Kenanga Investment Bank Unjur Eksport Kekal Pada 27 Peratus Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 21 Nov (Bernama) — Eksport 2022 dijangka kekal pada 27 peratus berbanding 26.1 peratus tahun lepas disokong oleh nilai ringgit yang lebih lemah walaupun terdapat jangkaan prospek suku keempat 2022 yang kurang memberangsangkan, kata Kenanga Investment Bank Bhd.

Menurut firma penyelidikan itu, eksport berkembang 28.5 peratus tahun ke tahun, didorong oleh permintaan kukuh daripada rakan dagangan utama dan sebahagiannya disumbangkan oleh ringgit yang lebih lemah di tengah-tengah pengukuhan nilai dolar AS berikutan kecenderungan Rizab Persekutuan Amerika Syarikat (AS) untuk menaikkan kadar faedah.

“Ini turut berpunca daripada kenaikan harga komoditi ekoran situasi ketegangan geopolitik yang semakin meningkat selain tekanan rantaian bekalan yang berkurangan,” katanya dalam satu nota, hari ini.

Pada Khamis lepas, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) mengumumkan eksport Malaysia meningkat 15 peratus kepada RM131.63 bilion (AS$1=RM4.50), menjadikan ia pertumbuhan tahun ke tahun bagi bulan ke15 berturut-turut.

Sementara itu, jumlah perdagangan Malaysia berkembang sebanyak 21.1 peratus kepada RM245.18 bilion pada Oktober 2022, menandakan pertumbuhan dua digit bulan ke-21 berturut-turut.

Bagaimanapun dalam nota berasingan, AmBank Research berkata jumlah pertumbuhan perdagangan bagi Oktober adalah pada kadar paling perlahan sejak Februari 2022 dengan eksport nampaknya menunjukkan tanda-tanda kelembapan walaupun pertumbuhan yang sihat.

“Ini dapat dilihat daripada sektor pembuatan, subproduk tertentu yang telah mula mereda daripada tahap puncak termasuk produk kayu dan produk logam yang masing-masing merosot sebanyak 11.7 peratus dan 8.1 peratus bulan ke bulan.

“Kedua-duanya telah menguncup untuk bulan keempat berturut-turut,” katanya.

Ambank Research berkata pembuatan produk getah sudah turun ke paras prapandemik pada sekitar RM2 bilion berbanding kemuncaknya sebanyak RM7.5 bilion pada April 2021.

Dengan purata pertumbuhan eksport setakat tahun ini pada 26.4 peratus tahun ke tahun, firma penyelidikan itu menyemak semula unjuran pertumbuhan eksportnya untuk 2022 kepada 25.5 peratus kepada 26.5 peratus daripada 24 – 25 peratus sebelumnya.

Ia menambah pertumbuhan akan menjadi lebih perlahan pada suku keempat 2022 disebabkan asas yang tinggi dan pertumbuhan global yang perlahan.

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/kenanga-investment-bank-unjur-eksport-kekal-pada-27-peratus-tahun-ini/

Previous ArticleNext Article

Tiada Krisis “Situasi Lehman” Dalam Keadaan Kemelut Perbankan AS, Kata Penganalisis

KUALA LUMPUR, 20 Mac (Bernama) — Tiada “situasi Lehman” dijangkakan berlaku pada 2023 berikutan kejatuhan tiga bank utama di Amerika Syarikat (AS) antaranya Silicon Valley Bank (SVB) dan Signature Bank, menurut seorang penganalisis.

“Situasi Lehman” merujuk kepada Lehman Brothers, sebuah syarikat perkhidmatan kewangan global yang muflis pada 15 Sept 2008 yang kini disifatkan sebagai peristiwa kritis sehingga mencetuskan krisis kewangan global 2008. 

Rakan Pengurusan SPI Asset Management Stephen Innes berkata, bank-bank berkenaan mempunyai kedudukan mudah tunai yang lebih baik berbanding pada 2008 dan bank Asia hanya mengalami pendedahan minimum terhadap bank wilayah AS berikutan hanya menjalankan urus niaga dengan bank Wall Street.

“Oleh itu, kesan dari segi risiko adalah minimum,” katanya kepada Bernama sambil menjelaskan Credit Suisse bukan lagi menjadi kelompok utama perbankan Eropah, dan berikutan itu ia tidak menjadi kebimbangan utama.

Credit Suisse terbabit dalam pergolakan yang tercetus akibat kejatuhan pemberi pinjaman AS, SVB dan Signature Bank sepanjang minggu lepas sekali gus mengurangkan keyakinan pelabur di seluruh dunia.

Innes berkata keadaan boleh menjadi sebaliknya jika krisis itu turut melibatkan bank-bank Eropah lain.

“Bagaimanapun, isunya adalah kejutan pertumbuhan bank-bank wilayah AS yang merupakan peminjam besar kepada Main Street USA; sekiranya mereka menghentikan pemberian pinjaman kerana kekurangan simpanan bank, ini  boleh mencetuskan kemelesetan secara besar-besaran. 

“Seperti 2008, kita mungkin mengalami kemelesetan yang disebabkan oleh bank. Bagaimanapun, impak buruknya mungkin terhad dengan pihak bank-bank pusat kemungkinan besar melakukan perubahan atau pengurangan.

“Bagaimanapun ketidaktentuan boleh berlaku bagi tempoh lebih lama apabila melibatkan faktor manusia kerana tiada siapapun dapat menentukan kesan ketara akibat masalah sesebuah bank,” katanya.

Sementara itu, MIDF Research berkata komuniti pelaburan bimbang pasaran dapat mengesan bermulanya krisis kewangan global 2008 untuk kembali melanda.

“Bagaimanapun, kami sedia maklum terhadap satu perbezaan, 2008 adalah episod yang mana amalan kredit dilonggarkan berikutan gadai janji disekuritikan dan didagangkan walaupun dengan kualitinya. Oleh kerana kualiti sekuriti bersandarkan gadai janji ini mencurigakan, nilainya dapat menurun kepada sifar,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

MIDF Research berkata bon kerajaan AS pula akan kembali kepada harga asal selepas kematangan, justeru menyebabkan sebarang kerugian yang berlaku adalah sementara.

— BERNAMA