Kod Keselamatan Kad Debit: Apa Yang Anda Perlu Tahu

Sekarang semakin ramai yang lebih gemar berbelanja menggunakan kad debit berbanding tunai. Pertama, lebih mudah kerana tidak perlu membawa tunai yang banyak. Kedua, ianya lebih mudah untuk memantau perbelanjaan.

Kad debit dihubungkan secara terus dengan akaun bank kita. Jadi, ia sangat penting untuk memastikan semuanya selamat.

Kod keselamatan pada kad debit adalah cara untuk melindungi kad debit.

Apakah itu kod keselamatan kad debit?

Seperti kad kredit, kad debit juga mempunyai nombor kad yang mengandungi 15 atau 16 digit nombor di hadapan kad. Kad debit juga mempunyai tarikh kad dikeluarkan dan tarikh tamat tempoh di hadapan kad.

Kod keselamatan kad pula ialah nombor 3 atau 4 digit yang terletak di bawah jalur magnetik di belakang kad. Sebilangan daripada kita merujuk nombor ini sebagai CVC (card verification code) atau CVV (card verification value).

Kedua-dua kad kredit dan kad debit mempunyai kod keselematan. Ada juga kad seperti American Express yang mempunyai kod keselamatan ini di hadapan kad.

Perkara yang membezakan apabila kita menggunakan kad debit dan kad kredit adalah kad debit menggunakan wang daripada akaun bank kita sendiri. Manakala kad kredit menggunakan wang daripada bank pengeluar kad yang bersetuju untuk membayar terlebih dahulu perbelanjaan kita.

Bagaimana Kod Keselamatan Tersebut Berfungsi?

Kod keselamatan ini secara umumnya hanya mempunyai satu peringkat keselamatan sahaja untuk apa-apa transaksi sama ada online ataupun melalui panggilan telefon. Dengan meminta kod keselamatan, nombor kad dan sebagainya, para penjual boleh mengesahkan bahawa kita adalah pemilik kad dan pengguna yang sah.

Kebiasaannya, kita seharusnya memiliki kad tersebut untuk memberikan semua maklumat yang diperlukan.

Kod keselamatan mempunyai fungsi yang berbeza daripada nombor PIN yang kita gunakan di mesin ATM. Ia juga berlainan dengan kod yang dihasilkan oleh cip yang ada di kad kita.

Cip tersebut dibaca oleh card reader dan kod unik akan dihasilkan setelah kita memasukkan nombor PIN. Jadi, kita harus sentiasa berwaspada untuk tidak mendedahkan kod keselamatan tersebut termasuklah nombor kad dan tarikh tamat tempoh kad.

Ini adalah untuk mengelakkan pembelian palsu walaupun kad kita tidak berada di tangan mereka.

Bagaimana Nak Elak Daripada Hal Ini Terjadi?

  1. Jangan beritahu sesiapa nombor PIN. Jangan tulis di mana-mana atau bawa bersama kita.
  2. Elakkan menggunakan kad debit. Penggunaan kad kredit lebih selamat kerana penolakkan wang tidak berlaku secara terus daripada akaun bank kita.
  3. Jika kita hendak mempunyai kad debit, pastikan kita daftar untuk menerima mesej pemberitahuan aktiviti akaun kita sama ada melalui emel atau SMS.
  4. Sentiasa memantau bil-bil dan penyata akaun bank untuk mengesan apa-apa transaksi yang mencurigakan

Kesimpulannya, penggunaan kad debit sememangnya memudahkan urusan harian. Tetapi, kita kena sentiasa berwaspada dan memahami ciri-ciri kad debit seperti kod keselamatan kad boleh mengundang risiko.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.creditkarma.com/savings/i/debit-card-security-code/

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Macam mane kalau 16 digit kat depan tu kite tutup dengan stiker….kad tu boleh digunakan ke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dividen Bank Rakyat 15 Peratus Bagi Tahun Kewangan 2023 – Ewon

KOTA KINABALU, 5 April (Bernama) — Bank Rakyat mengumumkan dividen sebanyak 15 peratus dengan jumlah pembayaran RM424.62 juta kepada seramai 802,823 anggotanya yang layak bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata pembayaran dividen itu akan dilakukan mulai hari ini.

Beliau berkata prestasi kewangan memberangsangkan itu membolehkan Bank Rakyat mengoptimumkan modal dan mengekalkan pembayaran dividen tinggi sebagai ganjaran kepada semua anggota dan pihak berkepentingan bank tersebut bagi sokongan berterusan mereka.

“Bersempena Ulang Tahun Bank Rakyat ke-70, bank turut mengumumkan dividen istimewa sebanyak dua peratus dengan jumlah pembayaran RM56.62 juta yang akan diagihkan berdasarkan pegangan saham layak pada 31 Dis 2023.

“Pembayaran dividen istimewa itu akan dilakukan pada September ini,” katanya pada majlis pengumuman dividen dan prestasi kewangan Kumpulan Bank Rakyat bagi Tahun Kewangan Berakhir 31 Dis 2023 di sini hari ini.

Ewon berkata Bank Rakyat masih lagi mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

Beliau percaya pencapaian itu adalah hasil komitmen Bank Rakyat dalam melaksanakan mandat yang dipertanggungjawabkan untuk memperkasa kesejahteraan ekonomi anggota dan pelanggannya sekali gus memberi kesaksamaan dan kemakmuran kepada semua peringkat masyarakat.

Ewon berkata Kumpulan Bank Rakyat meneruskan sokongan terhadap mandat tahunan untuk ekosistem koperasi dengan menyumbang sebanyak dua peratus daripada keuntungan sebelum cukai dan zakat berjumlah RM35.47 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pendidikan Koperasi dan satu peratus bersamaan RM17.74 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pembangunan Koperasi. 

“Jumlah sumbangan bagi tahun 2023 adalah sebanyak RM53.21 juta,” katanya, yang turut mengucapkan terima kasih kepada semua anggota dan pihak berkepentingan atas sokongan diberikan kepada Kumpulan Bank Rakyat sepanjang tahun ini.

Beliau juga berharap Kumpulan Bank Rakyat akan meneruskan usaha agar kekal relevan dalam perkembangan pantas industri perbankan dan terus menyumbang kepada masyarakat dari setiap peringkat.

Ini termasuk menyediakan penyelesaian perbankan yang komprehensif, mampan dan berdaya cipta, seiring dengan konsep Malaysia MADANI agar kemiskinan tegar dapat dinoktahkan, katanya.

— BERNAMA

Sumber: Bernama

Tahniah Bank Rakyat

Bank Rakyat nampaknya terus mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

KWSP: 5.40% untuk Simpanan Syariah, 5.50% untuk Simpanan Konvensional

ASB: 4.25% Pengagihan Pendapatan + 1.0% Bonus

Tabung Haji: kekal pada kadar 3.10%, zakat 2.57% telah dilunaskan

Pelaburan Saham Pun Ada Beri Dividen

Bila sebut pasal pelaburan saham, tak ramai yang tahu bahawa kita pun boleh untung melalui pemberian dividen. Sebab syarikat yang biasa beri dividen, biasanya adalah syarikat yang untung. Bila syarikat untung, mereka ingin berkongsi keuntungan syarikat dalam bentuk pemberian dividen kepada pemegang saham.

Antara saham patuh syariah yang memberikan dividen terbanyak untuk 2022 ialah SCGM Berhad. Nak tahu lebih lanjut, bacalah artikel tersebut. Baca >>

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!