Kisah Inspirasi Pemegang Saham Terbesar Gucci, Francois Pinault

Tidak mudah menjadi salah seorang jutawan terbesar di dunia sedangkan lahirnya daripada kehidupan yang amat susah sejak zaman kecil. Itulah kisah Francoise Pinault yang merupakan salah seorang jutawan terkenal di Perancis kerana teknik dan strategi perniagaannya yang amat bijak.

Kata beliau, “Untuk berjaya memerlukan tekad dan kerja keras.”

Pinault Dan Artemis

Pinault memulakan kumpulan perniagaan yang dikenali sebagai Artemis yang kini merupakan konsortium mewah terkemuka di dunia selepas beberapa tahun bekerja di syarikat ayahnya.

Kini, ia mempunyai lebih daripada lima belas jenama mewah terbaik di dunia yang bekerja di bawahnya dan Artemis merupakan salah satu sumber utama kekayaan Francois Pinault.

Kejayaan tidak akan datang tanpa adanya masalah dan konflik. Pinault pernah terlibat dalam pertempuran lama dengan LVHM berhubung pemilikan GUCCI tersebut.

Perang ini dicatat secara meluas di media Perancis kerana melibatkan dua orang Perancis terkaya pada masa itu, Pinault dan juga Bernard Arnault.

Memiliki Jenama Lain Yang Mewah

Tidak berpuas hati dengan hanya jenama mewah, Pinault mula mengusahakan seni kontemporari dan moden sebagai jalan perniagaan alternatifnya pula. Akibatnya, beliau telah membeli Christie iaitu rumah lelong seni terbesar di dunia.

Selain itu, Pinault telah memiliki beberapa lukisan paling jarang di dunia, termasuk karya Picasso, Mondrian dan Jeff Koons.

Usaha kejayaannya melebihi semua ahli perniagaan lain di Perancis dari segi pelbagai perniagaan. Dia memiliki jenama lain seperti pengangkut bagasi Samsonite, Chateau Latour, dan Vail Ski Resort di Colorado. Ini adalah tambahan kepada beberapa jenama mewah lain yang dimiliki.

Bagaimana beliau telah memiliki kesemua jenama mewah tersebut, begitulah komitednya beliau dalam menguruskan saham bagi semua syarikat yang terlibat. Francois Pinault yang merupakan pemegang saham terbesar Gucci ini amat dikagumi dunia atas kejayaan yang dicapainya.

Kini, Pinault telah menjadi role model kepada mereka yang ingin menjadi jutawan perniagaan. Boleh dikatakan kejayaan beliau adalah dari titik peluh usahanya sendiri dan menjadi inspirasi ramai orang di seluruh dunia.

Perniagaannya kini telah diambil alih oleh anaknya Francois-Henri.

Kesimpulannya, untuk berjaya seperti Francois Pinault memerlukan usaha yang sangat gigih dan azam yang kuat. Di samping itu, sentiasa memikirkan cara untuk mendapatkan hasil lebih daripada yang diperolehi sekarang.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mackenzie Scott, Bekas Isteri Jeff Bezos Yang Derma US6 Bilion Tetapi Semakin Bertambah Kaya

Selepas perceraian dengan Jeff Bezos yang merupakan lelaki terkaya di dunia, nama MacKenzie Scott kini tersenarai sebagai salah seorang wanita terkaya dunia.

Perceraian pasangan tersebut juga merupakan perceraian yang paling mahal dalam sejarah moden manusia. MacKenzie Scott dapat sebanyak 4% saham Amazon yang pada ketika itu bernilai sebanyak USD36 bilion. Ianya telah menjadikan beliau wanita ketiga terkaya di belakang Francoise Bettencourt Meyers dan Alice Walton.

Punca perceraian kedua pasangan ini adalah disebabkan Jeff Bezos yang berlaku curang kepada isterinya dengan mempunyai kekasih gelap dengan bekas penyiar stesen televisyen yang bernama Lauren Sanchez.

Dalang utama penyebaran gambar tidak senonoh Jeff Bezos dengan kekasih gelapnya ini dipercayai dilakukan oleh putera Mahkota Arab Saudi yang menggodam telefon pintar Jeff Bezos melalui pepijat yang dipasang ketika perjumpaan pada tahun 2017.

BACA: Telefon Pintar Jeff Bezos Dipercayai Telah Digodam

Permusuhan tokoh tersebut disebabkan wartawan Jamal Khashoggi yang merupakan pekerja Jeff Bezos di Washington Post yang mengkritik kerajaan Arab Saudi dalam hak asasi manusia ketika perang yang berlaku di Yaman.

Beza Mackenzie Scott Dan Jeff Bezos Dalam Menderma

Selepas bercerai, mereka berdua menjalani kehidupan masing-masing dengan membawa haluan sendiri. Jeff Bezos dan Lauren Sanchez hidup bersama dan mempunyai rumah agam di Los Angeles manakala MacKenzie Scott telah berkahwin dengan seorang guru sekolah di Seattle pada tahun ini.

Kredit Gambar: Free Press

Apa yang istimewa mengenai MacKenzie Scott ini adalah sifat pemurah yang dimilikinya berbanding dengan bekas suaminya. Jeff Bezos sebelum ini dikritik hebat kerana sifatnya yang dilihat sangat kedekut untuk menderma berbanding dengan jumlah kekayaan yang dimilikinya.

Selepas bercerai dengan MacKenzie Scott, Jeff Bezos barulah dilihat semakin dermawan kerana telah banyak menghabiskan sejumlah besar wangnya untuk tujuan amal.

Berbeza dengan MacKenzie Scott selepas sebulan menjadi bilionaire, beliau terus mendermakan sejumlah besar wangnya kepada mereka yang memerlukan.

MacKenzie Scott dipercayai telah menderma sebanyak USD6 bilion pada tahun lepas kepada lebih daripada 300 NGO di Amerika Syarikat. Ketika musim pandemik melanda dunia pada tahun lepas, sebanyak 8 juta rakyat Amerika Syarikat telah jatuh ke paras kemiskinan.

Berbeza pula dengan kebanyakan kekayaan golongan bilionaire di sana dengan kekayaan yang telah naik dengan mendadak ketika krisis pandemik berlaku.

Sebagai contoh pada tahun lepas sahaja, jumlah kekayaan terkumpul oleh para bilionaire adalah USD1 trilion dengan Elon Musk dan Jeff Bezos antara bilionaire yang berjaya meningkatkan kekayaan mereka.

MacKenzie Scott menyumbang secara terus kepada badan-badan NGO yang memerlukan tetapi Jeff Bezos pula melalui yayasan yang ditubuhkannya. Hanya USD100 juta sahaja wang yang diberikan kepada NGO secara terus.

Jeff Bezos yang bakal meletak jawatan sebagai CEO Amazon, selepas ini bakal mempunyai banyak masa untuk fokus ke arah philanthropist. Beliau mempunyai beberapa buah yayasan yang dibangunkanya dan yang paling popular adalah Bezos Earth Fund.

Yayasan ini mengutamakan perubahan iklim dunia dan dana dalam yayasan tersebut digunakan untuk mengkaji secara terperinci mengenai perubahan iklim dunia.

Walaupun cara berbeza, yang pastinya Jeff Bezos telah menyumbang sebanyak USD10 bilion pada tahun lepas.

Sumbangan Mackenzie Scott Kepada Masyarakat

Kredit Gambar: Axiom

Walaupun dilihat sumbangan MacKenzie Scott lebih rendah berbanding dengan Jeff Bezos, ia sebenarnya sesuatu yang sangat besar jika dibandingkan dengan peratusan harta mereka. MacKenzie Scott juga berikrar akan memberi paling kurang seperuh hartanya kepada badan kebajikan sepanjang hidupnya atau selepas beliau meninggal dunia.

Apa yang menarik mengenai sumbangan yang dilakukan MacKenzie Scott ini, kekayaanya semakin bertambah walaupun sumbangan yang diberinya itu sangat besar. Ianya hasil daripada saham Amazon yang semakin meningkat pada tahun ini.

Benarlah bahawa sedekah tidak akan memiskinkan kita sebaliknya menyuburkan harta.

Sumber Rujukan:

Majalah Labur