10 Tanda-Tanda Syarikat Tersebut Terbaik Untuk Anda

Mendapatkan kerja tetap sememangnya suatu cabaran yang besar pada zaman milenium ini.  Hari pertama bekerja dan anda sudah pun rasa tak senang duduk dengan keadaan di sekitar pejabat. Pernah mengalami pengalaman seperti ini?  Keliru sama ada anda syarikat tersebut terbaik untuk anda?

Kami kongsikan 10 tanda-tanda anda tak perlu bersusah payah nak menulis surat perletakan jawatan.

1. Mempunyai pekerja senior yang kekal di syarikat lebih daripada dua tahun setengah

Perolehan purata pekerjaan di Malaysia adalah 2 ½ tahun dan jika ada pekerja yang berada di sana lebih lama daripada itu, syarikat itu melakukan sesuatu yang baik untuk mengekalkan pekerjanya.

Jangan segan-segan untuk menggali lebih dalam sejarah dan pengalaman-pengalaman daripada pekerja senior tentang apa yang bagus dan tidak bagus tentang syarikat tersebut misalnya tentang bonus atau kenaikan gaji dan secara umum apa yang paling mereka suka dengan syarikat tersebut.

Sekiranya anda ingin menyiasat lebih lanjut, lihat laman web seperti Glassdoor di mana pekerja dan bekas pekerja mengkaji syarikat dan pengurusan mereka

2. Anda suka akan kerja anda

Sekiranya anda suka kerja yang anda lakukan sekarang, ia sepatutnya menjadi alasan terbesar untuk kekal di syarikat anda sekarang. Kerja anda harus mencabar, memuaskan dan menyeronokkan.

Akan tetapi, jika anda membuat keputusan untuk mencari kerja baru, gunakan tempoh probation untuk mengetahui peranan anda di tempat kerja baru anda. Jika dalam tiga bulan pertama tiada apa yang berubah, mungkin masanya untuk mencari jalan lain.

3. Keterbukaan untuk berkongsi idea dan buah fikiran

Perasaan selesa dengan ketua anda dan tiada kekangan dalam mengutarakan buah fikiran dalam menyelesaikan masalah merupakan salah satu tanda-tanda bahawa syarikat ini sedia membantu pekerja untuk mengoptimumkan kebolehan mereka.

4. Persekitaran yang profesional, selamat, dan penuh hemah

Perasaan hormat-menghormati sesama rakan sekerja dan sikap profesional perlu dititikberatkan supaya masing-masing selesa untuk bekerja. Kualiti kerja juga terjamin dengan adanya persekitaran sebegini.

5. Gaji yang memuaskan

Tidak kira berapa angka pun, sekiranya syarikat tersebut menggaji anda setimpal dengan usaha yang dicurahkan, syarikat tersebut sempurna untuk anda.

Selain daripada itu, gaji anda juga harus dibayar tepat pada waktunya dan struktur bayaran tidak boleh menyertakan komponen pembolehubah yang mengelirukan. Untuk pekerjaan yang memerlukan anda bertemu dengan pelanggan, pastikan perkara-perkara seperti perjalanan, telefon, dan juga hiburan dibayar balik dalam masanya, tanpa kerumitan oleh majikan.

Tambah lagi, sangat penting bahawa syarikat anda mempunyai mekanisme penilaian imbalan yang terperinci dan adil di tempat sebagai kenaikan harga yang tetap, didorong oleh prestasi.

6. Anda mampu belajar kemahiran baharu

Sumber Gambar: peoplecreations / Freepik

Syarikat yang mementingkan kecekapan sentiasa berusaha untuk menambah kredibiliti pekerja-pekerjanya. Bekerja dan belajar; sesuatu yang sangat berharga, bukan?

7. Sambutan dari sekecil-kecil perkara sehingga ke sebesar-besar perayaan

Pekerja dapat anak sulung? Tahniah! Kita makan ramai-ramai malam ini! Sekiranya syarikat anda mempunyai suasana sebegini, berterima kasihlah!

8. Anda mampu mengekalkan gaya hidup seimbang

Sumber Gambar: jcomp / Freepik

Kerja yang tidak memberikan tekanan dan tidak mengganggu jadual hidup anda semestinya memberikan anda peluang untuk mengamalkan gaya hidup yang diingini.

Jika pekerjaan anda tidak mengganggu kehidupan peribadi dan keluarga anda, meninggalkan anda dengan cukup masa dan motivasi untuk mengejar perkara yang anda sukai, itu adalah petanda yang baik bahawa syarikat yang anda bekerja adalah sesuai untuk anda.

9. Permintaan cuti tidak pernah dipersoal

Akta Pekerjaan Malaysia tidak memberikan hak kepada majikan untuk bertanyakan sebab cuti kepada perkerja mereka. Sekiranya anda sukar untuk mendapatkan cuti disebabkan alasan untuk bercuti tidak boleh digunakan, mungkin anda ingin berfikir sekali lagi untuk terus bekerja di syarikat tersebut.

10. Gerak hati berkata “YA!”

Walaupun bunyi macam remeh, bagi diri anda ruang untuk mengadaptasi dengan syarikat baru dalam masa tiga bulan. Sekiranya gerak hati anda masih tidak berubah, anda tahu jawapannya.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!