Superbrands Malaysia 2020 Beri Penghormatan Kepada 22 Syarikat Ini

Superbrands adalah badan bebas yang berwibawa dan cukup terkenal dengan penjenamaan atau branding syarikat-syarikat terkemuka global. Kali ini, Superbrands telah memberi penghormatan dan pengiktirafan kepada 22 jenama Malaysia.

Pengarah Superbrands Mike English berkata: “Organisasi Superbrands dicipta untuk mengenalpasti dan memberi ganjaran kecermelangan kepada penjenamaan. Namun, keadaan semasa dengan pandemik Covid-19 yang melanda seluruh dunia, kami telah memberi nasihat kepada jenama-jenama bagaimana mereka boleh berdepan dengan krisis ini.”

“Perintah Kawalan Pergerakan telah merubah cara pelanggan membuat kajian, membeli-belah dan membuat pembayaran. Pelanggan B2B juga membuat keputusan melalui saluran digital kerana jurujual tidak boleh jumpa mereka secara berdepan. Dijangkakan bahawa trend pengalaman digital ini akan terus berterusan walaupun krisis tamat nanti, setelah orang ramai membentuk tabiat baru dan sudah selesa dengan kemudahan yang ditawarkan,” beliau menambah.

Anugerah Superbrands Malaysia 2020 yang dianggap sebagai ‘Oscar Untuk Penjenamaan’ di dalam dunia korporat, diberikan kepada jenama-jenama yang berjaya. Superbrands turut melancarkan buku baru mereka, termasuk profail dua mukasurat bagi setiap Superbrands.

“Anugerah ini adalah testimoni kepada jenama-jenama untuk menengahkan serta mempromosikan kejayaan mereka, dan kami gembira kerana banyak jenama baru yang pertama kali menjadi pemenang, di samping jenama-jenama global yang dikenali ramai,” ujar Mike English.

Selepas menjalani kriteria pemilihan yang ketat oleh Majlis Superbrands, jenama-jenama terkemuka Malaysia ini diberikan markah oleh ahli-ahli majlis dan menerusi undian di atas talian, dan pemenang dengan market tertinggi telah dipilih sebagai Superbrands.

“Jenama yang menyertai program Superbrands ini boleh menggunakan logo Superbrands di dalam pengiklanan, pembungkusan dan bahan-bahan promosi pemasaran”, tambah Mike English.

This image has an empty alt attribute; its file name is superbrands-MY-Logo-2020.png

Pememang Anugerah Superbrands Malaysia 2020:

1. 1Minute Miracle

2. Alkauthar Eduqids

3. Asri Ahmad Academy

4. Bestari

5. Chear Motor

6. DZI Kingdom

7. EB Frozen

8. Eskayvie

9. Everbest

10. Ezcare Warranty

11. FG Walet

12. Medella

13. Mommyhana

14. N8 Sports Nutrition

15. NR Cosmetics

16. Noir Health & Beauty

17. Sabella

18. Siti Healthcare

19. Sunshine Kingdom

20. Vantage Five

21. XES Shoes

22. Yokohama

Sumber Rujukan: NST

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Nasihat Berharga Warren Buffett Dalam Perniagaan Dan Pelaburan

Tidak dinafikan bahawa Warren Buffett sering menjadi rujukan di peringkat global dalam bidang utama seperti perniagaan dan pelaburan. Nasihat-nasihat yang pernah diberikan oleh beliau mudah diterima dan difahami oleh segenap lapisan masyarakat.

Tambahan pula, beliau tidak terlepas memberi nasihat yang khusus untuk penuntut universiti berkenaan dengan pembentukan habit yang baik sebelum mula melabur dalam saham.

1. The Biggest Investment You’ll Ever Make Is In Yourself

Warren Buffett berkata:

Melabur terhadap diri sendiri bermaksud menangani kelemahan dalam bidang masing-masing dan terus belajar kemahiran yang baru.

Mengaku sahaja segala kelemahan yang ada, dan bertindak sekarang.

‘Bertindak sekarang’ tidak semestinya kena keluarkan duit yang banyak, tetapi boleh sahaja mula praktis di rumah, menuntut ilmu dengan mentor yang berpengalaman, atau cabar diri sendiri melakukan tugasan di luar bidang pengetahuan.

Tak salah pun jujur dengan diri sendiri sebab kita juga yang bakal berdepan dengan ketidakselesaan dan pelbagai masalah jika tiada arah tuju yang betul.

2. Read As Much As You Can (And Think About It)

Baca 500 muka surat buku setiap hari. Begitulah cara dapat tingkatkan pengetahuan. Ia terbina seperti compound interest. Saya meluangkan masa hampir setiap hari hanya untuk berfikir. Ia perkara janggal dalam bisnes. Saya membaca dan juga berfikir.

Tujuan utama bukan nak berbangga sebab beliau mampu baca banyak muka surat buku setiap hari, tapi untuk dapatkan maklumat sebanyak mungkin kerana kita perlu buat keputusan dalam kehidupan seharian.

Malah, kita kena cuba faham dan hormat pandangan orang lain juga.

3. Integrity Is Your Most Precious Asset. Guard It With Everything You’ve Got

Kadang-kadang kita boleh terburu-buru buat keputusan semata-mata nak cepat untung dalam jangka masa pendek sehinggakan orang lain hilang kepercayaan kepada kita. Awas! Jangan terperangkap dengan keputusan sebegini.

Sebaik-baiknya perbaiki tingkah laku, tidak malu mengaku kesilapan diri sendiri dan fokus terhadap membina hubungan yang baik dengan semua orang.

Ia mengambil masa 20 tahun untuk membina reputasi dan 5 minit sahaja diperlukan untuk memusnahkannya.

Pilih lah orang yang mempunyai tingkah laku jauh lebih baik daripada kamu, maka kamu akan terikut sama dengan tingkah lakunya.

4. Patience Is A Precious Tool

Suatu kajian mendapati orang muda sentiasa terburu-buru dan nak cepat. Contohnya, mereka mahu cepat naik pangkat dan naik gaji dalam tempoh yang singkat.  Namun, tidak semua perkara dapat diselesaikan dalam masa singkat, terutamanya apabila perkara tersebut sangat rumit dan memerlukan langkah-langkah keselamatan yang rapi.

Tidak kira betapa hebat bakat atau usaha seseorang itu, masih ada beberapa perkara mengambil masa untuk diselesaikan.

Jika kamu tidak ada keinginan untuk memiliki stock dalam tempoh 10 tahun, jangan sesekali fikir untuk memilikinya dalam tempoh 10 minit.

5. Your Attitude Influences Your Experience

Jika kerjaya di industri atau akademik dianggap bosan atau tidak menarik oleh segelintir orang, maka kita masih belum melihat dengan mindset yang betul.

Jika kamu berminat dengan bisnes, atau berkemungkinan menceburi bisnes kelak, maka MBA sangat berguna untuk kamu. Minat kamu terhadap subjek MBA itulah yang penting. Jika kamu menilai sesuatu subjek seperti perakaunan membosankan dan hanya syarat untuk lulus, kamu telah terlepas whole game. Kuasai bidang perakaunan seperti kuasai bahasa baharu dalam komunikasi. Ia sangat menyeronokkan.

Untuk berjaya tidak mudah. Untuk gagal, tidak susah. Berhati-hati dalam tiap tindakan yang kita lakukan. Rancang dan semak kembali perkara-perkara dalam kehidupan kita yang boleh menarik kita ke belakang atau membawa ke depan.

Sumber Rujukan:

  1. Inc
  2. BH Online
  3. CNBC

Artikel ditulis oleh Wan Mohamad Farhan bin Ab Rahman. Beliau boleh dihubungi melalui emel [email protected]