12 Bantuan Yang Ada Untuk Golongan B40 di Malaysia

Setelah hampir 15 tahun, had Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) yang dulunya berada di aras RM980 untuk isi rumah telah disemak semula. Berdasarkan metodologi 2019, Jabatan Perangkaan Malaysia telah mengumumkan PGK yang baru dan ianya telah dinaikkan ke paras RM2,208.

Oleh itu, secara automatik ramai kini tergolong dalam golongan B40 mengikut pendapatan isi rumah. Ini berikutan perkiraan secara logik dan inflasi terkini yang berbeza taraf hidup jika dibandingkan dengan 15 tahun lepas.

Memandangkan ramai yang ‘tiba-tiba’ tergolong di dalam golongan B40 ini, mari kita lihat apakah bantuan yang anda boleh dapat:

1. Peka B40

Skim Peduli Kesihatan ini untuk golongan B40. Skim ini memberi penekanan kepada pengesanan awal penyakit yang tidak berjangkit.

Empat manfaat skim ini adalah saringan kesihatan, bantuan alat perubatan, insentif melengkapkan rawatan kanser dan inisiatif tambang pengangkutan.

Saringan kesihatan boleh dilakukan di klinik-linik terlibat tanpa dikenakan sebarang yuran. Peka B40 diuruskan oleh ProtectHealth Corporation (PH Corp) Sdn Bhd yang merupakan syarikat milik kerajaan 100%.

2. Bantuan Sara Hidup (BSH)

Bantuan Sara Hidup kepadai isi rumah yang berpendapatan RM2,000 ke bawah dan sehingga RM4,000 adalah sebanyak RM500 sehingga RM1,000. Kadar tambahan BSH sebanyak RM120 untuk setiap anak berumur 18 tahun ke bawah, terhad kepada empat orang kecuali anak orang kelainan upaya (OKU) yang tidak ada had umur.

Individu bujang berusia sekurang-kurangnya 40 tahun dan berpendapatan bulanan kurang RM2,000 layak mendapat RM300.

3. Subsidi Elektrik

Peningkatan isi rumah dengan penggunaan RM20 ke bawah, kini dinaikkan kepada RM40.

4. Subsidi Minyak

Kepada pemilik kenderaan dengan kapasiti 1,500cc dan ke bawah serta pemilik motosikal 125cc dan ke bawah.

5. Skim MySalam

Mewujudkan jaringan keselamatan sosial secara percuma kepada yang berkelayakan. Penerima terdiri daripada golongan B40 berumur di antara 18 ke 65 tahun dan menghidap salah satu daripada 45 jenis penyakit kritikal, akan mendapat beberapa jenis bantuan seperti RM700 atau RM50 sehari terhad kepada 14 hari setahun sebagai pendapatan gantian semasa rawatan di hospital.

RM4,000 bayaran bagi penyakit kritikal dan RM8,000 bayaran khas akan diagihkan dalam tempoh masa yang akan diumumkan kelak.

6. Dana Rumah Mampu Milik Bank Negara Malaysia (BNM)

Kerajaan memperkenalkan bantuan pembiayaan pemilikan rumah pertama untuk golongan yang berpendapatan rendah. Pembiayaan pembelian rumah pada kadar konsesi di institusi kewangan yang mengambil bahagian.

Terhad kepada harga tanah sehingga RM150,000 serta kediaman di pasaran utama sahaja (rumah baru). Tempoh pembiayaan adalah sehingga 40 tahun atau sehingga umur 70 tahun.

7. Bantuan Awal Persekolahan (BAP)

Bantuan Awal Persekolahan adalah inisiatif program bantuan daripada kerajaan terdahulu. Bantuan ini akan diberi secara automatik dengan melihat pendapatan kasar bulanan seisi rumah ibu bapa atau penjaga pelajar iaitu tidak melebihi RM3,000.

Bantuan RM100 kepada setiap seorang pelajar tahun satu sehingga tingkatan lima.

8. i-Suri KWSP

Bagi golongan suri rumah, ibu tunggal dan balu, kerajaan menyediakan sebuah insentif khas bagi yang berjaya mendaftar dalam Pengkalan Data Kemiskinan Nasional (eKasih).

Mereka turut menerima manfaat seperti ahli KWSP yang lain seperti simpanan persaraan, bantuan hilang upaya, bantuan kematian serta pengeluaran ketika berumur 50, 55 dan 60 tahun.

9. Pas Bulanan Pengangkutan Awam RapidKL

Pas bulanan RM50 sebulan bagi perkhidmatan bas RapidKL sahaja tanpa had serta RM100 sebulan yang boleh digunakan bagi perkhidmatan bas RapidKL dan rel RapidKL tanpa had.

10. Insentif eTunai Rakyat

Salah satu usaha kerajaan menggalakkan penggunaan eTunai (eWallet). Menerusi program ini, rakyat Malaysia berusia 18 tahun ke atas dan berpendapatan kurang dari RM100,000 setahun akan mendapat kredit sebanyak RM30 menerusi eWallet tertentu.

11. Program Sarapan Percuma

Matlamat utama program ini adalah untuk memastikan murid mendapat sarapan yang sihat dengan menyediakan makanan berkhasiat dengan dua sesi iaitu sesi pagi dan sesi petang.

12.Bantuan Wabak COVID-19

Berikut merupakan sebahagian daripada bantuan dan insentif kerajaan ketika wabak Covid-19 melanda dunia iaitu:

Bantuan Prihatin Nasional RM500 hingga RM1600, pengeluaran i-Lestari KWSP (terbuka kepada semua), bantuan khas NADMA, bantuan RM600 PERKESO.

Usah Bimbang, Bantuan Menanti Anda

Ini adalah beberapa bantuan yang diberi kepada golongan B40. Untuk maklumat lebih lanjut boleh bertanya terus dengan badan yang menguruskan setiap bantuan tersebut.

Ada yang bergaji B40 pada gaji hakiki tetapi berusaha untuk mendapatkan pendapatan sampingan seperti berniaga dan melakukan kerja part-time. Tahniah diucapkan kerana berusaha untuk keluar daripada kepompong kemiskinan.

Terima kasih juga kepada golongan M40 dan T20 kerana mereka merupakan di antara penyumbang cukai terbanyak demi kesejahteraan rakyat dan pembangunan negara.

Bersama-samalah kita bantu-membantu dan kita jaga kita.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan (pelaburan, takaful dan wasiat) di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga sesi konsultansi individu.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.