3 Cara Tentukan Pendapatan Isi Rumah Jika Saiz Isi Rumah Bertambah

Bila kita berkahwin, ramai menyangka kita perlu menambah jumlah pendapatan isi rumah kepada dua kali ganda. Contohnya, jika pendapatan sekarang adalah sebanyak RM2,000, kita memerlukan sekurang-kurangnya RM4,000 jika kita mempunyai pasangan.

Sebenarnya tidak.

Apabila kita menambah seorang ahli keluarga seperti berkahwin atau menambah cahaya mata, kita memerlukan penambahan pendapatan isi rumah tetapi bukanlah dalam cara berkadar.

Maksudnya, ruangan rumah, penggunaan elektrik dan sebagainya tidak akan menjadi tiga kali ganda jika kita mempunyai tiga ahli rumah berbanding hanya seorang ahli rumah.

Terdapat satu skala pelarasan yang dikenali sebagai “equivalence scale” untuk melaraskan nilai isi rumah dalam suatu populasi. Faktor-faktor yang diambil kira untuk menentukan nilai isi rumah adalah saiz isi rumah dan umur setiap anggota isi rumah (dewasa atau kanak-kanak).

Ada beberapa jenis “equivalence scale” dan di antara yang selalu digunapakai adalah:

1. OECD Equivalence Scale

Ahli rumah yang pertama akan dilabel dengan nilai 1. Nilai 0.7 akan diberikan untuk setiap penambahan ahli dewasa dan nilai 0.5 akan diberikan untuk setiap penambahan ahli kanak-kanak. Skala yang juga diberi nama “Oxford Scale” ini digunakan oleh negara yang tidak mempunyai skala pelarasan sendiri.

Sebagai contoh, pendapatan kita seorang adalah RM2,000. Jika kita berkahwin, maksudnya kita memerlukan 1.7 kali ganda pendapatan isi rumah iaitu RM3,400.

2. OECD-Modified Scale

Selepas penggunaan skala OECD yang lama pada tahun 1980-an dan awal 1990-an, Statistical Office of the European Union (EUROSTAT) telah mengguna pakai skala OECD baru iaitu “OECD-modified equivalence scale”.

Iklan

Untuk skala ini, ketua keluarga akan diberikan nilai 1. Setiap penambahan ahli keluarga dewasa akan diberikan nilai 0.5 dan penambahan ahli keluarga kanak-kanak pula akan diberikan nilai 0.3.

Menggunakan contoh yang sama seperti di atas, jika pasangan suami isteri mempunyai seorang anak, ini bermaksud mereka memerlukan 1.8 kali ganda pendapatan isi rumah iaitu RM3,600.

3. Square Root Scale

Penerbitan terbaru OECD (tahun 2011 dan tahun 2008) membandingkan ketidaksamaan pendapatan dan kadar kemiskinan untuk beberapa buah negara menggunakan skala ini. Pendapatan isi rumah bertambah dengan kadar punca kuasa dua saiz isi rumah.

Sebagai contoh, jika seorang memerlukan RM2,000, isi rumah seramai empat orang memerlukan dua kali ganda pendapatan isi rumah iaitu RM4,000.

Siap Sedia Lebih Awal Jika Ahli Keluarga Bertambah

Secara amnya, tiada kaedah tertentu yang diterima pakai untuk melaraskan pendapatan isi rumah, dan tiada juga skala pelarasan tertentu yang dicadangkan oleh pihak OECD untuk kegunaan semua.

Pemilihan skala pelarasan boleh ditentukan mengikut teori ekonomi skala penggunaan dan pertimbangan masing-masing mengikut keutamaan dan keperluan individu sama ada kanak-kanak atau dewasa.

Contohnya, jika menggunakan skala yang memberi pemberat yang sama rata untuk semua ahli keluarga, pastinya golongan dewasa akan merasakan pembahagian pendapatan tidak cukup untuk mereka kerana mereka memerlukan lebih banyak daripada golongan kanak-kanak atau sebaliknya.

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: http://www.oecd.org/els/soc/OECD-Note-EquivalenceScales.pdf

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

KitaJagaKita – Utamakan Sedekah Kepada Ahli Keluarga

Saat ini ramai memperkatakan tentang kemungkinan kembalinya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Kita semua pastinya secara peribadi atau mengenali mereka yang kehidupannya terjejas akibat pelaksaan PKP terutamanya dalam hal sumber pendapatan.

Jabatan Perangkaan Malaysia dalam laporan mereka menunjukkan bahawa kadar pengangguran meningkat drastic akibat pelaksanaan PKP. Daripada 610 ribu orang menganggur pada bulan Mac. Jumlah itu menjadi 826 ribu orang pada bulan Mei 2020.

Selain itu, kita sendiri atau kita mengenali mereka yang diberikan cuti tanpa gaji, dibuang kerja, atau dipotong gaji mereka. Ini tentunya menjejaskan kehidupan mereka dan keluarga.

Apa yang mungkin boleh kita sama-sama lakukan bagi membantu situasi ini?

Antara galakan yang telah menjadi budaya kita adalah bersedekah. Tetapi adakah kita tahu bahawa yang lebih dituntut adalah memberi sedekah kepada ahli keluarga kita?

