Kerja-kerja Berkemahiran Yang Tak Perlukan Ijazah

Ramai yang mula tertekan dan terbeban dengan kehidupan sekarang. Ada sebahagian gaji yang dihabiskan untuk kos hidup semata-mata tanpa sempat membuat simpanan. Ada juga yang menjadi mangsa bulian bos dan dikerah keringat sehabisnya.

Jangan takut untuk memecat bos anda sekiranya anda mempunyai bakat, minat dan kemahiran yang boleh digunakan sebagai mata pencarian tanpa perlu bekerja makan gaji.

Ada orang yang sudah dianugerahkan bakat semulajadi (gifted) seperti melukis dan suara yang lunak, namun jika anda bukan seorang yang gifted, cuba cari kemahiran yang digemari dan dalami bidang tersebut.

Berikut kami cadangkan beberapa kemahiran yang boleh anda terokai untuk dijadikan kerjaya tanpa segulung ijazah.

1. Jurufoto

Banyak kelas dalam talian, video dan buku rujukan yang menyediakan panduan dan ilmu dalam bidang fotografi. Anda boleh belajar bagaimana menggunakan kamera, angle gambar dan teknik-teknik dalam bidang fotografi untuk menghasilkan bidikan yang menarik dan berkualiti. Cuba faham bagaimana dan bila penggunaan pencahayaan, ISO, dan lain-lain kaedah bidikan gambar.

Kreativiti sebagai jurufoto untuk mencari dan menghasilkan gambar yang berbeza berbanding jurufoto lain akan menjadikan karya anda diingati. Seiring dengan kepantasan laman sosial melibatkan isu tular, cubalah bidik satu gambar yang ‘rare’ atau unik, dan muat naik di laman sosial. Jika ia tular, secara tidak langsung nama anda juga akan popular. Ada jurufoto perkahwinan mampu menjana keuntungan sekurang-kurangnya RM1,000 untuk satu sesi gambar perkahwinan.

Bayangkan, jika anda konsisten dapat lima atau enam pasangan pengantin dalam sebulan?

2. Memasak

Orang kata, belakang parang lagi diasah lagi tajam. Jika anda bukan seorang yang pandai memasak sekalipun, usah gusar kerana Mr. Google banyak terhidang aneka resipi dari pelbagai jenis masakan untuk dicuba. Jika anda rajin, cubalah resipi-resipi tersebut dan belajar dari kesilapan setiap kali anda memasak.

Lama-kelamaan pasti kemahiran memasak anda akan lebih baik. Anda boleh bermula dengan menjual makanan tengah hari atau nasi bajet. Pasti ramai yang mencari hidangan sebegitu apatah lagi jika harga berpatutan dengan rasa yang menyelerakan. Jika anda mampu menjual 50 bungkus nasi bajet dengan keuntungan purata RM1 atau RM2 sebungkus, lebih RM1,000 untung bersih dapat dijana tanpa perlu menggunakan 8 hingga 12 jam sehari.

3. Pereka Grafik

Apa perasaan anda apabila melihat kain rentang atau kad kahwin? Kebanyakannya dihasilkan menggunakan perisian Adobe Photoshop, Adobe Ilustrator, atau Adobe Indesign untuk menghasilkan rekaan tersebut. Jika rajin dan berminat untuk belajar dan meneroka perisian tersebut, anda boleh mengusahakan perniagaan atau sebagai freelancer mereka grafik kad perniagaan, kad kahwin dan pelbagai produk berasaskan grafik dan rekaan.

Sebagai contoh, untuk satu rekaan poster grafik iklan, anda boleh menerima bayaran sekurang-kurangnya RM100 untuk satu rekaan. Jika anda sudah mempunyai nama dan mempunyai kredibiliti, sudah pasti bayarannya lebih banyak. Cuba lhat contoh di bawah. Ada yang menerima upah bayaran dalam USD ($) yang pastinya lebih lumayan.

 

4. Pelukis

Berbekalkan bakat yang ada, anda tidak perlu bersusah-payah seperti mengasah dan menimba kemahiran lain. Hasilkan lukisan dan pasarkan karya anda di talian. Anda boleh melukis potret, lukisan abstrak atau mural berdasarkan kecenderungan anda. Jika anda boleh melukis gambar potret (charcoal) dengan bayaran RM20 atau lebih setiap satu, bayangkan jika anda menghasilkan lebih dari 10 potret sehari?

5. Penulis

Penulisan mempunyai banyak cabang dan tidak melibatkan teknikal. Anda boleh mendalami ilmu penulisan kreatif, penulisan iklan atau berita. Melalui penulisan, anda boleh menjadi content writer, penulis skrip atau novel malah penyunting. Bagi novel dan skrip, bayarannya mungkin berbeza mengikut karya dan juga syarikat penerbitan. Tapi, pastinya untuk setiap karya, anda boleh menerima bayaran sekurang-kurangnya 4 angka.

6. Pemandu Pelancong / Penterjemah

Jika anda mempunyai kemahiran lebih dari satu bahasa, gunakan kelebihan tersebut untuk menjadi pemandu pelancong. Anda juga boleh menjadi penterjemah. Kalau rasa mahu menambah kemahiran lagi, anda boleh belajar bahasa baru sebagai nilai tambah diri. Jika bekerja sendiri, anda yang menetapkan bayaran untuk perkhidmatan anda.

Meskipun mahal atau lebih tinggi berbanding orang lain, jika perkhidmatan terbaik diberikan, pasti anda lebih diutamakan.

7. Tukang Jahit

Anda tahu mengendalikan mesin jahit? Cuba cari kelas belajar menjahit (sekiranya berminat) dan mulakan kerjaya sebagai tukang jahit. Nampak biasa, tapi kos upah sepasang baju sudah makin mahal sekarang ini. Mahu atau tidak, pilihan di tangan anda. Untuk sepasang baju kurung, sekurang-kurangnya RM35 diperlukan.

Jika anda mampu menghasilkan lebih 50 pasang baju sebulan, lebih RM1,000 dapat dihasilkan.

8. Usahawan

Jika diikutkan, 7 senarai di atas melibatkan konsep keusahawanan. Ada yang menjual bakat, kemahiran, produk dan perkhidmatan. Sekiranya anda berminat mendalami bidang keusahawanan, cuba cari produk yang boleh pergi jauh dan sentiasa mendapat permintaan, iaitu tidak bersifat trend. Mahu lebih hebat, carilah produk yang lain dari yang lain. Dalami bidang pemasaran dan perniagaan untuk memantapkan pengurusan bisnes anda.

Tiada pendapatan tetap dalam perniagaan. Tapi ia boleh jadi lebih banyak dari gaji bulanan anda malah lebih kurang. Adat berniaga, ada untung dan rugi, bergantung kepada kesanggupan anda untuk menghadapinya.

9. Pelabur / Trader Saham

Pelabur atau pedagang saham juga merupakan sejenis perniagaan. Bezanya, tidak perlu menjual produk. Anda hanya perlu membeli saham dan meninjau pasaran saham. Menariknya, keuntungan dalam pasaran saham tidak ada had. Esok boleh untung 10%, lusa boleh untung lagi. Tapi anda kena berhati-hati kerana setiap perniagaan datang dengan risiko. Perlu ada ilmunya dahulu.

Kalau nak tahu bagaimana menangani risiko dan buat untung berganda, cuba hadiri kelas-kelas pelaburan saham yang menawarkan perkongsian ilmu teknik dan strategi pelaburan.

Cuba baca :

  1. Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Mei 2018

  2. Saham-saham Yang Naik Ke Bulan Sehari Selepas PRU-14

Berani Untuk Keluar Daripada Comfort Zone

Amacam? Anda rasa bersemangat untuk cari duit dan menikmati kehidupan dengan bekerja di rumah atau bekerja sendiri? Rezeki di bumi Allah ini sangat luas, ia bergantung kepada anda bagaimana mahu mencari gali dan membuat pilihan. Masih banyak peluang yang boleh teroka. Anda ada cadangan lain?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee