Nasihat Jack Ma Kepada Usahawan Yang Ingin Berjaya Dalam Perniagaan

Industri e-commerce merupakan industri yang berkembang sangat pesat pada ketika ini. Kebanyakan pemilik industri e-commerce kini berstatus billionaire.

Jika Jeff Bezos dikenali sebagai raja e-commerce dunia dengan syarikat Amazon, maka Jack Ma pula boleh dikatakan raja e-commerce untuk benua Asia. Jika anda selalu membeli belah menggunakan platform Lazada, anda sebenarnya telah menggunakan servis yang ditawarkan oleh Jack Ma iaitu Alibaba.

Jack Ma semasa kecil yang dilahirkan di dalam keluarga yang miskin, tetapi kini merupakan salah seorang lelaki terkaya di China

Jack Ma dilahirkan di daerah Hangzhou, China yang merupakan daerah yang miskin di kawasan pedalaman Negara China. Nama sebenarnya adalah Ma Yun. Semasa remaja, Jack Ma hidup dalam keadaan serba kekurangan kerana dilahirkan dalam keluarga yang miskin.

Disebabkan itu, beliau berusaha untuk merubah nasib dirinya. Semasa kecil lagi dia mempunyai cita-cita yang tinggi lagi. Ini terbukti dengan kesanggupanya mengayuh basikal ke bandar untuk bekerja di hotel di dalam daerahnya, semata-mata untuk belajar bahasa inggeris. Beliau yang mengambil masa selama 40 minit untuk sampai ke hotel tersebut dan keadaan ini berterusan sehingga 8 tahun.

Jack Ma akhirnya berjaya bekerja sebagai pensyarah Bahasa Inggeris di Universiti Hangzhou Dianzi sebelum mengasakan Syarikat Alibaba.

Jack Ma bersama dengan pengasas Yahoo Jerry Yang. Pada masa ini Internet merupakan sesuatu yang baru kepada masyarakat dunia

Benarlah kata pepatah, jauh perjalanan luas pemandangan.

Perjalanan hidup Jack Ma ini berubah ketika melawat Amerika Syarikat pada tahun 1995. Pada tahun tersebut, perkembangan Internet baru sahaja bermula dan syarikat yang popular adalah Yahoo yang baru sahaja berusia setahun jagung.

Beliau mengasaskan Syarikat Alibaba pada tahun 1999, dan kini ianya bernilai sebanyak $396 billion daripada segi market capitalization. Pada pandangan Jack Ma, setiap manusia tidak perlu memberi alasan untuk berjaya kerana dia telah membuktikan dengan dirinya boleh berjaya dari bawah.

Berikut merupakan nasihat Jack Ma kepada usahawan di luar sana yang ingin berjaya dalam perniagaan:

1. Berfikir Di Luar Kotak Merupakan Satu Peluang

Beliau yang berpendapat sekiranya semua orang bersetuju dengan semua benda, maka peluang untuk berbuat sesuatu tidak akan muncul. Beliau juga memikirkan perlunya seseorang itu merebut apa saja peluang yang akan muncul pada masa hadapan kerana pada pendapatnya, jika kita boleh berfikir dengan betul, peluang akan terhidang di depan mata.

Jack Ma juga mengambil berat akan kritikan yang dilemparkan ke atas syarikatnya, bagi menambah baik servis yang terbaik untuk pelanggan mereka. Dalam temubual bersama Charlie Rose (personaliti terkenal dalam menemual bual orang berpengaruh) pada tahun 2015, beliau telah menceritakan pada tahun 1995 ketika melawat Amerika Syarikat, beliau yang cuba mencari perkataan “China ” di dalam internet pada ketika itu tetapi malangnya tiada maklumat yang muncul dalam carian tersebut.

Di situlah Jack Ma mendapat satu peluang untuk memulakan sesuatu yang baru, dan meletakkan nama China untuk menjadi terkenal di dalam Internet dan beliau telah berjaya menjadikan Alibaba terkenal di seluruh dunia.

2. Jangan Berputus Asa Dalam Kehidupan

Kegagalan merupakan pelajaran yang paling bermakna bagi Jack Ma. Tidak berputus asa merupakan kunci setiap kejayaan

Jack Ma cukup sinonim dengan penolakan. Beliau pernah ditolak untuk memasuki Universiti Harvard sebanyak 10 kali. Ketika di usia remaja, beliau pernah ditolak oleh Syarikat KFC setelah menghantar permohonan kepada mereka. Apa yang paling menyedihkan daripada 24 pemohonan, hanya satu pemohonan sahaja yang ditolak dan pemohonan tersebut adalah pemohonan Jack Ma.

Beliau juga pernah ditolak menganggotai pasukan polis. Beliau yang menerima nasib yang sama seperti permohonan pekerjaan di KFC, dari 5 orang yang hadir temuduga, hanya 4 daripada mereka diserap masuk ke dalam unit beruniform tersebut dan seorang lagi permohonan ditolak. Orang tersebut adalah dirinya.

Bagi Jack Ma, kita tidak boleh putus asa dalam tempoh yang lama. Hanya mengambil tempoh sekejap sahaja untuk berhadapan dengan penolakan dan terus memikirkan langkah yang terbaik bagi membangkitkan semangat supaya jangan putus asa.

Dalam temu bual bersama Charlie Rose, beliau merujuk kepada filem inspirasi untuk untuk jangan berputus asa adalah filem Forrest Gump yang dilakonkan oleh Tom Hanks.

3. Guna Kemahiran Yang Sedia Ada Pada Diri Sendiri

Jack Ma yang mengakui yang dia tidak mempunyai kemahiran dalam bidang teknologi, tidak mempunyai ilmu pengetahuan dalam pemasaran dan tidak pandai dalam urusan undang-undang dalam perniagaan pada permulaan perniagaannya. Walaupun beliau tidak mempunyai semua kemahiran di atas, Jack Ma mempunyai satu kemahiran iaitu dalam memberi inspirasi kepada pekerjanya.

Beliau yang sebelum ini bekerja sebagai pensyarah memberi motivasi merupakan salah satu kerjayanya sebelum ini. Bagi Jack Ma, para pelabur di dalam syarikatnya tidaklah terlalu penting berbanding dengan pekerja syarikatnya. Para pelabur akan meninggalkan atau menjual saham mereka dalam tempoh satu malam sahaja jika syarikat berhadapan dengan musibah, berbanding dengan pekerja yang akan terus berusaha bagi berhadapan dengan musibah tersebut.

Bagi Jack Ma, jangan terlalu memikirkan tentang pelabur dan pesaing, kerana benda tersebut berada  di luar kawalan kita. Buat pekerja gembira akan menaikkan prestasi syarikat secara tidak langsung.

Sumber Rujukan:
Alibaba billionaire Jack Ma: Almost ‘everybody can be successful if you really try hard’

Nakkan lagi inspirasi daripada Jack Ma? Jemput baca:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai 10 Pemain Bola Sepak Termahal Dunia Pada Ketika Ini

Sukan bola sepak merupakan sukan yang paling popular di muka bumi ini. Oleh yang demikian, setiap kelab bola sepak sanggup membelanjakan wang yang besar untuk membawa masuk pemain bertaraf superstar ke dalam kelab masing-masing.

Mari kita lihat senarai pemain bola sepak dengan nilai perpindahan tertinggi di dunia pada ketika ini.

1. Neymar (PSG)

Kredit Gambar: Forbes

Neymar merupakan tunjang utama pasukan Kebangsaan Brazil. Beliau merupakan bekas trio pasukan gergasi Barcelona bersama Leo Messi dan juga Luis Suarez.

Beliau membuat kejutan untuk keluar dari kelab Barcelona ke PSG dengan nilai perpindahan sebanyak €222 juta dan menimbulkan kemarahan peminat pasukan Barcelona itu sendiri.

Neymar dikatakan terlalu tamak dan tidak mementingkan semangat kesukanan dan hanya berminat dengan duit semata-mata. Beliau turut menerima bayaran gaji yang lumayan di kelab barunya ini.

2. Philippe Coutinho (Barcelona)

Kredit Gambar: Dream Team

Pembelian Philippe Coutinho oleh Barcelona merupakan salah satu faktor yang menyebabkan kelab tersebut mengalami masalah kewangan yang serius. Buat masa ini pembelian ini adalah pembelian yang merugikan Barcelona kelab tersebut mengeluarkan wang sebanyak € 145 juta tetapi menguntungkan pasukan Liverpool.

Sepanjang hampir dua tahun Philippe Coutinho di Barcelona dan tidak diberi peluang untuk menjadi pemain utama skuad terbabit di bawah dua jurulatih yang lepas, Ernesto Valverde dan juga Quique Setién.

Kini beliau berada di bawah kendalian jurulatih Barcelona yang baru dan ada harapan untuk bermain di dalam kesebelasan utama.

3. Kylian Mbappé (PSG)

Kredit Gambar: World Football Index

Beliau merupakan pemain muda yang paling menyinar di Perancis pada ketika ini. Bakatnya dikesan ketika dia bermain untuk skuad AS Monaco yang menyaksikan skuad berkenaan berjaya memasuki perlawanan separuh akhir pada musin 2016/2017 dan juga juara untuk Ligue 1.

Bakatnya itu telah menarik minat kelab gergasi Perancis, PSG untuk memiliki bintang tersebut untuk diserap dalam skuad utama. Beliau telah dibeli oleh kelab PSG dengan harga €145 juta.

4. Ousmane Dembélé (Barcelona)

Kredit Gambar: Le10 Sport

Merupakan salah seorang penyerang bagi pasukan Barcelona. Beliau merupakan salah seorang pemain termahal Barcelona selain Philippe Coutinho. Kerjayanya yang menyerlah ketika dia menyertai pasukan gergasi Jerman Borussia Dortmund.

Nilai transaksi yang dibayar oleh Barcelona adalah berjumlah €130 juta. Ousmane Dembélé merupakan watak penting dalam kejayaan Perancis di kejohanan Piala Dunia 2018 di Rusia.

5. João Félix (Atletico Madrid)

Kredit Gambar: Goal

Pemain muda yang berasal dari Portugal dan sangat licik di atas padang setelah menimba pengalaman di kelab Benfica. Kehebatannya telah menarik minat pesaing utama La Liga di Sepanyol, Atletico Madrid.

Beliau telah dibeli dari Benfica dengan harga sebanyak €127.2 juta. Apa yang menarik, Atletico Madrid bukanlah sebuah kelab yang dikategorikan sebagai kaya di Eropah tetapi mereka membeli pemain ini kerana melihat potensinya pada masa hadapan.

6. Antoine Griezmann (Barcelona)

Kredit Gambar: Squawka

Selain Kylian Mbappé, Antoine Griezmann juga penyerang berbisa yang dimiliki oleh Perancis pada ketika ini. Beliau merupakan tunjang utama kelab Atletico Madrid dan kelab tersebut merupakan kelab yang bertanggungjawab dalam mengasah bakat beliau di bawah bimbingan jurulatih Diego Simeone.

Beliau akhirnya telah berhijrah ke Barcelona dengan yuran perpindahan sebanyak €120 juta pada musim lepas dan kini menjadi penyerang utama.

7. Cristiano Ronaldo (Juventus)

Kredit Gambar: AA

Cristiano Ronaldo digelar Player Of the Century di Dubai baru-baru ini. Beliau mengecapi pelbagai anugerah di beberapa kelab yang berbeza terutamanya di Manchester United dan Real Madrid.

Beliau merupakan pemain yang membantu Portugal memenangi Kejohanan Eropah pada tahun 2016. Beliau berhijrah ke Juventus dengan nilai perpindahan sebanyak €117 juta ketika usianya sudah mencecah 33 tahun.

8. Eden Hazard (Real Madrid)

Kredit Gambar: ENAS

Merupakan kapten dan tunjang utama pasukan Kebangsaan Belgium. Beliau merupakan watak penting dalam pasukan Chelsea ketika menjadi  juara Liga Perdana Inggeris musim 2016/2017 di bawah kendalian Antonio Conte.

Real Madrid berminat untuk mendapatkan khidmatnya dan Eden Hazard juga menyatakan impianya untuk beraksi dengan Real Madrid. Beliau telah berhijrah ke Real Madrid dengan harga €115 juta pada tahun 2019.

9. Paul Pogba (Manchester United)

Kredit Gambar: Manchester Evening News

Pemain tengah yang paling popular di Liga Perdana Inggeris. Beliau merupakan pemain akedemi Manchester United dan kemudian berhijrah ke Juventus pada tahun 2012 secara percuma.

Dengan pengalaman selama tiga tahun di Itali, beliau kembali ke Manchester United di bawah kendalian Jose Mourinho dengan nilai perpindahan sebanyak €105 juta. Paul Pogba menjadi pemain termahal Manchester United.

10. Gareth Bale (Real Madrid)

Kredit Gambar: Talk Sport

Beliau merupakan pemain utama bersama-sama Cristiano Ronaldo dalam membantu kelab tersebut memenagi kejuaraan Liga Eropah sebanyak 4 kali pada dekad yang lepas.

Gareth Bale dibawa masuk dari kelab Tottenham Hotspurs pada tahun 2013 dengan nilai perpindahan sebanyak €101 juta dan merupakan pemain termahal pada ketika itu. Kecederaan yang membelenggu dirinya membuatkan dirinya kemudian sering disisih dalam skuad utama.

Beliau kemudianya kembali ke pangkuan kelab lamanya iaitu Tottenham Hotspurs secara pinjaman.

Sumber Rujukan: Statista

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!