10 Tanda-Tanda Syarikat Tersebut Terbaik Untuk Anda

Mendapatkan kerja tetap sememangnya suatu cabaran yang besar pada zaman milenium ini.  Hari pertama bekerja dan anda sudah pun rasa tak senang duduk dengan keadaan di sekitar pejabat. Pernah mengalami pengalaman seperti ini?  Keliru sama ada anda syarikat tersebut terbaik untuk anda?

Kami kongsikan 10 tanda-tanda anda tak perlu bersusah payah nak menulis surat perletakan jawatan.

1. Mempunyai pekerja senior yang kekal di syarikat lebih daripada dua tahun setengah

Perolehan purata pekerjaan di Malaysia adalah 2 ½ tahun dan jika ada pekerja yang berada di sana lebih lama daripada itu, syarikat itu melakukan sesuatu yang baik untuk mengekalkan pekerjanya.

Jangan segan-segan untuk menggali lebih dalam sejarah dan pengalaman-pengalaman daripada pekerja senior tentang apa yang bagus dan tidak bagus tentang syarikat tersebut misalnya tentang bonus atau kenaikan gaji dan secara umum apa yang paling mereka suka dengan syarikat tersebut.

Sekiranya anda ingin menyiasat lebih lanjut, lihat laman web seperti Glassdoor di mana pekerja dan bekas pekerja mengkaji syarikat dan pengurusan mereka

2. Anda suka akan kerja anda

Sekiranya anda suka kerja yang anda lakukan sekarang, ia sepatutnya menjadi alasan terbesar untuk kekal di syarikat anda sekarang. Kerja anda harus mencabar, memuaskan dan menyeronokkan.

Akan tetapi, jika anda membuat keputusan untuk mencari kerja baru, gunakan tempoh probation untuk mengetahui peranan anda di tempat kerja baru anda. Jika dalam tiga bulan pertama tiada apa yang berubah, mungkin masanya untuk mencari jalan lain.

3. Keterbukaan untuk berkongsi idea dan buah fikiran

Perasaan selesa dengan ketua anda dan tiada kekangan dalam mengutarakan buah fikiran dalam menyelesaikan masalah merupakan salah satu tanda-tanda bahawa syarikat ini sedia membantu pekerja untuk mengoptimumkan kebolehan mereka.

4. Persekitaran yang profesional, selamat, dan penuh hemah

Perasaan hormat-menghormati sesama rakan sekerja dan sikap profesional perlu dititikberatkan supaya masing-masing selesa untuk bekerja. Kualiti kerja juga terjamin dengan adanya persekitaran sebegini.

5. Gaji yang memuaskan

Tidak kira berapa angka pun, sekiranya syarikat tersebut menggaji anda setimpal dengan usaha yang dicurahkan, syarikat tersebut sempurna untuk anda.

Selain daripada itu, gaji anda juga harus dibayar tepat pada waktunya dan struktur bayaran tidak boleh menyertakan komponen pembolehubah yang mengelirukan. Untuk pekerjaan yang memerlukan anda bertemu dengan pelanggan, pastikan perkara-perkara seperti perjalanan, telefon, dan juga hiburan dibayar balik dalam masanya, tanpa kerumitan oleh majikan.

Tambah lagi, sangat penting bahawa syarikat anda mempunyai mekanisme penilaian imbalan yang terperinci dan adil di tempat sebagai kenaikan harga yang tetap, didorong oleh prestasi.

6. Anda mampu belajar kemahiran baharu

Sumber Gambar: peoplecreations / Freepik

Syarikat yang mementingkan kecekapan sentiasa berusaha untuk menambah kredibiliti pekerja-pekerjanya. Bekerja dan belajar; sesuatu yang sangat berharga, bukan?

7. Sambutan dari sekecil-kecil perkara sehingga ke sebesar-besar perayaan

Pekerja dapat anak sulung? Tahniah! Kita makan ramai-ramai malam ini! Sekiranya syarikat anda mempunyai suasana sebegini, berterima kasihlah!

8. Anda mampu mengekalkan gaya hidup seimbang

Sumber Gambar: jcomp / Freepik

Kerja yang tidak memberikan tekanan dan tidak mengganggu jadual hidup anda semestinya memberikan anda peluang untuk mengamalkan gaya hidup yang diingini.

Jika pekerjaan anda tidak mengganggu kehidupan peribadi dan keluarga anda, meninggalkan anda dengan cukup masa dan motivasi untuk mengejar perkara yang anda sukai, itu adalah petanda yang baik bahawa syarikat yang anda bekerja adalah sesuai untuk anda.

9. Permintaan cuti tidak pernah dipersoal

Akta Pekerjaan Malaysia tidak memberikan hak kepada majikan untuk bertanyakan sebab cuti kepada perkerja mereka. Sekiranya anda sukar untuk mendapatkan cuti disebabkan alasan untuk bercuti tidak boleh digunakan, mungkin anda ingin berfikir sekali lagi untuk terus bekerja di syarikat tersebut.

10. Gerak hati berkata “YA!”

Walaupun bunyi macam remeh, bagi diri anda ruang untuk mengadaptasi dengan syarikat baru dalam masa tiga bulan. Sekiranya gerak hati anda masih tidak berubah, anda tahu jawapannya.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif. Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nick Molnar, Bilionaire Muda Yang Bangunkan Afterpay

Sebelum ini, kita telah mengetahui bagaimana Austin Russell telah berjaya menjadi bilionaire pada usia 25 tahun. Beliau telah berjaya mengapungkan syarikatnya Luminar, sebuah syarikat yang menyediakan teknologi pemanduan automatik kenderaan.

Baca: Austin Russell, Pengasas Luminar Yang Menjadi Bilionaire Pada Usia 25 Tahun

Jom kita tengok pula bagaimana seorang warganegara Australia yang turut menjadi bilionaire pada usia muda iaitu 30 tahun, melalui syarikat teknologi yang dibangunkannya yang dikenali sebagai Afterpay, sebuah syarikat Fintech.

Siapa Nick Molnar Dan Bagaimana Afterpay Bermula?

Kredit Gambar: Asia Yokkao

Nick Molnar merupakan seorang rakyat Australia yang dilahirkan pada tahun 1990. Beliau merupakan seorang graduan dari Universiti Sydney yang mengambil jurusan E-commerce.

Minat terhadap bidang keusahawanan ini bermula ketika beliau masih lagi bergelar graduan. Beliau mengambil peluang dengan menjalankan perniagaan E-commerce melalui platform E-bay.

Beliau menjual barangan perhiasan wanita di dalam platform tersebut.

Kenapa Afterpay Ditubuhkan?

Selepas tamat pengajian di dalam jurusan E-commerce, Nick Molnar bekerja sebagai seorang penganalisis pasaran saham di M.H. Carnegie & Co di Sydney. Di sini, beliau mendapat galakan daripada majikanya untuk melaksanakan impianya iaitu membina syarikatnya sendiri.

Beliau menyahut cabaran tersebut dan menubuhkan laman web Ice Online untuk menjual barang kemas wanita secara online. Walau bagaimanapun, laman web ini tidak seperti yang beliau diharapkan.

Kredit Gambar: The Market Herald

Nick Molnar kemudiannya menubuhkan Afterpay bersama dengan jirannya Anthony Eisen, yang merupakan seorang yang berpengalaman di dalam industri kewangan di Australia pada tahun 2015. Beliau menubuhkan Afterpay selepas melihat berubahnya trend golongan millennial berbelanja selepas krisis ekonomi pada tahun 2008.

Pada ketika itu, Nick Molnar turut merasai kesan krisis kewangan yang berlaku apabila golongan millennial merupakan yang paling terkesan dengan krisis tersebut disebabkan oleh tabiat perbelanjaan yang tidak betul.

Punca utama adalah dengan menggunakan kad kredit secara tidak berhemah. Melalui peristiwa tersebut, beliau mendapat ilham untuk menubuhkan Afterpay bagi membantu golongan millennial di dalam pengurusan kewangan mereka.

Perbezaan Di Antara Afterpay Dengan Kad Kredit

Afterpay menyediakan kemudahan pembelian yang membolehkan pelanggan membeli di mana-mana kedai yang bekerjasama dengan Afterpay.

Pelanggan yang menggunakan aplikasi Afterpay boleh membeli barangan di kedai tersebut dengan membayar 25% daripada harga barangan. Baki 75% lagi mereka boleh bayar dalam masa dua minggu dengan tiga kali bayaran.

Pelanggan diberi tempoh selama dua minggu untuk membayar semua wang tersebut kepada Afterpay. Berbanding dengan kredit kad, Afterpay tidak mengenakan sebarang faedah (interest) jika pelanggan lambat membayar hutang. Sebaliknya mereka hanya akan dikenakan denda sahaja.

Konsep Afterpay ini telah menarik ramai pengguna terutamanya gologan millennial menggunakan aplikasi tersebut untuk membuat pembelian. Pada tahun 2016, syarikat ini telah mengapungkan saham mereka ke bursa saham Australia.

Perkembangan Afterpay Ketika Musim Pandemik

Ketika musim pandemik Covid-19 melanda dunia, syarikat ini telah berjaya menarik lebih ramai pengguna menggunakan perkhidmatan yang disediakan mereka. Bilangan pengguna aplikasi ini meningkat sebanyak dua kali ganda dan saham syarikat juga telah meningkat sebanyak 1,300% yang telah menjadikan Nick Molnar bersama dengan sahabatnya menjadi bilionaire.

Kredit Gambar: CNBC

Kini, Afterpay merancang untuk mengembangkan lagi operasi syarikat ke Amerika Syarikat dan United Kingdom kerana dijangkakan sambutan yang bakal diterima adalah sangat menggalakkan di sana.

Sumber Rujukan:

Dah lama terlibat dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia dan ingin belajar melabur di Wall Street pula?

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!