Media Sosial ‘Galak’ Bela Asnaf Palsu, Kesian Pusat Zakat Kita

Tiada siapa dapat menafikan kuasa media sosial sebagai medium komunikasi paling efektif.

Kepantasannya dalam penyebaran sesuatu berita, kemudahan perkongsian selain diulas tanpa sekatan menyebabkan pengaruh serta peranan media tradisional semakin mengecil. 
Itulah kelebihan rangkaian media sosial dan itu juga menjadi keburukannya sehingga membuka ruang kepada pihak tertentu mengambil kesempatan.

‘Usahawan pengemis’. Itu istilah yang digunakan rakan penulis yang bertugas disebuah agensi kutipan zakat ketika berkongsi cerita mengenai orang yang mengambil kesempatan terhadap sifat keterbukaan di media sosial.

Menurutnya, penyebaran sesebuah berita tanpa usul periksa kemudian menjadi viral menyebabkan agensi kutipan zakat antara yang menjadi mangsa fitnah.

“Ia juga membuka peluang kepada’usahawan pengemis’ iaitu orang yang menggunakan media sosial untuk menagih simpati sehinggakan individu yang terkeluar daripada status penerima zakat atau asnaf mendapat ‘rezeki terpijak’ terutama apabila berita mengenai kisah mereka ‘dikitar semula’,” katanya.

Sebagai contoh katanya, terdapat satu kes membabitkan seorang ibu tunggal yang didakwa tidak mendapat pembelaan daripada pusat zakat selain terpaksa membesarkan anak yang dikatakan menghidap penyakit kronik.

Tersebar di Facebook

Kisahnya menjadi viral apabila disiarkan di Facebook (FB) kendalian sebuah badan bukan kerajaan (NGO) menyebabkan pusat zakat bukan sahaja dihentam, malah ramai mahu menyampaikan terus zakat kepada ibu tunggal terbabit tanpa melalui amil yang dilantik.

Bagi mengelak tuduhan dan cemuhan itu berlarutan, pusat zakat tampil mengadakan pertemuan antara mereka, NGO dan ibu tunggal terbabit.

Ibu tunggal itu bukan sekadar mendapat bantuan bulanan seperti sewa rumah, perniagaan dan sara hidup malah mempunyai wang lebih RM100,000.00 di bank manakala anaknya tidak menghidap sebarang penyakit kronik.

“Bagaimanapun, saya dapati berita mengenai kesengsaraan ibu tunggal itu masih ada di FB termasuk nombor akaun banknya. Jadi saya yakin ada lagi orang ramai yang menghulurkan wang dengan niat zakat kepadanya sedangkan wanita itu bukan lagi asnaf,” katanya.

Menurutnya, satu lagi kes viral membabitkan keluhan seorang muallaf yang mendakwa mendapat bantuan sebanyak RM50.00 saja di Baitulmal.

“Pemeriksaan kami mendapati dia bukan bermastautin di Kuala Lumpur menyebabkan bantuan kecemasan yang boleh diberikan hanya RM50.00 tetapi pusat zakat di negeri kelahirannya sudah memberikan wang khusus untuk asnaf muallaf sebanyak RM1,000.00.

“Apabila pusat zakat di negeri asalnya cuba menghubungi untuk membantu, dia sukar memberi kerjasama. Daripada maklumat rakannya, saya mendapat tahu lelaki ini sedang seronok kerana wang tidak putus-putus masuk hasil sumbangan orang ramai yang membaca kisahnya di FB,” katanya.

Hilang Kepercayaan Kepada Pusat Zakat

Itu satu isu namun risiko paling dibimbangi rakan penulis ialah orang ramai bukan saja boleh hilang kepercayaan terhadap peranan pusat zakat malah bertindak mengagih sendiri kepada pihak yang tidak diketahui latar belakangnya sama ada tergolong dalam asnaf atau sebaliknya.

Malah jika persepsi negatif terhadap pusat zakat itu berlaku secara berterusan, ia mungkin membawa risiko kepada orang ramai langsung tidak mahu membayar zakat kerana mempersoalkan cara pengagihan kutipan.

Media sosial membawa perubahan besar terhadap cara berkomunikasi. Ia mengandungi kebaikan, keburukan, kepalsuan dan kebenaran. Keterbukaan yang ditawarkan adakalanya membuatkan kita bertindak semberono, termasuk menghukum bergantung bagaimana maklumat itu ‘menyentuh’ emosi sama ada marah, sedih, kagum atau mencuit hati.

Justeru itu, disebalik keterbukaan itu, sebagai pengguna kita perlu ada sifat mengkaji kesahihan dan kebenaran sesuatu berita yang disampaikan supaya kita dapat membuat penilaian serta pertimbangan berdasarkan prinsip keadilan iaitu meletakkan sesuatu pada tempatnya.

Fakta

Penyebaran sesebuah berita tanpa usul periksa kemudian viral di media sosial menyebabkan agensi kutipan zakat menjadi mangsa fitnah.

Sumber: FB Kisah Zakat Malaysia

Balasan Mengambil Hak Orang Lain

Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan dari Aisyah radhiyallahu ‘anha, bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

Barangsiapa yang mengambil sejengkal tanah secara zalim, maka Allah akan mengalungkan tujuh bumi kepadanya.”

Berhentilah daripada terus menghentam pusat zakat, kalau kita tak tahu kisah sebenar di sebaliknya. Kan lebih baik kita tegur dengan elok.

Bagi yang dulunya layak menerima zakat, tetapi kini dah berjaya keluar daripada kepompong kemiskinan, berilah keutamaan kepada orang lain pula untuk dibantu.

Dan bagi pusat zakat pula, keluarlah dan cari golongan susah yang memerlukan bantuan, di bandar dan juga di luar bandar.

Jemput baca topik lain berkenaan zakat seperti berikut:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Boleh Ke Mewakafkan Makanan?

Soalan

Assalamualaikum dato, adakah dibolehkan untuk kita wakaf makanan? Contohnya, saya nak anjurkan program bantuan makanan untuk golongan yang memerlukan dan saya akan buat iklan “Wakaf Makanan” untuk minta sumbangan dari orang ramai. Mohon pencerahan.

Berdasarkan kepada IRSYAD AL-FATWA SIRI KE-709 : BOLEHKAH MEWAKAFKAN MAKANAN? yang dikeluarkan oleh Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Jawapan Ringkas

Makanan tidak boleh diwakafkan kerana manfaat harta yang ingin diwakafkan mestilah dapat digunakan berterusan seperti tanah, rumah, telaga, kereta dan sebagainya. Manakala makanan pula manfaatnya tidak dapat digunakan berterusan, selepas makanan itu habis maka manfaat yang diberikan terhenti setakat itu sahaja. Sebaiknya kempen tersebut menggunakan nama lain yang lebih sesuai seperti Infak Makanan atau Sedekah Makanan dan lain-lain kerana lebih tepat dan mencapai maksud kempen yang ingin dilakukan.

Huraian Jawapan

Perkara utama dalam merungkai persoalan yang ditanyakan ini adalah dengan memahami maksud wakaf itu sendiri. Wakaf bermaksud menahan hak pewakaf untuk melakukan urusan jual beli, pewarisan dan sebagainya ke atas harta yang boleh dimanfaatkan dengan mengekalkan sifat fizikal harta itu, untuk mendekatkan diri kepada Allah. (Rujuk  Musnad al-Syafie 138/2[1]Mughni al-Muhtaj 522/3[2]Kifayah al-Nabih fi Syarh al-Tanbih 3/12[3])

Kebiasaannya, perkara yang boleh diwakafkan adalah harta yang boleh memberi manfaat yang berterusan sama ada harta tidak alih (‘aqar) seperti tanah, bangunan, telaga dan seumpamanya atau harta alih (manqul) seperti kereta, haiwan tunggangan, pinggan mangkuk dan sebagainya. (Rujuk al-Mu’tamad fi al-Fiqh al-Syafie 607/3)

Para ulama menyatakan bahawa wakaf adalah sedekah jariah. Ganjaran bagi orang yang berwakaf akan mengalir berterusan selagi harta yang diwakafkan itu wujud dan boleh diambil manfaat darinya. Contohnya, seseorang mewakafkan RM100 untuk pembinaan surau/masjid, selagi surau/masjid itu masih wujud maka selagi itulah dia akan mendapat pahala. (Rujuk Asna al-Matalib 457/2[5])

Perkara ini juga dapat dilihat melalui sabda Rasulullah SAW berikut:

إِذَا مَاتَ الْإِنْسَانُ انْقَطَعَ عَنْهُ عَمَلُهُ إِلَّا مِنْ ثَلَاثَةٍ: إِلَّا مِنْ صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ، أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ، ‌أَوْ ‌وَلَدٍ ‌صَالِحٍ ‌يَدْعُو ‌لَهُ

Maksudnya: Apabila seseorang itu mati, maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmunya yang dimanfaatkan atau anak soleh yang mendoakannya.

