Syarikat Gergasi Internet Yang Menguasai Dunia

Internet sangat penting bagi kehidupan sosial manusia zaman kini. Internet memudahkan kita semua untuk mendapatkan maklumat, berhubung dengan orang lain, membeli barangan atas talian, dan banyak lagi. 

Malah pandemik COVID-19 juga telah memaksa orang ramai untuk mula membudayakan kerja daripada rumah dan menghadiri kelas daripada rumah. Tanpa internet, ini semua mungkin tidak dapat direalisasikan. 

Sejak tahun 1998 sehingga kini, terdapat pelbagai syarikat internet yang menguasai peredaran laman web dunia.

Data di bawah diambil daripada Rankings – Comscore, Inc. yang kemudian dicantikkan semula ke dalam bentuk infografik oleh Visual Capitalist

Sumber: The 20 Internet Giants That Rule the Web (1998-Today)

Pada tahun 1998, AOL menduduki tempat teratas malah berada di atas syarikat internet gergasi lain seperti Yahoo, MSN, dan Microsoft. Mungkin ada yang tidak pernah dengar nama syarikat AOL. Sebenarnya AOL masih lagi wujud sehingga sekarang. 

Apa Itu AOL?

AOL merupakan sebuah web portal dan penyedia perkhidmatan online yang berpangkalan di New York City. 

Sumber: AOL

AOL diasaskan pada tahun 1985. 

Verizon membeli AOL pada tahun 2015 yang bernilai USD4.4 bilion dan kemudian Verizon mengambil alih Yahoo pada 2017 sebanyak USD4.5 bilion. Setelah menyelesaikan pengambilalihan Yahoo, Verizon meletakkan kedua-dua jenama di bawah jenama Oath. 

Baca : Yahoo is Yahoo once more after new owners complete acquisition

Verizon mempunyai harapan tinggi bagi Oath yang mana Oath direncanakan untuk menjadi opsyen ketiga bagi pengguna dan pengiklan yang tidak berminat menggunakan Google dan Facebook. 

Walaubagaimanapun, cita-cita tersebut tidak berjaya seperti yang diinginkan. Pada 2019, Oath dijenamakan semula menjadi Verizon Media dan kemudian dijual sekali lagi pada 2021. 

Pada kemuncak kegemilangannya, dianggarkan 35 juta orang mengakses internet menggunakan AOL. Malah, AOL turut mendapat tempias daripada Dotcom bubble. Ketika Dotcom bubble, nilai AOL berjaya mencecah USD222 bilion pada tahun 1999.

Pada hari ini 5 syarikat internet terbesar adalah Google, Microsoft, Yahoo, Facebook dan Amazon. Jika anda tanya pada semua orang, majoriti pasti mengenali lima syarikat ini. Nak cari maklumat pergi sahaja ke Google. Google telah berjasa kepada ramai orang dengan enjin carian Google.

Microsoft pula sebuah syarikat multinasional Amerika Syarikat yang menghasilkan perisian komputer, produk elektronik pengguna, dan servis berkaitan. 

Yahoo menyediakan portal web, enjin pencarian Yahoo Search dan pelbagai servis berkaitan.

Facebook pula merupakan laman rangkaian sosial yang menghubungkan ramai orang di seluruh dunia. India merupakan negara dengan pengguna Facebook terbesar dunia pada tahun 2021. 

Amazon sebuah syarikat peruncit dalam talian terbesar yang menyediakan platform untuk penjual memasarkan produk dan memudahkan orang ramai untuk membeli barang tanpa perlu ke kedai fizikal. 

Kelibat AOL sebagai salah sebuah syarikat internet gergasi tidak lagi kelihatan dalam senarai Top 20 tersebut.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

5 Mindset Orang Kaya Dalam Dunia Kewangan

Menjadi orang kaya adalah impian semua orang, tetapi tahukah anda bagaimana akan kehidupan mereka?

Kebanyakan daripada mereka telah bekerja keras untuk menambahkan lagi aset mereka. Orang kaya sangat bijak dalam menjadikan diri mereka kaya raya.

Mereka mencapai status kekayaan melalui usaha dan pelbagai jenis cabaran yang berliku. Mereka juga mempunyai pemikiran yang agak berbeza dalam dunia kewangan bagi membantu menjaga dan membina kekayaan mereka. Dalam entri kali ini, kami akan kongsikan mindset orang kaya dalam dunia kewangan yang patut anda contohi.

1. Mencari Jalan Menyelesaikan Masalah Yang Mendatang

Ramai orang kaya menghabiskan kira-kira 10.5 jam sebulan hidup mereka hanya untuk merancang pelaburan yang dijalankan. Oleh itu, masalah mungkin sering terjadi. Berbeza dengan kita, pasti akan mengalah dengan segera. Betul tak?

Pada mindset orang kaya,  mereka akan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah yang datang kepada mereka. Mereka tahu sekiranya masalah tersebut tidak dapat diselesaikan dengan baik, mereka akan mengalami kerugian dalam bisnes dan pelaburan yang diceburi.

2. Sentiasa Belajar Daripada Kegagalan

Kita sememangnya sentiasa mengalami kegagalan tetapi adakah kita belajar daripada kesilapan tersebut? Jika ya, syabas! Mindset anda juga sama seperti orang kaya dalam dunia kewangan.

Orang kaya sememangnya sentiasa belajar daripada kegagalan yang diperoleh mereka terutamanya dalam bidang kewangan.  Mereka biasanya akan berwaspada dengan sebarang kesilapan yang pernah terjadi kepada bisnes mereka sebelum ini. Cara terbaik untuk belajar daripada kesilapan kita adalah dengan meletakkan diri kita di luar zon keselesaan.

3. Berani Mengambil Risiko

Risiko sentiasa memberi gambaran tentang bahaya atau ketakutan yang disebabkan oleh kekurangan pengetahuan tentang sesuatu perkara. Walaupun kebanyakan daripada kita biasanya akan lari daripada sebarang risiko, namun bagi mindset orang kaya, mereka biasanya akan berani untuk mengambil risiko. Mereka akan menukarkan mindset ketakutan kepada sesuatu yang positif.

Apabila berkaitan dengan risiko juga, orang kaya akan membuat analisis sebelum melakukan sesuatu perniagaan ataupun pelaburan. Mereka juga akan mempercayai analisisnya dan tidak akan membiarkan sesiapa sahaja mengubah keputusan mereka. Oleh itu, jangan takut untuk mengambil risiko jika anda telah membuat analisis dan yakin dengan keputusan tersebut.

4. Ingin Dikelilingi Oleh Kumpulan Yang Berfikiran Positif

Kita ketahui bahawa rakan akan mempengaruhi kehidupan kita tidak kiralah berkaitan dengan apa jua perkara. Bagi orang kaya, mindset mereka sering ingin berkawan dan dikelilingi oleh kumpulan yang mempunyai fikiran positif. Dengan berada dalam kumpulan (circle) positif, ia akan membuatkan sesiapa sahaja menjadi seperti kelompok kumpulan tersebut.

Selain itu, dengan berada dalam kelompok yang berfikiran positif akan membuat kita sentiasa berada di landasan yang betul. Mereka juga sering memastikan kita mempunyai sifat bertanggungjawab ke atas tindakan dan keputusan yang telah dibuat.

5. Bijak Dalam Mengurus Kewangan

Mindset orang kaya yang terakhir dan yang paling utama dalam dunia kewangan adalah mereka bijak menguruskan kewangan dan mereka berbelanja mengikut keperluan sahaja. 

Dalam erti kata lain, mereka tahu sempadan perbelanjaan mereka dan tidak akan berbelanja melebihi sempadan tersebut. Apa yang penting bagi orang kaya adalah untuk menjadi kaya dan bukannya kelihatan kaya.

Akhir kata, mindset orang kaya dalam dunia kewangan di atas sememangnya perlu dicontohi oleh kita semua untuk memberikan kehidupan yang baik walaupun tidak sekaya seperti jutawan. 

Mindset seperti mereka juga mampu mengubah cara anda menguruskan kewangan anda dalam semua aspek yang berkaitan dengan kewangan. Semoga dengan entri ini, ia mampu memberi sedikit sebanyak manfaat buat anda dalam mencontohi mindset orang kaya dari segi  kewangan.