Untung Saham Yang Sama Berkali-Kali Dengan Teknik Ini

Semua orang boleh terlibat dalam pasaran saham. Tak kisah apa latar belakang anda. Asalkan ada kemahuan dan berani mengambil risiko.

Tetapi itu semua perlu diterjemahkan dengan ilmu pengetahuan, bukan zero tak tahu apa-apa dan terus terjah masuk ke pasaran.

Harga saham turun dan naik itu biasa. Dia bukan meroket naik sepanjang masa. Sebab itu seboleh-bolehnya kita memang nak elak daripada rugi dan memaksimumkan keuntungan.

Tetapi benarkah ada teknik yang dapat mengurangkan risiko dalam pelaburan saham?

Jawapannya, ya memang ada dan wujud banyak teknik yang digunapakai para pelabur dan pedagang saham.

Sebenarnya, anda boleh lakukannya sendiri dengan teknik yang kami kongsikan dalam artikel ini.

Teknik ini bukan sahaja digunakan oleh trader saham Malaysia tetapi turut digunakan oleh trader saham antarabangsa.

Pedagang antarabangsa terkenal bernama Rayner Teo menamakan teknik ini sebagai ‘Stuck In a Box”.

Apa itu ‘Stuck In A Box’?


Sumber: Majalah Labur

Gambar rajah di atas adalah contoh harga saham yang bergerak dalam satu jurang harga.

Garisan merah mewakili paras rintangan (resistance) dan garisan berwarna biru pula mewakili paras sokongan (support).

Teknik ini sebenarnya mudah dan senang untuk dipraktikkan oleh pelabur atau pedagang yang baru berkecimpung dalam pasaran saham.

Sekiranya kita dapat mengenal pasti paras sokongan dan paras rintangan, lebih mudah untuk kita mengetahui paras terbaik untuk buy dan sell.

Berdasarkan gambar rajah di atas, ada sesetengah pedagang mungkin membeli saham pada titik A dan membuat keputusan memeram saham tersebut dan kemudian menjualnya di titik F.

Kenal pasti pergerakan harga sesebuah saham dengan baik dapat membantu anda untuk mendapatkan keuntungan yang maksimum.

Dengan teknik ini, kita sebenarnya boleh membuat keuntungan sebanyak 3 kali sekiranya kita membeli saham ini pada paras sokongan dan menjualnya pada paras rintangan.

Baca lagi 3 Cara Untuk Tentukan Support dan Resistance.

Perkara yang paling mengujakan adalah teknik yang sama boleh diulang berkali-kali untuk mendapatkan keuntungan hasil daripada lantunan ini.

Swing pertama  : Beli pada titik A & jual pada titik B

Swing kedua    : Beli pada titik C & jual pada titik D

Swing ketiga    : Beli pada titik E & jual pada titik F

Kajian Kes Swing Trading


Sumber: Trading View

Gambar rajah di atas adalah sebuah saham yang disenaraikan di Bursa Malaysia dan membuat corak pergerakan harga dalam jurang paras support dan paras resistance.

Nama saham terpaksa dirahsiakan bagi mengelakkan para pembaca tersalah tafsir sebagai saranan belian.

Anda ingin tahu di mana paras sokongan dan paras rintangan?

Paras sokongan adalah apabila candlestick beberapa kali cuba untuk jatuh. Namun begitu, harga saham seolah-olah disokong kuat di paras tersebut.

Jika anda dapat mengenal pasti paras sokongan, anda boleh membeli ketika harga saham berada di paras sokongan.

Paras rintangan pula adalah paras candlestick beberapa kali cuba untuk menembusi rintangan tersebut namun tidak berjaya.

Seterusnya saham tersebut membuat lantunan ke bawah semula untuk mencari paras support.

Apabila harga saham telah mencecah paras rintangan dan tidak berjaya melepasi paras rintangan, maka anda boleh merancang untuk menjual saham anda dan mengambil keuntungan.

Tak tahu bagaimana nak lukis support dan resistance?

Tak mengapa. Biar kami tunjukkan.

Baca sini :Tutorial Bergambar Cara Melukis Support Dan Resistance Menggunakan Trading View

Penulis sendiri mempunyai pengalaman mengaplikasikan teknik swing pada saham ini sepanjang bulan September 2020 sehingga Disember 2020.

