Ringgit Berdaya Tahan, Tidak Cermin Asas Makroekonomi Malaysia Yang Kukuh -BNM

KUALA LUMPUR, 28 Jun (Bernama) — Jawatankuasa Pasaran Kewangan (FMC) Bank Negara Malaysia (BNM) menyifatkan prestasi ringgit tidak mencerminkan asas-asas makroekonomi Malaysia yang kukuh seperti pertumbuhan keluaran dalam negara kasar memberangsangkan serta penyederhanaan inflasi.

Malah, jawatankuasa itu berkata ringgit berpotensi besar untuk meningkat dan menjadi antara kelompok penerima utama manfaat daripada langkah Amerika Syarikat (AS) mengurangkan kadar faedahnya, berdasarkan pergerakan ketaranya ketika kitaran kenaikan kadar faedah berkenaan.

“Kalangan ahli (FMC) juga mengambil maklum bahawa sentimen asing kekal positif dan mencatat peningkatan, didorong usaha libat urus pelabur secara kolektif yang digerakkan oleh kerajaan, BNM dan penggiat industri,” katanya dalam kenyataan susulan mesyuarat jawatankuasa itu yang diadakan di sini, semalam.

Pada masa sama, jawatankuasa itu kekal optimis terhadap prospek ringgit dalam masa terdekat biarpun diasak cabaran termasuk risiko geopolitik, ketidaktentuan berhubung trajektori kenaikan kadar faedah serta penyasaran semula subsidi.

“Ahli yakin kelangsungan kestabilan pasaran domestik dan usaha bersama semua pihak terbabit pada akhirnya akan membawa kepada pengukuhan prestasi ringgit. 

“Mesyuarat kali ini juga mengambil maklum bahawa unjuran median terkini Bloomberg bagi dolar AS berbanding ringgit adalah di paras 4.65 pada akhir 2024 dan 4.45 bagi penghujung 2025,” katanya.

Selain itu, pengukuhan dolar AS secara meluas disedari baru-baru ini apabila kalangan peserta pasaran melaras unjuran daripada enam langkah pengurangan kadar Rizab Persekutuan (Fed) pada awal tahun kepada hanya satu hingga dua tindakan itu pada 2024 yang menyumbang kepada ketidaktentuan pasaran.

FMC berkata walaupun Fed dijangka membuat penurunan lebih kecil pada 2024, ringgit sebaliknya kekal berdaya tahan dan susut hanya 2.6 peratus berbanding dolar AS setakat ini selain di kedudukan ketiga dalam kelompok 10 mata wang serantau.

“Sejak 26 Februari lepas, ringgit muncul sebagai satu-satunya mata wang yang mencatat peningkatan berbanding dolar AS dan mengukuh sebanyak 1.3 peratus.

“Ini bukti terhadap impak positif susulan tindakan bersepadu oleh kerajaan dan BNM untuk menggalakkan aliran masuk dana yang lebih konsisten membabitkan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC).

Dalam pada itu, FMC juga berkata komitmen berterusan Malaysia terhadap pembaharuan struktur — penyasaran subsidi diesel, dilihat mendapat reaksi baik dan berperanan menangani ketirisan selain mengukuhkan komitmen kerajaan terhadap disiplin fiskal.

“Ahli juga menekankan kepentingan memastikan strategi komunikasi yang berkesan serta pelaksanaan potensi rasionalisasi subsidi bahan api RON95 pada masa depan,” katanya.

Jawatankuasa itu turut memuji usaha kerajaan menarik pelaburan berkualiti tinggi, termasuk inisiatif tenaga boleh diperbaharui di bawah Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Nasional (NETR) dan projek infrastruktur pusat data, yang disifatkan berjaya menarik pelaburan langsung asing (FDI) baharu.

“Namun, pada masa sama, ahli jawatankuasa turut mengutarakan perubahan lain dalam aliran FDI, terutama bagi sektor pembuatan ke negara-negara kos rendah lain di rantau ini,” kata FMC.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA