10 Buku Yang Anda WAJIB Baca Untuk Bantuan Nasihat Kewangan!

Untuk mencapai matlamat kewangan yang diidamkan, anda perlukan panduan daripada pelbagai sumber. Paling mudah, dapatkan maklumat di hujung jari anda menggunakan Internet. Untuk cara yang lebih tradisional, di sini kami sarankan 10 buku terbaik untuk mencapai status kewangan yang cemerlang.

1. Personal Finance For Dummies oleh Eric Tyson

Sumber: MPH Online

Eric Tyson mengajarkan anda panduan asas semudah ABC dalam membina kewangan yang stabil iaitu dengan cara mudah membuat belanjawan, menyelesaikan hutang, membuat simpanan, dan membuat pelaburan yang bijak.

Buku ini boleh didapati di mphonline.

2. Your Money or Your Life: 9 Steps to Transforming Your Relationship with Money and Achieving Financial Independence oleh Vicki Robin, Joe Dominguez, and Monique Tilford

Sumber: Kinokuniya Malaysia

Bertulang belakangkan pengurusan tabiat kewangan serta perbelanjaan anda, buku ini memaksimakan pendapatan serta mengurangkan belanja. Vicki Robin, penulis buku ini menitikberatkan anda untuk membaiki hubungan dengan harta benda.

Buku ini boleh didapati di Kinokuniya Malaysia.

3. Broke Millennial: Stop Scraping By and Get Your Financial Life Together oleh Erin Lowry

Sumber: MPH Online

Buku yang mudah difahami, lucu dan memaparkan situasi benar yang mungkin dihadapi oleh golongan milenial, penulis buku ini, Erin Lowry membantu anda dengan nasihat kewangan yang praktikal.

Buku ini boleh didapati di mphonline.

4. Get a Financial Life: Personal Finance in Your Twenties and Thirties oleh Beth Kobliner

Sumber: Bookurve

Buku yang disusun cantik ini merangkumi asas kewangan peribadi khususnya untuk mereka yang baru sahaja bergraduasi dan menjejakkan kaki ke dunia luar. Seorang jurnalis dan pengkritik kewangan peribadi, Beth Kobliner sentiasa memberikan nasihat yang optimis dalam bukunya.

Buku ini boleh didapati di  Bookurve.

5. Worth It: Your Life, Your Money, Your Terms oleh Amanda Steinberg

Sumber: Kinokuniya Malaysia

Amanda Steinberg, pengasas dan CEO DailyWorth.com, merungkai mengapa wanita perlu hidup dengan cara mereka yang tersendiri. Penulis menekankan kepentingan kuasa dan kebebasan dalam menguruskan kewangan.

Buku ini boleh didapati Kinokuniya Malaysia.

6. The One-page Financial Plan: A Simple Way to be Smart about Your Money oleh Carl Richards

Sumber: opentrolley

Buku yang menyediakan pelan kewangan paling mudah ini, membantu dalam mengenal pasti matlamat kewangan dan membantu anda untuk mencapainya.

Buku ini boleh didapati di Bookurve.

7. Mindful Money: Simple Practices for Reaching Your Financial Goals and Increasing Your Happiness Dividend oleh Jonathan K. DeYoe

Sumber: opentrolley

 Untuk memahami keutamaan dalam kewangan dan merancang strategi untuk mencapai matlamat kewangan, buku ini ialah pilihan yang tepat.

Buku ini boleh didapati di opentrolley.

8. The Total Money Makeover (Classic Edition): A Proven Plan for Financial Fitness oleh Dave Ramsey

Sumber: MPH Online

Ingin menukar tabiat berbelanja? Dave Ramsey sedia membantu dengan buku yang ditulisnya ini.

Buku ini boleh didapati di mphonline.

9. The Truth About Your Future: The Money Guide You Need Now, Later, and Much Later oleh Ric Edelman

Sumber: MPH Online

Memanfaatkan landskap teknologi untuk membantu dalam memberi nasihat kewangan, Rid Edelman, CEO dan pengasas bersama Edelman Financial Services berkongsi cara mengadaptasi dengan dunia kewangan yang sentiasa mengalami evolusi.

Buku ini boleh didapati di mphonline.

10. I Will Teach You to Be Rich oleh Ramit Sethi

Sumber: Kinokuniya

Capai kejayaan kewangan dalam masa 6 minggu dengan mudah dalam buku ini. Penulis, Ramit Sethi merangka pelan sempurna untuk menjadi tiang kewangan peribadi anda.

Buku ini boleh didapati di Kinokuniya Malaysia.

Ketahui 5 lagi buku wajib baca untuk membantu perancangan kewangan anda di sini. 

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif.

Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.