5 Sebab Kenapa Kita Perlu Ambil Hibah Takaful

Hibah takaful? Apa itu? Kita selalu dengar tapi tak berapa faham maksudnya.

Hibah takaful adalah hibah bersyarat di mana waris akan mendapat pampasan apabila penyumbang telah meninggal dunia. Hibah takaful boleh dikatakan aset mudah cair yang boleh digunakan untuk pelbagai keperluan seperti melangsaikan hutang si mati, menyara anak-anak yang masih kecil, atau suri rumah yang tidak bekerja.

Pampasan hibah takaful boleh diperolehi dalam tempoh sebulan berbanding proses pengurusan harta pusaka yang memakan masa sekurang-kurangnya 3 bulan. Pengendali takaful juga semakin mempelbagaikan produk yang berkaitan dengan hibah takaful bagi menarik minat masyarakat memilih produk mereka.

Untuk pengetahuan produk hibah takaful biasanya limit sehingga 60 tahun sahaja, tetapi ada juga pakej sehingga umur 80 tahun, bahkan ada pakej sampai umur 100 tahun! Bergantung pada polisi syarikat mana yang kita pilih. Cuma bila pilih pakej sehingga 80-100 tahun ni, kadar bayaran bulanan lebih tinggi berbanding pakej 60 tahun.

Berikut disenaraikan 5 sebab kenapa kita perlu mengambil hibah takaful:

1. Penggantian Pendapatan

Dalam era yang mencabar dengan peningkatan kos sara hidup, jika kita membuat simpanan RM50 sebulan, simpanan setahun akan berjumlah RM600. Dalam tempoh 5 tahun, simpanan terkumpul berjumlah RM3,000.

Apa jadi jika kita meninggal dunia dalam tempoh 5 tahun tersebut? Kita hanya akan dapat meninggalkan waris kita iaitu anak dan isteri sebanyak RM3,000.

Dengan hibah takaful, sumbangan RM80 membolehkan kita meninggalkan waris sehingga RM200,000. Banyak perbezaannya bukan?

Walaubagaimanapun, nilai sumbangan masih bergantung kepada umur, keadaan kesihatan, dan produk yang ditawarkan oleh pengendali takaful masing-masing.

2. Penyelesaian Hutang

Apabila seseorang meninggal dunia, segala hutang piutang perlu dijelaskan oleh waris. Dengan hibah takaful, waris dapat menggunakan sumber tersebut untuk menjelaskan hutang si mati.

Sekurang-kurangnya, kita tidak membebankan waris untuk menyelesaikan hutang apabila telah meninggal dunia nanti. Jika hutang RM100 mungkin boleh dilangsaikan, tetapi bagaimana kalau hutang RM10,000 atau RM100,000?

Pening juga waris nak melangsaikannya.

3. Penerima Mutlak

Hibah takaful ini adalah hadiah kita kepada waris atau orang tersayang. Jadi tiada siapa boleh pertikaikannya. Penerima hibah adalah pemilik mutlak hibah tersebut.

Jika buat hibah takaful, amat digalakkan memberitahu penerima hibah supaya penerima tersebut tahu apa nak buat apabila berlakunya kematian.

4. Tiada Kos

Dengan hibah takaful, tiada kos guaman yang terlibat. Waris tidak perlu mengupah peguam atau pihak ketiga untuk menguruskannya. Nilai hibah tersebut juga akan diberikan seratus peratus kepada penerima.

Jika hibah RM200,000, nilai tersebut yang akan waris akan dapat tanpa sebarang penolakan. Ada juga sesetengah pengendali takaful yang memberikan tambahan khairat kematian.

5. Tuntutan Pantas

Seperti yang telah dinyatakan di atas, proses tuntutan hibah takaful boleh dibuat dalam tempoh sebulan sahaja. Bayangkan seorang suri rumah yang kehilangan suami secara tiba-tiba, mana nak cari duit untuk menyara hidup?

Anak-anak kecil memerlukan lampin, susu dan yuran sekolah. Di sinilah bergunanya hibah takaful. Jika waris ingin mencari pekerjaan pun, sudah tentu akan mengambil sedikit masa.

Sekurang-kurangnya dengan hibah takaful tersebut, bolehlah waris menyara keluarga tanpa sebarang tekanan.

Kesimpulannya, hibah takaful adalah berperanan untuk melindungi waris kita apabila kehilangan orang utama dalam keluarga. Tapi awas apabila membuat hibah takaful, pastikan penerima adalah penerima mutlak bukannya wasi.

Jika hanya wasi, pampasan masih perlu diagihkan mengikut faraid. Sebelum mengambil apa-apa jenis takaful, pastikan aliran tunai kita positif dan sumbangan yang dibuat adalah mengikut kemampuan masing-masing.

Sentiasa ingat takaful adalah komitmen jangka panjang. Bukan untuk setahun atau dua tahun. Tak guna ambil takaful yang mahal, tetapi akhirnya sumbangan tidak dibuat dan polisi dibatalkan.

