Ninja Van: Kisah Seorang Trader Saham Yang Berjaya Membuka Startup Sehingga Terkenal Di Asia Tenggara

Perkembangan dunia E-commerce nampaknya semakin berkembang dandalam masa yang sama diterima oleh orang ramai. Banyak kelebihan yang berlaku diantara para penjual dan juga pembeli yang menggunakan platform E-commerce semasa urusniaga dijalankan.

Kebaikan yang diperolehi bagi pihak penjual adalah mereka tidak perlu menyewa kedai untuk menjual barangan mereka dan dari situ mereka boleh menjimatkan kos operasi syarikat mereka. Kepada pembeli pula, mereka mendapat manfaat dengan membeli barangan dengan harga yang lebih murah berbanding dengan kedai yang fizikal yang biasa.

Perkembangan E-commerce semakin meningkat dari tahun ke tahun dan seiringan itu juga, perkhidmatan penghantaran barang juga telah menerima tempias yang sama.

Syarikat penghantar barang yang kini turut tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan disebabkan permintaan yang tinggi didalam pasaran yang melibatkan penghantaran barangan yang dibeli melalui platform E-commerce.

Jika kita membeli barangan melalui platform E-commerce seperti Shopee atau Lazada, barangan yang kita beli itu mungkin dihantar melalui perkhidmatan syarikat courier tempatan atau pun dari luar negara. Jika kita bernasib baik, mungkin barangan kita itu dihantar melalui syarikat yang bergelar Ninja Van.

Hari ini kita akan mengikuti kisah bagaimana sebuah syarikat startup yang berpengkalan di Singapura yang kini sedang meningkat naik di Asia Tenggara termasuk negara kita sendiri.

Baru Berusia 6 Tahun

Syarikat ini adalah sebuah syarikat yang memberi perkhidmatan menghantar barang yang dibeli melalui platform online. Syarikat Ninja Van ini diasaskan pada tahun 2014 oleh seorang trader saham yang berkerja untuk Syarikat Barclays.

Chang Wen Lai merupakan seorang trader sepenuh masa dan mempunyai pendapatan yang sangat stabil pada ketika itu.

Walaupun beliau mempunyai pendapatan yang sangat stabil, masanya sangat terhad untuk kehidupan peribadinya akibat menumpukan sepenuh perhatian terhadap kerjayanya. Beliau yang kadang kala tidak sempat untuk balik ke rumah dan hanya tidur di pejabat akibat kesibukan yang melampau dengan kerjayanya itu.

Oleh kerana tidak mampu meneruskan kehidupan yang terlampau sibuk itu, beliau mengambil keputusan untuk berhenti dari pekerjaanya itu dan membuka sebuah syarikat perniagaan online yang memfokuskan kepada penjualan pakaian. Chang menjemput dua orang lagi kawan baiknya untuk bersamanya bagi menjadi rakan strategik perniagaanya.

Pada permulaan perniagaanya, beliau menghadapi kesukaran hendak menghantar barangan kepada pelanggan mereka. Beliau mengambil keputusan untuk menghantar sendiri barangan kepada pelanggan dan menyedari bahawa proses pengnhantaran barang bukanlah sukar seperti yang dibayangkanya.

Bisnes Mula Berkembang

Chang mula mengambil upah untuk menghantar barangan orang lain di samping barangan perniagaanya sendiri. Selepas setahun, mereka telah mengambil keputusan untuk berhenti melakukan perniagaan online dan memfokuskan kepada perkhidmatan penghantaran barang. Ini kerana keuntungan yang diperolehi dengan menghantar barang adalah lebih tinggi berbanding dengan perniagaan pakaian.

Mereka telah mengembangkan lagi perniagaan mereka merentasi sempadan dengan mereka telah dibantu oleh pelabur dari luar yang melabur didalam syarikat ini pada permulaan perkembangnya. Di antara pelabur terawal yang melabur didalam syarikat ini adalah pengasas bersama Syarikat Facebook iaitu Eduardo Saverin yang memberi suntikan modal sebanyak $30 juta dan juga dari Monk’s Hill Ventures.

Dalam tempoh setahun ditubuhkan, mereka telah mempunyai cawangan di  negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Indonesia, Thailand, Filipina dan juga Vietnam.

Antara kelebihan yang dimiliki oleh Ninja Van berbanding dengan pesaing yang lain adalah mereka mempunyai teknologi yang mana dikenali sebagai  “real-time tracking updates” di mana teknologi ini membantu para pelanggan mereka menjejaki parcel mereka melalui GPS.

Oleh kerana perkembangan internet yang begitu luas sehingga kawasan pedalaman, syarikat ini dapat berkembang dengan begitu pesat berbanding dengan pesainya yang lain disebabkan mempunyai kedudukan kewangan yang lebih stabil.

Selain itu juga, prinsip perniagaan yang dilakukanya adalah tidak menggunakan pekerja separuh masa seperti pesaingnya yang lain. Pekerja yang bekerja sepenuh masa akan berjaya meningkatkan produktiviti berbanding pekerja yang bekerja separuh masa.

Setakat ini, syarikat ini mempunyai 20,000 orang pekerja tetap.

Oleh kerana pekermbangan yang begitu drastik, syarikat ini telah berjaya dinilai dengan nilaian yang begitu besar pada tahun lepas iaitu berjumlah sebanyak $300 juta. Para pelabur dari luar Singapura telah mula melihat potensi syarikat ini seperti European Delivery Group juga mula melabur dan dijangka Ninja Van akan mencapai taraf $1 bilion dalam tempoh yang terdekat.

Ianya sejajar dengan perkembangan perniagaan online yang dijangka akan berkembang menjadi $55.7 bilion pada tahun 2025.

Selain itu juga, mereka bekerjasama dengan Grab untuk mengembangkan lagi pasaran mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!