Lambakan Hartanah Hari Ini Berpunca Dari 23 Tahun Yang Lalu

Data terbaru dari Bank Negara Malaysia (BNM) menerusi portal Housing Watch menunjukkan jumlah keseluruhan kediaman tidak terjual telah meningkat kepada 163,011 unit berbanding 160,672 unit pada suku keempat 2019.

Apa yang meresahkan adalah, data ini dua kali lebih banyak berbanding jumlah kediaman tidak terjual dari tahun 2004 sehingga tahun 2015 iaitu sebanyak 71,472 unit!

Mengikut negeri pula, Johor kekal johan untuk kediaman tidak terjual dengan nisbah 25% di Malaysia diikuti 17% oleh Selangor, Kuala Lumpur 13% dan selebihnya negeri-negeri lain.

Baca : 4 Sebab Kenapa Banyak Projek Terbengkalai Di Malaysia

Jenis hartanah yang tidak terjual pula, 2/3 datangnya daripada kediaman high-rise merangkumi apartmen, kondominium dan servis apartmen.

Kenapa ini terjadi?

Salah rakyat Malaysiakah yang tidak membeli rumah sehingga kediaman tidak terjual meningkat pada paras yang begitu membimbangkan?

Atau ada faktor lain yang menyebabkan isu ini berlarutan dan seakan tiada penghujungnya?

Dalam artikel kali ini, penulis akan merungkai punca lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia berdasarkan perspektif polisi dan isu permintaan dan penawaran.

Dan lambakan hartanah yang kita lihat hari ini, puncanya adalah apa yang berlaku 23 tahun yang lalu.

1. Polisi

Sungguhpun unit kediaman tidak terjual merupakan ‘normal’ dalam industri hartanah, isu di Malaysia dilihat semakin serius.

Kerajaan sebenarnya bimbang dengan jumlah dan nilai unit kediaman tidak terjual berdasarkan data dan statistik di seluruh negara.

Baca : Bagaimana Isu Politik Beri Kesan Kepada Harga Rumah Di Malaysia

Akan tetapi, tidak bagi pemaju hartanah yang melihatnya sebagai sebuah projek demi projek atau lokasi demi lokasi.

Pemaju hartanah juga menggunakan alasan isu lambakan hartanah yang semakin tidak terkawal untuk mendapat dukungan Kerajaan dengan menawarkan duti setem percuma kepada pembeli rumah.

Kesannya menyebabkan Kerajaan hilang salah satu punca pendapatan utama yang sepatutnya boleh digunakan pada saat-saat sukar pada hari ini.

Buat pengetahuan anda, isu lambakan hartanah tidak terjual di Malaysia bermula selepas Krisis Kewangan Asia pada tahun 1997.

Cuma ketika itu, pemaju hartanah berjaya meyakinkan Kerajaan bahawa keadaan pasaran pada ketika itu adalah normal dan pasaran akan kembali pulih selepas beberapa tahun.

Baca : Fahami 4 Kitaran Hartanah Ini Dulu Sebelum Melabur

Hanya pada hari ini kita melihat kesannya. Direkodkan kesannya pada hari ini adalah 3 kali ganda lebih banyak dari segi jumlah unit kediaman dan 11 kali ganda lebih tinggi dalam nilai hartanah berbanding pada tahun 2004.

Pembangunan projek kediaman hartanah juga gagal mengikut jangkaan permintaan masa mendatang.

Ini menyebabkan kita melihat banyak projek perumahan mewah yang pada hari ini bukan sahaja gagal dijual, bahkan dilelong sehingga 40% – 50% jauh lebih murah berbanding harga pasaran.

Pihak Berkuasa Tempatan juga dikatakan tidak tahu tarikh sebenar pembangunan projek.

Pemaju hartanah juga acap kali akan menangguhkan pembinaan projek hartanah sehingga pada masa yang sesuai mengikut pandangan mereka.

Proses ini biasanya memakan masa bertahun-tahun.

2. Isu Permintaan Dan Penawaran

Pemaju hartanah juga gagal membuat kajian pasaran semasa mengikut demografi dan pendapatan isi rumah rakyat mengikut negeri.

Penggunaan indikator yang lebih spesifik seperti mengikut daerah atau negeri bantu pemaju hartanah mendapat gambaran sebenar permintaan.

Baca : Turun Naik Pasaran Hartanah Suku Pertama 2020

Ini sekaligus memastikan rakyat mengikut daerah dan negeri mampu membeli unit kediaman mengikut harga yang sesuai dengan gaji mereka.

Memandangkan bekalan rumah mampu milik di Malaysia tidak pernah cukup semenjak tahun 1970-an lagi, ada baiknya pemaju hartanah mula fokus kepada segmen ini.

Kesan daripada kegagalan dalam membuat kajian pasaran dan merancang projek pembangunan hartanah, 73% daripada jumlah keseluruhan unit kediaman hartanah tidak terjual di Malaysia berharga RM250,000 ke atas.

Baca : 73% Rumah Yang Tidak Terjual Adalah Dengan Harga Melebihi RM250,000

Terbaru, langkah paling proaktif yang dicadangkan pakar dalam pelaburan adalah dengan memperkenalkan pengosongan hartanah.

Dengan cukai ini, pemaju hartanah diharapkan mampu menjadi lebih rasional dan realistik dalam membuat pelancaran projek hartanah.

Pengenalan cukai pengosongan di negara ini akan membolehkan pemaju menjadi lebih rasional dan berhati-hati merancang pelancaran projek masing-masing pada masa akan datang.

– Thong Pak Leng, Penganalisis AmInvestment Bank

Masalah lambakan unit kediaman tidak terjual yang kini memasuki angka 6 digit tidak mungkin sama sekali mampu diselesaikan dalam masa terdekat apa lagi dengan keadaan ekonomi pada hari ini.

Pemaju hartanah digesa sekeras-kerasnya menurunkan harga rumah pada paras paling mampu milik.

Data daripada Jabatan Statistik Malaysia dan NAPIC menunjukkan, harga rumah maksimum di Selangor sepatutnya berada pada paras RM375,000.

Manakala harga rumah maksimum di seluruh Malaysia untuk golongan isi rumah berpendapatan sederhana (M40) sewajarnya berada pada paras RM282,000.

Pengecualian duti setem juga tidak mendatangkan sebarang impak jika harga rumah yang ingin dijual pemaju hartanah adalah melebihi RM500,000.

Baca : Bulan 12 Waktu Terbaik Untuk Window Shopping Rumah?

Dengan situasi pelabur antarabangsa tidak boleh memasuki pintu sempadan negara, unit kediaman dengan harga melebihi RM500,000 ke atas berkemungkinan akan terus kekal tidak berpenghuni.

Sumber Rujukan:

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kebangkitan Hartanah SOHO Selepas COVID-19 Selesai

Hartanah SoHo bermaksud Small Office Home Office, merupakan sebuah hartanah yang direka bentuk untuk menjadi kediaman dan pejabat.

SoHo hanya mempunyai kelengkapan asas seperti bilik tidur, tandas, ruang tamu dan kebanyakan SoHo dibina tanpa dapur dan balkoni.

Baca : 6 Alasan Anak Muda Tak Nak Melabur Dalam Bidang Hartanah

Keluasannya adalah kurang daripada 500 kaki persegi dan wujud secara mendadak di pusat bandar seperti Kuala Lumpur, Pulau Pinang, Johor Bahru dan Kota Kinabalu

Ini berlaku gara-gara pengisytiharan Akta Hakmilik Strata pada 2013 untuk membina lebih banyak unit bersaiz kecil (500 kaki persegi) yang lebih mampu milik.

Sasaran utama pembeli unit kediaman SoHo adalah golongan muda yang baru berkahwin dan usahawan muda yang ingin menduduki hartanah di kawasan komersial berdekatan dengan :-

 • MRT/KTM/LRT
 • Pusat Beli Belah/Pasaraya
 • Lot Perniagaan Komersial
 • Akses Lebuhraya
 • Restoran Makanan Segera

Menjelang tahun 2017, permintaan terhadap hartanah SoHo meningkat khususnya dari SME dan startup yang semakin meningkat jumlahnya menerusi pelbagai program subsidi dan geran kerajaan menerusi Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).

Baca : Anak Muda, Jangan Pernah Putus Asa Untuk Beli Rumah Dan Buatlah 5 Perkara Ini

Data daripada NAPIC juga menunjukkan transaksi hartanah SoHo meningkat sebanyak 18% setiap tahun semenjak tahun 2013.

SoHo mencatatkan pemilikan sebanyak 3,437 unit pada tahun 2013 kepada 4,800 unit pada tahun 2017 dengan kebanyakan pembeli adalah individu / SME untuk pelaburan hartanah atau dijadikan kediaman dan pejabat.

Permintaan juga dijangka meningkat kepada unit terbaru di pasaran seperti:

Kenapa Permintaan SOHO Meningkat?

Kebanyakan SoHo hadir di pasaran dengan tanda harga di bawah RM500,000 dengan fasiliti seperti gimnasium, kolam renang, lot parkir dan sekuriti 24 jam.

Baca : Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki

Pemilik syarikat yang telah mengecilkan saiz syarikat dan memerlukan ruang yang lebih kecil akan memilih SoHo sebagai alternatif utama menggantikan co-working space kerana mempunyai kebebasan untuk bekerja lebih masa tanpa terikat dengan waktu operasi co-working space.

