Utusan Melayu Kini Bertaraf PN 17

Syarikat media berkaitan UMNO, Utusan Melayu (M) Berhad kini diklasifikasikan sebagai status Amalan Nota 17 (PN 17). Dalam pemfailan yang dibuat kepada Bursa Malaysia semalam, Utusan yang telah gagal membayar pinjaman daripada Bank Mualamat Malaysia Bhd dan Maybank Islamic Bhd dikehendaki mengemukakan pelan penyusunan kepada Suruhanjaya Sekuriti (SC) dalam tempoh 12 bulan daripada tarikh yang diumumkan.

Kegagalan untuk memenuhi keperluan SC ini, akan menyebabkan syarikat berdepan dengan masalah penggantungan atau penyahsenaraian. Bagi suku pertama yang berakhir pada 31 Mac, 2018, Utusan mengalami kerugian berterusan, mencecah sebanyak RM5.8 juta. Dalam tempoh yang sama tahun lepas, ia kehilangan RM22.8 juta.

Jika dilihat kepada prestasi kewangan syarikat, Utusan telah mencatatkan kerugian sebelum cukai selama lima tahun berturut-turut. Di sebalik terus mengalami kerugian tersebut, Utusan terus beroperasi dengan menerbitkan akhbar Utusan Malaysia, Mingguan Malaysia, Kosmo dan Kosmo Ahad selain pelbagai majalah antaranya Wanita, URTV, Harmoni, Al Islam, Mastika, Saji dan Infiniti.

Kredit Gambar: MalaysiaStockBiz

Jika sebelum ini syarikat bergantung kepada bantuan kerajaan untuk terus bertahan sejak dua tahun lalu, kini mereka semakin kekurangan dana setelah Barisan Nasional digulingkan dalam Pilihanraya Umum 9 Mei yang lepas.

Bagi mereka yang masih baru dan tidak biasa dengan istilah PN 17, ia merupakan singkatan kepada Practice Note 17/2005 yang merujuk kepada syarikat yang sedang mengalami masalah kewangan atau financial distress dan syarikat tersebut tidak memenuhi syarat minimum dari segi sudut modal atau equity yang telah ditetapkan oleh Bursa Malaysia. Syarikat yang telah diumumkan berstatus PN17 ini perlu mengemukakan pelan perancangan penstrukturan semula syarikat kepada Bursa Malaysia.

Pelan ini bertujuan untuk membetulkan semula operasi syarikat dan mengembalikan syarikat pada kedudukan asal syarikat tersebut. Selepas pelan tersebut dilaksanakan, syarikat terbabit boleh mengemukakan rayuan kepada Bursa Malaysia untuk menarik kembali status PN17 tersebut. Sekiranya syarikat berkenaan gagal berbuat demikian, Bursa Malaysia boleh menggantung urusniaga saham syarikat tersebut dan berkemungkinan akan de-listed dari Bursa Malaysia. Sekiranya anda masih memegang saham syarikat tersebut dan tidak sempat jual, maka duit anda juga akan hilang begitu sahaja.

Apa yang perlu dilakukan apabila anda mengetahui sesebuah syarikat itu dalam kategori PN 17? Elakkan dari membeli saham syarikat tersebut. Jika anda sudah ada pegangan, cuba menjualnya untuk mengurangkan kerugian dan berdoa agar syarikat tersebut dapat pulih semula.

Kredit:

Jauhi Syarikat Yang Bermasalah, Banyak Lagi Saham Lain

Kalau syarikat tak membuat untung, sedang mengalami kerugian, potensi bisnes yang semakin merosot dan sebagainya; eloklah kita menjauhkan diri daripada membeli saham syarikat tersebut. Nak tahu lebih lanjut berkenaan risiko yang terlibat, Kenali 21 Syarikat Bermasalah di Bursa Malaysia. Status Practice Note 17 (PN 17) diberi bagi syarikat (kaunter) yang tersenarai di papan utama, manakala Guidance Note 3 (GN3) bagi kaunter di dalam ACE Market.

Untuk mendapatkan senarai terkini, anda boleh rujuk laman web Bursa Malaysia di PN17 and GN3 Companies.

Banyak lagi saham yang buat keuntungan yang meningkat saban tahun, industri yang diceburi semakin mendapat permintaan orang ramai; saham-saham inilah yang sepatutnya dibeli. Cuba fahamkan Apa Itu Fundamental Analysis Yang Selalu Sifu Saham Sebut Tu? dan tengok-tengok senarai 40 Syarikat Paling Cepat Berkembang. Masa yang sesuai nak beli saham, kena buat Technical Analysis pula.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seminar Labur Saham Syariah Bersama Asri Ahmad Academy Kini Kembali Secara Bersemuka

Berita baik buat mereka yang nak belajar cara melabur saham dari mentor pelaburan saham syariah terkenal Datuk Haji Mohd Asri Bin Haji Ahmad, seminar Labur Saham kini kembali dengan sesi secara bersemuka.

Dianjurkan sejak 2011, seminar ini telah dihadiri lebih 263,000 peserta dari seluruh pelusuk negeri. Dua tahun lalu, sesi ini ditukar menjadi sesi webinar secara online akibat penularan wabak Covid-19.

Ramai yang cakap tak puas belajar secara online, nak dengar dan belajar secara berdepan.

Haa… Inilah peluang anda! Seminar Labur Saham Syariah kini kembali secara face to face.

Program Labur Saham Syariah ini akan diadakan pada 29 Januari 2023 (Ahad), di Shah Alam Convention Centre (SACC), Shah Alam. Belajar seharian dari jam  8.30 pagi – 4.30 petang.

Dalam program ini, para peserta akan didedahkan dengan langkah demi langkah dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang sah, mudah dan patuh syariah di Bursa Malaysia.

Memang tak dinafikan, bila kita nak berguru ni, penting untuk kita lihat latarbelakang dan pencapaian guru tersebut. Macam Datuk Hj Mohd Asri sendiri, dari segi bidang pengajian pun ada, dari segi sijil profesioanal pun ada, dari segi pengalaman pun ada, dari segi pengiktirafan pihak berautoriti (Bursa Malaysia) pun cukup.

Pengalaman beliau dalam dunia untung rugi saham pula sudah masuk tahun ke 21.

Memang recommended dan sesuai untuk yang baru nak mula kenal dunia pelaburan saham.

Yang lagi best, seminar kali ini PERCUMA sahaja jika anda secara bertiga! Boleh bawa pasangan atau ajak kawan-kawan. Kalau nak daftar seorang pun boleh, yurannya masih mampu milik.

Daftar sini: Labur Saham Syariah @Shah Alam