5 Kesilapan Yang Bakal Kita Sesali Selepas 10 Tahun

Hidup ini begitu singkat. Sebab itulah kita harus berhati-hati dalam membuat pilihan yang akan mempengaruhi kehidupan kita. Setelah beberapa tahun, ramai yang merungut menyesal tentang sesuatu.

Sebagai contoh, menyesal kerana kurang meluangkan masa dengan keluarga, kurang membaca, tidak berusaha untuk mengejar cita-cita dan sebagainya.

Ingat mati itu adalah motivasi terbaik. Bayangkan kalau kita cuma mempunyai masa sebulan sahaja untuk hidup. Apa yang bakal kita lakukan esok? Pasti pelbagai perkara yang bermain di minda bukan?

Dengan memiliki mindset yang tepat, anda boleh menikmati hidup dengan melakukan pelbagai perkara yang boleh memberikan memori gembira untuk dikenang.

1. Setia Menunggu

Photo by Kai Pilger on Unsplash

Kalau kita rasa berminat untuk melakukan sesuatu, terus lakukan sahaja tanpa perlu rasa ragu-ragu. Tak kiralah dalam perkara apa sekali pun, bisnes, belajar ma hupun dalam hubungan. Lakukan apa yang kita rasa perlu pada waktu itu juga.

Ini kerana tidak ada masa yang tepat pun untuk melakukan sesuatu yang kita inginkan. Kalau nak risaukan tentang cabaran atau risiko, nak makan pun ada risikonya.

Yang penting kita telah mulakan langkah pertama.

2. Takut Dengan Penolakan

Bahasa mudahnya takut kena reject.

Ada sesetengah daripada kita memiliki tahap keyakinan diri yang rendah. Sebagai contoh, katakan kita sedang berada di dalam mesyuarat, kita mempunyai idea mengenai perkara yang sedang dibincangkan itu.

Jangan tunggu untuk pihak lain tanyakan kepada kita, suarakan sahaja pendapat dan idea tersebut.

Tonjolkan potensi diri semampu yang boleh. Jangan takut dengan penolakan. Yang penting kita telah cuba.

Ramai golongan berjaya gagal di peringkat awal, tetapi disebabkan mereka percaya dengan diri mereka sendiri, akhirnya berjaya juga.

3. Tak Kejar Impian

Kita semua pasti mempunyai impian sendiri bukan? Kejarlah impian selagi masih sihat.

Kita mungkin minat untuk menjalankan bisnes kecantikan, teruskan sahaja niat itu. Tapi kita sudah mempunyai pekerjaan tetap, bagaimana?

Zaman sekarang, melakukan dua tiga pekerjaan bukanlah satu perkara pelik. Kita boleh melakukan bisnes ini pada waktu hujung minggu.

Kalau tak cukup modal, kita boleh mula dengan membuat dropship. Berjaya atau tidak, itu kira belakang.

Sekurang-kurangnya kita telah melakukan sesuatu yang kita minati. Dengan minat yang tinggi, apa juga halangan pasti akan dapat kita tempuhi nanti.

4. Mudah Berputus Asa

Kata orang, beranilah untuk mencuba dan gagal. Jangan takut untuk melakukan sesuatu walaupun perkara itu mungkin baru dan kita tidak biasa dengannya.

Kejayaan itu pasti hadir bersama dengan kegagalan. Gagal sekali tidak bererti gagal selamanya.

Ramai yang sukar untuk mencuba sesuatu yang baru mungkin kerana mereka sudah selesa dengan comfort zone mereka. Jadi mereka takut untuk melakukan sesuatu yang baru walaupun mereka mahukan atau minat dengan perkara tersebut.

Perasaan takut untuk gagal menyebabkan ramai yang melupakan sahaja impian dan minat mereka. Kalau cuba pun tak nak, macam mana nak berjaya?

5. Berhenti Terlalu Awal

Jangan pernah berhenti mencuba walaupun kita gagal beberapa kali. Teruskan untuk cuba dan mencuba lagi.

Jadikan setiap kegagalan itu sebagai satu pengajaran dan pemangkin semangat untuk anda berjaya.

Jadikan Jack Ma, J.K Rowling, dan juga Kolonel Sanders sebagai idola. Mereka ini merupakan insan-insan hebat yang gagal berkali-kali dalam kehidupan.

Tetapi mereka tidak pernah berputus asa untuk mencuba. Dan sekarang, lihatlah! Mereka telah pun mencapai kejayaan yang bermula dengan sebuah impian.

Setiap daripada kita tidak akan terlepas daripada sifat penyesalan. Tetapi itu tidak bermakna yang kita hanya perlu tunggu dan lihat sahaja tanpa berusaha dan melakukan sesuatu.

Jika kita mempunyai minat atau sedang merancang tentang sesuatu, lakukan sahaja tanpa perlu rasa takut. Lakukan apa saja yang boleh menggembirakan kita dan yang mampu memberi manfaat kepada orang lain.

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Agrobank Serah Kutipan Dana Wakaf Tunai RM206,313.45 Kepada PICOMS Bagi Inisiatif Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) — Selaras dengan matlamat untuk mempertingkatkan kesedaran masyarakat untuk beramal jariah dengan berwakaf, Agrobank, sebuah institusi perbankan Islam sepenuhnya sejak 2015, telah menggerakkan 140 cawangannya di seluruh Malaysia dengan menggunakan fasiliti perbankan internetnya, Agronet sebagai medium bagi mencapai sasaran kutipan dana wakaf tunai sebanyak RM200,000 bagi Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP.

Setelah lebih dua tahun sejak ia dilancarkan pada tahun 2020, Agrobank bukan sahaja telah berjaya mencapai sasaran kutipan, malah telah berjaya mengumpul kutipan dana wakaf tunai keseluruhan berjumlah RM206,313.45.

Penyerahan kutipan dana wakaf tunai terkumpul ini telah disempurnakan oleh Presiden/ Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin kepada Naib Canselor Kolej Universiti Antarabangsa PICOMS, Prof Dr Wan Mohd Azizi Wan Sulaiman dalam satu majlis yang telah berlangsung pada Rabu.

Tengku Ahmad Badli Shah berkata, “Kita sedia maklum akan kepentingan wakaf dalam pembangunan sosial dan kebajikan umat Islam dan bagaimana golongan yang berkemampuan turut dapat membantu mereka yang serba kekurangan. Agrobank amat berbesar hati dengan kolaborasi ini dalam menjadi agen kepada masyarakat untuk menyalurkan dana wakaf bagi memenuhi keperluan kesihatan dengan pembelian mesin hemodialisis ini. Fokus kesihatan merupakan salah satu fokus AgroWakaf di Agrobank, selain usaha memperkasakan ekonomi, pendidikan dan kesejahteraan komuniti.”

“Semoga usaha ini akan terus meningkatkan lagi kesedaran umat Islam mengenai kepentingan wakaf dalam pembangunan ummah,” tambah Tengku Ahmad Badli Shah.

Program Wakaf Tunai Mesin Dialisis Agrobank & PICOMS-MAIWP ini merupakan kerjasama di antara Agrobank dan PICOMS,anak syarikat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) yang telah dilancarkan pada tahun 2020 bagi membantu menangani masalah kekurangan mesin dialisis bagi pesakit-pesakit dari kalangan orang awam.

Program ini menyasarkan jumlah kutipan wakaf tunai sebanyak RM600,000.00 termasuklah dana berjumlah RM400,000.00 yang telah disalurkan daripada dana khairat produk Agrobank kepada PICOMS pada Disember 2020 sebagai suntikan dan pemangkin kepada program wakaf tunai ini.

Mesin-mesin dialysis tersebut akan digunakan untuk rawatan hemodialisis atau pembersihan darah oleh pesakit-pesakit buah pinggang terutamanya daripada golongan asnaf dan yang kurang berkemampuan yang dikenalpasti dan mendapat pembiayaan dari pihak MAIWP.