Kod Keselamatan Kad Debit: Apa Yang Anda Perlu Tahu

Sekarang semakin ramai yang lebih gemar berbelanja menggunakan kad debit berbanding tunai. Pertama, lebih mudah kerana tidak perlu membawa tunai yang banyak. Kedua, ianya lebih mudah untuk memantau perbelanjaan.

Kad debit dihubungkan secara terus dengan akaun bank kita. Jadi, ia sangat penting untuk memastikan semuanya selamat.

Kod keselamatan pada kad debit adalah cara untuk melindungi kad debit.

Apakah itu kod keselamatan kad debit?

Seperti kad kredit, kad debit juga mempunyai nombor kad yang mengandungi 15 atau 16 digit nombor di hadapan kad. Kad debit juga mempunyai tarikh kad dikeluarkan dan tarikh tamat tempoh di hadapan kad.

Kod keselamatan kad pula ialah nombor 3 atau 4 digit yang terletak di bawah jalur magnetik di belakang kad. Sebilangan daripada kita merujuk nombor ini sebagai CVC (card verification code) atau CVV (card verification value).

Kedua-dua kad kredit dan kad debit mempunyai kod keselematan. Ada juga kad seperti American Express yang mempunyai kod keselamatan ini di hadapan kad.

Perkara yang membezakan apabila kita menggunakan kad debit dan kad kredit adalah kad debit menggunakan wang daripada akaun bank kita sendiri. Manakala kad kredit menggunakan wang daripada bank pengeluar kad yang bersetuju untuk membayar terlebih dahulu perbelanjaan kita.

Bagaimana Kod Keselamatan Tersebut Berfungsi?

Kod keselamatan ini secara umumnya hanya mempunyai satu peringkat keselamatan sahaja untuk apa-apa transaksi sama ada online ataupun melalui panggilan telefon. Dengan meminta kod keselamatan, nombor kad dan sebagainya, para penjual boleh mengesahkan bahawa kita adalah pemilik kad dan pengguna yang sah.

Kebiasaannya, kita seharusnya memiliki kad tersebut untuk memberikan semua maklumat yang diperlukan.

Kod keselamatan mempunyai fungsi yang berbeza daripada nombor PIN yang kita gunakan di mesin ATM. Ia juga berlainan dengan kod yang dihasilkan oleh cip yang ada di kad kita.

Cip tersebut dibaca oleh card reader dan kod unik akan dihasilkan setelah kita memasukkan nombor PIN. Jadi, kita harus sentiasa berwaspada untuk tidak mendedahkan kod keselamatan tersebut termasuklah nombor kad dan tarikh tamat tempoh kad.

Ini adalah untuk mengelakkan pembelian palsu walaupun kad kita tidak berada di tangan mereka.

Bagaimana Nak Elak Daripada Hal Ini Terjadi?

  1. Jangan beritahu sesiapa nombor PIN. Jangan tulis di mana-mana atau bawa bersama kita.
  2. Elakkan menggunakan kad debit. Penggunaan kad kredit lebih selamat kerana penolakkan wang tidak berlaku secara terus daripada akaun bank kita.
  3. Jika kita hendak mempunyai kad debit, pastikan kita daftar untuk menerima mesej pemberitahuan aktiviti akaun kita sama ada melalui emel atau SMS.
  4. Sentiasa memantau bil-bil dan penyata akaun bank untuk mengesan apa-apa transaksi yang mencurigakan

Kesimpulannya, penggunaan kad debit sememangnya memudahkan urusan harian. Tetapi, kita kena sentiasa berwaspada dan memahami ciri-ciri kad debit seperti kod keselamatan kad boleh mengundang risiko.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.creditkarma.com/savings/i/debit-card-security-code/

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Macam mane kalau 16 digit kat depan tu kite tutup dengan stiker….kad tu boleh digunakan ke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.