Memandangkan bayaran bulanan adalah lebih rendah, pemilik syarikat mempunyai bajet tambahan yang boleh difokuskan untuk aktiviti syarikat.

Dijangka 75% tenaga kerja golongan milennial di Malaysia menjelang tahun 2025 adalah usahawan gig yang sukakan fleksibiliti samada mereka mendapatkannya dengan menyewa/membeli SoHo atau menyewa meja di co-working space.

Faktor Luaran Yang Membantu Peningkatan Permintaan SOHO

Photo by Pixabay from Pexels

Semenjak tahun 2019 lagi Kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) cuba menyelesaikan isu pemilikan hartanah dan lambakan hartanah tidak terjual.

Antara langkah popular adalah dengan mewujudkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) yang membolehkan pembeli rumah membeli tanpa kos tambahan duti setem, MOT, SPA.

Tawaran dari pemaju hartanah pada hari ini yang dilihat terdesak seperti menawarkan rebat, cashback dan diskaun pada amaun yang luar biasa juga bakal membantu peningkatkan permintaan SoHo di masa hadapan.

Jangan terkejut sekiranya anda mendapat pemaju hartanah hari ini bukan sahaja menawarkan deposit percuma, bahkan duit muka mampu dibayar secara ansuran sehingga 22 bulan dan ada pemaju yang menawarkan kabinet dan perabot secara percuma!

Baca : Jauhi Cashback Hartanah Sebelum Terjerat

Jumlah hartanah SoHo yang dilelong pada tahun 2018 meningkat sebanyak 835 atau 255 unit berbanding 2017 dan ini bermakna secara purata terdapat 21 kes lelong SoHo setiap bulan.

Pada tahun 2019, hartanah RM300,000 hingga RM500,000 tidak terjual adalah sebanyak 7,883 unit dan hartanah lebih RM500,000 sebanyak 12,258 unit yaqni 40.9% daripada jumlah keseluruhan hartanah tidak terjual 2019.

Penawaran inventori dari pemaju juga telah menurun mendadak bermula tahun 2015 dan paling rendah adalah pada tahun 2019.

 • 2014 : 673,235 unit
 • 2015 : 568,951 unit
 • 2016 : 451,913 unit
 • 2017 : 448,199 unit
 • 2018 : 449,685 unit
 • Q3 2019 : 442,468 unit

Landskap Masa Hadapan Di Malaysia

Golongan milennial cenderung untuk menjadi usahawan berbanding bekerja 9-5 di pejabat kerana inginkan fleksibiliti dalam gaya hidup.

Golongan ini ini juga sanggup menangguhkan matlamat hidup yang konservatif seperti memiliki rumah dan berkeluarga dan.

Trend tinggal di co-living semakin mendapat tempat kerana penghuni berkongsi ruang hidup, minat dan nilai yang sama dan wujud di kawasan tumpuan bandar utama dengan penguasaan gig ekonomi yang lebih meluas.

Baca : Komersial vs Kediaman: Hartanah Mana Lebih Ideal Untuk Pelaburan?

Disebabkan harga rumah pada hari ini dilihat semakin tidak mampu milik, konsep co-living yang mengetengahkan konsep kolaboratif perkongsian ruang dan kemudahan yang menjimatkan wang kini semakin mendapat tempat.

Gaya hidup minimalis lebih cenderung kepada golongan milennial introvert yang lebih selesa berada di rumah berbanding keluar bersosial.

Golongan ini tidak sukakan komitmen dan lebih gemar berbelanja kepada pengalaman sebenar seperti bercuti, makan di restoran dan aktiviti sosial yang menyihatkan.

Kita boleh menjangkakan ketiga – tiga golongan ini lebih cenderung untuk menyewa SoHo kerana inginkan fleksibiliti, ruang yang minimalis dan akses kemudahan yang pelbagai.

Sebenarnya norma baharu dalam hartanah telah lama dibentuk dan golongan milennial dilihat cenderung membeli/menyewa SoHo berbanding rumah teres yang terletak di pinggir bandar.

Baca : Jom Semak Kelayakan Rumah Dari 17 Bank Di Malaysia

Lebihan penawaran untuk SoHo boleh di selesaikan dengan sendirinya sekiranya stimulus yang dilancarkan Kerajaan terus konsisten sehingga isu lambakan hartanah ini selesai.

Ini bukanlah pengakhiran untuk ruangan pejabat kerana permintaan terhadap ruang pejabat di lot komersial akan tetap ada.

Baca : 5 Fakta Industri Hartanah Anda Wajib Tahu Bagi Tahun 2020

Hanya trend penyewaan pejabat kini sedikit berbeza dan orang awam inginkan nilai tambah yang mereka boleh dapatkan berbanding ruang pejabat yang lapang dan kosong.

Apa yang pasti, samada co-working space atau SoHo menjadi pilihan utama mereka.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!