Dunia (WEF) dalam Tinjauan Pendapat Eksekutif (EOS), aspek seperti kos sara hidup dan inflasi ketara atau berterusan serta krisis hutang merupakan tiga risiko utama di Malaysia.

Laporan sama turut menyenaraikan kos sara hidup sebagai risiko global paling serius susulan tindakan penutupan ekonomi akibat pandemik COVID-19, gangguan rantaian bekalan akibat perang Rusia-Ukraine serta sekatan eksport dengan setiap satunya terbukti melonjakkan inflasi.

Ketua Pegawai Pelaburan Principal Asset Management Bhd, Patrick Chang berkata walaupun paras inflasi itu mengejutkan ramai di Malaysia dan global pada 2022, aspek seperti kenaikan agresif Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) juga hanya meningkatkan lagi ketidaktentuan pasaran.

Bagaimanapun, beliau berkata keadaan itu dijangka menyederhana tidak lama lagi.

Chang turut mengakui terdapat banyak kebimbangan mengenai ekonomi pada 2022 dan berharap keadaan menjadi lebih biasa bagi Malaysia pada tahun ini.

Mengulas aspek simpanan, satu kajian RinggitPlus menunjukkan hanya tujuh daripada setiap 10 rakyat Malaysia menyimpan kurang daripada RM500 sebulan dengan kebanyakannya tidak mampu menyimpan langsung.

Dalam keadaan sedemikian, apakah pilihan atau yang boleh kita lakukan? Mampukah kita untuk berjimat cermat dalam persekitaran yang menyaksikan keadaan sebegitu mencabar?

Ketika Malaysia menjadi sebuah negara menua, kalangan yang tidak lagi mampu untuk bekerja perlu berusaha lebih gigih untuk menabung, paling tidak pun sedikit setiap bulan demi masa depan apabila bersara kelak.

Apa yang penting, tiada jumlah simpanan yang boleh dilihat sebagai kecil. Bagi setiap RM1 yang disimpan, itulah juga pulangannya dan boleh menjadi penyelamat ketika waktu sukar selain pilihan termasuk aplikasi pelaburan Raiz yang boleh membantu.

Selain itu, adalah penting untuk mempunyai perancang kewangan bagi memanfaatkan lebih banyak peluang yang ada.

Namun, jika keadaan tersasar atau di luar kawalan, adalah wajar untuk mendapatkan bantuan profesional seperti Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) bagi membantu melaras semula kewangan anda.

Justeru, apa juga keputusan OPR esok, realitinya kita perlu ‘bangkit’ bertindak mengukuhkan aspek celik kewangan serta persediaan bagi mengharungi keadaan demi masa depan sendiri.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/opr-naik-atau-tidak-realiti-urus-kewangan-secara-berhemat-di-tangan-sendiri/