Sekiranya para pedagang mengaplikasikan teknik swing pada saham ini maka mereka akan membeli saham tersebut ketika ianya berada hampir pada paras sokongan iaitu titik ‘A’.

Dan kemudian, menjualnya semula ketika saham gagal menembusi paras rintangan iaitu titik ‘B’.


Sumber: Trading View

Daripada gambar di atas, pedagang boleh membuat keuntungan sebanyak 4 kali sepanjang tempoh September 2020 sehingga Disember 2020. Jom lihat berapa ROI yang berjaya diperoleh daripada setiap swing tersebut.

Swing pertama  : 24% (Beli pada harga RM0.25; jual pada harga RM0.31)

Swing kedua     : 24% (Beli pada harga RM0.25; jual pada harga RM0.31)

Swing ketiga     : 19% (Beli pada harga RM0.26; jual pada harga RM0.31)

Swing keempat : 17% (Beli pada harga RM0.26; jual pada harga RM0.31)

Lihat potensi yang anda boleh dapat sekiranya anda menggunakan teknik swing ini berbanding hanya membeli saham ini sekali.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya pergerakan saham tidak seperti yang dijangka dan malah jatuh menembusi paras support?

Jawapannya adalah, cut loss.

Anda perlu tahu yang di dalam pelaburan saham tiada teknik yang mampu menjamin keuntungan konsisten 100%.


Sumber: Trading View

Kita kembali ke gambar rajah di atas.

Jika anda sedar pada titik B yang terakhir, saham ini akhirnya membuat breakout dan berjaya menembusi paras rintangan.

Jika anda telah menjual saham anda pada titik B yang terakhir dan saham tersebut berjaya membuat breakout pada keesokan harinya, anda boleh lah menggunakan teknik Buy on Breakout pula.

Baca juga Beli Saham Sebab Breakout, Jual Sebab Nak 10%

Natijahnya, jika anda masih bekerja dan tiada masa untuk mengawasi saham anda setiap hari, anda disarankan untuk mencuba teknik swing.

Setelah diperkenalkan dengan strategi ‘Stuck In A Box’ ini, anda boleh mula membuat carian saham-saham yang membuat pergerakan serupa dan praktikkan ilmu yang telah dipelajari dari artikel ini.

Sebenarnya kita tak perlu menghadap pasaran saham setiap hari.

Tak perlu lari-lari dari kerja hakiki. Tak kisahlah anda seorang doktor, engineer, cikgu, lecturer, property agent, yang kerja gomen atau swasta mahupun yang bisnes sendiri.

Nak tahu macam mana kami buat? Insha-Allah kami akan kongsikan ilmu dan pengalaman dalam Webinar Swing Trading.

Lupa kami nak beritahu, sesi kali ini bukan sehari tetapi kita belajar selama 5 HARI berturut-turut!! Daftar sekarang di Webinar Swing Trading

Artikel asal ditulis oleh Ronnie Chai di TheKapital.my

Previous ArticleNext Article

Boleh Ke Beli Saham Huawei?

Ren Zhengfei yang merupakan seorang bekas pegawai askar China telah mempelopor satu jenama telefon pintar yang tidak asing lagi pada 1987 iaitu Huawei (sebutan sebenar Wah-Way).

Sejak itu, Huawei telah berkembang pesat sehingga menjadi salah satu jenama telefon pintar terbesar di peringkat global setanding dengan Apple dan Samsung.

Sumber : Counterpoint

Sebelum kita jawab boleh atau tidak beli saham Huawei, eloklah kita ambil tahu serba sedikit latar belakang syarikat sama ada bagus atau tidak.

Pegangan yang besar dalam pasaran global ini diperkukuhkan lagi dengan penyata kewangan 2020 meskipun wabak COVID-19 melanda serta mendapat tentangan hebat bukan sahaja daripada Amerika Syarikat, malah negara barat yang lain.

Hal ini menyebabkan Huawei terpaksa memberhentikan 600 pekerja di Santa Clara, California dan pindahkan pejabatnya itu ke Kanada. Bukan itu sahaja, malah mereka seolah-olah memboikot jenama Huawei.

Seperti kita semua sedia maklum, mereka yang memiliki peranti Huawei terkini tidak lagi boleh menggunakan Playstore, Android lagi.

Persoalannya, bagaimana Huawei masih boleh untung? Dari mana Huawei jana pendapatan?

Sumber : Laporan Tahunan Huawei

Selain pembuatan telefon pintar, Huawei juga menyediakan servis dan jaringan telekomunikasi yang lebih mensasarkan segmen enterprise. Seperti mana kita boleh lihat dalam penyata kewangan terkini, sumbangan pendapatan segmen tersebut meningkat sebanyak 23%.

Antara faktor penyumbang kepada kenaikan ini adalah pengenalan Intelligent Twins yang terbina dari Huawei Cloud dan teknologi Artificial Intelligence (AI) sebagai tunjang kepada teknologi ini.

Disebabkan wabak COVID-19 yang melanda, terdapat banyak syarikat mula beradaptasi dengan teknologi terkini melalui jalinan dengan Huawei sebagai rakan strategik transformasi digital.

Sumber : Counterpointsearch

Tambahan, Huawei masih merupakan pemegang pasaran telefon pintar terbesar bagi China tahun lepas. Jadi, tidak hairanlah meskipun tidak disokong dan mendapat sekatan pelbagai pihak, Huawei tetap utuh mengatur strategi.

Begitulah serba-sedikit info penting yang boleh bantu kita untuk buat keputusan dalam pelaburan saham sesebuah syarikat bagi jangka masa panjang.

Meskipun prestasi dan perkembangan Huawei sangat memberangsangkan, anda tetap tidak boleh membeli saham syarikat itu. Ini kerana Huawei tidak diapungkan di pasaran saham dan kekal sebagai satu entiti swasta yang dimiliki oleh pekerja Huawei sahaja.

Hatta anda mempunyai warganegara China sekalipun, tetapi tidak bekerja dengan Huawei, anda tetap tidak dibenarkan memiliki saham syarikat tersebut. Pakar menggelar ini sebagai ‘kapitalisma pekerja’.

Dalam kes Huawei, CEO-nya hanya memiliki 1%. Manakala selebihnya dimiliki oleh kesatuan pekerja Huawei sendiri.

Sumber : asia.nikkei.com

Menarik sebenarnya kalau kita kaji struktur pemilikan syarikat sebegini. Malah terdapat juga beberapa syarikat terkenal yang menggunakan struktur ini seperti John Lewis Partnership dan Essilor.

Kelebihan struktur ini telah mewujudkan satu budaya positif dimana pekerja rasa diberi kepercayaan, teliti dengan kerja mereka dan sentiasa memikirkan untuk tambah baik perniagaan syarikat tersebut. Hal ini kerana pekerja diberi gaji berdasarkan tahap kerja yang dipikul serta memperoleh perkongsian untung secara telus.

Terdapat sinidiran mengatakan Huawei mendapat sokongan penuh kerajaan China. Huawei menafikan hal ini dan menegaskan kejayaannya hari ini adalah kerana mereka berdikari mengikut logik bisnes, bukan birokrasi politik yang banyak berlegar dalam syarikat-syarikat terapung terutamanya.

Sumber Rujukan:

Pernah dengar ungkapan.. Ada ilmu, duit akan datang dekat kita. Tiada ilmu, duit senang boleh hilang?

Pelaburan yang paling rendah risiko tetapi paling tinggi potensi keuntungannya adalah melabur dalam ilmu.

Adakah anda….

1. Belum ada ilmu asas pelaburan saham
2. Belum jumpa teknik yang sesuai dengan diri
3. Belum tahu masa terbaik untuk beli saham
4. Belum tahu nak pilih saham apa
5. Belum faham cara baca chart
6. Nak mula melabur saham tapi kurang yakin
7. Dah pernah belajar tentang saham, tapi dah lupa ilmu di kelas sebelum ini

Jika ANDA tergolong dalam kluster ini, jangan risau….

Kami akan kongsikan solusinya dalam kelas premium Webinar Senang Saham. Kelas premium ini yurannya ribu-ribu di luar sana.

Anda akan belajar lebih mendalam ilmu-ilmu yang wajib tahu:

ANALISIS FUNDAMENTAL
ANALISIS TEKNIKAL
SENTIMEN
TRADING PLATFORM
SCREENER

Dapatkan seat anda sekarang, ->thekapital.my/SenangSaham