3 Cara Untuk Tentukan Support dan Resistance

Support dan resistance adalah perkara yang semua pelabur perlu faham dan kuasai. Paras support dan resistance boleh membantu pelabur dalam menentukan harga untuk membuat belian atau pun jualan.

Namun, ada di antara kita yang masih kurang pasti dimana paras support dan resistance harus diletakkan. Support dan resistance yang paling biasa kita gunakan adalah apabila pergerakan harga saham pada sebelum ini telah gagal untuk melepasi sesuatu paras harga.

Selain daripada itu, terdapat juga beberapa jenis support dan resistance yang harus difahami.

1. Garisan Trend

Di antara support atau resistance yang mudah digunakan adalah garisan pada trend harga. Garisan support boleh dibuat dibawah candlestick pada paras higher low bagi saham yang sedang bergerak secara uptrend.

Manakala garisan resistance pula boleh dibuat diatas candlestick pada paras lower high bagi saham yang sedang bergerak secara downtrend. Garisan support atau resistance ini boleh menentukan berakhirnya satu trend pergerakan harga saham.

Garisan Trend Support
Garisan Trend Resistance

2. Moving Average

Moving Average (MA) adalah garisan yang paling mudah digunakan sebagai support dan resistance. MA yang digunakan sebagai support dan resistance boleh dibahagikan kepada tiga iaitu short-term, mid-term dan juga long-term.

MA20 boleh digunakan sebagai short-term support atau resistance dan MA50 pula boleh digunakan sebagai mid-term support atau resistance. MA200 pula boleh digunakan sebagai long-term support atau resistance.

Harga saham yang bergerak ke bawah melepasi paras MA200 berpotensi untuk meneruskan pergerakan downtrend untuk jangka masa panjang.

Manakala harga saham yang bergerak keatas melepasi paras MA200 pula berpotensi untuk meneruskan pergerakan uptrend untuk jangka masa panjang.

Contoh di bawah menunjukkan MA sebagai support pada bulatan A dan sebagai resistance pada bulatan B.

Support dan Resistance Moving Average

3. Nombor Genap

Akhir sekali, paras nombor genap juga boleh digunakan sebagai support atau resistance. Kecenderungan pelabur untuk membeli dan menjual pada harga genap telah menjadikan paras harga ini sebagai support dan resistance.

Situasi ini boleh kita lihat apabila harga saham sukar bergerak melepasi paras harga genap.

Sebagai contoh RM1.50 adalah harga genap, manakala RM1.53 adalah ganjil.

Support dan Resistance Nombor Genap

Dalam contoh di atas, nombor genap berada di paras RM4.00. Pergerakan harga saham yang sukar untuk melepasi paras harga genap pada RM4.00 telah menjadi resistance dan kemudiannya menjadi support pergerakan harga.

Pengenalan tiga jenis support dan resistance yang berlainan dari cara biasa kita gunakan diharapkan dapat membantu pelabur untuk membuat keputusan untuk membeli dan menjual dengan lebih tepat.

Panduan percuma : Tutorial Bergambar Cara Melukis Support Dan Resistance Menggunakan Trading View

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

KINI DIBUKA UNTUK PRE-ORDER!

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmu Teknikal Analisis: Reversal Bearish Tweezer Top

Kepada pelabur saham, Reversal Candlestick merupakan perkara yang tidak asing lagi untuk mereka gunakan apabila mengkaji dan menganalisis carta sesuatu saham. Antara Reversal Candlestick yang popular adalah seperti:-

  • Bullish/bearish engulfing
  • Morning star/evening star
  • Bullish/bearish harami

Artikel kali ini, kita akan mengulas tentang satu Reversal Candlestick yang jarang didendang. Reversal Candlestick tersebut adalah Tweezer Top dan Tweezer Bottom. 

Reversal Candlestick ini terbentuk daripada dua batang candlestick seperti gambar di atas. Tweezer Top merupakan Bearish Candlestick Pattern manakala Tweezer Bottom merupakan Bullish Candlestick Pattern. 

Bagi Tweezer Top Pattern, candlestick pertama adalah candlestick hijau yang ditutup tinggi pada hari berikut. Candlestick seterusnya dibuka sama tinggi dengan candlestick hijau hari sebelumnya kemudian jatuh lebih rendah berbanding harga pembukaan candlestick hijau pada hari sebelumnya. 

Tweezer Bottom pula merupakan Bullish Candlestick Pattern. Corak candlestick ini terbentuk apabila candlestick pertama berwarna merah panjang dan disusuli dengan candlestick hijau yang dibuka pada harga yang sama dengan harga penutupan hari sebelumnya. 

Untuk artikel kali ini, kita akan melihat contoh carta saham yang ada signal jualan apabila munculnya reversal Tweezer Top.

Tweezer Top Di Carta Time Dotcom

Sumber: TradingView

Jika kita perhatikan carta di atas, harga saham ini mulanya berada dalam bullish dengan kenaikan harga yang terus menerus. 

Apabila munculnya Tweezer Top seperti yang dibulatkan pada carta di atas, harga saham yang sebelumnya naik mula membuat penurunan harga atau pullback

Tweezer Top Di Carta Sedania Innovator

Sumber: TradingView

Sama seperti carta pertama tadi, carta saham Sedania Innovator ini sedang membuat kenaikan harga pada penghujung bulan November 2022, namun selepas munculnya candlestick Tweezer Top ini, harga saham gagal untuk meneruskan kenaikan dan meneruskan kejatuhan harga pada hari-hari berikutnya. 

Tweezer Top Pada Carta Reservoir Link Energy

Sumber: TradingView

Sama seperti dengan dua carta di atas, harga saham sedang berada di fasa bullish sebelum munculnya reversal Tweezer Top seperti yang dibulatkan di atas. 

Selepas reversal Tweezer Top, harga saham gagal untuk meneruskan kenaikan dan disambung dengan penurunan harga pada hari-hari berikutnya. 

Kesimpulan Tentang Tweezer Top  Pattern

Tweezer Top dan Tweezer Bottom ini adalah salah satu Reversal Pattern Candlestick yang ada dalam dunia pelaburan saham. 

Kewujudan pattern ini boleh dijadikan signal belian ataupun signal jualan sesuatu saham kepada pedagang saham. 

Signal ini juga tidak semestinya dijamin terjadi kerana pasaran saham ini sangat volatile dan ingat, bahawa “market” ini bukan kita yang punya. Jangan cuba melawan pasaran. 

Semoga artikel ini bermanfaat kepada anda. 

Maklumat yang terkandung di dalam artikel ini adalah untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Semua keputusan pelaburan adalah tanggungjawab individu dan anda harus mendapatkan nasihat daripada penasihat kewangan berlesen sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan. Pelaburan dalam saham melibatkan risiko dan keuntungan sendiri. Prestasi masa lalu juga tidak menjamin prestasi masa hadapan. Trade at your own risk.