OKU Bukanlah Penghalang, Kisah Kejayaan 99 SpeedMart

Kejayaan itu datang sekali dengan usaha. Sesiapa sahaja mampu berjaya jika mereka berusaha keras. Walaupun kita merupakan seorang yang digelar Orang Kelainan Upaya (OKU), kita masih mampu berjaya.

Ramai di kalangan orang hebat berjaya walaupun mereka mempunyai kekurangan daripada segi fizikal. Salah seorang insan hebat ini adalah pengasas rangkaian pasar raya 99 Speedmart, iaitu Lee Thiam Wah.

Beliau Lahir Normal

Lee Thiam Wah yang dilahirkan pada tahun 1964 ini merupakan bayi yang sihat. Sehinggalah pada usia 8 bulan, beliau kehilangan upaya untuk menggunakan kaki akibat daripada penyakit polio.

Beliau membesar dalam keluarga yang mempunyai 11 orang adik-beradik. Bapanya merupakan buruh binaan manakala ibunya pula seorang penjaja. Akibat daripada kesempitan hidup, Thiam Wah terpaksa menamatkan pengajiannya setakat Darjah Enam sahaja.

Untuk menghabiskan masa lapang di rumah, beliau banyak membaca dengan meminjam buku daripada jiran tetangga. Beliau cuba mendapatkan pekerjaan tetapi tidak berjaya disebabkan oleh kekurangan fizikal yang dialaminya.

Mula Berniaga Daripada Usia Muda

Jadi beliau pun berusaha mencari pendapatan sendiri dengan menjual makanan ringan di tepi jalan. Usaha Thiam Wah ini mendapat sokongan penuh daripada neneknya.

Dengan usaha gigihnya itu, beliau telah berjaya mengumpul modal sebanyak RM5,000 untuk membuka perniagaan runcitnya sendiri. Pada waktu itu beliau hanya berumut 23 tahun!

Dari situ beliau mula belajar tentang dunia perniagaan yang sebenar. Beliau sering memerhati serta mengkaji apa yang digemari oleh para pelanggannya. Beliau turut mengkaji teknik pemasaran serta harga yang mereka tawarkan.

Kisah Lahirnya 99 Speedmart

Kredit Gambar: Forbes

Pasar raya miliknya mula berkembang. Tetapi sebagai orang yang sukakan cabaran dan tidak mudah berpuas hati, Thiam Wah telah menjual pasar raya tersebut dengan harga RM88,000. Dengan wang tersebut, beliau telah gunakan untuk membuka perniagaan pasar mini.

Pasar mini pertama ini diberi nama 99 Speedmart dan mensasarkan golongan berpendapatan rendah dan juga imigran sebagai pelanggan utama. Thiam Wah juga cuba untuk menjual barangan dengan harga termurah di pasaran.

Salah satu strategi yang digunakan adalah dengan menjual sesuatu produk itu kepada saiz yang lebih kecil. Beliau juga hanya akan menyimpan stok hanya untuk produk yang memang boleh jual.

Pembekal juga gemar berurusan dengan Thiam Wah kerana beliau melakukan pembayaran dalam tempoh 30 minit setelah barangan tersebut sampai ke pasar rayanya.

Ini berbeza dengan pasar raya lain yang akan menangguhkan tempoh pembayaran mereka. Ini sekaligus telah memberikan reputasi yang baik terhadap perniagaannya.

Bayangkan dari hanya sebuah pasar raya, rangkaian pasar raya ini telah berkembang kepada 1,000 cawangan di seluruh Malaysia! Hebat bukan?

Jika lelaki ini mampu berjaya seperti ini, sudah tentu tiada alasan untuk kita mengerah tenaga dan bekerja keras untuk mencapai kejayaan yang kita impikan.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee