Bagaimana Iron Man Mencetus Kebangkitan Marvel Studios Pada Era Moden

Siapa sangka pada tahun 1996 Syarikat Marvel Studios telah diisytiharkan muflis oleh Mahkamah Persekutuan Amerika Syarikat dan terpaksa membuang satu pertiga kakitangan mereka, kini boleh mendabik dada dengan kejayaan filem dari adiwira keluaran produksi mereka. Kini kutipan filem terbaru keluaran mereka iaitu Avengers End Game telah melebihi $2 billion di seluruh dunia.

Sebelum Marvel Studios mencapai kejayaan seperti hari ini, mereka mengalami waktu yang sangat suram dalam perjalanan hidup syarikat mereka.

Watak Adiwira kepunyaan Marvel Studios yang bernilai berbilion dolar

Selepas diisytiharkan bangkrap, Marvel Studios telah membuka restoran yang diberi nama Marvel Mania untuk dijadikan francis tetapi malangnya, restoran tersebut tidak mendapat sambutan seperti yang diharapkan dan telah ditutup sepenuhnya setahun kemudian. Setelah perniagaan restoran mereka gagal, Marvel Studios hanya dapat membuat duit melalui penjualan hak milik watak sensasi mereka iaitu Blade, yang telah dijual watak tersebut kepada Warner Bros Studio.

Marvel Studios hanya mendapat royaliti sebanyak $250,000 ketika filem Blade mendapat kutipan sebanyak $70 juta.

Blade merupakan filem Marvel era moden yang telah mencapai jualan box office tetapi sebahagian kecil sahaja keuntungan yang di perolehi oleh Marvel Studios

Syarikat Marvel Studios menjual sebahagian kecil  watak di dalam studio mereka kepada syarikat perfileman Hollywood. Studio tersebut yang telah menjual francais X-Men kepada Studio Fox pada tahun 1993 dan Spiderman kepada Sony Pictures pada tahun 1999.

Kesan daripada penjualan watak tersebut, pihak Marvel Studios tidak mendapat wang royalti daripada filem terbabit, walaupun kutipan filem X-Men dan Spiderman mencecah hampir satu billion, Marvel Studios hanya berputih mata kerana tiada bayaran yang dibuat kepada syarikat mereka.

David Maisel yang berbaju unggu merupakan arkitek yang membentuk Marvel Studios pada era moden

Kebangkitan Marvel Studios ini tercetus pada tahun 2003 yang mana pada ketika itu Presiden Marvel Studios, David Maisel yang memberi cadangan ringkas tetapi sangat bernas. Beliau mencadangkan kepada pihak pengurusan Marvel supaya mengeluarkan filem adiwira mereka sendiri yang berada di bawah bumbung Marvel Studios daripada memberi lesen watak adiwira mereka satu per satu kepada syarikat penerbitan Hollywood.

Cadangan yang diberikan oleh  David sangat bernas tetapi pada ketika itu, Marvel Studios tidak mempunyai kewangan yang cukup untuk mengeluarkan filem mereka sendiri. Pada tahun 2005,pihak lembaga syarikat Marvel Studios telah bersetuju untuk meluluskan cadangan David. Marvel Studios bersetuju untuk mengeluarkan adiwira mereka sendiri yang mana lagi mengutungkan dari menjual watak adiwira mereka kepada syarikat penyiaran yang lain.

Untuk memulakan syarikat pengeluaran filem mereka sendiri, mereka telah meminjam wang daripada bank pelaburan terkenal di Amerika Syarikat iiatu Merrill Lynch dengan membuat pinjaman sebanyak $525 juta selama 7 tahun. Sebagai cagaran untuk pinjaman itu, 10 watak dari Marvel Studios dijadikan sebagai penjamin untuk transaksi ini.

Watak yang menjadi penjamin bagi perjanjian ini adalah Captain America, The Avengers, Nick Fury, Black Panther, Ant-Man, Cloak & Dagger, Doctor Strange, Hawkeye, Power Pack, and Shang-Chi yang mana jika rancangan Marvel Studios gagal,mereka akan kehilangan hak untuk watak ini buat selama-lamanya.

Bagi memulakan pengambaran filem ini, Marvel Studios telah memilih adiwira mereka yang kurang terkenal iiatu Iron Man.

Iron Man dipilih disebabkan oleh kebanyakan studio perfileman hollywood ingin membawa watak adiwira itu ke layar perak. Sebagai contoh, Syarikat Paramount berminat untuk membawa Iron Man ke layar perak dan bekerjasama dengan Tom Cruise untuk menjayakan watak tersebut. Pihak Marvel Studios mendapat hak kembali watak Iron Man dari New Line Cinema dan terus membawa watak Iron Man ke layar perak.

Watak Iron man merupakan titik permulaan perkembangan Marvel Studios seperti yang kita lihat pada hari ini

Untuk filem Iron Man yang pertama, Marvel Studios memilih Robert Jowney Jr sebagai peneraju utama dan pengarahnya adalah Jon Favreau. Dengan bermodalkan wang sebanyak $140 juta, filem Iron Man pertama telah dihasilkan dan mendapat sambutan yang memberangsangkan yang mana filem itu menjadi Box Office dengan kutipan sebanyak $585.2 juta.

Filem ini telah diterbitkan melalui Syarikat Paramount. Setelah mendapat pulangan yang memberangsangkan, Marvel Studios meneruskan dengan projek mega mereka tanpa menoleh ke belakang lagi. Pelaburan yang dibuat oleh Marvel Studios telah memberi keuntungan yang berlipat kali ganda.

Nak tahu berapa bayaran yang diterima Robert Downey Jr? Jemput baca Senarai Pelakon Yang Mendapat Bayaran Tertinggi Dalam Sejarah Perfileman Dunia kalau nak tahu berapa bayaran yang diterima Robert Jowney Jr untuk watak Iron Man.

Pada tahun 2009, Syarikat Disney telah membeli hak milik sepenuhnya Syarikat Marvel dengan nilai pembelian sebanyak $4 bilion. Walaupun pembelian ini mencetus kontroversi kerana pada masa itu, Avi Arad yang merupakan bekas pengasas Marvel Studios lantang mengkrtik Studio Disney yang hanya membayar sebanyak $4 billion untuk semua watak adiwira kepunyaan Marvel.

Marvel yang kini berada di bawah anak Syarikat Disney boleh berbangga dengan pencapaian yang dimiliki oleh mereka. Marvel Studios telah mengeluarkan sebanyak 22 buah filem sepanjang 10 tahun kebelakangan ini yang mana kutipanya telah mencecah sebanyak sebanyak $19.9 billion.

Dengan pembelian Syarikat Fox oleh Studio Disney, hampir keseluruhan watak adiwira keluaran Marvel kini telah kembali kepada Marvel Studios

Dengan pembelian Studio 20 Century Fox oleh Syarikat Disney pada tahun ini dengan nilai perjanjian sebanyak $71 bilion, watak Adiwira Marvel iaitu X-Men dan Deadpool yang dimiliki oleh Studio Fox kini kembali kepada Marvel Studios. Kini Marvel Studios memiliki hampir semua watak adiwira yang dikeluarkan oleh syarikat mereka kecuali Spiderman dan Venom sahaja yang dimiliki oleh Sony.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bagaimana SpaceX Tewaskan Boeing Di Dalam Perlumbaan Angkasa Lepas?

Industri berkaitan aeroangkasa bakal memberi pulangan yang sangat lumayan kepada pemain yang ada di dalam bidang tersebut. Sebelum ini, teknologi pembuatan roket yang berupaya untuk menghantar manusia ke angkasa lepas hanya dimiliki oleh dua negara sahaja.

Amerika Syarikat dan Rusia merupakan negara yang pertama di dunia menghantar manusia ke angkasa lepas. Oleh kerana hanya dua negara ini sahaja yang mempunyai kepakaran di dalam teknologi roket yang melibatkan aeroangkasa, kos untuk menghasilkan teknologi ini sangat tinggi.

Rusia pula menghantar para angkasawan mereka menggunakan roket Soyuz yang mana teknologi roket ini sudah terkenal lebih murah dan juga terbukti selamat untuk membawa manusia ke angkasa lepas berbanding dengan Amerika Syarikat.

Sebelum ini, mereka membangunkan program Space Shuttle yang mempunyai kos operasi yang sangat tinggi sehingga menyebabkan kerajaan Amerika Syarikat terpaksa menghentikannya pada tahun 2011.

Sejak dari itu, pihak NASA (National Aeronautics and Space Administration) tidak lagi menghantar angkasawan mereka melalui roket buatan sendiri. Sebaliknya hanya membayar kepada pihak Rusia bagi membawa angkasawan negara mereka ke Stesen Angkasa Lepas (ISS).

Pada ketika itu, hanya roket Soyuz sahaja yang merupakan satu-satunya jalan untuk ke ISS. Peningkatan kos yang semakin tinggi dari tahun ke tahun telah menyebabkan NASA mula membuka kontrak mereka kepada syarikat aeroangkasa di negaranya bagi menjimatkan kos menghantar angkasawan ke ISS.

Hasilnya, dua buah syarikat berjaya mendapat kontrak dari NASA ini iaitu Boeing dan juga SpaceX.

Boeing VS SpaceX

This image has an empty alt attribute; its file name is Bagaimana-SpaceX-Tewaskan-Boieng-Di-Dalam-Perlumbaan-Angkasa-Lepas2.jpg
Kredit Gambar: Space

Boeing merupakan syarikat yang tidak asing lagi dalam menjalinkan kerjasama dengan NASA di dalam pembangunan roket untuk ke angkasa lepas. Boeing merupakan salah sebuah syarikat yang membina enjin roket Apollo ketika membawa misi utama negara tersebut ke bulan pada akhir tahun 1960-an.

SpaceX pula merupakan syarikat yang baru jika dibandingkan dengan Boeing, yang jauh lebih berpenglaman di dalam menghasilkan roket dan peralatan untuk industri aeroangkasa. Ianya telah diasaskan oleh Elon Musk pada tahun 2002.

Beliau mengasaskan SpaceX apabila pihak Rusia enggan menjual roket untuk membawa manusia ke stesen angkasa lepas. Elon Musk yang kecewa dan kemudian kembali ke Amerika Syarikat untuk membina roket mereka sendiri.

Selepas kejadian tersebut, Elon Musk tidak lagi menoleh ke belakang untuk membina roket bagi membawa manusia ke angkasa lepas.

Jika dibandingkan dengan Boeing, SpaceX banyak kekurangan pada peringkat awalnya daripada segi kepakaran dan juga kewangan. Boeing  merupakan syarikat penerbangan terbesar di dunia pada ketika itu, dengan kedudukan kewangan yang lebih kukuh jika dibandingkan dengan SpaceX.

Keuntungan yang diperolehi oleh Boeing telah disalurkan bagi tunjuan untuk membangunkan roket berbanding dengan SpaceX yang menggunakan duit peribadi Elon Musk pada permulaan perjalanan syarikat tersebut.

Bagaimana SpaceX Berjaya Tewaskan Boeing?

Walaupun kelebihan memihak kepada Boein, itu tidak dapat menghalang Elon Musk daripada terus mengejar impiannya. Kedua-dua syarikat ini berlumba membina roket generasi baru, dengan SpaceX memberi nama Dragon manakala Boeing dengan nama Starliner.

Roket generasi baru ini dibina menggunakan kontrak yang diberi oleh NASA bagi mengurangkan kebergantungan kepada Rusia. Boeing mendapat sebanyak USD4.3 bilion berbanding dengan SpaceX yang hanya dapat USD2.5 bilion ketika kontrak ini diberikan.

Kredit Gambar: Evolving Science

Pada tahun lepas, SpaceX telah berjaya membawa angkasawan NASA ke ISS dan secara rasminya telah menewaskan Boeing di dalam perlumbaan tersebut. Boeing mengalami masalah di dalam pelancaran roket buatan mereka apabila perisian untuk mengawal roket tidak berfungsi seperti sepatutnya.

Dengan masalah teknikal yang dihadapai oleh Boeing, mereka terpaksa mengubah hampir keseluruhan program mereka untuk menjayakan misi ini. Dengan kelewatan tersebut, mereka telah ditewaskan oleh SpaceX dalam menghantar angkasawan NASA ke ISS.

Pengajarannya, walaupun syarikat yang dibina oleh Elon Musk pada mulanya dipandang lekeh oleh pesaing mereka kerana tidak mempunyai pengalaman di dalam bidang aeroangkasa; tetapi mereka akhirnya berjaya dengan semangat jitu dan sikap tidak mudah putus asa.

Sumber Rujukan:

Saham SpaceX mungkin tidak disenaraikan di pasaran saham, namun saham Tesla yang juga dimiliki oleh Elon Musk boleh kita beli di Wall Street.

Sedap buat duit dalam USD. Saham-saham gergasi dunia seperti Microsoft, Google, Twitter dan Zoom semua ada di Wall Street.

Kejap, tahu tak berapa pulangan saham ini pada 2020?

Zoom – 390.86%
AMD – 86.78%
Twitter – 67.65%
Microsoft – 38.48%
Google (Alphabet) – 28.05%

Dan yang bestnya, minimum unit untuk memiliki saham ini semua hanya satuuuuu unit je.

Teringin nak explore pasaran saham Wall Street yang patuh shariah? Pendaftaran SAHAM WALL STREET 2.0 kini dibuka..!!!

Ini adalah kelas intensif.

Bila tu?

Tarikh: 6-7 Februari 2021 (Sabtu-Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Belajar secara Live melalui aplikasi ZOOM

Menampilkan Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA) sebagai coach utama.

ILMU MAHAL YANG BAKAL ANDA BELAJAR DARI WEBINAR SAHAM WALL STREET

1. LEARN A WINNING SYSTEM

• Cara mula dengan modal kecil dan cara untuk gandakannya – “roll profits”

2. PROVEN FUNDAMENTAL

3. READ CHART LIKE A PRO

4. PLATFORM

• Cara guna Platform global untuk melabur dan berdagang di pasaran saham US

5. SCREENER

6. PORTFOLIO MANAGEMENT

7. SENTIMEN

8. SAHAM KAJIAN

9. SAHAM-SAHAM WATCHLIST

Alhamdulillah, antara feedback yang kami dapat dari webinar yang lalu…

“Pengajaran Tuan Mukhriz straight to the point. Strategi & trading mekanikal boleh difahami dan dipraktiskan.”

“Dapat lebih info dari pengalaman seorang pelabur sebenar bagi saham USA..”

“Silibus tersusun, cara pemilihan saham dan market structure..”

Speaker dah power, modul pun power.

InshaAllah kita jadikan 2021 tahun untuk kita tambah skill baru agar dapat memberi kesenangan kepada keluarga.

Seperti biasa ada harga istimewa menanti kepada early bird, cepat klik:

➡️ https://thekapital.my/wallstreet

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!