3 Cara Untuk Tentukan Support dan Resistance

Support dan resistance adalah perkara yang semua pelabur perlu faham dan kuasai. Paras support dan resistance boleh membantu pelabur dalam menentukan harga untuk membuat belian atau pun jualan.

Namun, ada di antara kita yang masih kurang pasti dimana paras support dan resistance harus diletakkan. Support dan resistance yang paling biasa kita gunakan adalah apabila pergerakan harga saham pada sebelum ini telah gagal untuk melepasi sesuatu paras harga.

Selain daripada itu, terdapat juga beberapa jenis support dan resistance yang harus difahami.

1. Garisan Trend

Di antara support atau resistance yang mudah digunakan adalah garisan pada trend harga. Garisan support boleh dibuat dibawah candlestick pada paras higher low bagi saham yang sedang bergerak secara uptrend.

Manakala garisan resistance pula boleh dibuat diatas candlestick pada paras lower high bagi saham yang sedang bergerak secara downtrend. Garisan support atau resistance ini boleh menentukan berakhirnya satu trend pergerakan harga saham.

Garisan Trend Support
Garisan Trend Resistance

2. Moving Average

Moving Average (MA) adalah garisan yang paling mudah digunakan sebagai support dan resistance. MA yang digunakan sebagai support dan resistance boleh dibahagikan kepada tiga iaitu short-term, mid-term dan juga long-term.

MA20 boleh digunakan sebagai short-term support atau resistance dan MA50 pula boleh digunakan sebagai mid-term support atau resistance. MA200 pula boleh digunakan sebagai long-term support atau resistance.

Harga saham yang bergerak ke bawah melepasi paras MA200 berpotensi untuk meneruskan pergerakan downtrend untuk jangka masa panjang.

Manakala harga saham yang bergerak keatas melepasi paras MA200 pula berpotensi untuk meneruskan pergerakan uptrend untuk jangka masa panjang.

Contoh di bawah menunjukkan MA sebagai support pada bulatan A dan sebagai resistance pada bulatan B.

Support dan Resistance Moving Average

3. Nombor Genap

Akhir sekali, paras nombor genap juga boleh digunakan sebagai support atau resistance. Kecenderungan pelabur untuk membeli dan menjual pada harga genap telah menjadikan paras harga ini sebagai support dan resistance.

Situasi ini boleh kita lihat apabila harga saham sukar bergerak melepasi paras harga genap.

Sebagai contoh RM1.50 adalah harga genap, manakala RM1.53 adalah ganjil.

Support dan Resistance Nombor Genap

Dalam contoh di atas, nombor genap berada di paras RM4.00. Pergerakan harga saham yang sukar untuk melepasi paras harga genap pada RM4.00 telah menjadi resistance dan kemudiannya menjadi support pergerakan harga.

Pengenalan tiga jenis support dan resistance yang berlainan dari cara biasa kita gunakan diharapkan dapat membantu pelabur untuk membuat keputusan untuk membeli dan menjual dengan lebih tepat.

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

KINI DIBUKA UNTUK PRE-ORDER!

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Sebab Kenapa ‘Japanese Candlestick’ Masih Relevan Sehingga Ke Hari Ini

Dalam cerita klasik masyarakat China (莊子 外 篇), ada satu kisah tentang seekor burung bernama Yuanchu (鹓 鶵), yang membawa maksud seekor burung yang luar biasa ataupun phoenix muda.

Diringkaskan cerita, Yuanchu adalah merupakan burung yang gemar berpindah-randah menyeberangi lautan demi lautan dan sering berhijrah. Disebabakan Yuanchu sering menempuh jarak yang jauh, ia sering berehat pada sebatang pokok yang tinggi.

Menurut lagenda, Yuanchu tidak akan hinggap pada mana-mana pokok melainkan ianya pokok permaisuri (pohon paulownia). Apabila lapar, ia tidak akan memakan apa-apa kecuali buah buluh tanpa menghiraukan betapa laparnya seekor Yuanchu. Dan ia tidak minum, melainkan air manisan dari Amrita Spring tanpa menghiraukan betapa hausnya ketika itu.

Percayakah anda, kita tidak boleh menyalahkan burung (Yuanchu), kerana mempunyai sikap sombong dan selera tertentu. Yuanchu hanya mewarisi gaya kehidupannya yang unik berdasarkan pengalaman bertahun-tahun, dan warisan itu telah diturunkan sejak beberapa generasi spesies burung tersebut yang telah lalu.

Faktor lain adalah kerana gaya hidup tersebut penting untuk melindungi diri mereka daripada risiko atau bahaya yang bakal berlaku jika mereka tidak konsisten mengamalkannya.

Jika diperhalusi dalam dunia pelaburan dan perdagangan, ianya hampir serupa seperti kisah hidup Yuanchu.

Sebagai contoh, kita tidak seharusnya membeli saham hanya kerana harganya yang murah tanpa membuat sebarang kajian atau analisa teknikal yang lebih mendalam dan juga analisa fundamental.

Disebabkan inilah, wujudnya Japanese candlestick untuk membuat penilaian sejauh mana tindakan yang bakal kita ambil adalah bersesuaian dengan keadaan semasa dan masa hadapan.

Bagi merungkainya dengan lebih mendalam, berikut adalah sebab-sebab kenapa Japanese candlestick masih relevan sehingga hari ini:

1. Petunjuk Utama (Leading Indicator)

Sebab utama ianya menjadi panduan utama dalam analisa teknikal adalah kerana ia mempunyai kemampuan untuk menunjukkan isyarat pertukaran arah dengan lebih mudah, pantas dan ringkas berbanding analisa teknikal yang berasal dari negara barat.

Disebabkan kelebihan Japanase candlestick inilah, ianya kini menjadi rujukan utama dalam para analisa teknikal sehingga ke hari ini. Dengan sekali imbas, candlestick mampu menceritakan arah pergerakan harga saham yang bakal berlaku. 

2. Gambaran Yang Menarik (Pictorial)

Setiap formasi Japanese candlestick akan memberikan gambaran yang menarik, dan sangat mudah difahami. Dalam setiap formasi Japanese candlestick tersebut menggambarkan keadaan psikologi pelabur atau pedagang berdasarkan jangka masa yang telah ditetapkan, sekaligus dapat kita membuat keputusan dengan lebih baik.

Kelebihan lain adalah ianya mempunyai nama yang unik bagi menggambarkan mesej di sebalik formasi candlestick tersebut. Di antara nama-nama candlestick yang popular adalah ‘hangman, hammer, shooting star, dark cloud cover, engulfing’ dan banyak lagi.

3. Serba Boleh

Ianya juga serba boleh kerana ia boleh digunakan sendirian atau digabungkan dengan tools analisa teknikal Barat seperti indikator relative strength index (RSI), Bollinger Band, MACD dan bermacam-macam lagi.

Japanese candlestick menggunakan rujukan data harga sepenuhnya sama seperti carta bar.

4. Boleh Digunakan Pada ‘Time Frame’ Berbeza

Japanese candlestick boleh digunakan dalam mana-mana time-frame, ianya terserah kepada kita. Jika nak trade jangka masa pendek atau sederhana, boleh guna time-frame 15 minit, 30 minit, 1 jam dan sebagainya.

Jika kita nak melabur untuk jangka masa yang lebih panjang, boleh guna time frame sehari (daily) atau seminggu (weekly) ke atas.

5. Fleksibel

Japanese candlestick boleh digunakan dalam apa jua jenis pasaran atau instrumen pelaburan seperti saham, futures, komoditi, aset digital (crypto currency) dan sebagainya.

Jika seseorang nak buat analisa teknikal terhada negara luar seperti Amerika Syarikat, Brazil, Jerman, China dan sebagainya juga boleh dilakukan.

6. Telah Diuji Dan Terbukti

Japanese candlestick telah digunapakai generasi demi generasi selama ratusan tahun di negara Jepun. Sehinggakan hari ini, para analisa masih menggunakannya.

Nak belajar mengenai Japanese candlestick dengan lebih mendalam?

Semua yang anda perlu tahu untuk meraih pulangan yang baik di pasaran saham… dengan meminimakan risiko kerugian.

Kami juga tidak menjanjikan yang anda akan confirm buat untung gila-gila selepas belajar teknik ini. Tetapi jika anda mencari teknik yang boleh memberi pulangan yang konsisten, maka wajib dapatkan video ini.

Ini 3 masalah utama sebelum berjaya buat duit dekat pasaran saham

1. Tak tahu nak beli saham apa?
2. Bila boleh beli saham?
3. Bila kena jual saham tu?

Sebenarnya semua ini boleh terjawab jika pandai baca Candlestick.

Jadi khas untuk memudahkan anda, kami hasilkan video Masterclass sulung.

CANDLESTICK SAHAM
bersama Tuan Haji Zainal Ariffin bin Osman
(MSTA, CFTE, IFTA, UKSTA, MATA)

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI VIDEO INI

1. Pengenalan kepada ‘Price Action’

2. Bagaimana mengukur kekuatan Price Action dengan candlestick?

3. Bullish Candlestick pattern yang menunjukkan harga akan beralih arah

4. Bearish reversal pattern

5. Peranan volume untuk mengesahkan pergerakan candle

6. Candlestick trading setup

7. Cara menggunakan candlestick dengan trend dan oscillator

8. Cara menggunakan candlestick dengan RSI

Sekejap, belum habis lagi…

✅ BONUS

1. Penggunaan Heiken Ashi
2. Candlestick pattern Screener
3. Set target menggunakan candlestick
4. Set stop loss menggunakan candlestick

Speaker memang otai, modul pun terbaik.

InshaAllah video pembelajaran secara santai ini dapat bantu anda memahami Analisis Teknikal (TA) yang selalu disebut oleh sifu-sifu saham.

Yang penting, video ini sesuai sangat untuk pelabur dan pedagang saham newbie. Boleh tengok ulang-ulang sampai faham.

KINI DIBUKA UNTUK PRE-ORDER!

Kepada yang bertindak awal, ada harga istimewa menanti, cepat klik:

➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham
➡️ http://thekapital.my/candlesticksaham

DISCLAIMER: Program ini bertujuan pendidikan sahaja. Program ini tidak melibatkan sebarang aktiviti mengumpul duit untuk urusan pelaburan. Sebarang tindakan atau keputusan untuk melabur saham adalah keputusan anda.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!