Riwayat Muslim (1631)

Manakala dalam konteks persoalan yang diajukan ini dilihat lebih sesuai dengan konsep sedekah. Ini adalah kerana apabila kita memberikan makanan atau wang untuk membeli makanan, kemudian setelah makanan itu habis dimakan maka pahala hanya setakat itu sahaja kerana manfaatnya hanya sekali. Berbeza dengan wakaf, pahala yang diperoleh daripada wakaf akan berterusan kerana manfaatnya dapat digunakan berulang kali dan berterusan.

Tambahan lagi, para ulama mazhab Syafie turut menyatakan bahawa makanan tidak boleh diwakafkan. Ini adalah kerana manfaat yang boleh digunakan dari makanan tidak bersifat berterusan dan akan habis dengan cepat. Oleh itu, makanan akan menyebabkan tujuan berwakaf tidak dapat dicapai iaitu untuk memberi manfaat yang berterusan. (Rujuk Mughni al-Muhtaj 524/3[6]Nihayah al-Muhtaj 362/5[7]al-Siraj al-Wahhaj h.302[8]Hilyah al-Ulama’ fi Ma’rifah Mazahib al-Fuqaha’ 11/6[9])

Kesimpulan

Makanan tidak boleh diwakafkan kerana manfaat harta yang ingin diwakafkan mestilah dapat digunakan berterusan seperti tanah, rumah, telaga, kereta dan sebagainya. Manakala makanan pula manfaatnya tidak dapat digunakan berterusan, selepas makanan itu habis maka manfaat yang diberikan terhenti setakat itu sahaja. Sebaiknya kempen tersebut menggunakan nama lain yang lebih sesuai seperti Infak Makanan atau Sedekah Makanan dan lain-lain kerana lebih tepat dan mencapai maksud kempen yang ingin dilakukan.

Wallahualam.

[1] ‌حبس ‌مال ‌يمكن ‌الإنتفاع ‌به مع بقاء عينه

[2] ‌حَبْسُ ‌مَالٍ ‌يُمْكِنُ ‌الِانْتِفَاعُ ‌بِهِ مَعَ بَقَاءِ عَيْنِهِ بِقَطْعِ التَّصَرُّفِ فِي رَقَبَتِهِ عَلَى مَصْرَفٍ مُبَاحٍ مَوْجُودٍ

[3] ‌حبس ‌مال ‌يمكن ‌الانتفاع ‌به ‌مع ‌بقاء ‌عينه, ممنوع من التصرف في عينه, وتصرف منافعه إلى وجه من وجوه [البر] , يقصد به التقرب إلى الله تعالى

[5] وَالصَّدَقَةُ الْجَارِيَةُ مَحْمُولَةٌ عِنْدَ الْعُلَمَاءِ عَلَى الْوَقْفِ

[6] (لَا مَطْعُومٌ وَرَيْحَانٌ) بِرَفْعِهِمَا، فَلَا يَصِحُّ وَقْفُهُمَا وَلَا مَا فِي مَعْنَاهُمَا، لِأَنَّ مَنْفَعَةَ الْمَطْعُومِ فِي اسْتِهْلَاكِهِ، وَعَلَّلَ فِي الرَّوْضَةِ كَأَصْلِهَا عَدَمُ صِحَّةِ وَقْفِ الرَّيْحَانِ بِسُرْعَةِ فَسَادِهِ، وَقَضِيَّتُهُ تَخْصِيصُهُ بِالرَّيَاحِينِ الْمَحْصُودَةِ

[7] (‌لَا ‌مَطْعُومٌ) بِالرَّفْعِ أَيْ وَقْفُهُ إذْ نَفْعُهُ بِإِهْلَاكِهِ

[8] فَلَا يَصح وقفهما لاستهلاك المطعوم بِالْأَكْلِ وَقرب فنَاء الريحان

[9] ولا يجوز ‌وقف ‌الطعام….. لأنه لا يمكن الانتفاع به على الدوام