Media Sosial ‘Galak’ Bela Asnaf Palsu, Kesian Pusat Zakat Kita

Tiada siapa dapat menafikan kuasa media sosial sebagai medium komunikasi paling efektif.

Kepantasannya dalam penyebaran sesuatu berita, kemudahan perkongsian selain diulas tanpa sekatan menyebabkan pengaruh serta peranan media tradisional semakin mengecil. 
Itulah kelebihan rangkaian media sosial dan itu juga menjadi keburukannya sehingga membuka ruang kepada pihak tertentu mengambil kesempatan.

‘Usahawan pengemis’. Itu istilah yang digunakan rakan penulis yang bertugas disebuah agensi kutipan zakat ketika berkongsi cerita mengenai orang yang mengambil kesempatan terhadap sifat keterbukaan di media sosial.

Menurutnya, penyebaran sesebuah berita tanpa usul periksa kemudian menjadi viral menyebabkan agensi kutipan zakat antara yang menjadi mangsa fitnah.

“Ia juga membuka peluang kepada’usahawan pengemis’ iaitu orang yang menggunakan media sosial untuk menagih simpati sehinggakan individu yang terkeluar daripada status penerima zakat atau asnaf mendapat ‘rezeki terpijak’ terutama apabila berita mengenai kisah mereka ‘dikitar semula’,” katanya.

Sebagai contoh katanya, terdapat satu kes membabitkan seorang ibu tunggal yang didakwa tidak mendapat pembelaan daripada pusat zakat selain terpaksa membesarkan anak yang dikatakan menghidap penyakit kronik.

Tersebar di Facebook

Kisahnya menjadi viral apabila disiarkan di Facebook (FB) kendalian sebuah badan bukan kerajaan (NGO) menyebabkan pusat zakat bukan sahaja dihentam, malah ramai mahu menyampaikan terus zakat kepada ibu tunggal terbabit tanpa melalui amil yang dilantik.

Bagi mengelak tuduhan dan cemuhan itu berlarutan, pusat zakat tampil mengadakan pertemuan antara mereka, NGO dan ibu tunggal terbabit.

Ibu tunggal itu bukan sekadar mendapat bantuan bulanan seperti sewa rumah, perniagaan dan sara hidup malah mempunyai wang lebih RM100,000.00 di bank manakala anaknya tidak menghidap sebarang penyakit kronik.

“Bagaimanapun, saya dapati berita mengenai kesengsaraan ibu tunggal itu masih ada di FB termasuk nombor akaun banknya. Jadi saya yakin ada lagi orang ramai yang menghulurkan wang dengan niat zakat kepadanya sedangkan wanita itu bukan lagi asnaf,” katanya.

Menurutnya, satu lagi kes viral membabitkan keluhan seorang muallaf yang mendakwa mendapat bantuan sebanyak RM50.00 saja di Baitulmal.

“Pemeriksaan kami mendapati dia bukan bermastautin di Kuala Lumpur menyebabkan bantuan kecemasan yang boleh diberikan hanya RM50.00 tetapi pusat zakat di negeri kelahirannya sudah memberikan wang khusus untuk asnaf muallaf sebanyak RM1,000.00.

“Apabila pusat zakat di negeri asalnya cuba menghubungi untuk membantu, dia sukar memberi kerjasama. Daripada maklumat rakannya, saya mendapat tahu lelaki ini sedang seronok kerana wang tidak putus-putus masuk hasil sumbangan orang ramai yang membaca kisahnya di FB,” katanya.

Hilang Kepercayaan Kepada Pusat Zakat

Itu satu isu namun risiko paling dibimbangi rakan penulis ialah orang ramai bukan saja boleh hilang kepercayaan terhadap peranan pusat zakat malah bertindak mengagih sendiri kepada pihak yang tidak diketahui latar belakangnya sama ada tergolong dalam asnaf atau sebaliknya.

Malah jika persepsi negatif terhadap pusat zakat itu berlaku secara berterusan, ia mungkin membawa risiko kepada orang ramai langsung tidak mahu membayar zakat kerana mempersoalkan cara pengagihan kutipan.

Media sosial membawa perubahan besar terhadap cara berkomunikasi. Ia mengandungi kebaikan, keburukan, kepalsuan dan kebenaran. Keterbukaan yang ditawarkan adakalanya membuatkan kita bertindak semberono, termasuk menghukum bergantung bagaimana maklumat itu ‘menyentuh’ emosi sama ada marah, sedih, kagum atau mencuit hati.

