7 Fakta Menarik Mengenai Bill Gates

Bill Gates adalah seorang rakyat Amerika yang sangat dikenali di seluruh dunia dan merupakan salah seorang di antara orang yang terkaya di dunia.

Nama sebenar belaiu adalah William Henry Gates III dan merupakan pengasas kepada Microsoft Corporation bersama Paul Allen.

Beliau amat terkenal sebagai ahli perniagaan dalam revolusi komputer peribadi di Amerika Syarikat. dan sangat dihormati oleh orang disebabkan oleh kepintaran dan kejayaan yang beliau miliki.

Berikut adalah 7 fakta menarik mengenai Bill Gates.

1. Gaji Yang Tidak Masuk Akal

Bill Gates mempunyai gaji mencecah RM48.4 billion setahun (2013), iaitu sebanyak RM1,624 setiap saat. Hebat bukan?

2. Menjual Program Pertama Pada Usia 15 Tahun

Pada usia muda iaitu 15 tahun, beliau telah membuat sebuah program pemantau lalulintas di Seattle. Melalui penjualan program tersebut, beliau telah memperolehi US$20,000.

3. Menghafal Nombor Plet Pekerja

Dengan keunikan cara tersendiri, Bill Gates telah menghafal kesemua nombor plet kenderaan pekerja beliau bagi memantau setiap aktiviti-aktiviti mereka.

4. Membaca Keseluruhan Siri World Book Encyclopedia

Bill Gates sentiasa menjadikan buku sebagai pendampingnya. Minat beliau yang mendalam untuk membaca telah membuatkan belaiu membaca keseluruhan siri buku ‘’World Book Encyclopedia” sewaktu usia remaja.

5. Markat SAT Yang Sangat Mengkagumkan

Di Amerika Syarikat, mereka yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat kolej atau pun universiti perlu menduduki peperiksaan SAT. Bill Gates telah memperolehi markah yang hampir sempurna iaitu 1590/1600. Kalau di Malaysia, bayangkan seseorang itu mengambil STPM atau A-Level dan mempunyai markah yang sangat mengagumkan.

6. Menaiki Pesawat Seperti Orang Biasa (Kelas Ekonomi)

Bill Gates adalah seorang yang sangat berjimat-cermat dan tidak bermewah dengan kekayaan yang beliau miliki.Malah, beliau akan menaiki kapal terbang sama seperti orang biasa yang lain.

Beliau juga telah duduk di tempat duduk tengah sambil membaca seperti tiada apa yang sedang berlaku ketika itu.

7. BIjak Mengajar Anak-anak Dan Tidak Terlalu Memanjakan

Bill Gates seorang yang tidak suka akan anak-anak yang membesar dengan mewarisi kekayaan yang banyak. Beliau tidak pernah memberikan anak-anak beliau telefon pintar sehingga anak-anak berusia 14 tahun.

Dan apabila beliau sudah tiada lagi, anak-anak beliau hanya akan diwarisi dengan USD10 juta sahaja kepada setiap anaknya.

Tidak Bangga Dengan Kekayaan Dan Tidak Suka Menunjuk

Apa yang kita boleh simpulkan daripada kisah menarik Bill Gates di atas? Walaupun beliau orang terkaya di dunia sekalipun, beliau sangat merendah diri dan tidak menunjuk-nunjuk akan kekayaan yang dimilikinya.

Tindakah beliau yang paling dikagumi adalah dengan menderma sebahagian besar hartanya kepada rumah-rumah kebajikan dan badan-badan amal, kerana beliau pun tahu wang yang banyak tidak boleh bawa sehingga ke liang lahad.

Salah satu sebab beliau mempunyai kekayaan yang sangat banyak, adalah disebabkan pegangan atau share dalam syarikat Microsoft Corporation yang kini berharga USD80 dolar sesaham.

Sumber: Google Finance

Lagi mahal saham Microsoft, lagi tinggi permintaan terhadap saham Microsoft, lagi tinggi keyakinan pelabur terhadap Microsoft, maka lagi kayalah Bill Gates.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Private Equity, Instrumen Pelaburan Yang Kurang Dikenali Yang Pernah Mengegarkan Wall Street

Gambar: Financial Times

Di Amerika Syarikat terdapat pelbagai jenis instrumen pelaburan. Kebiasaanya, kita sering mendengar instrumen pelaburan seperti hedge fund dan index fund yang sering digunakan oleh para pelabur di sana untuk menggandakan duit simpanan mereka selain melabur sendiri di Wall Street. Selain daripada instrumen pelaburan tersebut, terdapat sebuah lagi instrumen yang jarang didengar oleh pelabur tetapi mendapat tempat di Wall Street pada era 1980-an. Pada ketika itu ia merupakan puncak kejayaan yang dimiliki oleh teknik pelaburan instrumen terbabit.

Instrumen yang dimaksudkan dikenali sebagai Private Equity. Instrumen pelaburan ini juga memainkan peranan yang penting kepada ekonomi Amerika Syarikat. Private Equity adalah salah satu instrumen yang mana pengurus dana mengumpul dana para pelabur untuk melabur dalam sesebuah syarikat.

Perbezaan Dan Persamaan Antara Private Equity Dengan Instrumen Pelaburan Lain

Private Equity ini hampir sama dengan syarikat konglomerat di mana mereka membeli sesebuah syarikat pelaburan yang membuat keuntungan yang stabil kemudian menjual atau menyimpan syarikat itu dalam tempoh yang lama. Apa yang membezakan Private Equity ini adalah kesemua syarikat yang menjalankan perniagaan private equity ini adalah sebuah syarikat yang berstatus persendirian (private) manakala syarikat konglomerat adalah berstatus awam (public).

Private Equity juga berlainan daripada konsep Hedge Fund. Kedua-dua instrumen pelaburan ini mempunyai cara yang berbeza dalam memasuki pasaran. Hedge Fund menggunakan hampir semua teknik yang mereka rasakan sesuai untuk menjana keuntungan maksimum dalam pasaran saham.

Persamaan antara Private Equity dan Hedge Fund pula adalah pengguna yang menggunakan perkhidmatan mereka memerlukan modal permulaan yang besar dan kebanyakannya mempuyai sumber kewangan sebanyak $200,000 dan ke atas.

Teknik Popular Digunakan Private Equity Dalam Pelaburan

Teknik yang paling popular yang sering digunakan oleh Private Equity dikenali sebagai Leverage Buyout. Teknik ini pernah menggemparkan Wall Street pada era 1980-an. Teknik ini popular dalam kalangan Private Equity. Pengasas kepada teknik ini dipelopori oleh Kohlberg Kravis Roberts & Co yang diketuai oleh Henry Kravis, George R. Robert dan Jerome Kohlberg Jr. Mereka merupakan pencetus kepada teknik ini.

Gambar: Carousell

Leverage Buyout bermaksud membeli sesebuah syarikat yang dipercayai boleh membawa keuntungan pada masa hadapan dengan menggunakan pinjaman duit para pelabur. Kelebihan teknik ini adalah pelabur akan dapat menguasai sesuatu pasaran jika syarikat yang dibeli itu berada pada landasan perniagaan yang betul .

Gambar: FinanceScp

Walaupun teknik ini sangat popular dalam kalangan Private Equity, tidak semua pelabur gemar akan teknik ini. Antara pelabur terkenal yang tidak gemar dengan kaedah ini adalah Warren Buffett. Beliau mengkritik dengan mengatakan ia akan membuatkan harga sesebuah syarikat itu meningkat dengan mendadak dan boleh menyebabkan perang harga antara mana-mana pelabur di Wall Street.

Kisah Bagaimana Private Equity Menggegarkan Wall Street

Antara peristiwa Leverage Buyout paling popular yang pernah berlaku di Wall Street adalah kisah bagaimana Kohlberg Kravis Roberts & Co membeli sebuah syarikat RJR Nabisco. Syarikat ini merupakan gabungan antara dua buah syarikat yang berlainan iaitu sebuah syarikat makanan dan juga syarikat tembakau(menghasilkan rokok). Ketika Kohlberg Kravis Roberts & Co menggunakan teknik Leverage Buyout pada tahun 1988, harga syarikat ini naik dan bernilai sebanyak $25 bilion. Pada ketika itu, nilai $25 billion merupakan satu nilai yang sangat besar.

Gambar: Financial Times

Peristiwa ini telah menyebabkan Wall Street bergegar. Satu dekad kemudian, RJR Nabisco ini terpaksa dibubarkan dan akhirnya syrikat ini terpaksa berpecah akibat perniagaan yang semakin teruk. Syarikat yang terlibat dengan tembakau pada dekad 1990-an mengalami tekanan daripada kerajaan persekutuan yang mengadakan kempen menyedarkan rakyat tentang bahayanya kesan merokok terhadap kesihatan.

Akhirnya Kohlberg Kravis Roberts & Co mengalami kerugian yang sangat besar. Kisah ini turut dikenali dengan jolokan ‘Barbarians at the gate’. Walaupun begitu, Kohlberg Kravis Roberts & Co merupakan salah satu Private Equity yang  terbesar di dunia dengan jumlah aset pelaburan sebanyak $400 bilion. Kini, Private Equity terus berkembang dengan pesat walaupun di  Amerika Syarikat walaupun ia tidak sepopular dengan instrumen yang lain.

Sumber Rujukan:  Financial Times, Investopedia

E-book Leaders & Laggards Edisi Bursa Malaysia yang dilancarkan sebelum ini mendapat permintaan yang sangat luar biasa dan dengan itu kami tergerak untuk menulis E-book Leaders & Laggards Wall Street.

Kami telah kenal pasti beberapa golongan yang memerlukan E-book Leaders & Laggards Wall Street ini. Sekiranya anda merupakan salah seorang daripada golongan di bawah, e-book ini adalah sangat sesuai.

  1. Baru nak mula melabur di Wall Street.
  2. Pelabur yang mencari senarai leader & laggard di Wall Street.
  3. Pengamal ilmu CANSLIM.

Sudah tentu anda ingin tahu apa yang anda akan pelajari dari e-book ini, betul tak?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. Apa Itu Leader & Laggard

2. Mengapa Perlu Mengenal Pasti Leader & Laggard

3. Cara Mengenal Pasti Kaunter Leader & Laggard

4. Contoh Perbandingan Leader & Laggard Saham Wall Street

5. Senarai 10 Sektor Saham di Wall Street

6. 100 Contoh Saham Leader & Laggard Wall Street

Miliki e-book Leaders and Laggards Wall Street sekarang -> https://thekapital.my/leaderslaggards-wallstreet