Ninja Van: Kisah Seorang Trader Saham Yang Berjaya Membuka Startup Sehingga Terkenal Di Asia Tenggara

Perkembangan dunia E-commerce nampaknya semakin berkembang dandalam masa yang sama diterima oleh orang ramai. Banyak kelebihan yang berlaku diantara para penjual dan juga pembeli yang menggunakan platform E-commerce semasa urusniaga dijalankan.

Kebaikan yang diperolehi bagi pihak penjual adalah mereka tidak perlu menyewa kedai untuk menjual barangan mereka dan dari situ mereka boleh menjimatkan kos operasi syarikat mereka. Kepada pembeli pula, mereka mendapat manfaat dengan membeli barangan dengan harga yang lebih murah berbanding dengan kedai yang fizikal yang biasa.

Perkembangan E-commerce semakin meningkat dari tahun ke tahun dan seiringan itu juga, perkhidmatan penghantaran barang juga telah menerima tempias yang sama.

Syarikat penghantar barang yang kini turut tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan disebabkan permintaan yang tinggi didalam pasaran yang melibatkan penghantaran barangan yang dibeli melalui platform E-commerce.

Jika kita membeli barangan melalui platform E-commerce seperti Shopee atau Lazada, barangan yang kita beli itu mungkin dihantar melalui perkhidmatan syarikat courier tempatan atau pun dari luar negara. Jika kita bernasib baik, mungkin barangan kita itu dihantar melalui syarikat yang bergelar Ninja Van.

Hari ini kita akan mengikuti kisah bagaimana sebuah syarikat startup yang berpengkalan di Singapura yang kini sedang meningkat naik di Asia Tenggara termasuk negara kita sendiri.

Baru Berusia 6 Tahun

Syarikat ini adalah sebuah syarikat yang memberi perkhidmatan menghantar barang yang dibeli melalui platform online. Syarikat Ninja Van ini diasaskan pada tahun 2014 oleh seorang trader saham yang berkerja untuk Syarikat Barclays.

Chang Wen Lai merupakan seorang trader sepenuh masa dan mempunyai pendapatan yang sangat stabil pada ketika itu.

Walaupun beliau mempunyai pendapatan yang sangat stabil, masanya sangat terhad untuk kehidupan peribadinya akibat menumpukan sepenuh perhatian terhadap kerjayanya. Beliau yang kadang kala tidak sempat untuk balik ke rumah dan hanya tidur di pejabat akibat kesibukan yang melampau dengan kerjayanya itu.

Oleh kerana tidak mampu meneruskan kehidupan yang terlampau sibuk itu, beliau mengambil keputusan untuk berhenti dari pekerjaanya itu dan membuka sebuah syarikat perniagaan online yang memfokuskan kepada penjualan pakaian. Chang menjemput dua orang lagi kawan baiknya untuk bersamanya bagi menjadi rakan strategik perniagaanya.

Pada permulaan perniagaanya, beliau menghadapi kesukaran hendak menghantar barangan kepada pelanggan mereka. Beliau mengambil keputusan untuk menghantar sendiri barangan kepada pelanggan dan menyedari bahawa proses pengnhantaran barang bukanlah sukar seperti yang dibayangkanya.

Bisnes Mula Berkembang

Chang mula mengambil upah untuk menghantar barangan orang lain di samping barangan perniagaanya sendiri. Selepas setahun, mereka telah mengambil keputusan untuk berhenti melakukan perniagaan online dan memfokuskan kepada perkhidmatan penghantaran barang. Ini kerana keuntungan yang diperolehi dengan menghantar barang adalah lebih tinggi berbanding dengan perniagaan pakaian.

Mereka telah mengembangkan lagi perniagaan mereka merentasi sempadan dengan mereka telah dibantu oleh pelabur dari luar yang melabur didalam syarikat ini pada permulaan perkembangnya. Di antara pelabur terawal yang melabur didalam syarikat ini adalah pengasas bersama Syarikat Facebook iaitu Eduardo Saverin yang memberi suntikan modal sebanyak $30 juta dan juga dari Monk’s Hill Ventures.

Dalam tempoh setahun ditubuhkan, mereka telah mempunyai cawangan di  negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Indonesia, Thailand, Filipina dan juga Vietnam.

Antara kelebihan yang dimiliki oleh Ninja Van berbanding dengan pesaing yang lain adalah mereka mempunyai teknologi yang mana dikenali sebagai  “real-time tracking updates” di mana teknologi ini membantu para pelanggan mereka menjejaki parcel mereka melalui GPS.

Oleh kerana perkembangan internet yang begitu luas sehingga kawasan pedalaman, syarikat ini dapat berkembang dengan begitu pesat berbanding dengan pesainya yang lain disebabkan mempunyai kedudukan kewangan yang lebih stabil.

Selain itu juga, prinsip perniagaan yang dilakukanya adalah tidak menggunakan pekerja separuh masa seperti pesaingnya yang lain. Pekerja yang bekerja sepenuh masa akan berjaya meningkatkan produktiviti berbanding pekerja yang bekerja separuh masa.

Setakat ini, syarikat ini mempunyai 20,000 orang pekerja tetap.

Oleh kerana pekermbangan yang begitu drastik, syarikat ini telah berjaya dinilai dengan nilaian yang begitu besar pada tahun lepas iaitu berjumlah sebanyak $300 juta. Para pelabur dari luar Singapura telah mula melihat potensi syarikat ini seperti European Delivery Group juga mula melabur dan dijangka Ninja Van akan mencapai taraf $1 bilion dalam tempoh yang terdekat.

Ianya sejajar dengan perkembangan perniagaan online yang dijangka akan berkembang menjadi $55.7 bilion pada tahun 2025.

Selain itu juga, mereka bekerjasama dengan Grab untuk mengembangkan lagi pasaran mereka.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee