Malaysia Perlu Ada Strategi Hasil Jangka Sederhana Hingga Panjang – Bank Dunia

KUALA LUMPUR, 2 Okt (Bernama) — Malaysia seharusnya mempunyai strategi hasil jangka sederhana hingga panjang yang sesuai untuk memulihkan penampan fiskalnya, kata Bank Dunia.

Ketua Ekonomi Bank Dunia Apurva Sanghi berkata hasil Malaysia yang sebagai bahagian daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) semakin menurun, dengan hasil cukai jauh di bawah 12 peratus daripada KDNK. 

“Adalah penting untuk mempunyai pandangan fiskal jangka panjang tentang keperluan perbelanjaan ekonomi Malaysia mengikut sektor dan, berapa banyak lagi hasil yang perlu digerakkan. Buat masa ini, sepanjang pengetahuan kami, tiada sasaran pendapatan yang perlu dinaikkan.

“Bergantung kepada jurang hasil antara keadaan hasil semasa dan perkara yang perlu dinaikkan, maka anda boleh bercakap mengenai gabungan instrumen optimum (untuk meningkatkan hasil),” kata Apurva kepada pemberita pada majlis pengumuman Kemas Kini Ekonomi Bank Dunia Asia Timur dan Pasifik (EAP) Oktober 2023 dan bahagian pertama Malaysia Economic Monitor (MEM) bagi bulan September 2023, di sini hari ini.

Menurut Bank Dunia, ekonomi Malaysia diunjurkan menyederhana kepada 3.9 peratus pada 2023, dengan beberapa cabaran utama berterusan di peringkat domestik, termasuk ruang fiskal yang semakin sempit, apabila hasil cukai kerajaan terus menurun.

Katanya, perbelanjaan ke atas gaji, pencen, dan pembayaran faedah terus meningkat, diburukkan lagi dengan pelbagai perbelanjaan yang tidak cekap, termasuk subsidi bahan api yang meluas dan kawalan harga yang bersifat berat sebelah.

Pada Oktober 2023, pada pembentangan Belanjawan 2024, kerajaan dijangka mendedahkan butiran tambahan mengenai rancangan pembaharuan subsidi.

Kerajaan pada Julai memperkenalkan pelan ekonomi jangka sederhananya, ‘Ekonomi Madani,’ yang bertujuan mengurangkan defisit fiskal kepada 3.0 peratus daripada KDNK atau lebih rendah.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika pelancaran Ekonomi Madani berkata ia merupakan satu cara untuk meningkatkan kedudukan Malaysia dengan menstruktur semula ekonominya untuk menjadikannya peneraju di Asia Tenggara, sekali gus meningkatkan taraf hidup rakyat.

Apurva berkata mengurus perbelanjaan menjadi tugas penting dan isyarat kerajaan kepada rakyat bahawa ia sedang memulihkan ketirisan tabung kerajaan sebaik mungkin.

“Sebagai contoh, mempercepatkan akta perolehan kerajaan adalah bagus kerana banyak kecekapan berlaku melalui perolehan projek di Malaysia. Tetapi terdapat juga banyak cara yang anda boleh menguruskan kecekapan perbelanjaan juga,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Cadangan Naikkan OPR Untuk Perkukuhkan Nilai Ringgit Bukan Langkah Sesuai – Fahmi

PUTRAJAYA, 21 Feb (Bernama) — Sebarang cadangan menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) bertujuan memperkukuhkan nilai mata wang negara merupakan langkah yang tidak sesuai ketika ini, ia juga akan memberi kesan kepada rakyat, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.

“Saya ambil maklum ada sesetengah pihak beri komen, saya tak pasti sama ada pihak tertentu ini mahu Bank Negara Malaysia (BNM) menaikkan OPR. Saya jangka itu bukan satu perkara yang akan membantu rakyat pada waktu ini.

“Perdana Menteri (Datuk Seri Anwar Ibrahim) cakna mengenai perkara ini dan saya rasa itu bukan langkah baik pada waktu ini. Apapun BNM yang akan putuskan,” katanya yang juga jurucakap Kerajaan Perpaduan.

Beliau berkata demikian dalam sidang media pasca Mesyuarat Kabinet di Kementerian Komunikasi di sini hari ini bagi mengulas sama ada Mesyuarat Jemaah Menteri pada Rabu membincangkan mengenai prestasi semasa ringgit namun Fahmi menjelaskan tiada sebarang perbincangan dibuat mengenainya.

Menurut Fahmi, penjelasan mengenai prestasi ringgit telah diberikan oleh Gabenor BNM Datuk Abdul Rasheed Ghaffour semalam dan Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan baru-baru ini

Abdul Rasheed dalam satu kenyataan dikeluarkan semalam berkata BNM berpandangan bahawa paras ringgit pada masa ini tidak mencerminkan prospek positif ekonomi Malaysia pada masa akan datang dan prestasi ringgit baru-baru ini sama seperti mata wang serantau lain, dipengaruhi oleh faktor-faktor luaran.

Selain itu, mengenai peletakan jawatan tiga pengurusan kanan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT), Fahmi berkata mesyuarat Jemaah Menteri tidak membincangkan mengenainya.

“Perkara ini tidak dibincangkan. Belum lagi…kami menerima pemakluman terkini, apakah statusnya. Tapi saya percaya Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan (Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin) ada meneliti perkara ini dan sekiranya ada pemakluman nanti, ia akan diumumkan kemudian,” katanya.

Sebelum ini, LTAT menyaksikan peletakan jawatan Ketua Eksekutifnya Datuk Ahmad Nazim Abd Rahman pada 31 Januari lepas diikuti oleh Pengerusi LTAT Jeneral (B) Tan Sri Raja Mohamed Affandi Raja Mohamed Noor pada 8 Februari dan pada 20 Februari, Pengarah Kanan Strategi LTAT Dayana Rogayah Omar dilaporkan mengemukakan surat peletakan jawatan.

— BERNAMA

TAG : OPR, Fahmi, Anwar, ringgit, LTAT