4 Sebab Kenapa Perjanjian Sewa Rumah (“Tenancy Agreement“) Sangat Penting

Sebagai seorang bakal tuan rumah adakah kalian nak hadapi perkara berikut?

Duit sewa tak dibayar atau lambat bayar?
Lantai, dinding atau perabot rumah rosak
Penyewa gagal bayar bil air, elektrik dan Indah Water
Penyewa menyewakan rumah kepada orang lain tanpa kebenaran
Penyewa menyimpan bahan berbahaya di rumah

Rata-rata dari kalangan anda pasti pernah mendengar tentang kontrak perjanjian sewa rumah bukan? Mesti ada yang menganggap benda ni melecehkan. Iyalah, nak kena sediakan kontrak bagai. Tapi tahukah anda perjanjian ini sangat penting untuk pihak penyewa dan juga pemilik hartanah.

1. Menjamin Kadar Sewa

Dengan adanya perjanjian ini, pemilik tidak dapat menaikkan kadar sewa sesuka hati kepada pengguna. Ini sekaligus melindungi penyewa daripada ketidaktentuan harga sewa yang sepatutnya. Kalau penyewa menyewa dengan perjanjian mulut sahaja, bila-bila masa sahaja tuan rumah boleh menaikkan kadar sewanya. Kalau anda tak mampu bayar, tentu anda terpaksa keluar mencari rumah lain pula. Kan lagi susah?

2. Melindungi Deposit Penyewa

Katakanlah anda dah pun masuk menyewa di rumah terbabit. Kemudian berlaku sesuatu yang menyebabkan anda terpaksa berpindah keluar dari unit tersebut. Tanpa perjanjian sewaan, pemilik boleh buat-buat tak tahu untuk membayar balik deposit tersebut. Ini kerana tidak ada bukti hitam putih yang menyatakan anda telah membayar deposit kepada beliau sebelum ini.

3. Tingkatkan Kuasa Meminjam Pemilik

Antara kriteria penting dalam memohon pinjaman/pembiayaan adalah pendapatan pemohon. Pemilik unit boleh mengemukakan surat perjanjian sewaan sebagai bukti bahawa beliau mempunyai pendapatan sampingan. Ini sekaligus membantu pemilik dalam meningkatkan peluang  untuk mendapatkan pembiayaan bank.

4. Perlindungan Kepada Pemilik

Jika berlaku sebarang pertikaian antara pemilik dan juga penyewa, surat perjanjian sewaan ini akan digunakan sebagai rujukan untuk menyelesaikan konflik tersebut. Katakanlah penyewa gagal membayar sewa selama beberapa bulan, tetapi masih berdegil untuk tinggal di unit tersebut, pemilik boleh mengambil tindakan mahkamah dengan memfailkan saman pengusiran.

Berkaitan dengan deposit pula, pemilik boleh sahaja menyimpan deposit tersebut sekiranya penyewa melakukan kerosakkan harta benda di unit tersebut atau berpindah keluar tanpa sebarang notis.

Pendek kata, Perjanjian Sewaan ini amat penting bagi melindungi kedua-dua belah pihak. Bukannya anda tak tahu, manusia ini mempunyai pelbagai ragam, termasuklah pemilik rumah dan juga penyewa. Jadi bagi mengelakkan masalah di masa hadapan,  lebih baik anda menyediakan surat perjanjian sewaan tersebut.

Di Malaysia terdapat beberapa undang-undang yang terkait dengan sesebuah kontrak sewa rumah iaitu:

Akta Kontrak 1950 – Untuk konflik perjanjian sewa rumah
Akta Distres 1951 – Untuk masalah pengusiran

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!