5 Kesilapan Yang Bakal Kita Sesali Selepas 10 Tahun

Hidup ini begitu singkat. Sebab itulah kita harus berhati-hati dalam membuat pilihan yang akan mempengaruhi kehidupan kita. Setelah beberapa tahun, ramai yang merungut menyesal tentang sesuatu.

Sebagai contoh, menyesal kerana kurang meluangkan masa dengan keluarga, kurang membaca, tidak berusaha untuk mengejar cita-cita dan sebagainya.

Ingat mati itu adalah motivasi terbaik. Bayangkan kalau kita cuma mempunyai masa sebulan sahaja untuk hidup. Apa yang bakal kita lakukan esok? Pasti pelbagai perkara yang bermain di minda bukan?

Dengan memiliki mindset yang tepat, anda boleh menikmati hidup dengan melakukan pelbagai perkara yang boleh memberikan memori gembira untuk dikenang.

1. Setia Menunggu

Photo by Kai Pilger on Unsplash

Kalau kita rasa berminat untuk melakukan sesuatu, terus lakukan sahaja tanpa perlu rasa ragu-ragu. Tak kiralah dalam perkara apa sekali pun, bisnes, belajar ma hupun dalam hubungan. Lakukan apa yang kita rasa perlu pada waktu itu juga.

Ini kerana tidak ada masa yang tepat pun untuk melakukan sesuatu yang kita inginkan. Kalau nak risaukan tentang cabaran atau risiko, nak makan pun ada risikonya.

Yang penting kita telah mulakan langkah pertama.

2. Takut Dengan Penolakan

Bahasa mudahnya takut kena reject.

Ada sesetengah daripada kita memiliki tahap keyakinan diri yang rendah. Sebagai contoh, katakan kita sedang berada di dalam mesyuarat, kita mempunyai idea mengenai perkara yang sedang dibincangkan itu.

Jangan tunggu untuk pihak lain tanyakan kepada kita, suarakan sahaja pendapat dan idea tersebut.

Tonjolkan potensi diri semampu yang boleh. Jangan takut dengan penolakan. Yang penting kita telah cuba.

Ramai golongan berjaya gagal di peringkat awal, tetapi disebabkan mereka percaya dengan diri mereka sendiri, akhirnya berjaya juga.

3. Tak Kejar Impian

Kita semua pasti mempunyai impian sendiri bukan? Kejarlah impian selagi masih sihat.

Kita mungkin minat untuk menjalankan bisnes kecantikan, teruskan sahaja niat itu. Tapi kita sudah mempunyai pekerjaan tetap, bagaimana?

Zaman sekarang, melakukan dua tiga pekerjaan bukanlah satu perkara pelik. Kita boleh melakukan bisnes ini pada waktu hujung minggu.

Kalau tak cukup modal, kita boleh mula dengan membuat dropship. Berjaya atau tidak, itu kira belakang.

Sekurang-kurangnya kita telah melakukan sesuatu yang kita minati. Dengan minat yang tinggi, apa juga halangan pasti akan dapat kita tempuhi nanti.

4. Mudah Berputus Asa

Kata orang, beranilah untuk mencuba dan gagal. Jangan takut untuk melakukan sesuatu walaupun perkara itu mungkin baru dan kita tidak biasa dengannya.

Kejayaan itu pasti hadir bersama dengan kegagalan. Gagal sekali tidak bererti gagal selamanya.

Ramai yang sukar untuk mencuba sesuatu yang baru mungkin kerana mereka sudah selesa dengan comfort zone mereka. Jadi mereka takut untuk melakukan sesuatu yang baru walaupun mereka mahukan atau minat dengan perkara tersebut.

Perasaan takut untuk gagal menyebabkan ramai yang melupakan sahaja impian dan minat mereka. Kalau cuba pun tak nak, macam mana nak berjaya?

5. Berhenti Terlalu Awal

Jangan pernah berhenti mencuba walaupun kita gagal beberapa kali. Teruskan untuk cuba dan mencuba lagi.

Jadikan setiap kegagalan itu sebagai satu pengajaran dan pemangkin semangat untuk anda berjaya.

Jadikan Jack Ma, J.K Rowling, dan juga Kolonel Sanders sebagai idola. Mereka ini merupakan insan-insan hebat yang gagal berkali-kali dalam kehidupan.

Tetapi mereka tidak pernah berputus asa untuk mencuba. Dan sekarang, lihatlah! Mereka telah pun mencapai kejayaan yang bermula dengan sebuah impian.

Setiap daripada kita tidak akan terlepas daripada sifat penyesalan. Tetapi itu tidak bermakna yang kita hanya perlu tunggu dan lihat sahaja tanpa berusaha dan melakukan sesuatu.

Jika kita mempunyai minat atau sedang merancang tentang sesuatu, lakukan sahaja tanpa perlu rasa takut. Lakukan apa saja yang boleh menggembirakan kita dan yang mampu memberi manfaat kepada orang lain.

Asingkan sedikit pendapatan anda dan tukarkan kepada bentuk emas. Kaedah termudah dan termurah di Malaysia buat masa ini bagi sesiapa nak simpan emas. Tak perlu 1 gram pun, minimum 0.25 gram.

Boleh mulakan simpanan emas patuh syariah dengan KAB Gold.

This image has an empty alt attribute; its file name is kab-gold-uncang-emas-800-700x990.jpg

Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM65 (berdasarkan harga emas RM260 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee