Ninja Van: Kisah Seorang Trader Saham Yang Berjaya Membuka Startup Sehingga Terkenal Di Asia Tenggara

Perkembangan dunia E-commerce nampaknya semakin berkembang dandalam masa yang sama diterima oleh orang ramai. Banyak kelebihan yang berlaku diantara para penjual dan juga pembeli yang menggunakan platform E-commerce semasa urusniaga dijalankan.

Kebaikan yang diperolehi bagi pihak penjual adalah mereka tidak perlu menyewa kedai untuk menjual barangan mereka dan dari situ mereka boleh menjimatkan kos operasi syarikat mereka. Kepada pembeli pula, mereka mendapat manfaat dengan membeli barangan dengan harga yang lebih murah berbanding dengan kedai yang fizikal yang biasa.

Perkembangan E-commerce semakin meningkat dari tahun ke tahun dan seiringan itu juga, perkhidmatan penghantaran barang juga telah menerima tempias yang sama.

Syarikat penghantar barang yang kini turut tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan disebabkan permintaan yang tinggi didalam pasaran yang melibatkan penghantaran barangan yang dibeli melalui platform E-commerce.

Jika kita membeli barangan melalui platform E-commerce seperti Shopee atau Lazada, barangan yang kita beli itu mungkin dihantar melalui perkhidmatan syarikat courier tempatan atau pun dari luar negara. Jika kita bernasib baik, mungkin barangan kita itu dihantar melalui syarikat yang bergelar Ninja Van.

Hari ini kita akan mengikuti kisah bagaimana sebuah syarikat startup yang berpengkalan di Singapura yang kini sedang meningkat naik di Asia Tenggara termasuk negara kita sendiri.

Baru Berusia 6 Tahun

Syarikat ini adalah sebuah syarikat yang memberi perkhidmatan menghantar barang yang dibeli melalui platform online. Syarikat Ninja Van ini diasaskan pada tahun 2014 oleh seorang trader saham yang berkerja untuk Syarikat Barclays.

Chang Wen Lai merupakan seorang trader sepenuh masa dan mempunyai pendapatan yang sangat stabil pada ketika itu.

Walaupun beliau mempunyai pendapatan yang sangat stabil, masanya sangat terhad untuk kehidupan peribadinya akibat menumpukan sepenuh perhatian terhadap kerjayanya. Beliau yang kadang kala tidak sempat untuk balik ke rumah dan hanya tidur di pejabat akibat kesibukan yang melampau dengan kerjayanya itu.

Oleh kerana tidak mampu meneruskan kehidupan yang terlampau sibuk itu, beliau mengambil keputusan untuk berhenti dari pekerjaanya itu dan membuka sebuah syarikat perniagaan online yang memfokuskan kepada penjualan pakaian. Chang menjemput dua orang lagi kawan baiknya untuk bersamanya bagi menjadi rakan strategik perniagaanya.

Pada permulaan perniagaanya, beliau menghadapi kesukaran hendak menghantar barangan kepada pelanggan mereka. Beliau mengambil keputusan untuk menghantar sendiri barangan kepada pelanggan dan menyedari bahawa proses pengnhantaran barang bukanlah sukar seperti yang dibayangkanya.

Bisnes Mula Berkembang

Chang mula mengambil upah untuk menghantar barangan orang lain di samping barangan perniagaanya sendiri. Selepas setahun, mereka telah mengambil keputusan untuk berhenti melakukan perniagaan online dan memfokuskan kepada perkhidmatan penghantaran barang. Ini kerana keuntungan yang diperolehi dengan menghantar barang adalah lebih tinggi berbanding dengan perniagaan pakaian.

Mereka telah mengembangkan lagi perniagaan mereka merentasi sempadan dengan mereka telah dibantu oleh pelabur dari luar yang melabur didalam syarikat ini pada permulaan perkembangnya. Di antara pelabur terawal yang melabur didalam syarikat ini adalah pengasas bersama Syarikat Facebook iaitu Eduardo Saverin yang memberi suntikan modal sebanyak $30 juta dan juga dari Monk’s Hill Ventures.

Dalam tempoh setahun ditubuhkan, mereka telah mempunyai cawangan di  negara-negara Asia Tenggara seperti Malaysia, Indonesia, Thailand, Filipina dan juga Vietnam.

Antara kelebihan yang dimiliki oleh Ninja Van berbanding dengan pesaing yang lain adalah mereka mempunyai teknologi yang mana dikenali sebagai  “real-time tracking updates” di mana teknologi ini membantu para pelanggan mereka menjejaki parcel mereka melalui GPS.

Oleh kerana perkembangan internet yang begitu luas sehingga kawasan pedalaman, syarikat ini dapat berkembang dengan begitu pesat berbanding dengan pesainya yang lain disebabkan mempunyai kedudukan kewangan yang lebih stabil.

Selain itu juga, prinsip perniagaan yang dilakukanya adalah tidak menggunakan pekerja separuh masa seperti pesaingnya yang lain. Pekerja yang bekerja sepenuh masa akan berjaya meningkatkan produktiviti berbanding pekerja yang bekerja separuh masa.

Setakat ini, syarikat ini mempunyai 20,000 orang pekerja tetap.

Oleh kerana pekermbangan yang begitu drastik, syarikat ini telah berjaya dinilai dengan nilaian yang begitu besar pada tahun lepas iaitu berjumlah sebanyak $300 juta. Para pelabur dari luar Singapura telah mula melihat potensi syarikat ini seperti European Delivery Group juga mula melabur dan dijangka Ninja Van akan mencapai taraf $1 bilion dalam tempoh yang terdekat.

Ianya sejajar dengan perkembangan perniagaan online yang dijangka akan berkembang menjadi $55.7 bilion pada tahun 2025.

Selain itu juga, mereka bekerjasama dengan Grab untuk mengembangkan lagi pasaran mereka.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Mindset Orang Kaya Dalam Dunia Kewangan

Menjadi orang kaya adalah impian semua orang, tetapi tahukah anda bagaimana akan kehidupan mereka?

Kebanyakan daripada mereka telah bekerja keras untuk menambahkan lagi aset mereka. Orang kaya sangat bijak dalam menjadikan diri mereka kaya raya.

Mereka mencapai status kekayaan melalui usaha dan pelbagai jenis cabaran yang berliku. Mereka juga mempunyai pemikiran yang agak berbeza dalam dunia kewangan bagi membantu menjaga dan membina kekayaan mereka. Dalam entri kali ini, kami akan kongsikan mindset orang kaya dalam dunia kewangan yang patut anda contohi.

1. Mencari Jalan Menyelesaikan Masalah Yang Mendatang

Ramai orang kaya menghabiskan kira-kira 10.5 jam sebulan hidup mereka hanya untuk merancang pelaburan yang dijalankan. Oleh itu, masalah mungkin sering terjadi. Berbeza dengan kita, pasti akan mengalah dengan segera. Betul tak?

Pada mindset orang kaya,  mereka akan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah yang datang kepada mereka. Mereka tahu sekiranya masalah tersebut tidak dapat diselesaikan dengan baik, mereka akan mengalami kerugian dalam bisnes dan pelaburan yang diceburi.

2. Sentiasa Belajar Daripada Kegagalan

Kita sememangnya sentiasa mengalami kegagalan tetapi adakah kita belajar daripada kesilapan tersebut? Jika ya, syabas! Mindset anda juga sama seperti orang kaya dalam dunia kewangan.

Orang kaya sememangnya sentiasa belajar daripada kegagalan yang diperoleh mereka terutamanya dalam bidang kewangan.  Mereka biasanya akan berwaspada dengan sebarang kesilapan yang pernah terjadi kepada bisnes mereka sebelum ini. Cara terbaik untuk belajar daripada kesilapan kita adalah dengan meletakkan diri kita di luar zon keselesaan.

3. Berani Mengambil Risiko

Risiko sentiasa memberi gambaran tentang bahaya atau ketakutan yang disebabkan oleh kekurangan pengetahuan tentang sesuatu perkara. Walaupun kebanyakan daripada kita biasanya akan lari daripada sebarang risiko, namun bagi mindset orang kaya, mereka biasanya akan berani untuk mengambil risiko. Mereka akan menukarkan mindset ketakutan kepada sesuatu yang positif.

Apabila berkaitan dengan risiko juga, orang kaya akan membuat analisis sebelum melakukan sesuatu perniagaan ataupun pelaburan. Mereka juga akan mempercayai analisisnya dan tidak akan membiarkan sesiapa sahaja mengubah keputusan mereka. Oleh itu, jangan takut untuk mengambil risiko jika anda telah membuat analisis dan yakin dengan keputusan tersebut.

4. Ingin Dikelilingi Oleh Kumpulan Yang Berfikiran Positif

Kita ketahui bahawa rakan akan mempengaruhi kehidupan kita tidak kiralah berkaitan dengan apa jua perkara. Bagi orang kaya, mindset mereka sering ingin berkawan dan dikelilingi oleh kumpulan yang mempunyai fikiran positif. Dengan berada dalam kumpulan (circle) positif, ia akan membuatkan sesiapa sahaja menjadi seperti kelompok kumpulan tersebut.

Selain itu, dengan berada dalam kelompok yang berfikiran positif akan membuat kita sentiasa berada di landasan yang betul. Mereka juga sering memastikan kita mempunyai sifat bertanggungjawab ke atas tindakan dan keputusan yang telah dibuat.

5. Bijak Dalam Mengurus Kewangan

Mindset orang kaya yang terakhir dan yang paling utama dalam dunia kewangan adalah mereka bijak menguruskan kewangan dan mereka berbelanja mengikut keperluan sahaja. 

Dalam erti kata lain, mereka tahu sempadan perbelanjaan mereka dan tidak akan berbelanja melebihi sempadan tersebut. Apa yang penting bagi orang kaya adalah untuk menjadi kaya dan bukannya kelihatan kaya.

Akhir kata, mindset orang kaya dalam dunia kewangan di atas sememangnya perlu dicontohi oleh kita semua untuk memberikan kehidupan yang baik walaupun tidak sekaya seperti jutawan. 

Mindset seperti mereka juga mampu mengubah cara anda menguruskan kewangan anda dalam semua aspek yang berkaitan dengan kewangan. Semoga dengan entri ini, ia mampu memberi sedikit sebanyak manfaat buat anda dalam mencontohi mindset orang kaya dari segi  kewangan.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee