Kerja-kerja Berkemahiran Yang Tak Perlukan Ijazah

Ramai yang mula tertekan dan terbeban dengan kehidupan sekarang. Ada sebahagian gaji yang dihabiskan untuk kos hidup semata-mata tanpa sempat membuat simpanan. Ada juga yang menjadi mangsa bulian bos dan dikerah keringat sehabisnya.

Jangan takut untuk memecat bos anda sekiranya anda mempunyai bakat, minat dan kemahiran yang boleh digunakan sebagai mata pencarian tanpa perlu bekerja makan gaji.

Ada orang yang sudah dianugerahkan bakat semulajadi (gifted) seperti melukis dan suara yang lunak, namun jika anda bukan seorang yang gifted, cuba cari kemahiran yang digemari dan dalami bidang tersebut.

Berikut kami cadangkan beberapa kemahiran yang boleh anda terokai untuk dijadikan kerjaya tanpa segulung ijazah.

1. Jurufoto

Banyak kelas dalam talian, video dan buku rujukan yang menyediakan panduan dan ilmu dalam bidang fotografi. Anda boleh belajar bagaimana menggunakan kamera, angle gambar dan teknik-teknik dalam bidang fotografi untuk menghasilkan bidikan yang menarik dan berkualiti. Cuba faham bagaimana dan bila penggunaan pencahayaan, ISO, dan lain-lain kaedah bidikan gambar.

Kreativiti sebagai jurufoto untuk mencari dan menghasilkan gambar yang berbeza berbanding jurufoto lain akan menjadikan karya anda diingati. Seiring dengan kepantasan laman sosial melibatkan isu tular, cubalah bidik satu gambar yang ‘rare’ atau unik, dan muat naik di laman sosial. Jika ia tular, secara tidak langsung nama anda juga akan popular. Ada jurufoto perkahwinan mampu menjana keuntungan sekurang-kurangnya RM1,000 untuk satu sesi gambar perkahwinan.

Bayangkan, jika anda konsisten dapat lima atau enam pasangan pengantin dalam sebulan?

2. Memasak

Orang kata, belakang parang lagi diasah lagi tajam. Jika anda bukan seorang yang pandai memasak sekalipun, usah gusar kerana Mr. Google banyak terhidang aneka resipi dari pelbagai jenis masakan untuk dicuba. Jika anda rajin, cubalah resipi-resipi tersebut dan belajar dari kesilapan setiap kali anda memasak.

Lama-kelamaan pasti kemahiran memasak anda akan lebih baik. Anda boleh bermula dengan menjual makanan tengah hari atau nasi bajet. Pasti ramai yang mencari hidangan sebegitu apatah lagi jika harga berpatutan dengan rasa yang menyelerakan. Jika anda mampu menjual 50 bungkus nasi bajet dengan keuntungan purata RM1 atau RM2 sebungkus, lebih RM1,000 untung bersih dapat dijana tanpa perlu menggunakan 8 hingga 12 jam sehari.

3. Pereka Grafik

Apa perasaan anda apabila melihat kain rentang atau kad kahwin? Kebanyakannya dihasilkan menggunakan perisian Adobe Photoshop, Adobe Ilustrator, atau Adobe Indesign untuk menghasilkan rekaan tersebut. Jika rajin dan berminat untuk belajar dan meneroka perisian tersebut, anda boleh mengusahakan perniagaan atau sebagai freelancer mereka grafik kad perniagaan, kad kahwin dan pelbagai produk berasaskan grafik dan rekaan.

Sebagai contoh, untuk satu rekaan poster grafik iklan, anda boleh menerima bayaran sekurang-kurangnya RM100 untuk satu rekaan. Jika anda sudah mempunyai nama dan mempunyai kredibiliti, sudah pasti bayarannya lebih banyak. Cuba lhat contoh di bawah. Ada yang menerima upah bayaran dalam USD ($) yang pastinya lebih lumayan.

 

4. Pelukis

Berbekalkan bakat yang ada, anda tidak perlu bersusah-payah seperti mengasah dan menimba kemahiran lain. Hasilkan lukisan dan pasarkan karya anda di talian. Anda boleh melukis potret, lukisan abstrak atau mural berdasarkan kecenderungan anda. Jika anda boleh melukis gambar potret (charcoal) dengan bayaran RM20 atau lebih setiap satu, bayangkan jika anda menghasilkan lebih dari 10 potret sehari?

5. Penulis

Penulisan mempunyai banyak cabang dan tidak melibatkan teknikal. Anda boleh mendalami ilmu penulisan kreatif, penulisan iklan atau berita. Melalui penulisan, anda boleh menjadi content writer, penulis skrip atau novel malah penyunting. Bagi novel dan skrip, bayarannya mungkin berbeza mengikut karya dan juga syarikat penerbitan. Tapi, pastinya untuk setiap karya, anda boleh menerima bayaran sekurang-kurangnya 4 angka.

6. Pemandu Pelancong / Penterjemah

Jika anda mempunyai kemahiran lebih dari satu bahasa, gunakan kelebihan tersebut untuk menjadi pemandu pelancong. Anda juga boleh menjadi penterjemah. Kalau rasa mahu menambah kemahiran lagi, anda boleh belajar bahasa baru sebagai nilai tambah diri. Jika bekerja sendiri, anda yang menetapkan bayaran untuk perkhidmatan anda.

Meskipun mahal atau lebih tinggi berbanding orang lain, jika perkhidmatan terbaik diberikan, pasti anda lebih diutamakan.

7. Tukang Jahit

Anda tahu mengendalikan mesin jahit? Cuba cari kelas belajar menjahit (sekiranya berminat) dan mulakan kerjaya sebagai tukang jahit. Nampak biasa, tapi kos upah sepasang baju sudah makin mahal sekarang ini. Mahu atau tidak, pilihan di tangan anda. Untuk sepasang baju kurung, sekurang-kurangnya RM35 diperlukan.

Jika anda mampu menghasilkan lebih 50 pasang baju sebulan, lebih RM1,000 dapat dihasilkan.

8. Usahawan

Jika diikutkan, 7 senarai di atas melibatkan konsep keusahawanan. Ada yang menjual bakat, kemahiran, produk dan perkhidmatan. Sekiranya anda berminat mendalami bidang keusahawanan, cuba cari produk yang boleh pergi jauh dan sentiasa mendapat permintaan, iaitu tidak bersifat trend. Mahu lebih hebat, carilah produk yang lain dari yang lain. Dalami bidang pemasaran dan perniagaan untuk memantapkan pengurusan bisnes anda.

Tiada pendapatan tetap dalam perniagaan. Tapi ia boleh jadi lebih banyak dari gaji bulanan anda malah lebih kurang. Adat berniaga, ada untung dan rugi, bergantung kepada kesanggupan anda untuk menghadapinya.

9. Pelabur / Trader Saham

Pelabur atau pedagang saham juga merupakan sejenis perniagaan. Bezanya, tidak perlu menjual produk. Anda hanya perlu membeli saham dan meninjau pasaran saham. Menariknya, keuntungan dalam pasaran saham tidak ada had. Esok boleh untung 10%, lusa boleh untung lagi. Tapi anda kena berhati-hati kerana setiap perniagaan datang dengan risiko. Perlu ada ilmunya dahulu.

Kalau nak tahu bagaimana menangani risiko dan buat untung berganda, cuba hadiri kelas-kelas pelaburan saham yang menawarkan perkongsian ilmu teknik dan strategi pelaburan.

Cuba baca :

  1. Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Mei 2018

  2. Saham-saham Yang Naik Ke Bulan Sehari Selepas PRU-14

Berani Untuk Keluar Daripada Comfort Zone

Amacam? Anda rasa bersemangat untuk cari duit dan menikmati kehidupan dengan bekerja di rumah atau bekerja sendiri? Rezeki di bumi Allah ini sangat luas, ia bergantung kepada anda bagaimana mahu mencari gali dan membuat pilihan. Masih banyak peluang yang boleh teroka. Anda ada cadangan lain?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Platform Simpan Duit Raya Anak

Setiap kali sambutan hari raya, pasti anak-anak akan mendapat duit raya. Namun adakah duit tersebut diuruskan dengan sewajarnya?

Duit raya anak perlu disimpan untuk memastikan keperluan mereka dapat dipenuhi pada masa akan datang.

Daripada anda terguna duit raya anak atau digunakan oleh mereka untuk sesuatu perkara yang tidak berfaedah, lebih baik anda menyimpannya ditempat yang sesuai. Bagi anda yang masih belum mempunyai medium atau tempat yang sesuai untuk menyimpan duit raya anak anda, jom kami kongsikan platform simpan duit raya anak yang selamat dan bermanfaat.

1. Simpanan ASB

Platform simpan duit raya anak yang terbaik adalah di Amanah Saham Bumiputera (ASB). Dengan simpanan ASB, duit yang disimpan akan mendapat dividen sehingga 6.50%. Di ASB juga, segala kepentingan anda diawasi oleh Amanah Raya Trustees Berhad dan diuruskan oleh golongan yang profesional.

Permodalan Nasional Berhad atau lebih dikenali dengan PNB juga telah memperkenalkan skim unit amanah terbaru, iaitu khas untuk bayi berumur 6 bulan ke atas. Jadi, anda boleh membuka akaun ASB untuk anak anda dan menyimpan semua duit rayanya sekarang juga!

2. Simpanan SSPN

Bagi anda yang ingin menitik beratkan kewangan pendidikan anak-anak, anda boleh menggunakan simpanan SSPN sebagai platform simpan duit raya anak. Dengan SSPN, banyak manfaat yang diperolehi dalam membiayai pendidikan tinggi anak kelak. Selain itu, ia juga mendapat perlindungan takaful dan dividen diatas simpanan tersebut. Sangat bermanfaat bukan?

3. Tukarkan Kepada Emas

Anda juga boleh menyimpan duit raya anak anda dengan menukarkannya kepada emas dalam pelbagai jenis bentuk. Antaranya simpanan emas, emas fizikal, syiling emas dinar, bar emas, emas online dan sebagainya. Dengan menukarkan kepada emas, ia dapat mengelakkan inflasi nilai matawang.

Selain itu, nilainya juga akan naik dari masa ke semasa dan sesuai untuk jangka masa yang panjang. Namun apa yang kurangnya, ia tidak sesuai untuk simpanan jangka masa pendek.

Baca Tutorial Beli Emas Secara Online

4. Menyimpan Di Bank

Cara ini boleh dikatakan antara cara simpan duit raya anak lebih selamat berbanding disimpan di rumah yang berkemungkinan berisiko dicuri atau hilang. 

Selain itu, simpanan yang dilakukan di bank berdaftar juga akan dijamin oleh Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM). Nak lagi bagus, anda juga boleh membuat simpanan tetap di dalam bank sehingga tempoh akaun tersebut matang untuk mendapatkan faedah yang dijanjikan.

5. Simpanan Tabung Haji

Selain itu, anda juga boleh menggunakan simpanan Tabung Haji sebagai platform simpan duit raya anak. Menariknya mengenai simpanan Tabung Haji ini adalah bahagian zakat simpanan akan dibayar oleh Tabung Haji dengan memotong jumlah wang di dalam akaun tersebut. 

Jadi, anda tidak perlu memikirkan zakat simpanan yang disimpan di dalam Tabung Haji. Mudahnya simpan duit raya di Tabung Haji.

6. Melabur Di Amanah Hartanah Bumiputera (AHB)

Mahu duit raya anak anda bertambah? Anda boleh melaburkan wang tersebut di Amanah Hartanah Bumiputera (AHB). Dengan AHB, anda boleh mendapatkan faedah dalam pemilikan hartanah komersial di lokasi utama di Malaysia dengan tujuan menyediakan aliran pendapatan yang stabil dan konsisten. Selain itu, ia juga dapat mengekalkan modal pelaburan yang dilakukan.

Plaform simpan duit di AHB, anda boleh membuka akaun remaja AHB untuk anak anda apabila mereka berusia 3 bulan hingga 18 tahun ke atas. Modal minima serendah RM100 diperlukan untuk menyertai pelaburan AHB tersebut.

Akhir kata, platform di atas sememangnya antara platform yang terbaik dalam menyimpan duit raya anak anda. Jadilah ibu bapa yang bijak dalam menguruskan kewangan anak anda pada masa hadapan. Semoga perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada anda dalam menemui platform simpan duit raya anak dengan sebaik-baiknya.

Jika ada masa, boleh juga baca: