Nasihat Jack Ma Kepada Usahawan Yang Ingin Berjaya Dalam Perniagaan

Industri e-commerce merupakan industri yang berkembang sangat pesat pada ketika ini. Kebanyakan pemilik industri e-commerce kini berstatus billionaire.

Jika Jeff Bezos dikenali sebagai raja e-commerce dunia dengan syarikat Amazon, maka Jack Ma pula boleh dikatakan raja e-commerce untuk benua Asia. Jika anda selalu membeli belah menggunakan platform Lazada, anda sebenarnya telah menggunakan servis yang ditawarkan oleh Jack Ma iaitu Alibaba.

Jack Ma semasa kecil yang dilahirkan di dalam keluarga yang miskin, tetapi kini merupakan salah seorang lelaki terkaya di China

Jack Ma dilahirkan di daerah Hangzhou, China yang merupakan daerah yang miskin di kawasan pedalaman Negara China. Nama sebenarnya adalah Ma Yun. Semasa remaja, Jack Ma hidup dalam keadaan serba kekurangan kerana dilahirkan dalam keluarga yang miskin.

Disebabkan itu, beliau berusaha untuk merubah nasib dirinya. Semasa kecil lagi dia mempunyai cita-cita yang tinggi lagi. Ini terbukti dengan kesanggupanya mengayuh basikal ke bandar untuk bekerja di hotel di dalam daerahnya, semata-mata untuk belajar bahasa inggeris. Beliau yang mengambil masa selama 40 minit untuk sampai ke hotel tersebut dan keadaan ini berterusan sehingga 8 tahun.

Jack Ma akhirnya berjaya bekerja sebagai pensyarah Bahasa Inggeris di Universiti Hangzhou Dianzi sebelum mengasakan Syarikat Alibaba.

Jack Ma bersama dengan pengasas Yahoo Jerry Yang. Pada masa ini Internet merupakan sesuatu yang baru kepada masyarakat dunia

Benarlah kata pepatah, jauh perjalanan luas pemandangan.

Perjalanan hidup Jack Ma ini berubah ketika melawat Amerika Syarikat pada tahun 1995. Pada tahun tersebut, perkembangan Internet baru sahaja bermula dan syarikat yang popular adalah Yahoo yang baru sahaja berusia setahun jagung.

Beliau mengasaskan Syarikat Alibaba pada tahun 1999, dan kini ianya bernilai sebanyak $396 billion daripada segi market capitalization. Pada pandangan Jack Ma, setiap manusia tidak perlu memberi alasan untuk berjaya kerana dia telah membuktikan dengan dirinya boleh berjaya dari bawah.

Berikut merupakan nasihat Jack Ma kepada usahawan di luar sana yang ingin berjaya dalam perniagaan:

1. Berfikir Di Luar Kotak Merupakan Satu Peluang

Beliau yang berpendapat sekiranya semua orang bersetuju dengan semua benda, maka peluang untuk berbuat sesuatu tidak akan muncul. Beliau juga memikirkan perlunya seseorang itu merebut apa saja peluang yang akan muncul pada masa hadapan kerana pada pendapatnya, jika kita boleh berfikir dengan betul, peluang akan terhidang di depan mata.

Jack Ma juga mengambil berat akan kritikan yang dilemparkan ke atas syarikatnya, bagi menambah baik servis yang terbaik untuk pelanggan mereka. Dalam temubual bersama Charlie Rose (personaliti terkenal dalam menemual bual orang berpengaruh) pada tahun 2015, beliau telah menceritakan pada tahun 1995 ketika melawat Amerika Syarikat, beliau yang cuba mencari perkataan “China ” di dalam internet pada ketika itu tetapi malangnya tiada maklumat yang muncul dalam carian tersebut.

Di situlah Jack Ma mendapat satu peluang untuk memulakan sesuatu yang baru, dan meletakkan nama China untuk menjadi terkenal di dalam Internet dan beliau telah berjaya menjadikan Alibaba terkenal di seluruh dunia.

2. Jangan Berputus Asa Dalam Kehidupan

Kegagalan merupakan pelajaran yang paling bermakna bagi Jack Ma. Tidak berputus asa merupakan kunci setiap kejayaan

Jack Ma cukup sinonim dengan penolakan. Beliau pernah ditolak untuk memasuki Universiti Harvard sebanyak 10 kali. Ketika di usia remaja, beliau pernah ditolak oleh Syarikat KFC setelah menghantar permohonan kepada mereka. Apa yang paling menyedihkan daripada 24 pemohonan, hanya satu pemohonan sahaja yang ditolak dan pemohonan tersebut adalah pemohonan Jack Ma.

Beliau juga pernah ditolak menganggotai pasukan polis. Beliau yang menerima nasib yang sama seperti permohonan pekerjaan di KFC, dari 5 orang yang hadir temuduga, hanya 4 daripada mereka diserap masuk ke dalam unit beruniform tersebut dan seorang lagi permohonan ditolak. Orang tersebut adalah dirinya.

Bagi Jack Ma, kita tidak boleh putus asa dalam tempoh yang lama. Hanya mengambil tempoh sekejap sahaja untuk berhadapan dengan penolakan dan terus memikirkan langkah yang terbaik bagi membangkitkan semangat supaya jangan putus asa.

Dalam temu bual bersama Charlie Rose, beliau merujuk kepada filem inspirasi untuk untuk jangan berputus asa adalah filem Forrest Gump yang dilakonkan oleh Tom Hanks.

3. Guna Kemahiran Yang Sedia Ada Pada Diri Sendiri

Jack Ma yang mengakui yang dia tidak mempunyai kemahiran dalam bidang teknologi, tidak mempunyai ilmu pengetahuan dalam pemasaran dan tidak pandai dalam urusan undang-undang dalam perniagaan pada permulaan perniagaannya. Walaupun beliau tidak mempunyai semua kemahiran di atas, Jack Ma mempunyai satu kemahiran iaitu dalam memberi inspirasi kepada pekerjanya.

Beliau yang sebelum ini bekerja sebagai pensyarah memberi motivasi merupakan salah satu kerjayanya sebelum ini. Bagi Jack Ma, para pelabur di dalam syarikatnya tidaklah terlalu penting berbanding dengan pekerja syarikatnya. Para pelabur akan meninggalkan atau menjual saham mereka dalam tempoh satu malam sahaja jika syarikat berhadapan dengan musibah, berbanding dengan pekerja yang akan terus berusaha bagi berhadapan dengan musibah tersebut.

Bagi Jack Ma, jangan terlalu memikirkan tentang pelabur dan pesaing, kerana benda tersebut berada  di luar kawalan kita. Buat pekerja gembira akan menaikkan prestasi syarikat secara tidak langsung.

Sumber Rujukan:
Alibaba billionaire Jack Ma: Almost ‘everybody can be successful if you really try hard’

Nakkan lagi inspirasi daripada Jack Ma? Jemput baca:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

8 Tips Untuk Sentiasa Bermotivasi

Motivasi adalah apa yang membuat kita terus berusaha apabila segala-galanya kelihatan rumit. Ia adalah dorongan yang membawa kita ke hadapan untuk mencapai matlamat kita. Motivasi adalah penting kerana ia membolehkan kita menangani halangan dan ujian. Apabila kita bermotivasi, kita lebih cenderung mempunyai etika kerja yang positif, menjadi produktif, dan mempunyai sikap positif yang membawa kepada kejayaan.

Untuk kekal bermotivasi sepanjang masa adalah sedikit sukar. Kita tidak dapat mengawal mood atau perasaan kita dan kadang-kadang ia berubah dengan cepat tanpa disedari. Artikel ini akan membimbing anda melalui 8 tindakan yang akan membantu anda kekal bermotivasi sepanjang masa.

1. Tetapkan Sasaran

Apabila anda menetapkan sasaran, anda memutuskan untuk bertindak melakukan perkara-perkara yang akan membantu anda mencapai hasil yang anda inginkan. Sasaran membimbing perhatian anda ke arah tertentu yang boleh diukur dan mempunyai matlamat akhir. Ini akan membantu anda kekal bermotivasi. Kajian telah menunjukkan bahawa apabila jurujual menetapkan sasaran, mereka mampu membuat lebih banyak jualan dan apabila seseorang membuat komitmen untuk kuruskan badan (sebanyak 30 kilogram sebagai contoh), mereka akan lebih cenderung untuk meningkatkan tahap kecergasan mereka setiap hari.

2. Pilih Sasaran/Matlamat Yang Menarik Minat Anda

Anda lebih cenderung untuk kekal bermotivasi jika anda melakukan sesuatu yang anda minat daripada melakukan sesuatu yang orang lain inginkan untuk anda. Orang lain boleh memberikan kita matlamat atau objektif yang kita dapati tidak menarik untuk dilaksanakan. Oleh itu, dalam mencapai matlamat, cuba cari sesuatu yang menarik minat anda untuk capai.

3. Jadikan Matlamat Anda Diketahui Umum

Anda harus nyatakn matlamat anda secara terbuka. Jika anda memberitahu semua orang tentang matlamat dan sasaran anda, mereka akan terus mengingatkan anda tentang matlamat anda. Anda akan berasa malu jika anda tidak mencapai matlamat tersebut dan ini akan meningkatkan motivasi anda untuk bekerja keras ke arah mencapai matlamat tersebut. Kebanyakan orang disekeliling anda mempunytai sikap ingin membantu orang lain. Apabila anda nyatakan matlamat anda, mereka akan membantu anda apabila anda menghadapi kesukaran.

4. Merangka Strategi Untuk Mencapai Matlamat Anda

Merangka strategi adalah langkah seterusnya ke arah mencapai matlamat anda. Anda perlu menetapkan visi dan misi yang jelas tentang apa yang anda mahukan dan memikirkan bagaimana ia akan dilaksanakan. Pecahkan matlamat anda kepada aktiviti-aktiviti kecil yang boleh diurus dan tetapkan tempoh masa yang sesuai untuk setiap aktiviti tersebut. Gariskan pelan tindakan terperinci  untuk mencapai objektif anda.

5. Semak Matlamat Dan Kemajuan Anda Secara Berkala

Memantau kemajuan sendiri adalah penting untuk mencapai matlamat. Kita harus bertanya kepada diri sendiri sama ada kita berada di landasan yang betul atau tidak. Sekiranya tidak, bagaimana kita boleh memperbaiki keadaan? Kita perlu sedar apa yang sedang berlaku terhadap rancangan kita, apa yang salah, di mana kita terpesong dan bagaimana kita boleh membetulkannya. Jadikan amalan menyemak pencapaian matlamat kita sebagai sebahagian daripada rutin harian dengan menyimpan jurnal atau menggunakan aplikasi dalam telefon pintar.

6. Mengekalkan Momentum

Mulakan pelaksanaan matlamat anda dengan langkah-langkah mudah dan kecil. Anda mesti sentiasa bermula dengan langkah-langkah kecil dan mudah supaya anda senang mendapatkan momentum. Raikan diri sendiri atas pencapaian anda. Senaraikan perkara-perkara yang “telah siap”. Ini akan mendorong anda untuk bekerja lebih kuat dan bersungguh-sungguh.

7. Dapatkan Mentor

Perbincangan dengan mentor boleh membantu anda mengenal pasti peluang baru, membuka minda anda kepada idea-idea baru, menasihati anda tentang cara menavigasi objektif, dan menjadi komponen penting dalam proses mencapai matlamat anda. Seorang mentor boleh membantu anda memahami apa yang diperlukan berdasarkan kedudukan dan persekitaran anda, mengenal pasti kemahiran yang anda perlukan dan menetapkan objektif bersama-sama. Apabila anda mempunyai visi yang jelas tentang ke mana anda mahu pergi, anda akan lebih didorong untuk mencapai objektif tersebut.

8. Kelilingi Diri Anda dengan Individu Positif

Mengekalkan fokus pada matlamat akhir anda adalah lebih mudah apabila anda mengelilingi diri anda dengan pengaruh yang baik. Anda akan berasa lebih yakin dengan diri sendir apabila dikelilingi individu-individu yang positif. Apabila anda menghabiskan masa dengan individu yang positif, anda akan berasa bertenaga dan bersemangat. Orang yang gembira, sihat, dan optimis dalam pandangan mereka terhadap kehidupan adalah seorang yang berjaya.

Artikel ini ditulis oleh Dr. Ahmad Monir bin Abdullah. Beliau kini bertugas di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sebagai Pensyarah Kanan di Pusat Kajian Keutuhan Tadbir Urus & Akauntabiliti (Grace). Beliau mempunyai pengalaman luas sebagai ahli akademik dan juga pengamal perakaunan dalam industri. Penulis boleh dihubungi di [email protected]

Baca juga:

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan tips-tips guna strategi Swing dalam saham.

• 24 September 2022 ATAU 15 Oktober 2022 (SABTU)
• 9.30 pagi – 1 tengah hari
• Melalui ZOOM

Yuran PERCUMA jika anda daftar berdua! Jadi cepat ajak kawan atau ahli keluarga join sekali.

Klik link:https://thekapital.my/swing