Kementerian Ekonomi Kaji Kurangkan AP, IP – Rafizi

PUTRAJAYA, 29 Ogos (Bernama) — Kementerian Ekonomi sedang membangunkan satu kertas dasar untuk mengkaji dan mencadangkan kepada kerajaan bagi mengurangkan permit diluluskan (AP) dan import permit (IP) membabitkan keseluruhan sektor yang bertujuan menurunkan harga barangan khususnya barangan import.

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata kertas dasar itu dijangka dibentangkan kepada Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) seawal Oktober depan.

Menurutnya kementerian perlu berhati-hati dalam membangunkan kertas dasar itu kerana pihaknya perlu memastikan pengurangan AP dan IP kelak, tidak menjejaskan bekalan makanan dalam negara.

“Kedua-dua (AP dan IP) perlu dikaji secara terperinci dan kementerian sudah mengambil masa lima, enam bulan (untuk mengkaji). Ia tidak boleh dihapus terus. Kita kena lihat di seluruh rantaian bagi memastikan  supaya tiada gangguan (bekalan).

“Contohnya, kalau ada barangan yang ada dua atau tiga pengimport sahaja, tetapi kalau kita hapus terus (AP dan IP) dan pasaran atau industri tidak bersedia lagi untuk memastikan ada pemain baru, itu akan menyebabkan ada gangguan kepada bekalan,” katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Rafizi  berkata, dengan keputusan dasar yang akan dicapai di peringkat kerajaan, kementerian berharap kadar inflasi akan terkawal dan akan dapat menurunkan harga barangan khususnya barangan import.

”Terdapat juga ruang untuk memperbaiki peraturan anti monopoli dan persaingan untuk memastikan pasaran lebih kompetitif. Dengan meningkatkan persaingan, harga barangan dan perkhidmatan akan menjadi lebih berpatutan.

“Pendekatan ini akan dilaksanakan dalam cara yang inklusif, berkesan dan berkekalan untuk memastikan kesejahteraan rakyat,” katanya.

Sementara itu, Rafizi berkata kadar inflasi dalam negara pada Julai 2023 terus mereda kepada dua peratus berbanding 2.4 peratus pada bulan sebelumnya, mencatatkan penurunan 11 bulan berturut-turut.

Beliau berkata kadar inflasi Julai 2023 adalah kadar inflasi terendah dalam setahun, mencerminkan trend harga semakin stabil yang berterusan dengan kategori makanan dan minuman bukan alkohol menyumbang bahagian terbesar perubahan inflasi pada kadar 4.4 peratus.

Beliau berkata pengawalan kadar inflasi adalah antara keutamaan kerajaan dalam memastikan inflasi yang tidak terkawal atau inflasi yang meningkat secara drastik dan tidak terkawal, tidak berlaku.

“Kadar inflasi yang tinggi secara berterusan akan mengikis kuasa beli rakyat kerana harga barangan dan perkhidmatan akan naik, tetapi pendapatan tidak semestinya naik pada kadar yang sama.

“Ini bermakna rakyat akan berhadapan dengan kesukaran untuk memenuhi keperluan asas mereka, apatah lagi untuk menabung atau membuat pelaburan. Kuasa ekonomi rakyat akan terjejas, membawa kepada potensi ketidakstabilan sosial,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM71 Juta LTX-Credence Di Asia Design Centre Jana Nilai Ekonomi

GEORGE TOWN, 21 Jun (Bernama) — Pembukaan Asia Design Centre di Pulau Pinang adalah satu langkah penting ke hadapan bagi ekosistem teknologi Malaysia untuk membangunkan instrumen ketepatan digital generasi akan datang, memanfaatkan reka bentuk litar bersepadu (IC) tersuai.

Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata ia membolehkan penghasilan semikonduktor berprestasi tinggi dan berkualiti tinggi, mendorong keupayaan teknologi Malaysia.

Asia Design Centre adalah pelaburan berjumlah RM71 juta oleh LTX-Credence Sdn Bhd, sebahagian daripada syarikat teknologi global, Cohu yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

“Pelaburan itu adalah bukti komitmen LTX-Credence terhadap pertumbuhan Malaysia. Ia dijangka akan menjana nilai ekonomi tidak langsung sebanyak RM1.6 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang sekali gus meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Gobind pada majlis perasmian Asia Design Centre hari ini.

“Sebagai sebahagian daripada Cohu, LTX Credence telah mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju pengkhususan dalam penyelesaian ujian semikonduktor. Menduduki tempat ketiga di peringkat global dalam industri ujian semikonduktor, kepakaran dan inovasinya terus mencipta penanda aras baharu,” katanya.

Gobind berkata Cohu mempunyai kehadiran dengan operasi dan pusat sokongan pelanggan merentas pasaran utama di Asia, Eropah dan Amerika Utara dengan lebih daripada 500 jurutera bidang berkemahiran tinggi.

Beliau berkata pengambilan pekerja oleh Asia Design Centre akan menarik sehingga 60 jurutera penyelidikan mahir, membuka jalan kepada peningkatan tenaga kerja terlatih, pelaburan itu juga seiring dengan visi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meningkatkan industri semikonduktor Malaysia.

Status Digital Malaysia LTX-Credence pada Mei 2024 menggariskan sokongan dan komitmen kerajaan kepada sektor tersebut, katanya.

“Malaysia menguasai tujuh peratus bahagian pasaran semikonduktor global, syarikat-syarikat yang terlibat semakin mempelbagaikan operasi dan menambah lokasi untuk mengurangkan risiko dan memastikan kesinambungan.

“Lebih banyak lagi akan dilakukan untuk meningkatkan keupayaan dan infrastruktur negara kerana matlamat utama adalah untuk melihat Malaysia memainkan peranan dalam industri semikonduktor global,” kata Gobind.

Kerjasama antara pusat tersebut dan universiti tempatan serta institusi penyelidikan adalah satu kemungkinan yang akan berlaku , katanya.

— BERNAMA