Lambakan Hartanah Hari Ini Berpunca Dari 23 Tahun Yang Lalu

Data terbaru dari Bank Negara Malaysia (BNM) menerusi portal Housing Watch menunjukkan jumlah keseluruhan kediaman tidak terjual telah meningkat kepada 163,011 unit berbanding 160,672 unit pada suku keempat 2019.

Apa yang meresahkan adalah, data ini dua kali lebih banyak berbanding jumlah kediaman tidak terjual dari tahun 2004 sehingga tahun 2015 iaitu sebanyak 71,472 unit!

Mengikut negeri pula, Johor kekal johan untuk kediaman tidak terjual dengan nisbah 25% di Malaysia diikuti 17% oleh Selangor, Kuala Lumpur 13% dan selebihnya negeri-negeri lain.

Baca : 4 Sebab Kenapa Banyak Projek Terbengkalai Di Malaysia

Jenis hartanah yang tidak terjual pula, 2/3 datangnya daripada kediaman high-rise merangkumi apartmen, kondominium dan servis apartmen.

Kenapa ini terjadi?

Salah rakyat Malaysiakah yang tidak membeli rumah sehingga kediaman tidak terjual meningkat pada paras yang begitu membimbangkan?

Atau ada faktor lain yang menyebabkan isu ini berlarutan dan seakan tiada penghujungnya?

Dalam artikel kali ini, penulis akan merungkai punca lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia berdasarkan perspektif polisi dan isu permintaan dan penawaran.

Dan lambakan hartanah yang kita lihat hari ini, puncanya adalah apa yang berlaku 23 tahun yang lalu.

1. Polisi

Sungguhpun unit kediaman tidak terjual merupakan ‘normal’ dalam industri hartanah, isu di Malaysia dilihat semakin serius.

Kerajaan sebenarnya bimbang dengan jumlah dan nilai unit kediaman tidak terjual berdasarkan data dan statistik di seluruh negara.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Akan tetapi, tidak bagi pemaju hartanah yang melihatnya sebagai sebuah projek demi projek atau lokasi demi lokasi.

Pemaju hartanah juga menggunakan alasan isu lambakan hartanah yang semakin tidak terkawal untuk mendapat dukungan Kerajaan dengan menawarkan duti setem percuma kepada pembeli rumah.

Kesannya menyebabkan Kerajaan hilang salah satu punca pendapatan utama yang sepatutnya boleh digunakan pada saat-saat sukar pada hari ini.

Buat pengetahuan anda, isu lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia bermula selepas Krisis Kewangan Asia pada tahun 1997.

Cuma ketika itu, pemaju hartanah berjaya meyakinkan Kerajaan bahawa keadaan pasaran pada ketika itu adalah normal dan pasaran akan kembali pulih selepas beberapa tahun.

Baca : Fahami 4 Kitaran Hartanah Ini Dulu Sebelum Melabur

Hanya pada hari ini kita melihat kesannya. Direkodkan kesannya pada hari ini adalah 3 kali ganda lebih banyak dari segi jumlah unit kediaman dan 11 kali ganda lebih tinggi dalam nilai hartanah berbanding pada tahun 2004.

Pembangunan projek kediaman hartanah juga gagal mengikut jangkaan permintaan masa mendatang.

Ini menyebabkan kita melihat banyak projek perumahan mewah yang pada hari ini bukan sahaja gagal dijual, bahkan dilelong sehingga 40% – 50% jauh lebih murah berbanding harga pasaran.

Pihak Berkuasa Tempatan juga dikatakan tidak tahu tarikh sebenar pembangunan projek.

Pemaju hartanah juga acap kali akan menangguhkan pembinaan projek hartanah sehingga pada masa yang sesuai mengikut pandangan mereka.

Proses ini biasanya memakan masa bertahun-tahun.

2. Isu Permintaan Dan Penawaran

Pemaju hartanah juga gagal membuat kajian pasaran semasa mengikut demografi dan pendapatan isi rumah rakyat mengikut negeri.

Penggunaan indikator yang lebih spesifik seperti mengikut daerah atau negeri bantu pemaju hartanah mendapat gambaran sebenar permintaan.

Baca : Turun Naik Pasaran Hartanah Suku Pertama 2020

Ini sekaligus memastikan rakyat mengikut daerah dan negeri mampu membeli unit kediaman mengikut harga yang sesuai dengan gaji mereka.

Memandangkan bekalan rumah mampu milik di Malaysia tidak pernah cukup semenjak tahun 1970-an lagi, ada baiknya pemaju hartanah mula fokus kepada segmen ini.

Kesan daripada kegagalan dalam membuat kajian pasaran dan merancang projek pembangunan hartanah, 73% daripada jumlah keseluruhan unit kediaman hartanah tidak terjual di Malaysia berharga RM250,000 ke atas.

Baca : 73% Rumah Yang Tidak Terjual Adalah Dengan Harga Melebihi RM250,000

Terbaru, langkah paling proaktif yang dicadangkan pakar dalam pelaburan adalah dengan memperkenalkan pengosongan hartanah.

Dengan cukai ini, pemaju hartanah diharapkan mampu menjadi lebih rasional dan realistik dalam membuat pelancaran projek hartanah.

Pengenalan cukai pengosongan di negara ini akan membolehkan pemaju menjadi lebih rasional dan berhati-hati merancang pelancaran projek masing-masing pada masa akan datang.

– Thong Pak Leng, Penganalisis AmInvestment Bank

Masalah lambakan unit kediaman tidak terjual yang kini memasuki angka 6 digit tidak mungkin sama sekali mampu diselesaikan dalam masa terdekat apa lagi dengan keadaan ekonomi pada hari ini.

Pemaju hartanah digesa sekeras-kerasnya menurunkan harga rumah pada paras paling mampu milik.

Data daripada Jabatan Statistik Malaysia dan NAPIC menunjukkan, harga rumah maksimum di Selangor sepatutnya berada pada paras RM375,000.

Manakala harga rumah maksimum di seluruh Malaysia untuk golongan isi rumah berpendapatan sederhana (M40) sewajarnya berada pada paras RM282,000.

Pengecualian duti setem juga tidak mendatangkan sebarang impak jika harga rumah yang ingin dijual pemaju hartanah adalah melebihi RM500,000.

Baca : Bulan 12 Waktu Terbaik Untuk Window Shopping Rumah?

Dengan situasi pelabur antarabangsa tidak boleh memasuki pintu sempadan negara, unit kediaman dengan harga melebihi RM500,000 ke atas berkemungkinan akan terus kekal tidak berpenghuni.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Berapa Pendapatan Seorang Ejen Hartanah?

Sering kita lihat bahawa ejen hartanah sering memiliki rumah yang bagus, tetapi pernahkah anda ambil tahu akan jumlah pendapatan mereka?

Ramai ejen hartanah biasanya tidak mempunyai pendapatan yang tetap dan hanya bergantung kepada usaha mereka sendiri. Berapa agaknya ya pendapatan seorang ejen hartanah?

Menjadi seorang ejen hartanah bukannya senang dan jika tiada jualan pada bulan tersebut, pasti mereka tidak akan mempunyai pendapatan. Selalunya, terdapat segelintir orang yang memilih untuk menjadi ejen hartanah secara sepenuh masa dan ada juga yang menjadi ejen hartanah separuh masa. Dalam entri ini, mari kami kongsikan berapa pendapatan seorang ejen hartanah yang anda perlu tahu.

Jumlah Pendapatan Seorang Ejen Hartanah

Seperti yang telah diperkatakan tadi, ejen hartanah tidak mempunyai gaji tetap dan nilai pendapatan mereka bergantung kepada titik peluh mereka sendiri. Biasanya, mereka yang menjadi ejen hartanah adalah kerana atas dasar minat pada pekerjaan tersebut. 

Tahukah anda, terdapat ejen hartanah separuh masa yang mampu menyaingi gaji ejen hartanah sepenuh masa? Jadi, ejen hartanah ini akan bergantung kepada beberapa perkara untuk menjana pendapatan, antaranya:

1. Melalui Pendapatan Sampingan

Terdapat juga ejen hartanah yang bergantung kepada pendapatan sampingan semata-mata. Namun, anda perlu tahu bahawa pendapatan sampingan ini bukannya sedikit. Pembeli dan penjual rumah biasanya akan memerlukan khidmat peguam, kontraktor ubah suai rumah atau pihak penyelenggaraan yang akan diperkenalkan oleh ejen hartanah.

Jadi, dengan cara memperkenalkan penyedia perkhidmatan inilah, ejen hartanah akan diberi bayaran rujukan sebagai pendapatan sampingan. Cuba anda bayangkan, sekiranya ejen hartanah aktif dalam urusan jual beli, mungkin mereka boleh menerima sekitar RM 2,500 hingga RM 3,500 sebulan hanya daripada pendapatan sampingan ini sahaja. Wah, cukup hebat pendapatannya bukan?

Selain itu, seorang ejen hartanah juga biasanya mempunyai banyak kenalan perniagaan dan individu yang paling hampir dengan pasaran hartanah dan juga pelaburan hartanah. 50% daripada ejen hartanah biasanya turut menjadikan pelaburan hartanah sebagai pendapatan sampingan mereka. Ramai diantara mereka juga adalah pelabur yang berjaya.

2. Melalui Komisyen Yang Diperolehi

Pekerjaan sebagai ejen hartanah juga mampu memberi manfaat yang sangat besar. Oleh disebabkan inilah, ramai pihak yang tertarik dengan pekerjaan ini. Di Malaysia juga tidak dapat dinafikan bahawa ramai ejen hartanah yang telah berjaya dalam bidang ini dan menerima manfaat yang sangat hebat dalam kerjaya serta kehidupan mereka.

Tugas ejen hartanah adalah untuk memastikan penjualan atau penyewaan hartanah tersebut berjaya untuk dijual atau disewa. Apabila penjualan dan sewaan tersebut telah berjaya, ejen hartanah tersebut akan mendapat komisen jualan yang dikira daripada harga rumah tersebut. Jadi melalui komisyen tersebut, ejen hartanah memperoleh pendapatan.

Bagi anda yang masih kurang jelas, jom lihat contoh kiraan di bawah:

Seunit rumah berharga RM 350,000 dan komisennya ialah 3% (harga standard komisen pasaran di Malaysia).

RM 350,00 daripada 3% = RM10,500.

Daripada RM10,500 akan dikongsi dengan agensi dan nisbah perkongsian ini bergantung kepada level senioriti. 

Katakan ejen hartanah tersebut akan menerima 60% daripada jumlah komisen, pendapatan mereka mungkin dalam sekitar RM6,300 bagi seunit rumah berharga RM350,000.

Jadi, kalau mereka dapat menjual 10 unit sebulan, pasti pendapatan mereka sangat lumayan, betul tak?

Kesimpulannya, 

Untuk menjadi ejen hartanah, ia memerlukan kelulusan diploma atau graduan dalam bidang hartanah selama 2 hingga 3 tahun dan perlu membuat praktikal selama 2 tahun selepas itu.

Selepas itu, mereka harus ditemuduga oleh Lembaga Penilai Pentaksir Dan Ejen Hartanah (LPPEH) untuk kelulusan dan mendapat lesen dan layak untuk membuka agensi hartanah. Kosnya pula memerlukan kewangan yang banyak dan tidak hairanlah pendapatan mereka 3% daripada harga jualan rumah tersebut.

Namun begitu, terdapat juga pengambilan ejen hartanah tanpa kelayakan dan pengalaman. Sesiapa sahaja boleh cuba memohon.

Baca juga:

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!