4 Sebab Kenapa Perjanjian Sewa Rumah (“Tenancy Agreement“) Sangat Penting

Sebagai seorang bakal tuan rumah adakah kalian nak hadapi perkara berikut?

Duit sewa tak dibayar atau lambat bayar?
Lantai, dinding atau perabot rumah rosak
Penyewa gagal bayar bil air, elektrik dan Indah Water
Penyewa menyewakan rumah kepada orang lain tanpa kebenaran
Penyewa menyimpan bahan berbahaya di rumah

Rata-rata dari kalangan anda pasti pernah mendengar tentang kontrak perjanjian sewa rumah bukan? Mesti ada yang menganggap benda ni melecehkan. Iyalah, nak kena sediakan kontrak bagai. Tapi tahukah anda perjanjian ini sangat penting untuk pihak penyewa dan juga pemilik hartanah.

1. Menjamin Kadar Sewa

Dengan adanya perjanjian ini, pemilik tidak dapat menaikkan kadar sewa sesuka hati kepada pengguna. Ini sekaligus melindungi penyewa daripada ketidaktentuan harga sewa yang sepatutnya. Kalau penyewa menyewa dengan perjanjian mulut sahaja, bila-bila masa sahaja tuan rumah boleh menaikkan kadar sewanya. Kalau anda tak mampu bayar, tentu anda terpaksa keluar mencari rumah lain pula. Kan lagi susah?

2. Melindungi Deposit Penyewa

Katakanlah anda dah pun masuk menyewa di rumah terbabit. Kemudian berlaku sesuatu yang menyebabkan anda terpaksa berpindah keluar dari unit tersebut. Tanpa perjanjian sewaan, pemilik boleh buat-buat tak tahu untuk membayar balik deposit tersebut. Ini kerana tidak ada bukti hitam putih yang menyatakan anda telah membayar deposit kepada beliau sebelum ini.

3. Tingkatkan Kuasa Meminjam Pemilik

Antara kriteria penting dalam memohon pinjaman/pembiayaan adalah pendapatan pemohon. Pemilik unit boleh mengemukakan surat perjanjian sewaan sebagai bukti bahawa beliau mempunyai pendapatan sampingan. Ini sekaligus membantu pemilik dalam meningkatkan peluang  untuk mendapatkan pembiayaan bank.

4. Perlindungan Kepada Pemilik

Jika berlaku sebarang pertikaian antara pemilik dan juga penyewa, surat perjanjian sewaan ini akan digunakan sebagai rujukan untuk menyelesaikan konflik tersebut. Katakanlah penyewa gagal membayar sewa selama beberapa bulan, tetapi masih berdegil untuk tinggal di unit tersebut, pemilik boleh mengambil tindakan mahkamah dengan memfailkan saman pengusiran.

Berkaitan dengan deposit pula, pemilik boleh sahaja menyimpan deposit tersebut sekiranya penyewa melakukan kerosakkan harta benda di unit tersebut atau berpindah keluar tanpa sebarang notis.

Pendek kata, Perjanjian Sewaan ini amat penting bagi melindungi kedua-dua belah pihak. Bukannya anda tak tahu, manusia ini mempunyai pelbagai ragam, termasuklah pemilik rumah dan juga penyewa. Jadi bagi mengelakkan masalah di masa hadapan,  lebih baik anda menyediakan surat perjanjian sewaan tersebut.

Di Malaysia terdapat beberapa undang-undang yang terkait dengan sesebuah kontrak sewa rumah iaitu:

Akta Kontrak 1950 – Untuk konflik perjanjian sewa rumah
Akta Distres 1951 – Untuk masalah pengusiran

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA