3 Cara Untuk Tentukan Support dan Resistance

Support dan resistance adalah perkara yang semua pelabur perlu faham dan kuasai. Paras support dan resistance boleh membantu pelabur dalam menentukan harga untuk membuat belian atau pun jualan.

Namun, ada di antara kita yang masih kurang pasti dimana paras support dan resistance harus diletakkan. Support dan resistance yang paling biasa kita gunakan adalah apabila pergerakan harga saham pada sebelum ini telah gagal untuk melepasi sesuatu paras harga.

Selain daripada itu, terdapat juga beberapa jenis support dan resistance yang harus difahami.

1. Garisan Trend

Di antara support atau resistance yang mudah digunakan adalah garisan pada trend harga. Garisan support boleh dibuat dibawah candlestick pada paras higher low bagi saham yang sedang bergerak secara uptrend.

Manakala garisan resistance pula boleh dibuat diatas candlestick pada paras lower high bagi saham yang sedang bergerak secara downtrend. Garisan support atau resistance ini boleh menentukan berakhirnya satu trend pergerakan harga saham.

Garisan Trend Support
Garisan Trend Resistance

2. Moving Average

Moving Average (MA) adalah garisan yang paling mudah digunakan sebagai support dan resistance. MA yang digunakan sebagai support dan resistance boleh dibahagikan kepada tiga iaitu short-term, mid-term dan juga long-term.

MA20 boleh digunakan sebagai short-term support atau resistance dan MA50 pula boleh digunakan sebagai mid-term support atau resistance. MA200 pula boleh digunakan sebagai long-term support atau resistance.

Harga saham yang bergerak ke bawah melepasi paras MA200 berpotensi untuk meneruskan pergerakan downtrend untuk jangka masa panjang.

Manakala harga saham yang bergerak keatas melepasi paras MA200 pula berpotensi untuk meneruskan pergerakan uptrend untuk jangka masa panjang.

Contoh di bawah menunjukkan MA sebagai support pada bulatan A dan sebagai resistance pada bulatan B.

Support dan Resistance Moving Average

3. Nombor Genap

Akhir sekali, paras nombor genap juga boleh digunakan sebagai support atau resistance. Kecenderungan pelabur untuk membeli dan menjual pada harga genap telah menjadikan paras harga ini sebagai support dan resistance.

Situasi ini boleh kita lihat apabila harga saham sukar bergerak melepasi paras harga genap.

Sebagai contoh RM1.50 adalah harga genap, manakala RM1.53 adalah ganjil.

Support dan Resistance Nombor Genap

Dalam contoh di atas, nombor genap berada di paras RM4.00. Pergerakan harga saham yang sukar untuk melepasi paras harga genap pada RM4.00 telah menjadi resistance dan kemudiannya menjadi support pergerakan harga.

Pengenalan tiga jenis support dan resistance yang berlainan dari cara biasa kita gunakan diharapkan dapat membantu pelabur untuk membuat keputusan untuk membeli dan menjual dengan lebih tepat.

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

Iklan

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

KINI DIBUKA UNTUK PRE-ORDER!

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmu Technical Analysis: Bollinger Bands (BB)

Bollinger Bands merupakan indicator bagi mengukur volatility harga saham yang dicipta oleh John Bollinger. Garisan Bollinger Bands ini dilukis pada atas dan juga bawah garisan 20 Days Simple Moving Average (SMA20).

Dua garisan Bollinger Bands merupakan standard deviation bagi harga saham dan mewakili volatility harga tersebut. Positive standard deviation berada diatas garisan SMA20 dan negative standard deviation di bawah garisan tersebut.

Bollinger Bands digunakan bagi menandakan kedudukan harga yang berada dalam keadaan oversold atau pun overbought. Kedudukan harga yang menyentuh garisan atas Bollinger Bands dianggap overbought manakala harga yang menyentuh garisan bawah pula dianggap oversold.

Berdasarkan gambar diatas, titik A dan B merupakan contoh di mana harga saham menyentuh garisan atas Bollinger Bands yang menandakan situasi overbought.

Situasi ini kemudiannya disusuli dengan penurunan harga. Titik C dan D pula merupakan contoh harga saham yang menyentuh garisan bawah Bollinger Bands yang menandakan situasi oversold dan diikuti dengan kenaikan harga.

Bollinger Bands Contraction

Pergerakan Bollinger Bands yang semakin mengecil menandakan volatility harga saham semakin berkurang. Perlu diingatkan bahawa volatility harga yang semakin berkurang menyukarkan pedagang untuk membuat keuntungan.

Pergerakan Bollinger Bands yang semakin mengecil adalah disebabkan oleh harga saham yang bergerak dalam trend sideways. Para pedagang kebiasaannya akan mengelak daripada membuat keputusan membeli ketika sedang sideways.

Iklan

Fasa A dalam gambar di atas menunjukkan pergerakan Bollinger Bands yang semakin mengecil, menandakan pergerakan harga saham dalam trend sideways dan volatility harga yang semakin berkurang.

Bollinger Bands Expansion

Bollinger Bands kembali mengembang selepas melalui fasa pergerakan yang kecil. Ini menandakan bahawa volatility harga semakin meningkat.

Saiz pengembangan Bollinger Bands bergantung kepada jangka masa yang diambil dalam fasa mengecil. Semakin lama fasa Bollinger Bands bergerak secara kecil, semakin besar saiz pengembangan Bollinger Bands.

Kebanyakan para pedagang mengambil kesempatan membuat keuntungan dengan memilih untuk membeli pada fasa ini. Fasa B dalam gambar di atas menunjukkan pergerakan Bollinger Bands yang semakin mengembang, menandakan harga saham dalam keadaan uptrend dan volatility harga semangkin meningkat.

Selain daripada itu, Bollinger Bands juga boleh digunakan bagi memilih entry point bagi saham yang sedang dalam keadaan uptrend. Apabila harga menyentuh garisan atas Bollinger Bands, ia akan melakukan price correction dengan kembali ke garisan SMA20 sebelum meruskan kenaikan harga. Pedagang boleh memilih untuk membuat belian ketika harga berada pada garisan ini bagi mengambil kesempatan terhadap kenaikan harga.

Namun begitu, indicator Bollinger Bands tidak sesuai untuk digunakan dengan sendirinya kerana ia hanya menunjukkan perubahan volatility harga. Para pedagang perlulah mengambil kira faktor-faktor lain bagi mengukuhkan keputusan untuk membeli dan menjual saham.

Iklan

Apakah Time Frame Yang Sesuai Untuk Beli Saham?

Time frame atau (jangka masa) adalah salah satu teknik asas bagi menjana keuntungan secara konsisten, digunakan di dalam menganalisa chart pattern.

Malah ianya membantu memudahkan dalam membuat keputusan membeli atau menjual saham, sekiranya trader tidak dapat mengesyaki peluang yang ada dalam time frame tersebut, maka berhenti dari melakukan trade dengan segera lebih baik daripada kita trade tanpa panduan yang jelas.

Pada masa yang sama, time frame juga membantu mengenalpasti harga tertinggi atau terendah dalam tempoh tahunan atau tempoh keseluruhan time frame. Kupasan tajuk Time Frame ini sememangnya sangat luas untuk diperbincangkan kerana ianya bergantung kepada kefahaman dan teknik seseorang.

Tetapi kuncinya adalah, time frame menjadi tempat rujukan harga dan trend di dalam tempoh yang tertentu.

Di antara jenis-jenis time frame yang boleh diguna pakai dalam menganalisis chart, adalah time frame:

 • Tick chart.
 • 1 minit.
 • 5 minit.
 • 10 minit.
 • 15 minit.
 • 30 minit.
 • Setiap Jam (hourly).
 • Harian (daily).
 • Bulanan (monthly).

Jika diperhatikan, terlalu banyak time frame yang boleh digunakan.

Namun bagi mereka yang otai, mereka lebih gemar menggunakan time frame weekly, daily, 30 minit, dan 1 minit. Ianya bergantung kepada strategi trading mereka (intraday, swing, Mid-Term atau Long-Term).

Di dalam menganalisa chart, fasa uptrend, sideway dan downtrend boleh berbeza-beza mengikut pemilihan time frame. Oleh itu, time frame yang lebih pendek akan berlaku pengubahan fasa yang lebih cepat. Ini kerana time frame yang lebih pendek bergerak lebih pantas berbanding time frame yang lebih panjang.

Terdapat beberapa idea cara penggunaan time frame yang bersesuaian dengan strategi pelaburan, antaranya:

 • Pelabur yang gemar melakukan Intraday boleh gunakan tick chart atau minit chart (5,15,30 minit) atau hourly chart. Golongan ini lebih suka membeli dan menjual kurang dari satu jam, terkadang hanya untuk beberapa minit. Mereka mampu melakukan 2-3 transaksi dalam satu jam.

Dengan menggunakan time frame yang lebih pendek (hourly, 30-minit dan ke bawah), maka indicator-indicator tertentu terpaksa digunakan kerana candlestick tidak cukup sifatnya.

 • Pelabur Daily boleh gunakan hourly chart dan daily chart. Golongan ini sukakan pergerakan market pada hari yang sama. Kebiasaanya beberapa jam sahaja, akan trade sebanyak 2-3 kali sehari.
 • Pelabur Short-term boleh gunakan daily chart. Golongan ini suka beli dan jual dalam beberapa minggu, kadangkala sehingga sebulan. Melakukan trade beberapa kali dalam seminggu.
 • Mid-term trader boleh gunakan daily chart atau weekly chart kerana pergerakannya tidak terlalu agresif dan tidak memerlukan komitmen yang tinggi. Golongan ini suka meletakkan pegangan mereka sehingga beberapa bulan, terkadang sehingga hampir setahun. Melakukan trade sebanyak 2-3 kali sebulan.

Dengan kata lain, menggunakan time frame yang lebih panjang akan menentukan trend. Time frame yang sederhana akan menentukan isyarat perdagangan. Dan time frame yang lebih pendek akan memberi isyarat beli atau jual.

Iklan

Oleh itu, pemilihan time frame yang lebih panjang atau pendek akan menjadi pelengkap kepada strategi pelaburan utama anda.

Namun peringatan bagi pelabur, jangan sesekali terperangkap di dalam bising (noise) yang ada pada time frame jangka masa pendek atau menganalisa secara berlebih-lebihan, kerana time frame yang lebih pendek sekadar untuk mengesahkan atau membatalkan hipotesis pada strategi pembelian sahaja.

Walaubagaimanapun, penting untuk meninjau sesekali chart time frame yang berlainan untuk seketika dan tidak bergantung sepenuhnya kepada satu time frame sahaja.

Contohnya, seorang pelabur melabur menggunakan strategi pelaburan short term, daily chart adalah time frame yang sesuai. Melihat kepada daily chart syarikat menunjukkan kenaikan harga yang tinggi, sedangkan bila merujuk semula pada weekly chart, harga sudah memcecah support line dalam keadaan trend menurun.

Sebagai pelabur yang bijak ini adalah masa untuk bersedia membeli dengan banyak lagi.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Namun, persoalannya “Mana yang lebih sesuai untuk saya gunakan?”

Ini bergantung kepada strategi masing-masing. Jika pelabur masih baru (newbie) mengenali pasaran saham, sebaiknya belajar dan mahir terlebih dahulu time frame yang tidak terlalu agresif iaitu time frame daily chart, ini kerana menggunakan time frame berbeza-beza adalah sangat mengelirukan.

Dengan meluangkan masa untuk menganalisis beberapa time frame, trader mampu meningkatkan peluang keuntungan pada tradenya.

Kesimpulannya, mengkaji time frame yang lebih panjang dapat membantu kita melihat lebih banyak signal candlestick dan indikator yang lebih jelas.

Dengan menggunakan time frame yang lebih pendek, kita boleh meningkatkan jumlah transaksi, akan tetapi jumlah risikonya lebih tinggi berbanding strategi time frame yang panjang.

Akhir sekali, dengan gabungan beberapa time frame, trader mampu memahami lebih baik trend semasa dan akan memberi keyakinan yang lebih tinggi dalam membuat keputusan samada untuk beli atau jual sesuatu saham tersebut.

Iklan

Ilmu Technical Analysis: Relative Strength Index (RSI)

Leading indicator merupakan petunjuk bagi pergerakan harga saham yang lebih awal berbanding lagging indicator yang bersifat sebagai pengesahan bagi sesuatu pergerakan harga. Relative Strength Index (RSI) merupakan salah satu leading indicator yang terkenal dan banyak digunakan di dalam Technical Analysis.

Indicator yang dicipta oleh J. Welles Wilder Jr. pada tahun 1978 ini digunakan untuk mengenal pasti kekuatan momentum pergerakan harga. Graf RSI terbahagi kepada tiga kawasan iaitu dibawah 30%, diantara 30%-70% dan diatas 70%.

Di antara kegunaan RSI adalah untuk menentukan harga saham berada di paras oversold (terlebih jualan) jika berada di bawah 30%, atau di paras overbought (terlebih belian) apabila berada di atas 70%.

Momentum belian yang melebihi 70% kebiasaannya akan berkurangan dan akan berlakunya pembetulan harga. Oleh itu, garisan RSI didalam kawasan overbought dijadikan sebagai petunjuk untuk membuat jualan.

Begitu juga sebaliknya apabila momentum jualan melebihi momentum belian dan menyebabkan RSI kurang dari 30% ke kawasan oversold dijadikan sebagai petunjuk untuk membuat belian. Namun, membuat keputusan belian dengan menggunakan RSI sahaja tidak mencukupi.

Untuk penggunaan yang lebih efektif, RSI perlu digunakan bersama indicator yang lain.

RSI boleh digunakan bagi menentukan entry price di dalam kaedah trend following, di mana harga saham perlu berada dalam keadaan uptrend dan di atas garisan Moving Average.

Momentum bagi situasi pembetulan harga ketika uptrend boleh dikenalpasti melalui peratusan RSI. Garisan RSI akan menurun kekawasan oversold apabila situasi ini berlaku dan akan keluar daripada kawasan tersebut untuk meneruskan pergerakan uptrend.

Iklan

Contoh gambar diatas dapat menunjukkan pergerakan harga saham berada dalam keadaan uptrend dan di atas garisan Moving Average.

A menandakan bermulanya situasi pembetulan harga dan C menunjukkan RSI berada dikawasan overbought dan bermulanya pengurangan momentum belian.

Garisan Moving Average menjadi garisan support pada bulatan B dan garisan RSI berada diparas oversold pada bulatan D.

Bulatan D boleh dijadikan sebagai petunjuk untuk membuat belian kerana pergerakan RSI kembali melebihi 30% dan penurunan harga disokong oleh garisan Moving Average memberi kemungkinan harga saham akan kembali meneruskan pergerakan uptrend.

Garisan RSI di paras overbought memberi tanda terdapat momentum belian yang tinggi dan menandakan kemungkinan berlakunya pembetulan harga.

Namun, bagi pedagang mid-term dan long-term, situasi ini tidak sesuai dijadikan petunjuk untuk membuat jualan kerana situasi overbought pada RSI tidak menentukan berakhirnya pergerakan uptrend bagi harga saham tersebut seperti contoh di atas.

Bagaimanapun, kegunaan indicator boleh berbeza mengikut objektif dan strategi dagangan setiap individu.

Iklan

Kenali 5 Jenis Chart Utama Technical Analysis

Analisis Teknikal adalah merupakan kajian berasaskan pergerakan harga saham. Dan terdapat 5 jenis chart utama iaitu line chart, bar chart, candlestick chart, point & figure chart dan market profile chart.

Sebelum kita pergi lebih jauh, sudi kiranya kita recap balik apa itu Technical Analysis.

Apa Itu Technical Analysis?

Secara ringkasnya, Technical Analysis bermaksud mengkaji pergerakan saham dengan memberi keutamaan kepada harga saham dan jumlah dagangan (price & volume) dengan menggunakan carta, bagi menjangka pergerakan harga dan trend.

Trend pula bermaksud hala tuju saham, dan ada 3 trend iaitu Uptrend (pergerakan menaik saham), Downtrend (pergerakan menurun saham) dan Sideways (pergerakan mendatar saham). Kebiasaannya ia akan bergerak secara zig-zag.

Biasanya kita gunakan Technical Analysis bagi menentukan masa yang sesuai untuk jual beli saham.

Jom Berkenalan Dengan 5 Chart Utama

Berikut pula diterangkan secara umum untuk setiap jenis chart ini, dan anda boleh tentukan kemudian chart mana yang sesuai dengan jiwa anda untuk digunapakai dalam membantu anda untuk membuat kajian saham.

1. Line Chart

Sumber: Tax Guru

Merupakan chart paling asas dan mudah untuk diguna pakai. Turut dikenali sebagai ‘close only chart’ kerana menggunakan harga penutup untuk diplotkan pada carta. Paksi-x akan menunjukkan sela masa manakala paksi-y menunjukkan harga saham.

Kelebihan chart ini ialah ia senang dibaca kerana graf berbentuk garis dan senang mengenalpasti trend line serta support & resistance. Kelemahannya pula ialah maklumat tidak menyeluruh kerana tidak memasukkan harga tertinggi dan terendah saham.

2. Bar Chart

Merupakan antara carta yang sering digunapakai oleh chartist sebelum candlestick chart diperkenalkan. Memaparkan ‘range’ harga terendah dan tertinggi saham dalam satu garis menegak. Bagi satu-satu garisan tersebut akan menunjukkan harga pembukaan, tertinggi, terendah dan penutup pada hari tersebut.

Terdapat satu garisan kecil melintang menghala ke kiri menunjukkan harga pembukaan dan garis kecil melintang menghala ke kanan pula menunjukkan harga penutup saham. Keadaan bullish ketika harga penutup lebih tinggi dari harga pembukaan, manakala bearish sebaliknya.

Kelebihannya dapat menunjukkan trend reversal pattern apabila menggabungkan dua atau tiga bar chart. Ia termasuk key reversal, inside bar and outside bar. Key reversal bermaksud ‘turnaround’ iaitu pembalikan sentimen.

Contoh downside key reversal apabila H2>H1, L2<L1 dan C2<L1

Contoh upside key reversal apabila H2>H1, L2<L1, dan C2>H1

3. Candlestick Chart

Berasal dari Jepun dan digunakan oleh para pedagang disana untuk menganalisis pergerakan harga beras seawal abad ke-16. Namun kaedah ini dipopularkan oleh Steve Nison apabila beliau mula memperkenalkannya secara meluas untuk digunakan oleh pedagang saham dan forex.

Iklan

Sesebuah candlestick terdapat harga pembukaan, harga tertinggi, harga terendah, dan harga penutup. Bullish candle apabila harga penutup lebih tinggi daripada harga buka dan bearish candle pula sebaliknya.

Candlestick amat popular dalam kalangan trader kerana ia merupakan leading indicator dan dapat menunjukkan pergerakan harga saham seterusnya meramal price direction sama ada akan mengalami ‘continuation’ atau ‘reversal’.

4. Point and Figure

Sumber: Incredible Charts

Point and figure chart berbeza dari line & bar chart kerana tidak mempunyai paksi x dan y. Chart hanya menunjukkan harga saham semata-mata. Carta ini agak rumit kerana ia memerlukan maklumat harga untuk setiap urusniaga yang berlaku dalam sehari. 

Selalunya tanda ‘X’ digunakan untuk menunjukkan pergerakan harga menaik manakala tanda ‘O’ menunjukkan penurunan harga. 

Signal membeli saham apabila tanda ‘X’ pada kolum yang terakhir berada pada tahap yang lebih tinggi daripada tanda ‘X’  pada kolum sebelum ini.

Sebaliknya signal penjualan terhasil apabila tanda ‘O’ pada kolum yang terakhir berada pada tahap yang lebih rendah daripada tanda ‘O’ pada kolum yang sebelumnya. 

5. Market Profile

Dicipta oleh J Peter Steidlmayer pada tahun 1980an, seorang pit-trader berpengalaman di Chicago Board of Trade.

Market profile menunjukkan harga saham pada paksi menegak, manakala volume ditunjukkan pada paksi melintang. Time frame pula ditunjukkan melalui perkataan atau warna. Melalui taburan data yang diperolehi, anda akan dapat melihat akan terbentuk chart seperti bell-curve.

Praktis, Praktis Dan Praktis Lagi

Percayalah, ia mengambil masa yang agak lama untuk mahir dalam kajian mana-mana pun chart yang anda pilih. Ada yang makan bertahun lamanya. Sebab itu kita janganlah kita berputus asa dan terus lakukan yang terbaik.

Nak Belajar Mendalam Lagi Ilmu Technical Analysis?

KELAS ANALISA TEKNIKAL LEVEL 1 – KHAS UNTUK BEGINNER

Untuk level 1, anda akan mempelajari:

1. Membaca candle (OHLC) dan chart
2. Mencari saham dalam keadaan uptrend (HH-HL, 123-Pattern)
3. Support & Resistance (S&R)
4. Kekuatan S&R dari segi volume & gann
5. SBR/RBS
6. Bila masa yang sesuai untuk jual saham? (take profit / cut loss)
7. Money Management Rule
8. Risk Management Rule
9. Bila masa yang sesuai untuk beli saham? (entry point)
10. Strategi membeli dengan trendline menaik
11. Strategi membeli dengan breakout DTL
12. Strategi membeli pada RBS

Anda juga akan di-guide tentang cara penggunaan iSaham berdasarkan ilmu2 diatas. Cara melihat pada S&R dalam iSaham, cara monitor saham nak dibeli dan dijual menggunakan iSaham.

Yuran:
RM49 sahaja (harga promosi)

Sila layari FB iSaham untuk tengok tarikh yang bersesuaian. Bagi yang belum ada akaun CDS, anda juga berpeluang membuka akaun CDS dengan M+ secara percuma.

 

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!