Apa Pelabur Perlu Tahu Tentang NIMP 2030

Sejak kebelakangan ini anda mungkin sering terbaca mengenai NIMP 2030 namun tidak pasti apakah NIMP tersebut.

NIMP merupakan singkatan bagi New Industrial Master Plan 2030 atau lebih dikenali sebagai NIMP 2030. Dalam Bahasa Melayu pula dikenali sebagai Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030. 

Ia merupakan komponen penting dalam ekonomi MADANI yang diilhamkan oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Anwar Ibrahim kerana ia akan menyokong realisasi reformasi ekonomi. Ia akan menggiatkan semula sektor pembuatan untuk memastikan Malaysia kekal berdaya tahan di tengah-tengah cabaran dan aliran mega yang semakin meningkat. 

Pelan induk itu menggunakan pendekatan berasaskan empat misi untuk memacu transformasi industri pada skala besar iaitu:

  1. Memajukan ekonomi
  2. Membina negara berdaya maju dalam teknologi
  3.  Mendorong ke arah mengurangkan pelepasan karbon
  4.  Membina ekonomi berdaya tahan

Berikut merupakan beberapa sasaran utama makroekonomi yang digariskan di bawah NIMP 2030. 

  1. Meningkatkan nilai tambah sektor pembuatan pada kadar 61% kepada RM587.5 bilion menjelang 2030.
  2. Meningkatkan kadar pekerjaan sebanyak 20% kepada 3.3 juta orang menjelang 2030.
  3. Meningkatkan gaji median sebanyak 128% kepada RM4,510 pada 2030.
Sumber: The Edge, MITI

Jika dilihat kepada sasaran-sasaran di atas, rakyat pastinya ternanti-nanti sekiranya sasaran gaji median sebanyak RM4,510 tersebut mampu tercapai pada 2030.

Penerima Manfaat Terbesar

Industri-industri yang dilihat mendapat manfaat paling banyak daripada NIMP 2030 adalah seperti elektrik dan elektronik, kimia, kenderaan elektrik, aeroangkasa, farmaseutikal, sektor mineral serta besi dan banyak lagi.


Sumber: MITI 

Sumber: Hong Leong Bank

Setiap negeri mempunyai kelebihan masing-masing, namun negeri yang paling banyak menerima impak adalah negeri di sebelah Utara, Pantai Timur dan Sarawak.

image

Sumber: Laman Web MITI

Syarikat-syarikat tempatan terutamanya yang telah disenaraikan di Bursa Malaysia perlu melihat peluang ini. Banyak peluang yang baik akan dapat menambah baik perniagaan syarikat.

Bagi pelabur pula, terlampau banyak sektor yang sebenarnya akan menerima impak atau manfaat daripada NIMP 2030 secara langsung ataupun tidak langsung. Maka, tiada sektor tertentu yang perlu diberi fokus lebih berbanding sektor yang lain.

Belanjawan 2024

TENGKU Zafrul berucap pada pelancaran NIMP 2030. FOTO Bernama

Menurut Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, Kerajaan akan mengumumkan sebahagian daripada butiran terperinci mengenai peruntukan pelaburan bagi Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) dalam pengumuman Bajet 2024, yang dijadualkan pada 13 Oktober depan.

Sepanjang 7 tahun pelaksanaannya, NIMP 2030 akan memerlukan anggaran jumlah pelaburan sebanyak RM95 bilion terutamanya daripada sektor swasta, yang disalurkan daripada ekuiti swasta, modal dan pasaran kewangan.

NIMP direka untuk memacu trajektori Malaysia sebagai peneraju global dalam pembangunan perindustrian, memanjangkan hubungan domestik untuk mencipta kekayaan di seluruh negara serta mengukuhkan kedudukannya dalam rantaian nilai global. Pelan ini tepat pada masanya untuk mempercepatkan transformasi industri di Malaysia, menyelaraskannya dengan wawasan negara.

Oleh itu, industri dalam sektor pembuatan perlu bersedia untuk melakukan aktiviti yang kompleks, termasuk sedia mengadaptasi teknologi, mempunyai tenaga kerja yang lengkap dan mahir bagi menjayakan NIMP 2030.

Previous ArticleNext Article

Ringgit Kekal Berdaya Tahan Meskipun Dolar AS Mengukuh

KUALA LUMPUR, 17 April (Bernama) — Ringgit kekal berdaya tahan di sebalik pengukuhan dolar Amerika Syarikat (AS) dengan Rizab Persekutuan AS (Fed) dijangka mengekalkan kadar faedah tinggi bagi tempoh yang lebih panjang.

