5 Kesilapan Yang Bakal Kita Sesali Selepas 10 Tahun

Hidup ini begitu singkat. Sebab itulah kita harus berhati-hati dalam membuat pilihan yang akan mempengaruhi kehidupan kita. Setelah beberapa tahun, ramai yang merungut menyesal tentang sesuatu.

Sebagai contoh, menyesal kerana kurang meluangkan masa dengan keluarga, kurang membaca, tidak berusaha untuk mengejar cita-cita dan sebagainya.

Ingat mati itu adalah motivasi terbaik. Bayangkan kalau kita cuma mempunyai masa sebulan sahaja untuk hidup. Apa yang bakal kita lakukan esok? Pasti pelbagai perkara yang bermain di minda bukan?

Dengan memiliki mindset yang tepat, anda boleh menikmati hidup dengan melakukan pelbagai perkara yang boleh memberikan memori gembira untuk dikenang.

1. Setia Menunggu

Photo by Kai Pilger on Unsplash

Kalau kita rasa berminat untuk melakukan sesuatu, terus lakukan sahaja tanpa perlu rasa ragu-ragu. Tak kiralah dalam perkara apa sekali pun, bisnes, belajar ma hupun dalam hubungan. Lakukan apa yang kita rasa perlu pada waktu itu juga.

Ini kerana tidak ada masa yang tepat pun untuk melakukan sesuatu yang kita inginkan. Kalau nak risaukan tentang cabaran atau risiko, nak makan pun ada risikonya.

Yang penting kita telah mulakan langkah pertama.

2. Takut Dengan Penolakan

Bahasa mudahnya takut kena reject.

Ada sesetengah daripada kita memiliki tahap keyakinan diri yang rendah. Sebagai contoh, katakan kita sedang berada di dalam mesyuarat, kita mempunyai idea mengenai perkara yang sedang dibincangkan itu.

Jangan tunggu untuk pihak lain tanyakan kepada kita, suarakan sahaja pendapat dan idea tersebut.

Tonjolkan potensi diri semampu yang boleh. Jangan takut dengan penolakan. Yang penting kita telah cuba.

Ramai golongan berjaya gagal di peringkat awal, tetapi disebabkan mereka percaya dengan diri mereka sendiri, akhirnya berjaya juga.

3. Tak Kejar Impian

Kita semua pasti mempunyai impian sendiri bukan? Kejarlah impian selagi masih sihat.

Kita mungkin minat untuk menjalankan bisnes kecantikan, teruskan sahaja niat itu. Tapi kita sudah mempunyai pekerjaan tetap, bagaimana?

Zaman sekarang, melakukan dua tiga pekerjaan bukanlah satu perkara pelik. Kita boleh melakukan bisnes ini pada waktu hujung minggu.

Kalau tak cukup modal, kita boleh mula dengan membuat dropship. Berjaya atau tidak, itu kira belakang.

Sekurang-kurangnya kita telah melakukan sesuatu yang kita minati. Dengan minat yang tinggi, apa juga halangan pasti akan dapat kita tempuhi nanti.

4. Mudah Berputus Asa

Kata orang, beranilah untuk mencuba dan gagal. Jangan takut untuk melakukan sesuatu walaupun perkara itu mungkin baru dan kita tidak biasa dengannya.

Kejayaan itu pasti hadir bersama dengan kegagalan. Gagal sekali tidak bererti gagal selamanya.

Ramai yang sukar untuk mencuba sesuatu yang baru mungkin kerana mereka sudah selesa dengan comfort zone mereka. Jadi mereka takut untuk melakukan sesuatu yang baru walaupun mereka mahukan atau minat dengan perkara tersebut.

Perasaan takut untuk gagal menyebabkan ramai yang melupakan sahaja impian dan minat mereka. Kalau cuba pun tak nak, macam mana nak berjaya?

5. Berhenti Terlalu Awal

Jangan pernah berhenti mencuba walaupun kita gagal beberapa kali. Teruskan untuk cuba dan mencuba lagi.

Jadikan setiap kegagalan itu sebagai satu pengajaran dan pemangkin semangat untuk anda berjaya.

Jadikan Jack Ma, J.K Rowling, dan juga Kolonel Sanders sebagai idola. Mereka ini merupakan insan-insan hebat yang gagal berkali-kali dalam kehidupan.

Tetapi mereka tidak pernah berputus asa untuk mencuba. Dan sekarang, lihatlah! Mereka telah pun mencapai kejayaan yang bermula dengan sebuah impian.

Setiap daripada kita tidak akan terlepas daripada sifat penyesalan. Tetapi itu tidak bermakna yang kita hanya perlu tunggu dan lihat sahaja tanpa berusaha dan melakukan sesuatu.

Jika kita mempunyai minat atau sedang merancang tentang sesuatu, lakukan sahaja tanpa perlu rasa takut. Lakukan apa saja yang boleh menggembirakan kita dan yang mampu memberi manfaat kepada orang lain.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!