7 Fakta Menarik Mengenai Bill Gates

Bill Gates adalah seorang rakyat Amerika yang sangat dikenali di seluruh dunia dan merupakan salah seorang di antara orang yang terkaya di dunia.

Nama sebenar belaiu adalah William Henry Gates III dan merupakan pengasas kepada Microsoft Corporation bersama Paul Allen.

Beliau amat terkenal sebagai ahli perniagaan dalam revolusi komputer peribadi di Amerika Syarikat. dan sangat dihormati oleh orang disebabkan oleh kepintaran dan kejayaan yang beliau miliki.

Berikut adalah 7 fakta menarik mengenai Bill Gates.

1. Gaji Yang Tidak Masuk Akal

Bill Gates mempunyai gaji mencecah RM48.4 billion setahun (2013), iaitu sebanyak RM1,624 setiap saat. Hebat bukan?

2. Menjual Program Pertama Pada Usia 15 Tahun

Pada usia muda iaitu 15 tahun, beliau telah membuat sebuah program pemantau lalulintas di Seattle. Melalui penjualan program tersebut, beliau telah memperolehi US$20,000.

3. Menghafal Nombor Plet Pekerja

Dengan keunikan cara tersendiri, Bill Gates telah menghafal kesemua nombor plet kenderaan pekerja beliau bagi memantau setiap aktiviti-aktiviti mereka.

4. Membaca Keseluruhan Siri World Book Encyclopedia

Bill Gates sentiasa menjadikan buku sebagai pendampingnya. Minat beliau yang mendalam untuk membaca telah membuatkan belaiu membaca keseluruhan siri buku ‘’World Book Encyclopedia” sewaktu usia remaja.

5. Markat SAT Yang Sangat Mengkagumkan

Di Amerika Syarikat, mereka yang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat kolej atau pun universiti perlu menduduki peperiksaan SAT. Bill Gates telah memperolehi markah yang hampir sempurna iaitu 1590/1600. Kalau di Malaysia, bayangkan seseorang itu mengambil STPM atau A-Level dan mempunyai markah yang sangat mengagumkan.

6. Menaiki Pesawat Seperti Orang Biasa (Kelas Ekonomi)

Bill Gates adalah seorang yang sangat berjimat-cermat dan tidak bermewah dengan kekayaan yang beliau miliki.Malah, beliau akan menaiki kapal terbang sama seperti orang biasa yang lain.

Beliau juga telah duduk di tempat duduk tengah sambil membaca seperti tiada apa yang sedang berlaku ketika itu.

7. BIjak Mengajar Anak-anak Dan Tidak Terlalu Memanjakan

Bill Gates seorang yang tidak suka akan anak-anak yang membesar dengan mewarisi kekayaan yang banyak. Beliau tidak pernah memberikan anak-anak beliau telefon pintar sehingga anak-anak berusia 14 tahun.

Dan apabila beliau sudah tiada lagi, anak-anak beliau hanya akan diwarisi dengan USD10 juta sahaja kepada setiap anaknya.

Tidak Bangga Dengan Kekayaan Dan Tidak Suka Menunjuk

Apa yang kita boleh simpulkan daripada kisah menarik Bill Gates di atas? Walaupun beliau orang terkaya di dunia sekalipun, beliau sangat merendah diri dan tidak menunjuk-nunjuk akan kekayaan yang dimilikinya.

Tindakah beliau yang paling dikagumi adalah dengan menderma sebahagian besar hartanya kepada rumah-rumah kebajikan dan badan-badan amal, kerana beliau pun tahu wang yang banyak tidak boleh bawa sehingga ke liang lahad.

Salah satu sebab beliau mempunyai kekayaan yang sangat banyak, adalah disebabkan pegangan atau share dalam syarikat Microsoft Corporation yang kini berharga USD80 dolar sesaham.

Sumber: Google Finance

Lagi mahal saham Microsoft, lagi tinggi permintaan terhadap saham Microsoft, lagi tinggi keyakinan pelabur terhadap Microsoft, maka lagi kayalah Bill Gates.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!