Lebih Banyak Rumah Nak Kena Lelong Suku Kedua 2019?

Mengikut laporan yang dikeluarkan oleh The Star baru-baru ini, katanya lebih banyak rumah yang akan dilelong bagi tempoh Julai-Disember 2019.

Apa kata kita dengar pesanan otai hartanah, Tuan Ahyat Ishak mengenai topik yang hangat ini.

1. Laporan terkini menunjukkan bahawa semakin banyak rumah dilelong pada 6 bulan awal tahun ini. Dan dikatakan akan meningkat dalam 6 bulan seterusnye. Adakah ini #bahaya atau #peluang?
.
2. Rumah2 akan dilelong sekiranye pemilik gagal membayar komitmen bulanan kepada pihak institusi kewangan seperti bank selama 3 hingga 6 bulan bergantung kpd prosidur bank.
.
3. Otai lelong NCM: Ng Chan Mau melaporkan bahawa bilangan rumah yg dilelong semakin meningkat sejak beberapa tahun tahun yg lepas. Peningkatan 20% dari tahun 2017 ke 2018. Dan tahun ni, tak sampai setengah tahun pun dah cecah lebih setengah drpd tahun lepas! (Rujukan 1)
.
2017: 29,000 unit bernilai rm13b
2018: 35,000 unit bernilai rm16b
2019: 18,000 unit bernilai rm9b 
.
4. NCM laporkan bahawa lelong di Johor dan pantai timur melonjak 50%. Yg menariknye, ramai pembida Singapura dan China menyerang hartanah lelong di Johor melalui platform e-bid mereka. 
.
5. Satu lagi update menarik pasaran lelong ni ialah rumah2 lelong ni semakin susah nak dijual. Dulu 2-3 kali lelong dah boleh jual. Sekarang perlu 3-4 kali lelong. Harga2 rumah yg kena lelong pun makin banyak berharga rm500k ke atas banding dulu bawah rm500k. Ini dilaporkan oleh Leong Auctioneer.
.
6. Semakin ramai orang suka cari peluang2 beli rumah utk #duduksendiri atau #pelaburan dalam kolam lelong. Memang best dapat beli rumah bawah harga pasaran. Cumanye ikan2 dalam #kolamlelongni ada banyak #duri dan #bisa. Kalau tak masuk gelanggang dgn #ilmuyg betul dan #jemaah yg betul memang bahaya! Itu sebabnye dalam program advance Pejuang Hartanah, Ahyat memang ada modul khas utk ilmu lelong. Dan ramai students2 Ahyat dapat banyak tangkap #ikanikanemas dalam kolam ini.
.
7. Tapikan, kalau kita nak rebut peluang2 ikan2 emas tu, jangan pulak kita lupa punchline paling penting: JANGAN KITA JADI PENYUMBANG KEPADA RUMAH LELONG! Pastikan kita beli rumah yg kita benar2 #mampu dan bukan beli berdasarkan apa yg kita #layak. Amaran Ahyat, sebelum beli rumah, kena betul2 faham: NAK BELI SENANG, NAK BELA SUSAH. Ramai yg beli tanpa fikirkan part yg lebih berat nak membela rumah tu!
.
Sama2 kita doakan agar Allah sentiasa menjauhkan diri kita dan keluarga drpd musibah kewangan sehingga tak mampu bayar tanggungan bulanan sehingga rumah dilelong.

Sumber: FB Ahyat Ishak

Baca lagi tips-tips berkenaan hartanah di bawah:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ambil Tahu 5 Perkara Ini Sebelum Nak Sewakan Rumah Kepada Warga Asing

Pasti ramai di antara kita pernah ditawarkan oleh warga asing untuk menyewa kediaman milik kita. Sebagai seorang pelabur hartanah, agak sukar untuk kita menolak ‘rezeki’ yang datang apatah lagi kebanyakan warga asing tidak tahu harga sewa pasaran.

Sekiranya harga median sewaan adalah RM800 untuk sebuah apartmen di Sungai Buloh, kita berkemungkinan besar boleh menyewakan sehingga RM1,200 kepada warga asing.

Tunggu dulu, jangan terburu-buru dan terus menyerahkan kunci rumah kita kepada mereka. Fahami bahawa terdapat impak sosial dan juga perkara yang kita sebagai pemilik kediaman perlu ambil tahu sebelum sewakan kediaman kepada warga asing.

Buat pengetahuan anda, terdapat dua jenis warga asing yakni mereka yang bekerja sebagai pekerja mahir dan mereka yang bekerja sebagai pekerja tidak mahir.

Golongan pekerja mahir ini biasanya berasal dari negara maju seperti Jepun, Australia, Korea dan benua Eropah. Mereka gemar untuk tinggal di kawasan primer seperti KLCC, Mont Kiara, Damansara dan juga Petaling Jaya yang mempunyai akses pengangkutan awam.

Berbeza dengan pekerja tidak mahir yang majoritinya berasal dari negara sedang membangun seperti Bangladesh, Myanmar, Indonesia dan benua Afrika. Tiada tempat spesifik untuk lokasi mereka, akan tetapi mereka tinggal dalam komuniti mereka dan mempunyai wazir atau ketua yang menguruskan urusan mereka.

Jom lihat apa poin yang kita perlu tahu sebelum nak sewakan kediaman kepada warga asing!

1. Tinjauan Berkala

Benar, kebersihan adalah subjektif. Sebagai pemilik rumah, apa yang kita boleh lakukan adalah dengan melakukan tinjauan berkala seperti setiap 1 bulan atau 3 bulan sekali untuk memastikan rumah kita berada dalam keadaan bersih.

Di antara perkara yang kita boleh lakukan adalah dengan menetapkan bahawa penyewa tidak dibenarkan sama sekali untuk membela haiwan peliharaan di dalam rumah.

Tinjauan ini penting untuk memastikan perabot (sekiranya ada) tidak rosak atau hilang.

Tinjauan ini juga penting untuk kita sebagai pemilik kediaman melihat dan mendengar sendiri masalah yang dihadapi penyewa.

2. Jumlah Penyewa

Sekiranya bakal penyewa adalah pekerja yang bekerja di Malaysia, pastikan bahawa jumlah ‘kepala’ yang akan menyewa tidak melebihi had.

Sesetengah kejiranan atau kediaman strata sangat menitik beratkan aspek keselamatan dan privasi di mana mereka tidak membenarkan kemasukan warga asing yang terlalu ramai bagi mengelakkan gangguan bunyi bising, kebersihan dan keselamatan.

Jangan terkejut jika rumah apartmen 3 bilik 2 bilik air dengan keluasan 750 kaki persegi boleh disumbat sehingga 10 orang dalam satu rumah!

3. Harga

Kebanyakan ekspatriat samada dari golongan mahir atau tidak mahir tidak kisah untuk membayar lebih bagi menyewa sebuah kediaman.

Oleh itu, kita sebagai pemilik kediaman mampu mengenakan kadar sewaan bulanan yang lebih tinggi kepada mereka berbanding penyewa tempatan.

4. Sifat Penyewa

Golongan ekspatriat yang mengambil keputusan untuk menyewa berbanding membeli rumah di Malaysia pada kebiasaannya hanya menetap dalam tempoh kurang 3 tahun di Malaysia.

Sebagai pemilik rumah, kita perlu bersedia untuk mencari penyewa baru sekiranya mereka secara tiba-tiba memberitahu nak pulang ke negara asal.

Tiada siapa yang ingin kediaman mereka kosong tanpa penyewa untuk satu tempoh yang lama.

5. Risiko

Semenjak awal 2000-an lagi, Malaysia menghadapi masalah lambakan warga asing yang tinggal melebihi tempoh masa yang ditetapkan.

Dan sekiranya Jabatan Imigresen Malaysia mengadakan operasi dan warga asing yang menyewa di rumah kita tidak mempunyai permit perjalanan yang sah atau visa tamat tempoh, kita boleh disabitkan kesalahan kerana bersubahat.

Oleh itu, kita sebagai pemilik kediaman perlu sedar akan risiko yang dihadapi sekiranya menyewakan kediaman kepada warga asing.

Perkara ini tidak tertakluk kepada golongan pekerja tidak mahir sahaja, bahkan kepada golongan pekerja mahir sekali.

Kita sebenarnya bebas untuk menyewakan apa jua jenis kediaman kepada warga asing, kecuali rumah mampu milik dan Projek Perumahan Rakyat (PPR). Hal ini kerana, perbuatan menyewakan kediaman kepada warga asing ini adalah pengkhianatan kepada usaha kerajaan untuk membantu masyarakat setempat dan golongan B40.

Iklan

4 Pesanan Untuk Yang Masih Tercari-Cari Rumah Pertama

Baguslah bagi anda yang sudah punyai kesedaran untuk memiliki rumah pertama, dan sudah pastinya ia bukan perkara yang mudah. Yalah, nak pecah telur katanya kan?

Bila sebut rumah pertama, tidak semestinya seseorang individu itu membelinya untuk dijadikan tempat tinggal sendiri, tetapi ada yang menjadikannya sebagai pelaburan dengan menyewakan rumah tersebut untuk mendapat aliran tunai (cash flow) positif.

Namun demikian, masih terdapat beberapa faktor yang telah merupakan halangan besar kepada anda unuk memiliki rumah pertama anda sendiri. Berikut adalah 4 pesanan kepada mereka yang ingin membeli rumah pertama.

1. Mahukan Rumah Di Tengah Bandar Tetapi Murah

Semuanya bergantung kepada expectation, siapa taknak rumah murah kan? Tapi murah dan tengah bandar tu macam tak kena pulak. Nak murah, terpaksa jugalah cari di luar bandar sikit.

Inilah realiti yang membuatkan masih ramai yang tidak berjaya membeli rumah pertama. Asyik survey rumah-rumah di bandar dan tidak terbuka minda untuk tengok di kawasan yang jauh sedikit daripada bandar. Harus diingat, rumah pertama adalah pembelian berdasarkan keperluan dan bajet yang anda ada. Bukannya berdasarkan keinginan anda semata-mata.

2. Masih Tiada Simpanan

Nak beli rumah, tapi simpanan pun tiada. Asyik habiskan duit untuk membeli-belah, melancong ke sana ke mari, layan hobi mahal seperti modified kereta dan sebagainya.

Nak beli rumah ni, sekurang-kurangnya kena ada deposit 10% daripada harga rumah yang ingin dibeli. Lebih pun takpe, jangan kurang daripada 10%. Kalau nak beli rumah harga RM200,000, kena standby duit sebanyak RM20,000.

Kalau tiba-tiba dapat offer rumah tanpa deposit sekalipun, anda masih memerlukan simpanan untuk membiayai kos-kos seperti bayaran guaman dan juga kos baik pulih. Oleh yang demikian, buatlah simpanan lebih awal, sebaik-baiknya sewaktu mula bekerja. Insyaallah selepas 2-3 tahun menabung, bolehlah dijadikan sebagai deposit.

3. Komitmen Dan Hutang Yang Sudah Tinggi 

Apabila ada telah mempunyai komitmen yang tinggi seperti pinjaman peribadi, pinjaman kereta dan pinjaman PTPTN; ini akan membataskan harga rumah yang mampu anda beli.

Pihak bank akan mengkaji terlebih dahulu segala komitmen yang anda perlu tanggung setiap bulan, dan jika anda mempunyai kadar komitmen yang tinggi; kebarangkalian untuk anda dapat kelulusan pinjaman rumah menjadi tipis.

*Secara dasarnya, pihak bank dapat beri pinjaman sehingga 60% daripada gaji bersih anda. Ini juga dikenali sebagai Debt Service Ratio.

Tapi kalau hutang keliling pinggang, pihak bank akan melihat anda sebagai berisiko tinggi untuk tidak dapat membayar instalment bulanan, dan menolak permohonan pinjaman rumah anda.

Sebaiknya, anda dahulukan dulu tabungan simpanan untuk beli rumah, sebelum membeli kereta. Bila dah ada simpanan, takkan anda buat pinjaman peribadi pula kan? Sebab anda dah bijak mengawal nafsu dan mengurus kewangan dengan baik.

Jadikan pembelian rumah pertama sebagai keutamaan anda.

4. Tunggu Harga Rumah Turun

Dah biasa dengar dah pernyataan bahawa harga rumah akan turun, malah ianya diulang untuk bertahun-tahun lamanya. Tapi ada ke harga rumah turun? Mungkin ya, tapi untuk rumah high-end yang berharga jutaan ringgit; tapi mampu ke anda beli rumah kos tinggi tersebut walaupun harganya turun?

Jika anda terus menunggu, maka sampai bila pun anda tidak dapat memiliki rumah pertama. Semakin hari, harga hartanah akan menjadi semakin meningkat disebabkan permintan yang sangat tinggi; terutama di kawasan titik panas atau hotspot.

Harga rumah jarang-jarang sekali akan turun, maka anda harus cepat beli ikut kemampuan anda dan tidak perlu tunggu sampai harga rumah turun. Kalau tak mampu beli rumah atas tanah, beli rumah apartmen dulu, tak mampu beli apartmen, beli rumah flat je dulu.

Iklan

Peer To Peer Lending / Property Crowdfunding, Bagus Atau Tidak?

Berikutan dengan pengumuman oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada 4 November lalu berkenaan inisiatif FundMyHome, pasti ramai yang mempunyai seribu satu soalan.

Jika anda terlepas kapal, boleh baca : Adakah Skim FundMyHome Penyelesaian Bagi Mereka Yang Belum Beli Rumah?

Pastinya ramai yang pertama kali dengar konsep Peer To Peer Lending atau P2P Lending ini. Bagi mereka yang sudah ‘lama’ mengenali Internet, dulu kala kita ada P2P yang diberi nama Kazaa dan Limewire bagi berkongsi lagu, filem dan banyak lagi. Lagi ramai orang memiliki fail lagu dan filem tadi, lagi laju kita dapat muat turun – kerana banyak peers yang ‘berkongsi’.

Sama juga halnya dengan P2P Lending ni, anggaplah kita sebagai satu komuniti di mana ramai yang akan ‘berkongsi’ duit, lalu ramai pula yang akan meminjam duit tersebut. Lagi ramai yang berkongsi, maka ramai yang akan mendapat faedah daripada perkongsian ini.

Menteri Kewangan, YB Lim Guan Eng pula berkata kerajaan akan memberi kelulusan kepada projek “property crowdfunding” sebegini dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia perlu memantau mekanisma pelaksanaannya. Rujuk Crowdfunding for housing worth the risk, says Guan Eng.

Dan nampak gayanya macam KWSP dah pun diberi lampu hijau untuk menjadi pembiaya. Rujuk Dr M: EPF Can Invest in FundMyHome Scheme If It Wants.

Untuk penjelasan selanjutnya, apa kata kita rujuk kepada perkongsian daripada Tuan Najib Saahari, seorang Financial Guru seperti berikut:

P2P – How It Works In Malaysia

Disebabkan P2P ni kind of benda baru dekat Malaysia and mula terus buat untuk property, ramailah yang tanya saya how it works.

Yelah benda baru, ramailah yang tak tahu.

Semalam saya ada post satu pasal P2P tapi itu how P2P in general works . Harini after baca statement Tun , saya dah dapat clearer picture on how it works in Malaysia.

P2P dekat Malaysia ni berfungsi lain sikit. P2P ni if based on apa yang Tun cakap , dia akan pakai konsep musharakah. Most likely shariah sebab guna konsep musharakah tu. Musharakah ni joint ownership. Untuk rumah dia pakai equity sharing. P2P for housing dekat Malaysia ni berfungsi macam ni.

Pembeli Bayar 20% Harga Rumah, 80% Dibayar Peer Lain

– Abu nak beli rumah berharga RM300K, so dia akan keluar RM60K untuk beli 20% equity rumah tu. 80% equity lagi will be funded pakai duit PEER lain yang melabur dalam P2P platform tu.

– Abu tak payah bayar apa-apa pon (kecuali service fees masa apply benda tu sahaja) sepanjang dia duduk rumah tu TAPI untuk 5 tahun sahaja and dia hanya miliki 20% of the house. Dia takde full ownership atas rumah tu.

– Macam mana Abu nak dapat full ownership atas rumah tu? Dia kena beli balance equity yang dipegang oleh pelabur tu. Dia belilah sikit-sikit pon boleh, nak beli sekaligus pon boleh.

– Abu beli equity tu berdasarkan harga apa? Abu akan beli berdasarkan market price. Let say Abu beli rumah tu tahun 2018, harga rumah RM300k . Abu dah beli 20%, so ada balance 80% = RM240k (1% RM3K) . Tahun 2019 , rumah tersebut naik harga RM400K. 80% tu jadi RM320K (1% RM4K). Itulah harga equity yang Abu perlu bayar. So dia belilah sikit-sikit. Lepas 5 tahun dia kena bayar penuh. Sama ada dia refinance or jual rumah tu.

Kalau let say dia tak bayar apa-apa pon . Lepas 5 tahun baru dia nak beli full ownership (lepas dapat duit EPF) . Lepas 5 tahun rumah tu berharga RM600K. So Abu perlu bayar RM480K untuk beli balance 80% tu. Dia boleh refinance dekat Bank or jual rumah tu.

Apa Baiknya Skim Ni?

– Sepanjang pembeli rumah tu beli, dia boleh tak bayar satu sen pon untuk dapat balance equity tu. So monthly commitment tiada.

Nak beli rumah lagi mudah. Rumah RM1 juta boleh bayar harga RM200K sahaja.

Apa Yang Tak Baiknya?

– Pembelian property kalau settle lambat memang akan jadi tinggi dan tiada untung langsung sebab u kena bayar at market price.

– Bila nak beli rumah senang, harga akan meningkat cepat. Harga equity yang balance tu pun naik cepat. Bayaran nak dapat full ownership pun akan naik mendadak. Kalau dia jenis nak bayar bulan-bayar untuk beli sikit-sikit , kadar akan berubah cepat bias ke atas .

Proses jual beli rumah yang terlibat dalam skim ni akan payah sebab u tiada full ownership. Kalau dapat duit hasil jual rumah and u nak buat full settlement, u tidak akan dapat balance keuntungan tu. Sbb balance 80% tu based on market value.

– Jenis yang tak bayar langsung ni lepas 5 tahun baru nak bayar habis lagi lah sakit. Equity masih lagi 80%. Kalau refinance memang tiada balance untuk dia.

Siapa Yang Untung?

Developer. Rumah senang jual.

Pelabur (orang berduit/kaya). Dia boleh park duit dalam skim ni . Nak unlock value pon tiada masalah. Dia boleh jual macam jual beli equity kepada pelabur lain. Contoh (dia beli 80% value RM320K, bila naik jadi RM400K dia boleh jual 80% tu kepada pelabur lain).

Siapa Yang Rugi?

Pembeli rumah. Ikut mana sekali pun kalau dia nak dapat full ownership, dia tidak akan ada untung sesen pun sebab dia kena beli ikut market price. Berbeza kalau ambil pinjaman musharakah . Harga equity sudah dipersetujui masa pinjaman diambil. So bayar ikut harga yang dipersetujui. Kalau market price masa tu tinggi daripada harga yang dipersetujui , pembeli rumah tu untung.

So P2P ni bagus atau tak? Kalau saya pakai topi kapitalis – Saya akan cakap bagus . Kalau saya pakai topi rakyat marhaen – Saya akan cakap tidak bagus.

Sumber: FB Najib Saahari

Senario Yang Bakal Berlaku Selepas 5 Tahun

Sumber: Laman Web FundMyHome

1. Jika harga rumah naik, pembeli rumah akan kerugian disebabkan:

  • Jika jual, dapat balik 20% yang telah dibayar selepas 5 tahun, dan berkemungkinan untung sedikit
  • Jika refinance, kena top-up mengikut harga rumah yang dah naik

2. Jika harga rumah kekal, pembeli rumah akan kerugian disebabkan:

  • Jika jual, dapat balik 20% yang telah dibayar selepas 5 tahun
  • Jika refinance, perlu bayar balance 80%, maka tiada Capital Gain

3. Jika harga rumah turun, pembeli rumah akan kerugian disebabkan:

  • Jika jual, dapat kurang daripada 20% yang telah dibayar
  • Jika refinance, perlu bayar balance 80%, tiada Capital Gain, bertukar jadi Capital Loss

Jadi siapa yang untung di sini?

Iklan

7 Keunikan Sunway Cassia @ Batu Maung Yang Perlu Anda Tahu

Anda tinggal atau kerja di Pulau Pinang dan sedang tercari-cari hartanah yang ‘hot’? Jom kita tengok 7 keunikan Sunway Cassia @ Batu Maung yang perlu anda tahu.

1. Terletak Di Lokasi Strategik

Tahukah anda bahawa Batu Maung terletak di kawasan yang strategik di Pulau Pinang? Batu Maung terletak berhampiran dengan dua nadi infrastruktur pengangkutan terkenal di Pulau Pinang, iaitu Jambatan Kedua Pulau Pinang (Jambatan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah) dan juga Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Dengan siapnya flyover baru di Bayan Lepas pada penghujung tahun lepas, kini lebih mudah dan dekat untuk anda ke Lapangan Terbang dari Batu Maung. Keadaan trafik kini juga menjadi semakin lancar.

Di sini juga terdapat dua kawasan tumpuan pelancong yang popular iaitu Muzium Perang bagi mereka yang nak melihat sendiri peninggalan perang, dan Akuarium Batu Maung bagi mereka yang nak tengok keindahan ikan-ikan. Maklumlah, asal-usul Batu Maung pun kampung nelayan kan?

Selain daripada itu, Batu Maung juga terletak berhampiran dengan Zon Perindustrian Bebas atau Free Industrial Zone yang menempatkan syarikat-syarikat ternama seperti Agilent Technologies, Clarion, Renesas, Osram, Intel, Bosch dan banyak lagi.

Untuk pengetahuan, Batu Maung ni sangatlah dekat dengan Queensbay Mall – iaitu pusat membeli-belah yang sangat happening di Pulau Pinang. Dan bagi mereka yang biasa lalu Lebuhraya Utara Selatan, mesti pernah nampak atau singgah ke Design Village Premium Outlet Mall kan? Ianya hanya terletak berdekatan dengan Jambatan Kedua Pulau Pinang di sebelah seberang. Dan katanya IKEA baru pun akan siap tak lama lagi, cuma perlu menyeberangi Jambatan tersebut dah sampai.

2. Peningkatan Harga Rumah Di Kawasan Sekitar

Nak tahu prestasi sektor hartanah di Batu Maung, kita akan guna laman web Brickz sebagai rujukan; kerana ia mengambil data daripada Jabatan Penilaian Dan Perkhidmatan Harta dan merupakan sebuah jabatan di bawah Kementerian Kewangan Malaysia. Ia merekodkan segala transaksi hartanah setelah duti setem bagi Sale and Purchase Agreement telah dibayar.

Sumber: Brickz

Lihat saja betapa meningkatnya harga hartanah di Batu Maung sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Kalau diikutkan kepada trendline hartanah mewah di atas, pada April 2013 ianya berada di paras RM1.1 juta dan meningkat naik ke paras RM1.3 juta pada November 2017.

Kalau diikutkan, trend ini akan berterusan untuk tahun-tahun yang mendatang.

3. Kawasan Eksklusif Rumah Mewah

Kalau nak beli di kawasan yang semakin meningkat naik di Pulau Pinang, sudah pasti tempatnya adalah di Batu Maung. Tengok sendiri harga hartanah landed seperti berikut:

Sumber: Brickz

Secara puratanya, harga median hartanah landed di Batu Maung berharga RM1 juta. Kita ada Sunway Tunas Jaya dengan rumah Teres dan Semi-D berharga RM1.1 juta, dan Sunway Mutiara dengan rumah Semi-D bernilai RM1.38 juta.

Rumah teres di Sunway Tunas Jaya, semasa ianya baru dilancarkan pada tahun 2003 harganya adalah pada paras RM380 ribu, tetapi kini naik sehingga RM1.1 juta.

Begitu juga halnya dengan Sunway Mutiara. Harga semi-D pada waktu pelancaran pada tahun 2005 adalah sekitar RM750,000, dan kini hampir naik sekali ganda pada paras RM1.38 juta.

Dijangkakan semakin banyak hartanah premium akan dibina di sini, menjadikannya ini kawasan yang eksklusif. Siapa duduk di Batu Maung, memang bergayalah. Maklumlah, rumah yang baru ni mempunyai keluasan yang lebih besar jika dibandingkan dengan rumah yang dah berusia. Nama pun rumah baru, dia punya keseronokan pun lain macam bila semuanya baru.

4. Rumah Besar Dengan Tanah Yang Luas

Tadi kita baru cerita bab kawasan Batu Maung itu sendiri, mari kita sentuh bab rumah Sunway Cassia @ Batu Maung pula.

Lihat sajalah gambar-gambar rumah di Sunway Cassia ni:

Ruang tamu dan makan rumah Semi-D yang serba luas

Dapur basah dan kering berasingan

Bilik tidur utama yang lapang dengan ruang almari berasingan

Rumah cantik dengan ruang yang cukup lapang, ditambah pula dengan kawasan tanah yang luas. Balik ke rumah sahaja, terus berada dalam keadaan yang sangat tenang; hilang semua penat setelah seharian bekerja.

5. Ciri-ciri Moden

Rumah yang cantik di Sunway Cassia turut dilengkapi dengan ciri-ciri moden mengikut citarasa terkini. Setiap rumah dipasang dengan Sistem Penggera Rumah Individu, Sistem Pemanas Air Solar dan Butang Panik. Ianya diikuti dengan siling yang tinggi agar dapat memberikan pencahayaan semulajadi yang terang, dan ruang pengudaraan teratur bagi menyejukkan rumah.

Rumah-rumah di sini juga mempunyai 3 ruang tempat letak kereta tanpa tiang, dan ada juga unit terpilih yang mempunyai sehingga 9 ruang letak kereta. Reka bentuk yang moden dan praktikal menjadikan Sunway Cassia unik, dan lain daripada yang lain.

Yang lebih menariknya, Sunway Cassia dikelilingi oleh 3 ekar rimbunan hijau dengan 6 taman landskap. Sebaik saja melangkah masuk menerusi pintu utama, anda akan berasa tenang apabila melalui deretan pokok kelapa di Palm Avenue. Kalau rasa nak berpiknik, singgah saja di Tecoma Lounge di mana ada disediakan meja dan kerusi sambil merasai redupnya di bawah pokok Tecoma yang berwarna-warni. Atau berjalan-jalan di Nature Park, kawasan yang dikhaskan untuk menikmati keindahan semulajadi hutan tropika.

Laluan yang tenang menuju ke puncak Nature Park

6. Dibangunkan Pemaju Yang Berkaliber

Siapa yang tak kenal dengan Sunway Group? Nama yang tidak asing lagi di Malaysia, syarikat Sunway juga tersenarai di Bursa Malaysia. Nak jadi pemilik syarikat Sunway, beli saja saham mereka.

Kalau nak tahu, Sunway Cassia ini dibina oleh Sunway Property yang merupakan salah satu daripada 12 bidang yang diceburi mereka.

Dan Sunway Property pula merupakan nama yang sangat besar dalam sektor hartanah di Malaysia. Bukan sahaja di Malaysia, mereka juga membangunkan hartanah di China, India, Cambodia, Vietnam, Australia dan Singapura.

Di antara projek Sunway Property yang terkenal adalah Sunway City di Kuala Lumpur, Sunway Geolake Residences, Sunway Damansara dan Sunway Velocity di Selangor, Sunway City Ipoh di Perak dan Sunway Cassia dan Sunway Wellesley di Pulau Pinang.

7. Promosi Hebat

Bagi mereka yang tak sabar-sabar nak pindah masuk terus, Sunway Cassia @ Batu Maung ada menyediakan Pakej Perabot Separa Lengkap; dapat kunci boleh terus tinggal di sini. Itu belum masuk promosi-promosi hebat lain untuk bakal pembeli. Memang rugi siapa yang tak beli hartanah yang cukup berpotensi ini.

Sila layari laman web Sunway Cassia atau hubungi mereka di talian 604-684 8000 untuk dapatkan maklumat lanjut dan promosi terkini.

Jemput tengok video di bawah ini dan lihat sendiri keunikannya:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!