Pakar Ekonomi Dr Geoffrey Williams berkata semua mata wang sedang bergelut dengan penurunan berbanding mata wang dolar AS di peringkat global, dan ringgit lebih berdaya tahan buat masa ini memandangkan Bank Negara Malaysia (BNM) menguruskan pasaran dengan berkesan.

Malaysia menyelaraskan semua sumber yang diperlukan untuk menyokong mata wang tempatan dengan BNM menjelaskan pihaknya bersedia untuk menggunakan instrumen yang ada bagi memastikan pasaran kewangan Malaysia kekal teratur dan terus berfungsi secara cekap.

Williams berkata usaha terselaras yang dilaksanakan secara berterusan untuk menggalakkan aliran masuk yang lebih konsisten oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) serta libat urus yang lebih meluas dengan syarikat korporat dan perniagaan di Malaysia telah memberikan kesan positif dan dianggap mampan.

“Aliran masuk daripada usaha terselaras itu telah membantu menstabilkan ringgit,” katanya kepada Bernama.

Ringgit bergerak pada 4.79 berbanding dolar AS buat masa ini.

Pada Rabu, ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS susulan pemulihan teknikal selepas tiga hari mengalami penurunan.

Pada 6 petang, mata wang tempatan meningkat kepada 4.7910/7950 berbanding dolar AS daripada 4.7945/7970 ketika ditutup pada Selasa.

Menurut data Bloomberg sejak 26 Feb, 2024, apabila usaha terselaras oleh kerajaan mula dilaksanakan, ringgit hanya turun 0.38 peratus berbanding dolar AS.

Secara perbandingan rupiah Indonesia susut 0.70 peratus berbanding dolar AS; baht Thailand kurang 1.35 peratus; dolar Singapura merosot 1.60 peratus; peso Filipina menguncup 1.90 peratus; yuan China turun 0.57 peratus; yen Jepun susut 2.72 peratus; won Taiwan menguncup 2.88 peratus manakala won Korea Selatan merosot 4.56 peratus.

Williams berkata penyusutan ringgit tidak mencerminkan asas ekonomi negara kerana nilai semasa unit domestik itu amat dipengaruhi oleh faktor luaran.

“Nilai semasa ringgit mempunyai kaitan dengan faktor global, termasuk isu geopolitik di Timur Tengah yang meningkatkan risiko selain petunjuk dari Fed bahawa kadar faedah akan kekal tinggi bagi tempoh lebih lama.

“Ini mendorong wang keluar daripada pasaran seperti Malaysia ke tempat dengan pulangan lebih tinggi seperti AS,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Program Sarjana Pentadbiran Perniagaan di Putra Business School Prof Madya Dr Ahmed Razman Abdul Latiff berkata walaupun rendah namun ringgit muncul sebagai mata wang yang mencatatkan prestasi terbaik dalam kalangan mata wang negara Asean.

“Asas ekonomi kita kekal kukuh dan berdaya tahan. Kita masih mencatatkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) yang positif bagi tempoh sukuan manakala akaun semasa dan imbangan perdagangan juga baik,” katanya.

Ahmed Razman berkata pasaran pertukaran mata wang asing dijangka kekal mengalami turun naik ketara sepanjang suku kedua tahun ini memandangkan tiada petanda krisis Timur Tengah akan reda dalam tempoh terdekat, ditambah dengan kemungkinan Fed meneruskan kadar faedah tinggi ketika ini.

Justeru, prestasi ringgit akan kekal tidak menentu buat masa ini, katanya.

Beliau berkata tindakan jangka masa panjang perlu dilaksanakan untuk memastikan kestabilan mata wang tempatan berterusan.

“Kerajaan Malaysia mungkin mengambil langkah proaktif untuk mengurangkan kesan risiko geopolitik yang berpotensi, seperti mempelbagaikan sumber tenaga, mengukuhkan hubungan diplomatik untuk memastikan kestabilan di rantau ini, dan memantau rapat perkembangan pasaran.

“Malaysia boleh bekerjasama dengan rakan antarabangsa untuk memantau dan menguruskan risiko, memastikan kestabilan pasaran, dan menggalakkan daya tahan ekonomi,” katanya.

— BERNAMA