Media Sosial ‘Galak’ Bela Asnaf Palsu, Kesian Pusat Zakat Kita

Tiada siapa dapat menafikan kuasa media sosial sebagai medium komunikasi paling efektif.

Kepantasannya dalam penyebaran sesuatu berita, kemudahan perkongsian selain diulas tanpa sekatan menyebabkan pengaruh serta peranan media tradisional semakin mengecil. 
Itulah kelebihan rangkaian media sosial dan itu juga menjadi keburukannya sehingga membuka ruang kepada pihak tertentu mengambil kesempatan.

‘Usahawan pengemis’. Itu istilah yang digunakan rakan penulis yang bertugas disebuah agensi kutipan zakat ketika berkongsi cerita mengenai orang yang mengambil kesempatan terhadap sifat keterbukaan di media sosial.

Menurutnya, penyebaran sesebuah berita tanpa usul periksa kemudian menjadi viral menyebabkan agensi kutipan zakat antara yang menjadi mangsa fitnah.

“Ia juga membuka peluang kepada’usahawan pengemis’ iaitu orang yang menggunakan media sosial untuk menagih simpati sehinggakan individu yang terkeluar daripada status penerima zakat atau asnaf mendapat ‘rezeki terpijak’ terutama apabila berita mengenai kisah mereka ‘dikitar semula’,” katanya.

Sebagai contoh katanya, terdapat satu kes membabitkan seorang ibu tunggal yang didakwa tidak mendapat pembelaan daripada pusat zakat selain terpaksa membesarkan anak yang dikatakan menghidap penyakit kronik.

Tersebar di Facebook

Kisahnya menjadi viral apabila disiarkan di Facebook (FB) kendalian sebuah badan bukan kerajaan (NGO) menyebabkan pusat zakat bukan sahaja dihentam, malah ramai mahu menyampaikan terus zakat kepada ibu tunggal terbabit tanpa melalui amil yang dilantik.

Bagi mengelak tuduhan dan cemuhan itu berlarutan, pusat zakat tampil mengadakan pertemuan antara mereka, NGO dan ibu tunggal terbabit.

Ibu tunggal itu bukan sekadar mendapat bantuan bulanan seperti sewa rumah, perniagaan dan sara hidup malah mempunyai wang lebih RM100,000.00 di bank manakala anaknya tidak menghidap sebarang penyakit kronik.

“Bagaimanapun, saya dapati berita mengenai kesengsaraan ibu tunggal itu masih ada di FB termasuk nombor akaun banknya. Jadi saya yakin ada lagi orang ramai yang menghulurkan wang dengan niat zakat kepadanya sedangkan wanita itu bukan lagi asnaf,” katanya.

Menurutnya, satu lagi kes viral membabitkan keluhan seorang muallaf yang mendakwa mendapat bantuan sebanyak RM50.00 saja di Baitulmal.

“Pemeriksaan kami mendapati dia bukan bermastautin di Kuala Lumpur menyebabkan bantuan kecemasan yang boleh diberikan hanya RM50.00 tetapi pusat zakat di negeri kelahirannya sudah memberikan wang khusus untuk asnaf muallaf sebanyak RM1,000.00.

“Apabila pusat zakat di negeri asalnya cuba menghubungi untuk membantu, dia sukar memberi kerjasama. Daripada maklumat rakannya, saya mendapat tahu lelaki ini sedang seronok kerana wang tidak putus-putus masuk hasil sumbangan orang ramai yang membaca kisahnya di FB,” katanya.

Hilang Kepercayaan Kepada Pusat Zakat

Itu satu isu namun risiko paling dibimbangi rakan penulis ialah orang ramai bukan saja boleh hilang kepercayaan terhadap peranan pusat zakat malah bertindak mengagih sendiri kepada pihak yang tidak diketahui latar belakangnya sama ada tergolong dalam asnaf atau sebaliknya.

Malah jika persepsi negatif terhadap pusat zakat itu berlaku secara berterusan, ia mungkin membawa risiko kepada orang ramai langsung tidak mahu membayar zakat kerana mempersoalkan cara pengagihan kutipan.

Media sosial membawa perubahan besar terhadap cara berkomunikasi. Ia mengandungi kebaikan, keburukan, kepalsuan dan kebenaran. Keterbukaan yang ditawarkan adakalanya membuatkan kita bertindak semberono, termasuk menghukum bergantung bagaimana maklumat itu ‘menyentuh’ emosi sama ada marah, sedih, kagum atau mencuit hati.

Justeru itu, disebalik keterbukaan itu, sebagai pengguna kita perlu ada sifat mengkaji kesahihan dan kebenaran sesuatu berita yang disampaikan supaya kita dapat membuat penilaian serta pertimbangan berdasarkan prinsip keadilan iaitu meletakkan sesuatu pada tempatnya.

Fakta

Penyebaran sesebuah berita tanpa usul periksa kemudian viral di media sosial menyebabkan agensi kutipan zakat menjadi mangsa fitnah.

Sumber: FB Kisah Zakat Malaysia

Balasan Mengambil Hak Orang Lain

Imam Bukhari dan Muslim meriwayatkan dari Aisyah radhiyallahu ‘anha, bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

Barangsiapa yang mengambil sejengkal tanah secara zalim, maka Allah akan mengalungkan tujuh bumi kepadanya.”

Berhentilah daripada terus menghentam pusat zakat, kalau kita tak tahu kisah sebenar di sebaliknya. Kan lebih baik kita tegur dengan elok.

Bagi yang dulunya layak menerima zakat, tetapi kini dah berjaya keluar daripada kepompong kemiskinan, berilah keutamaan kepada orang lain pula untuk dibantu.

Dan bagi pusat zakat pula, keluarlah dan cari golongan susah yang memerlukan bantuan, di bandar dan juga di luar bandar.

Jemput baca topik lain berkenaan zakat seperti berikut:

Previous ArticleNext Article

Tabung Haji Umum Agihan Keuntungan Tahun 2023 Sebanyak 3.10% Selepas Zakat

  • Agihan Keuntungan kekal pada kadar 3.10 peratus setelah zakat 2.57 peratus dilunaskan bagi pihak pendeposit.
  • Agihan Keuntungan melibatkan jumlah sebanyak RM2.72 bilion yang akan memberi manfaat kepada lebih 9.15 juta pendeposit.
  • TH turut melunaskan zakat RM101 juta kepada semua Majlis Agama Islam negeri-negeri.
  • TH mengamalkan disiplin pelaburan berpandukan Alokasi Aset Strategik berasaskan tahap toleransi risiko TH demi kelestarian pelaburan walau suasana ekonomi, pasaran modal domestik dan global terus mencabar.
  • Agihan Keuntungan TH 2023 adalah berkadaran dengan tahap toleransi risiko TH dan selari dengan kadar pasaran semasa instrumen Kerajaan dan deposit simpanan 12 bulan perbankan Islam.

Melunaskan zakat RM101 juta kepada semua Majlis Agama Islam negeri-negeri

KUALA LUMPUR, 2 APRIL 2024. Lembaga Tabung Haji (TH) mengumumkan Agihan Keuntungan bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2023 yang mampan pada kadar 3.10 peratus setelah mengambil kira pelunasan zakat sebanyak 2.57 peratus.

Agihan Keuntungan 2023 melibatkan jumlah agihan sebanyak RM2.72 bilion yang akan memberi manfaat kepada lebih 9.15 juta pendeposit TH, berbanding agihan sebanyak RM2.65 bilion kepada 8.8 juta pendeposit pada 2022, menjadikan jumlah terkumpul agihan keuntungan sejak penubuhan selama 60 tahun, sebanyak RM42.88 bilion sehingga kini.

Agihan Keuntungan 2023 dibuat setelah penyata kewangan TH tahun 2023 selesai diaudit oleh Jabatan Audit Negara dan telah mengambil kira rosot nilai terutamanya pelaburan legasi pajakan hartanah di Arab Saudi dan pelaburan hartanah di United Kingdom. Agihan keuntungan bagi tahun 2023 juga adalah mematuhi Akta Tabung Haji 1995.

TH yang ditubuhkan bagi mengurus simpanan untuk tujuan haji, turut mengumumkan pelunasan zakat sebanyak RM101 juta kepada semua Majlis Agama Islam negeri-negeri bagi pihak pendeposit untuk tahun 2023. TH berharap pelunasan zakat ini secara langsung atau tidak langsung dapat membantu usaha Kerajaan menoktahkan kemiskinan tegar di seluruh negara. Jumlah terkumpul zakat yang telah dilunaskan bagi pihak pendeposit adalah sebanyak RM1.37 bilion sehingga kini. Jumlah zakat TH diselaraskan kepada Majlis Agama Islam negeri-negeri berdasarkan nisbah baki simpanan pendeposit mengikut negeri.

TH menggunakan kadar 2.57 peratus dalam pengiraan zakat TH bagi mengambil kira perbezaan bilangan hari dalam setahun di antara kalendar Qamari dan kalendar Masihi, sebagaimana saranan oleh Jawatankuasa Penasihat Syariah TH.