Justeru itu, disebalik keterbukaan itu, sebagai pengguna kita perlu ada sifat mengkaji kesahihan dan kebenaran sesuatu berita yang disampaikan supaya kita dapat membuat penilaian serta pertimbangan berdasarkan prinsip keadilan iaitu meletakkan sesuatu pada tempatnya.

Fakta

Penyebaran sesebuah berita tanpa usul periksa kemudian viral di media sosial menyebabkan agensi kutipan zakat menjadi mangsa fitnah.

Sumber: FB Kisah Zakat Malaysia

Balasan Mengambil Hak Orang Lain

Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan dari Aisyah radhiyallahu ‘anha, bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

Barangsiapa yang mengambil sejengkal tanah secara zalim, maka Allah akan mengalungkan tujuh bumi kepadanya.”

Berhentilah daripada terus menghentam pusat zakat, kalau kita tak tahu kisah sebenar di sebaliknya. Kan lebih baik kita tegur dengan elok.

Bagi yang dulunya layak menerima zakat, tetapi kini dah berjaya keluar daripada kepompong kemiskinan, berilah keutamaan kepada orang lain pula untuk dibantu.

Dan bagi pusat zakat pula, keluarlah dan cari golongan susah yang memerlukan bantuan, di bandar dan juga di luar bandar.

Jemput baca topik lain berkenaan zakat seperti berikut:

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Fatwa Insurans Konvensional: Haram Ambil Wang Pampasan

Masih ramai lagi ke yang memandang ringan isu insurans konvensional ini? Masih ramai lagi ke yang merasakan bahawa Takaful dan insurans konvensional ini sama saja?

Jom kita fahamkan dulu apa itu insurans dan apa pula Takaful.

Insurans berkait rapat dengan konsep pemindahan risiko (risk transfer) atau kadang-kala disebut juga sebagai perkongsian risiko (risk sharing). Ini bermakna selepas kita membayar bayaran insurans, risiko kerugian akan ditanggung oleh syarikat insurans.

Berbeza pula dengan Takaful, yang lebih kepada tolong-menolong di antara pemegang polisi takaful itu sendiri.

Pemegang polisi takaful akan menyumbang bayaran polisi yang akan dikumpul bersama ke dalam satu tabung kewangan yang besar. Sekiranya ada ahli yang memerlukan bantuan, wang akan disumbangkan dari tabung kewangan itu.

Mungkin objektif insurans dan Takaful nampak macam sama, tetapi konsepnya adalah jauh berbeza. Sebab itulah insurans konvensional haram, manakala Takaful adalah halal.

Dan untuk pengetahuan anda juga, negeri Selangor telah mengeluarkan fatwa mengenai hukum status pampasan polisi insurans konvensional selepas kematian pembeli polisi.

Keputusan yang dibuat pada 14 Jun 2021 ini telah menetapkan bahawa pampasan polisi insurans konvensional yang diterima oleh waris adalah dikira sebagai harta tidak patuh Syariah.

Hanya jumlah bayaran pokok pembeli polisi ketika hayat sahaja yang dikategorikan sebagai harta pusaka si mati yang perlu diagihkan secara faraid. Manakala pampasan tersebut wajib dilupuskan untuk menyucikan harta tersebut.

Sumber: Facebook Dr. Zaharuddin Abd Rahman

Bukan saja insurans adalah haram, ianya seolah-olah sia-sia sekiranya kita bayar setiap bulan, tetapi tak dapat manfaatnya bila kita meninggal dunia nanti. Kita ingatkan kita boleh dapat sejumlah wang pampasan bila kita dah tiada nanti, namun sebaliknya yang berlaku.

Kita kerja penat-penat, bayar duit bulan-bulan dan ingatkan keluarga kita boleh nikmati pampasan RM1 juta nanti; rupa-rupanya hanya dapat jumlah yang kita bayar bulan-bulan itu saja. Mungkin dalam RM30,000.

Cukup ke tu nak setelkan hutang rumah? Cukup ke duit untuk anak-anak habiskan pengajian?

Oleh itu, bertukarlah ke Takaful hari ini juga.

Untuk pembacaan yang lebih lanjut:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!