Bagi yang mempunyai bajet, amat digalakkan mengambil hibah takaful. Lindungi diri sendiri dan keluarga seperti mana kita melindungi kereta dan motosikal kita.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh Dihubungi Melalui Emel [email protected]

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kerjasama KWSP, Prudential Bagi Inisiatif i-Lindung Bantu Jamin Kesejahteraan Minda

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) — Separuh daripada rakyat Malaysia tidak mempunyai sebarang bentuk perlindungan kewangan tambahan bagi keperluan penjagaan kesihatan mereka, kata Prudential Assurance Malaysia Bhd (PAMB).

Malah, walaupun kerajaan menyediakan subsidi dalam bentuk penjagaan kesihatan dan perubatan, rakyat Malaysia masih perlu mengeluarkan wang sendiri bagi membayar yuran perubatan menceca lebih daripada RM23 bilion.

Kaji Selidik Celik Kewangan Rakyat Malaysia RinggitPlus 2021 menunjukkan lebih separuh daripada penduduk Malaysia tidak mampu untuk bertahan lebih daripada tiga bulan jika kehilangan pekerjaan masing-masing.

“Memandangkan situasi sedemikian, (langkah mengambil) perlindungan insurans atau takaful dilihat akan membantu untuk memberi jaminan kewangan dari segi jaringan keselamatan apabila menghadapi sesuatu situasi di luar jangkaan,” kata PAMB dalam satu kenyataan hari ini.

Bagi menangani masalah itu, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah bertindak melancarkan program i-Lindung pada Julai 2022 demi membantu rakyat Malaysia memperoleh pelan insurans atau takaful pada kadar premium atau caruman yang berpatutan.

Di bawah inisiatif i-Lindung KWSP, ahli-ahli dibenarkan menggunakan dana KWSP mereka untuk mendaftar dan melanggan perlindungan insurans atau takaful melalui i-Akaun dengan tawaran perlindungan yang berkuatkuasa serta-merta.

Sebagai salah satu pengendali insurans dan takaful di bawah skim i-Lindung KWSP, Prudential Malaysia telah memperkenalkan empat pelan perlindungan mampu milik atau berpatutan iaitu PRUGuard Life dan PruBSN Lindung (Perlindungan Bertempoh) selain PRUCare Life dan PruBSN Cegah (Perlindungan Penyakit Kritikal).

“Menerusi pelan-pelan perlindungan ini, ahli KWSP dan keluarga mereka akan menerima bantuan kewangan sekiranya berlaku sebarang kejadian tidak dijangkakan atau masalah kesihatan yang tidak diduga tanpa perlu bergantung sepenuhnya kepada wang simpanan atau dana persaraan mereka,” katanya.

PRUGuard Life dan PruBSN Lindung merupakan pelan insurans/takaful bertempoh yang memastikan kebajikan keluarga terjamin sekiranya berlaku kehilangan nyawa atau kehilangan sumber pendapatan akibat hilang upaya dengan memberikan manfaat sekali gus.

“Pelanggan boleh memilih jumlah perlindungan yang paling sesuai dengan keperluan dan kemampuan masing-masing, bermula serendah RM10.40 untuk perlindungan sepanjang tahun,” katanya.

Selain itu, PRUCare Life dan PruBSN Cegah pula adalah pelan penyakit kritikal yang menyediakan bantuan kewangan kepada ahli KWSP apabila didiagnosis dengan salah satu daripada 43 jenis penyakit kritikal, serta demam denggi.

“Ahli juga dapat menggunakan pembayaran sekali gus untuk membiayai rawatan perubatan atau meringankan beban kehilangan sumber pendapatan disebabkan penyakit tersebut dengan premium/sumbangan bermula serendah RM8.40 untuk perlindungan sepanjang tahun,” katanya.

PAMB berkata kalangan ahli KWSP boleh mendaftar serta-merta untuk pelan-pelan perlindungan berkenaan hanya dengan melengkapkan beberapa soalan mudah berkaitan kesihatan.

Selepas pendaftaran itu, pelanggan terbabit dapat melihat polisi atau sijil mereka hanya dengan beberapa klik melalui ciri PRUServices dalam aplikasi Pulse by Prudential yang dikuasakan oleh teknologi kecerdasan buatan (AI) sertag menyediakan pelbagai ciri kesihatan dan pengurusan kewangan yang boleh dimuat turun secara percuma di App Store dan Google Play Store.

Pelanggan turut mendapat akses ciri-ciri pengurusan kesihatan dan kekayaan terbaik dalam aplikasi Pulse.

Pelan i-Lindung KWSP oleh Prudential Malaysia direka khas untuk membolehkan lebih ramai keluarga Malaysia memanfaatkan kehidupan dengan sepenuhnya, menjadikan penjagaan kesihatan mampu milik dan mudah akses.

Maklumat lanjut mengenai kaedah melindungi diri dan masa depan keluarga boleh diperoleh menerusi https://www.prudential.com.my/en/our-company-newsroom/announcements/epf-i-lindung/.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/kerjasama-kwsp-prudential-bagi-inisiatif-i-lindung-bantu-jamin-kesejahteraan-minda/