10 Buku Yang Anda WAJIB Baca Untuk Bantuan Nasihat Kewangan!

Untuk mencapai matlamat kewangan yang diidamkan, anda perlukan panduan daripada pelbagai sumber. Paling mudah, dapatkan maklumat di hujung jari anda menggunakan Internet. Untuk cara yang lebih tradisional, di sini kami sarankan 10 buku terbaik untuk mencapai status kewangan yang cemerlang.

1. Personal Finance For Dummies oleh Eric Tyson

Sumber: MPH Online

Eric Tyson mengajarkan anda panduan asas semudah ABC dalam membina kewangan yang stabil iaitu dengan cara mudah membuat belanjawan, menyelesaikan hutang, membuat simpanan, dan membuat pelaburan yang bijak.

Buku ini boleh didapati di mphonline.

2. Your Money or Your Life: 9 Steps to Transforming Your Relationship with Money and Achieving Financial Independence oleh Vicki Robin, Joe Dominguez, and Monique Tilford

Sumber: Kinokuniya Malaysia

Bertulang belakangkan pengurusan tabiat kewangan serta perbelanjaan anda, buku ini memaksimakan pendapatan serta mengurangkan belanja. Vicki Robin, penulis buku ini menitikberatkan anda untuk membaiki hubungan dengan harta benda.

Buku ini boleh didapati di Kinokuniya Malaysia.

3. Broke Millennial: Stop Scraping By and Get Your Financial Life Together oleh Erin Lowry

Sumber: MPH Online

Buku yang mudah difahami, lucu dan memaparkan situasi benar yang mungkin dihadapi oleh golongan milenial, penulis buku ini, Erin Lowry membantu anda dengan nasihat kewangan yang praktikal.

Buku ini boleh didapati di mphonline.

4. Get a Financial Life: Personal Finance in Your Twenties and Thirties oleh Beth Kobliner

Sumber: Bookurve

Buku yang disusun cantik ini merangkumi asas kewangan peribadi khususnya untuk mereka yang baru sahaja bergraduasi dan menjejakkan kaki ke dunia luar. Seorang jurnalis dan pengkritik kewangan peribadi, Beth Kobliner sentiasa memberikan nasihat yang optimis dalam bukunya.

Buku ini boleh didapati di  Bookurve.

5. Worth It: Your Life, Your Money, Your Terms oleh Amanda Steinberg

Sumber: Kinokuniya Malaysia

Amanda Steinberg, pengasas dan CEO DailyWorth.com, merungkai mengapa wanita perlu hidup dengan cara mereka yang tersendiri. Penulis menekankan kepentingan kuasa dan kebebasan dalam menguruskan kewangan.

Buku ini boleh didapati Kinokuniya Malaysia.

6. The One-page Financial Plan: A Simple Way to be Smart about Your Money oleh Carl Richards

Sumber: opentrolley

Buku yang menyediakan pelan kewangan paling mudah ini, membantu dalam mengenal pasti matlamat kewangan dan membantu anda untuk mencapainya.

Buku ini boleh didapati di Bookurve.

7. Mindful Money: Simple Practices for Reaching Your Financial Goals and Increasing Your Happiness Dividend oleh Jonathan K. DeYoe

Sumber: opentrolley

 Untuk memahami keutamaan dalam kewangan dan merancang strategi untuk mencapai matlamat kewangan, buku ini ialah pilihan yang tepat.

Buku ini boleh didapati di opentrolley.

8. The Total Money Makeover (Classic Edition): A Proven Plan for Financial Fitness oleh Dave Ramsey

Sumber: MPH Online

Ingin menukar tabiat berbelanja? Dave Ramsey sedia membantu dengan buku yang ditulisnya ini.

Buku ini boleh didapati di mphonline.

9. The Truth About Your Future: The Money Guide You Need Now, Later, and Much Later oleh Ric Edelman

Sumber: MPH Online

Memanfaatkan landskap teknologi untuk membantu dalam memberi nasihat kewangan, Rid Edelman, CEO dan pengasas bersama Edelman Financial Services berkongsi cara mengadaptasi dengan dunia kewangan yang sentiasa mengalami evolusi.

Buku ini boleh didapati di mphonline.

10. I Will Teach You to Be Rich oleh Ramit Sethi

Sumber: Kinokuniya

Capai kejayaan kewangan dalam masa 6 minggu dengan mudah dalam buku ini. Penulis, Ramit Sethi merangka pelan sempurna untuk menjadi tiang kewangan peribadi anda.

Buku ini boleh didapati di Kinokuniya Malaysia.

Ketahui 5 lagi buku wajib baca untuk membantu perancangan kewangan anda di sini. 

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif.

Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!