TH telah menyantuni lebih 560 ribu asnaf di seluruh negara pada tahun 2023 melalui Program Zakat Wakalah di mana TH menjadi wakil kepada Majlis Agama Islam negeri-negeri untuk mengedarkan sendiri sebahagian daripada dana zakat tersebut kepada asnaf. Secara keseluruhannya, lebih daripada 1.6 juta asnaf telah menerima manfaat dari Program Zakat Wakalah TH.

Pengumuman Agihan Keuntungan dan pelunasan zakat tahun 2023 telah dibuat oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Yang Berhormat Senator Dato’ Setia Dr Haji Mohd Na’im Mokhtar pada sidang media di TH hari ini.

Turut hadir sama dalam sidang media ialah Pengerusi TH Tan Sri Abdul Rashid Hussain, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif, Tuan Syed Hamadah Syed Othman serta Pengarah Eksekutif Kewangan Kumpulan, Mustakim Mohamad.

“Ini adalah tahun ketiga ekonomi negara melalui proses pemulihan semenjak pandemik Covid-19. TH telah dapat mengekalkan kadar agihan yang sama seperti tiga tahun sebelum ini, walaupun terkesan dengan rosot nilai beberapa pelaburan legasi,” kata Tan Sri Abdul Rashid Hussain. 

“Kadar pulangan yang telah diselesaikan tanggungjawab zakat ini adalah kadar yang baik. Sebagai dana simpanan yang dijamin Kerajaan, TH berhati-hati dalam mengambil risiko pelaburan demi melindungi wang pendeposit. Justeru itu, Agihan Keuntungan TH 2023 adalah sejajar dengan Alokasi Aset Strategik (SAA) yang bersesuaian dengan tahap toleransi risiko TH dan selari dengan kadar pasaran semasa instrumen Kerajaan dan deposit simpanan 12 bulan perbankan Islam.” 

Ekonomi global menunjukkan prestasi yang lebih perlahan pada sepanjang 2023 ekoran kadar faedah yang tinggi di Amerika Syarikat dan Eropah, krisis geopolitik antarabangsa, tekanan terhadap nilai mata wang negara-negara membangun termasuk Ringgit dan kesukaran China merangsang ekonomi. Hal ini turut memberi kesan terhadap prestasi ekonomi domestik. 

TH yang mempunyai sekitar 90 peratus pendedahan pelaburan dalam pasaran domestik telah berdepan dengan cabaran-cabaran seperti tekanan terhadap hasil pulangan sukuk serta prestasi pasaran saham dan pasaran hartanah yang lebih sederhana. 

SOROTAN PRESTASI 2023 

Prestasi TH pada tahun 2023 telah didorong oleh pelaburan patuh Syariah di dalam instrumen pendapatan tetap yang menjana 52 peratus daripada jumlah pendapatan keseluruhan, manakala 24 peratus disumbangkan oleh pelaburan ekuiti. 

Pulangan daripada pelaburan hartanah dan pasaran wang juga menyumbang 24 peratus kepada jumlah pendapatan keseluruhan. 

Portfolio TH

Menurut Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH, Tuan Syed Hamadah Syed Othman, sebagai institusi simpanan bagi tujuan menunaikan ibadat haji, TH memberi penekanan kepada pelaburan yang bertanggungjawab dan mengambil pendekatan kepelbagaian portfolio pelaburan yang mensasarkan potensi penjanaan yang berdaya tahan, selamat dan mampan. 

“Agihan keuntungan kepada pendeposit dibuat setiap tahun berdasarkan prestasi dan kedudukan kewangan setelah diaudit Jabatan Audit Negara. TH juga sentiasa berusaha bagi menambah baik perkhidmatan dengan melaksanakan pembaharuan bagi menambah nilai untuk manfaat pendeposit,” kata Tuan Syed Hamadah Syed Othman. 

Pengiraan Agihan Keuntungan 2023 adalah berdasarkan purata baki simpanan terendah setiap bulan sepanjang tahun, iaitu sebagaimana pengiraan tahun-tahun sebelum ini. 

Para pendeposit boleh menyemak Agihan Keuntungan yang dikreditkan ke akaun masing-masing bermula 12.00 tengah hari ini, Selasa 2 April 2024 menerusi platform THiJARI, kaunter TH, kaunter Bank Islam dan Bank Rakyat dan saluran elektronik bank rakan strategik TH iaitu Bank Islam, Bank Rakyat, Maybank Islamic, CIMB Islamic dan AmBank Islamic 

Sumber: Tabung Haji

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee