7 Perkara Yang Kita Boleh Belajar Dari Jeff Bezos

Pasti kita pernah dengar nama Jeff Bezos sekiranya kita suka membaca tips dan info kewangan. Beliau bermula dari bawah dan berjaya menjadikan Amazon salah sebuah syarikat terbesar dunia, dalam masa yang sama menjadikan beliau orang terkaya di dunia pada hari ini.

Seperti yang kita sedia maklum, Amazon telah membolehkan urusan semua orang untuk menjalankan transaksi jual beli secara online. Jeff Bezos telah mengutamakan pelanggan bagi memberikan yang terbaik kepada semua pengguna.

Jom kita lihat 7 perkara yang kita boleh belajar dari Jeff Bezos. Sudah pasti ia dapat menambah baik setiap urusan dan pekerjaan yang kita lakukan.

1. Sentiasa Berjimat Cermat

Pejabat Amazon yang terletak di Lembah Silikon mungkin kelihatan mewah tetapi sebenarnya banyak juga yang Jeff Bezos berjimat. Sebagai contoh, para pekerja perlu bayar untuk tempat letak kereta, snek di pejabat tidak diberikan secara percuma, dan apabila pekerja perlu outstation – mereka biasanya berkongsi bilik.

Secara amnya, Amazon adalah tempat untuk bekerja dan bukan tempat untuk berehat.

2. Fikir Jangka Masa Panjang

Amazon terpaksa berdepan dengan kerugian pada awal penubuhannya. Apabila e-book mula memasuki pasaran, kebanyakan penerbit menjualnya dengan harga yang sama dengan edisi cetak mereka. Bagaimanapun, Jeff Bezos telah menjualnya dengan harga yang lebih murah.

Pada mulanya Amazon mengalami kerugian sekitar $5 USD bagi setiap e-book, namun lama-kelamaan ia berjaya kerana strateginya yang berkonsepkan jangka masa panjang.

Jeff Bezos juga telah membuka syarikat yang bernama Kindle untuk menguasai pasaran e-book tersebut.

3. Buat Keputusan Yang Bijak

Mungkn ada yang terkejut apabila dapat tahu bahawa Amazon bermula sebagai sebuah kedai buku sahaja. Pemilihan produk awal bukanlah satu perkara yang menguntungkan Jeff Bezos pada mulanya, tetapi hasilnya terjamin.

Buku-buku boleh dihantar tanpa sebarang kerosakan dan ianya jarang dikembalikan dan tidak akan tamat tempoh. Pendek kata, buku adalah produk yang amat ideal untuk e-dagang dan tidak mendatangkan kerugian yang banyak.

4. Fokus Kepada Pelanggan

Jeff Bezos memahami bahawa kelebihan perniagaan online adalah dalam mengukur tingkah laku pelanggan. Selama bertahun-tahun, Amazon sentiasa menambah ciri-ciri yang bertujuan untuk menjadikan pelanggan mereka selesa yang seterusnya meningkatkan penjualan syarikat. 

Pelanggan yang setia akan berterusan beli dengan Amazon dan mengesoyrkan kepada kenalan mereka untuk beli dengan mereka.

Amazon juga mahu pelanggan memberikan pandangan terhadap servis mereka. Kalau ada benda yang perlu diperbaiki, mereka akan melakukan penambahbaikan bagi memuaskan pelanggan.

5. Buat Peraturan Sendiri

Di Amazon, sesiapa yang ingin mencadangkan idea baru mesti terlebih dahulu menuliskan idea mereka ke dalam dokumen 6 helai muka surat. Sebelum membuat sebarang keputusan, mereka yang terlibat termasuk Jeff Bezos sendiri, mesti mengambil masa untuk membaca dan mengkajinya.

Peraturan lain yang diperkenalkan oleh Bezos adalah dengan membangunkan kumpulan kecil bagi sesuatu tugas. Beliau menggunakan peraturan ‘Dua Pizza’, iaitu sebuah kumpulan tak lebih daripada 10 orang sehingga tak kenyang apabilai dihidangkan dengan dua piza tersebut.

6. Berani Mengambil Risiko

Jeff Bezos memang seorang yang berani mengambil risiko dalam perniagaan dan kehidupan. Dalam apa jua keadaan, beliau menganggap risiko adalah sesuatu yang dapat mendatangkan kejayaan di akhirnya.

Di dalam Amazon, beliau sering memberikan anugerah kepada pekerjanya yang berani mengambil risiko.

7. Belajar Secara Berterusan

Tidak pernah berhenti belajar, berkembang, dan inovasi mungkin menjadi bahan utama untuk berjaya seperti Jeff Bezos. Bagi beliau, apa yang perlu dilakukannya adalah sentiasa mahu belajar dan jangan selesa dengan apa yang kita ada sekarang.

Kesimpulannya, jangan duduk di dalam zon selesa. Kita harus berani bertindak dan merebut peluang yang ada. Pergilah menuntut ilmu selagi mampu dan semoga kita menjadi kaya-raya agar dapat membantu ramai orang.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Pengurusan Masa Yang Diamalkan Oleh Mereka Yang Berjaya

Pengurusan masa adalah sesuatu yang paling penting jika anda mahu berjaya. Anda tidak seharusnya membazirkan masa untuk sesuatu yang tidak berfaedah, dan perlu tahu untuk menguruskan masa dengan efisien. Berikut adalah 5 tips pengurusan masa oleh mereka yang berjaya.

Pengurusan Masa #1: Bahagikan Masa

Orang yang berjaya cenderung untuk berfikir untuk suatu tempoh jangka masa yang panjang. Elon Musk juga tiada bezanya. Dengan syarikat SpaceX dan Tesla, usahawan berwawasan itu dikatakan berjaya mengurangkan masa bekerja daripada 100 jam seminggu kepada 85 jam seminggu.

Musk melakukannya dengan membahagikan waktunya kepada slot selama lima minit. Dengan memecah hari ke jadual yang kecil, Musk boleh memberi tumpuan kepada tugas sepenuhnya. Oleh itu, jadual merupakan satu kaedah yang penting dalam membahagikan masa secara sistematik.

Pengurusan Masa #2: Buang Yang Tidak Berfaedah

Dalam buku yang berjudul “The Ultimate Guide to Time Management,” ahli perniagaan dan penulis terkenal, Tony Robbins menasihatkan pembacanya untuk menjaga masa mereka dengan cara yang sama mereka menjaga wang mereka. Pengurusan masa  – sebagai sumber  mesti dipelihara dengan mengelakkan diri daripada melakukan perkara tidak berfaedah. Beliau mencadangkan agar kita “menukar” masa yang terbuang kepada masa yang produktif dengan menggunakan segala peluang yang ada.

Sebagai contoh, jika anda nak sangat membaca tetapi tidak mempunyai masa, dengarlah buku audio (audiobook) semasa perjalanan harian anda; atau dengan membaca di dalam LRT atau pengangkutan awam semasa hendak ke tempat bekerja. Tak pun, dengar semasa anda sedang joging atau bersenam. Manfaatkan masa anda sebaiknya!

Pengurusan Masa #3: Fokus Kepada “5”

Orang yang berjaya cenderung untuk menjadi “pakar” dalam mengasingkan tugas-tugas yang penting untuk berjaya. Lima tugas, adalah nombor yang sering disebut. Menurut artikel yang tersiar di dalam Investment News, sifu pelaburan iaitu Warren Buffett ditanya oleh juruterbangnya untuk mendapatkan nasihat tentang kejayaan.

Buffett memberitahu juruterbang tersebut untuk membuat senarai 25 sasaran atau matlamat yang ingin dicapai pada tahun depan. Kemudian dia memberitahunya untuk memilih lima gol utama dan lupakan kepada sasaran atau matlamat yang lain.

Pengurusan Masa 4: Bercuti

Bercuti merupakan waktu yang mungkin kelihatan tidak masuk akal untuk mereka yang ingin berjaya, tetapi penyelidikan saintifik dan juga kepercayaan beberapa orang yang paling berjaya di dunia – menunjukkan bahawa percutian berkala membuat seseorang itu lebih produktif. Satu kajian baru-baru ini oleh Projek: Time Off mendedahkan bahawa lebih daripada separuh pekerja Amerika mengambil beberapa hari untuk pergi bercuti setiap tahun.

Kajian menunjukkan bahawa apabila sedang bercuti, kita akan rasa tekanan kerja yang lebih rendah dan peningkatan produktiviti. Menurut CNBC, Oprah Winfrey, Richard Branson, Ketua Pegawai Eksekutif Netflix Reed Hastings dan bekas CEO eBay, John Donahoe, kesemuanya menganggap percutian sebagai hack pengurusan masa yang sering diamalkan. 

Pengurusan Masa #5: Bangun Awal

Bangun awal akan menjadikan anda lebih produktif. Anda akan berasa bahawa masa sangat mencukupi apabila anda bangun awal. Bagi seorang dewasa, anda hanya perlu 5 jam atau 6 jam tidur untuk mendapatkan rehat yang bagus selain pemakanan yang seimbang. Tim Cook, CEO syarikat Apple, bangun seawal jam 3:45 pagi untuk memulakan paginya.

Setiap Orang Ada 24 Jam Sehari

Jangan pula kita kata masa tidak mencukupi, sebab setiap orang diberikan 24 jam sehari. Terpulang kepada kita untuk memanfaatkannya sebaik yang mungkin.

Iklan

5 Selebriti Hollywood Bertaraf Bilionaire Yang Mempunyai Empayar Perniagaan Sendiri

Selebiriti Hollywood merupakan selebriti yang paling kaya di dunia berbanding dengan selebriti lain. Ini kerana  produk yang mereka hasilkan boleh diterima oleh seluruh dunia samada filem, rancangan televisyen atau pun lagu.

Dan ramai selebriti Hollywood yang mencapai taraf bilionaire hasil daripada pelaburan yang mereka buat dan juga perniagaan yang mereka usahakan. Tidak hanya mengharapkan bayaran daripada aktiviti seni mereka sahaja.

Berikut adalah senarai selebiriti Hollywood yang berstatus bilionaire yang boleh kita jadikan sebagai inspirasi.

1. Kylie Jenner

Merupakan bllionaire termuda yang pernah wujud di dunia. Beliau menjadi bilionaire pada usia hanya 21 tahun. Beliau mempunyai pengaruh yang kuat dalam media sosial sebelum membuka perniagaan berlandaskan kosmetik.

Beliau juga berasal daripada keluarga yang sangat berpengaruh di Amerika Syarikat yang dijadikan sebagai batu loncatan untuknya dalam menjalankan perniagaannya.

Untuk membaca dengan lebih lanjut,anda boleh klik di sini

2. Jay-Z

Merupakan penyanyi rap yang pertama di dunia yang mendapat gelaran bilionaire pada tahun ini. Beliau yang mendapat pembayaran royaliti daripada keseluruhan albumnya yang hampir bernilai setengah biiion tidak termasuk cukai.

Beliau juga merupakan salah  seorang penyayi rap yang paling lama dalam industri dunia hiburan yang sebaris dengan Tupac Shakur dan Notorious Big.

Selain daripada bergantung kepada bidang muzik semata-mata, Jay-Z juga merupakan seorang pelabur dalam bidang hartanah dan juga saham. Beliau juga mengeluarkan pakaian di bawah jenamanya sendiri dan memiliki syarikat Tidal iaitu sebuah syarikat penstriman muzik secara online.

3. Oprah Winfey

Merupakan seoarang ratu rancangan bual bicara yang paling popular di Amerika Syarikat. Kisah hidup Oprah sangat tragis, beliau pernah dirogol oleh darah dagingnya sendiri pada usia 9 tahun iaitu sepupunya sendiri yang berusia 10 tahun lebih tua darinya.

Namun peristiwa itu tidak melemahkan semangatnya. Beliau yang dilahirkan di Mississippi dan dibesarkan dalam keluarga yang miskin. Ketika usianya 20-an, Oprah pernah dipecat oleh stesen televisyen tempatan kerana gagal untuk menjadi wartawan yang dikehendaki oleh syarikat terbabit.

Beliau mempunyai rancangan televisyen yang tersendiri pada pertengahan tahun 1980-an dan mempunyai pengaruh yang sangat besar dalam industri bual bicara di Amerika Syarikat.

Beliau tersenarai sebagai seorang bilionaire pada tahun 2003 dan mempunyai empayar perniagaan dalam bidang penyiaran. Kini beliau merupakan wanita Afrika-Amerika yang paling berjaya di Amerika Syarikat.

4. Steven Spielberg

Seorang pengarah filem yang mampu mengarah dalam pelbagai jenis genre filem. Beliau memenangi tiga Anugerah Grammy Awards yang dimenangi sepanjang menceburi diri dalam dunia perfileman.

Beliau mula terkenal dengan filem pertama arahannya yang bertajuk Jaws pada tahun 1976. Beliau menjadi fenomena pada tahun 1980-an dengan filem ET dan juga Indiana Jones.

Steven Spielberg menjual syarikat animasinya yang bernama DreamWorks Animation kepada NBC Universal pada harga $3.6 bilion pada tahun 2016.

5. George Lucas

Siapa yang tak kenal dengan filem Star Wars yang merupakan filem sains fiksyen yang paling popular pada pertengahan tahun 1970-an. Filem ini boleh dikatakan filem paling maju pernah dihasilkan pada dekad tersebut.

Filem ini telah menjadi filem Box Office pada masa tersebut dan kini francais filem ini menjadi milik syarikat gergasi perfileman dunia, iaitu Walt Disney. George Lucas telah menjual hak milik filem Star Wars kepada pihak Disney dengan harga $4.0 bilion pada tahun 2012 .

Sumber Rujukan:

Iklan

5 Kesilapan Yang Bakal Kita Sesali Selepas 10 Tahun

Hidup ini begitu singkat. Sebab itulah kita harus berhati-hati dalam membuat pilihan yang akan mempengaruhi kehidupan kita. Setelah beberapa tahun, ramai yang merungut menyesal tentang sesuatu.

Sebagai contoh, menyesal kerana kurang meluangkan masa dengan keluarga, kurang membaca, tidak berusaha untuk mengejar cita-cita dan sebagainya.

Ingat mati itu adalah motivasi terbaik. Bayangkan kalau kita cuma mempunyai masa sebulan sahaja untuk hidup. Apa yang bakal kita lakukan esok? Pasti pelbagai perkara yang bermain di minda bukan?

Dengan memiliki mindset yang tepat, anda boleh menikmati hidup dengan melakukan pelbagai perkara yang boleh memberikan memori gembira untuk dikenang.

1. Setia Menunggu

Photo by Kai Pilger on Unsplash

Kalau kita rasa berminat untuk melakukan sesuatu, terus lakukan sahaja tanpa perlu rasa ragu-ragu. Tak kiralah dalam perkara apa sekali pun, bisnes, belajar ma hupun dalam hubungan. Lakukan apa yang kita rasa perlu pada waktu itu juga.

Ini kerana tidak ada masa yang tepat pun untuk melakukan sesuatu yang kita inginkan. Kalau nak risaukan tentang cabaran atau risiko, nak makan pun ada risikonya.

Yang penting kita telah mulakan langkah pertama.

2. Takut Dengan Penolakan

Bahasa mudahnya takut kena reject.

Ada sesetengah daripada kita memiliki tahap keyakinan diri yang rendah. Sebagai contoh, katakan kita sedang berada di dalam mesyuarat, kita mempunyai idea mengenai perkara yang sedang dibincangkan itu.

Jangan tunggu untuk pihak lain tanyakan kepada kita, suarakan sahaja pendapat dan idea tersebut.

Tonjolkan potensi diri semampu yang boleh. Jangan takut dengan penolakan. Yang penting kita telah cuba.

Ramai golongan berjaya gagal di peringkat awal, tetapi disebabkan mereka percaya dengan diri mereka sendiri, akhirnya berjaya juga.

3. Tak Kejar Impian

Kita semua pasti mempunyai impian sendiri bukan? Kejarlah impian selagi masih sihat.

Kita mungkin minat untuk menjalankan bisnes kecantikan, teruskan sahaja niat itu. Tapi kita sudah mempunyai pekerjaan tetap, bagaimana?

Zaman sekarang, melakukan dua tiga pekerjaan bukanlah satu perkara pelik. Kita boleh melakukan bisnes ini pada waktu hujung minggu.

Kalau tak cukup modal, kita boleh mula dengan membuat dropship. Berjaya atau tidak, itu kira belakang.

Sekurang-kurangnya kita telah melakukan sesuatu yang kita minati. Dengan minat yang tinggi, apa juga halangan pasti akan dapat kita tempuhi nanti.

4. Mudah Berputus Asa

Kata orang, beranilah untuk mencuba dan gagal. Jangan takut untuk melakukan sesuatu walaupun perkara itu mungkin baru dan kita tidak biasa dengannya.

Kejayaan itu pasti hadir bersama dengan kegagalan. Gagal sekali tidak bererti gagal selamanya.

Ramai yang sukar untuk mencuba sesuatu yang baru mungkin kerana mereka sudah selesa dengan comfort zone mereka. Jadi mereka takut untuk melakukan sesuatu yang baru walaupun mereka mahukan atau minat dengan perkara tersebut.

Perasaan takut untuk gagal menyebabkan ramai yang melupakan sahaja impian dan minat mereka. Kalau cuba pun tak nak, macam mana nak berjaya?

5. Berhenti Terlalu Awal

Jangan pernah berhenti mencuba walaupun kita gagal beberapa kali. Teruskan untuk cuba dan mencuba lagi.

Jadikan setiap kegagalan itu sebagai satu pengajaran dan pemangkin semangat untuk anda berjaya.

Jadikan Jack Ma, J.K Rowling, dan juga Kolonel Sanders sebagai idola. Mereka ini merupakan insan-insan hebat yang gagal berkali-kali dalam kehidupan.

Tetapi mereka tidak pernah berputus asa untuk mencuba. Dan sekarang, lihatlah! Mereka telah pun mencapai kejayaan yang bermula dengan sebuah impian.

Setiap daripada kita tidak akan terlepas daripada sifat penyesalan. Tetapi itu tidak bermakna yang kita hanya perlu tunggu dan lihat sahaja tanpa berusaha dan melakukan sesuatu.

Jika kita mempunyai minat atau sedang merancang tentang sesuatu, lakukan sahaja tanpa perlu rasa takut. Lakukan apa saja yang boleh menggembirakan kita dan yang mampu memberi manfaat kepada orang lain.

Sumber Rujukan: https://www.cnbc.com

Iklan

Pemergian Jony Ive Dari Apple Meninggalkan Legasinya Tersendiri

Pada bulan lepas Syarikat Apple telah mengejutkan dunia dengan perletakan jawatan secara mengejut Chief Design Officer yang telah berkidmat untuk syarikat itu hampir 30 tahun. Designer tersebut adalah Jony Ive.

Beliau yang mula berkhidmat untuk Syarikat Apple pada tahun 1992, yang mana pada ketika itu Syarikat Apple sedang mengalami fasa kejatuhan kerana tidak mampu menjual produk barangan mereka kepada pengguna di seluruh dunia.

Jony Ive Ikon Terbesar Selepas Tim Cook

Nama penuh beliau adalah Jonathan Paul Ive. Beliau dilahirkan pada tahun 1967 di Chingford, London. Bapanya merupakan seorang pensyarah yang mengajar di Middlesex Politeknik, yang terkenal dalam seni ukiran perak. Beliau yang didedahkan dengan kegiatan seni semenjak daripada kecil lagi, memandangkan bapanya merupakan ahli ukir untuk barangan perak. Darah seni bapanya telah mengalir ke dalam dirinya.

Beliau mendapat pendidikan awal di sekolah Chingford Foundation dan Walton High School di Stafford. Beliau kemudiannya melanjutkan pelajaran ke peringkat tertinggi dalam bidang seni di Universiti Northumbria di Newcastle. Setelah menamatkan pelajaran di peringkat ijazah kelas pertama, beliau pun memulakan kerjayanya di firma kecil rekaan yang terletak di Kota London yang bernama Tangerine.

Semasa berkerja di syarikat tersebut, Jony Ive telah merekacipta tandas untuk pelanggan mereka tetapi telah ditolak kerana rekabentuk tersebut nampak terlalu ekslusif dan sukar untuk dilaksanakan. Beliau berasa begitu kecewa dengan penolakan tersebut.

Kalau nak tahu, syarikat Apple menggunakan khidmat rekaan daripada syarikat tersebut untuk barangan komputer mereka. Dari situlah, Robert Brunner yang pada ketika itu merupakan ketua bahagian rekabentuk operasi di Syarikat Apple, dapat mengesan bakat yang terdapat di dalam diri Jony Ive.

Beliau menyertai Syarikat Apple pada tahun 1992 yang mana pada ketika itu Syarikat Apple yang berada di dalam fasa kemerosotan daripada segi jualan dan keuntungan.

Rekaan pertama Jony Ive ketika berada di Syarikat Apple yang merupakan produk pertama Syarikat Apple selain komputer

Produk pertama hasil rekaan beliau adalah sebuah PDA yang dikenali sebagai Newton. Beliau merekacipta sepenuhnya peralatan tersebut walaupun jualan untuk PDA tidak mendapat sambutan yang memberangsangkan pada ketika itu.

Ketika pengambilalihan kuasa oleh Steve Jobs pada tahun 1997, beliau dilantik sebagai ketua rekabentuk bagi menggantikan tempat yang ditinggalkan oleh Robert Brunner.

Jony Ive merupakan satu-satunya designer yang mempunyai pejabat rahsia yang mana tiada sesiapa pun dibenarkan masuk ke dalam pejabat itu walaupun ahli keluarganya sendiri. Hanya team designer yang telah dipilih olehnya sahaja yang layak untuk memasuki studio tersebut.

Rekaan pertama Jony Ive ketika era Steve Jobs. Produk ini merupakan penyelamat kewangan Syarikat Apple pada ketika itu

Beliau adalah merupakan designer yang terbaik sepanjang zaman di Syarikat Apple. Banyak barangan yang dikeluarkan oleh Apple pada era Steve Jobs mendapat sentuhan tangan Jony Ive.

Di antara barangan yang menjadi ikonik dunia adalah iMac, iPhone dan juga iPod. Beliau adalah seorang designer yang mempopularkan konsep minimalist, yang hanya menggunakan benda penting sahaja untuk konsep rekaciptanya.

Kita tahu bahawa Steve Jobs merupakan insan yang sangat minimalist di dalam hidupnya. Pada usia 20-an,rumah kediaman Steve Jobs hampir tidak mempunyai perabot dan hanya mempunyai sebuah kerusi dan katil untuk tidur.

Selain produk industri, Jony Ive juga merupakan designer yang berjaya membawa konsep minimalist dalam pembangunan aplikasi untuk iPhone. Sebelum konsep ini diperkenakan pada perisian telefon IOS 7, kebanyakan pengeluar telefon pintar menggunakan ikon 3-dimensi untuk peranti mereka.

Konsep minimalist yang diperkenalkan oleh Jony Ive terhadap sistem IOS 7 dalam pembentukan ikon aplikasi, menjadi ikutan pengeluar telefon yang lain

Sepanjang bergelar pereka barangan untuk industri, beliau telah mendapat banyak pengiktirafan. Di antaranya ialah Appointed Royal Designer for Industry (RDI), Honorary Fellow of the Royal Academy of Engineering (HonFREng), Commander of the Order of the British Empire (OBE) pada tahun 2006, Knight Commander of the same Order (KBE) pada tahun 2012, Honorary Degrees from the Rhode Island School of Design, Honorary Doctor of the Royal College of Art, Honorary Doctor of Science Degrees at the University of Cambridge dan University of Oxford pada tahun 2016.

Jony Ive akhirnya meninggalkan Syarikat Apple pada bulan lalu untuk menubuhkan syarikat rekabentuknya sendiri. Khabar angin bertiup kencang bahawa sebenarnya beliau tidak begitu bersetuju dengan hala tuju Syarikat Apple yang dipimpin oleh Tim Cook.

Ini dikuatkan lagi dengan spekulasi yang didedahkan oleh pihak dalaman syarikat tersebut, bahawa Jony Ive telah banyak kali gagal menghadirkan diri ketika mesyuarat diadakan oleh syarikat Apple.

Ada pihak luar yang membuat spekulasi yang menyatakan bahawa Tim Cook tidak lagi mengambil berat tentang rekaan yang diciptanya kerana semakin menjaga para pelabur syarikat tersebut. Dan katanya Tim Cook juga tidak lagi menghiraukan perkembangan rekabentuk untuk barangan yang dikeluarkan oleh Syarikat Apple.

Walaupun telah melangkah pergi meninggalkan Syarikat Apple, Jony Ive sememangnya meninggalkan legasi yang kekal sampai bila-bila.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!