Di dalam Al-Quran, Allah berfirman dalam Surah Al-Baqarah ayat 215 yang bermaksud:

“Mereka bertanya tentang apa yang mereka nafkahkan. Jawablah: “Apa saja harta yang kamu nafkahkan hendaklah diberikan kepada ibu-bapa, kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin dan orang-orang yang sedang dalam perjalanan”. Dan apa saja kebaikan yang kamu buat, maka sesungguhnya Allah Maha Mengetahuinya.”

Dalam ayat di atas Allah memberi keutamaan kepada kedua ibu bapa, kemudian kaum kerabat, kemudian barulah kepada anak yatim, fakir miskin, dan seterusnya. Namun realiti hari ini, berapa ramai yang mencari ahli keluarga dahulu untuk memberikan sedekah.

Iklan

Baik sedekah untuk keperluan harian, makan minum, pembayaran hutang, belajar universiti, dan sebagainya. Banyak ruang sedekah sebenarnya terkandung dalam keluarga kita tanpa kita sedari.

Selain itu, dalam satu hadis riwayat Imam Muslim bahawasanya daripada Thauban RA, beliau berkata:

Rasulullah SAW bersabda: “Sebaik-baik dinar (wang atau harta) yang dinafkahkan seseorang ialah dinar yang dinafkahkan untuk keluarganya, dan dinar yang dinafkahkan untuk ternakan tunggangannya (kenderaan) yang digunakan di jalan Allah dan dinar yang dinafkahkan untuk para sahabatnya yang berjuang di jalan Allah.”

Juga lebih menarik hadis riwayat Ahmad yang bermaksud:

Rasulullah bersabda: “Sedekah kepada orang miskin terhitung pahala satu sedekah. Sedekah kepada kaum kerabat mendapat dua pahala (iaitu) pahala sedekah dan pahala menyambung silaturahim.”

Ada juga amalan masyarakat kita yang mempunyai tabung kecemasan keluarga besar dan kecil. Setiap bulan, setiap ahli keluarga perlu memasukkan beberapa peratus daripada pendapatan ke dalam tabung ini untuk digunakan oleh ahli keluarga lain yang memerlukan. Ini merupakan contoh inisiatif yang baik yang perlu dikomersialkan hari ini.

Begitulah keutamaan pemberian sedekah kepada keluarga yang disebut dalam Islam. Marilah sama-sama kita berazam menjadikan amalan bersedekah kepada keluarga ini sebagai keutamaan terutamanya dalam kita sama-sama menghadapi pandemik COVID-19 ini.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus kepada pengurusan kewangan, pembasmian kemiskinan, dan pembinaan masyarakat madani.

Iklan

Walmart Plus, Program Terbaru Dari Walmart Untuk Bersaing Dengan Amazon Prime

Ketika musim pandemik yang melanda dunia, kita melihat urusan jualbeli di dalam talian telah menjadi satu norma baru dalam masyarakat di seluruh dunia.

Industri penjualan secara online telah meningkat dengan begitu mendadak sehingga  syarikat  peruncitan yang dulunya memfokuskan kepada jualan offline terpaksa menukarnya kepada perniagaan online bagi menjalankan perniagaan yang semakin mencabar.

Gergasi peruncitan dunia, Walmart yang turut meningkat jualan mereka melalui online ketika musim pandemik melanda ini turut memperkuatkan indusrti perniagaan online mereka untuk bersaing dengan Amazon.

Walmart yang telah melancarkan satu program yang bakal bersaing dengan Amazon yang telah lama menguasai pasaran perniagaan online terutamanya di Amerika Syarikat.

Walmart yang bakal memperkenalkan  program yang dikenali sebagai Walmart Plus untuk menandingi penguasaan pasaran online Amazon. Penganalisis percaya yang Walmart cuba untuk mengambil pelanggan Amazon dengan menawarkan program yang hampir sama dengan yang dilakukan oleh Amazon terhadap pelanggan mereka.

Seperti sedia maklum, Amazon yang  yang mengisytiharkan dirinya sebagai syarikat customer-centric yang mana mereka mengambil berat kehendak  pelanggan mereka. Syarikat Amazon merupakan syarikat yang terkenal dalam menyediakan perkhidmatan yang memberi kepuasan yang sangat tinggi terhadap pelanggan mereka.

Dengan tindakan yang dilakukan oleh syarikat tersebut, kita melihat model perniagaan yang dilakukan oleh Amazon ini sangat berjaya.

Amazon yang terkenal dengan program yang telah menjadikan syarikat tersebut gergasi peruncitan iaitu program Amazon Prime. Program ini yang dilancarkan pada tahun 2005 telah berjaya menjadikan Amazon sebuah syarikat yang seperti sekrang.

Dengan mempunyai subscriber seramai 150 juta di seluruh dunia, Amazon telah menjadi sebuah syarikat gergasi peruncitan online yang sukar untuk digugat oleh mana-mana pesaing yang lain.

Amazon Prime mengenakan bayaran sebanyak $119 kepada pelanggan yang menggunakan perkhidmatan ini dan setiap pelanggan yang menggunakan perkhidmatan ini berpuas hati dengan perkhidmatan yang ditawarkan. Buktinya pelanggan yang berpuas hati dengan perkhidmatan yang ditawarkan oleh  menaikkan yuran langganan tahunan dari $99 kepada harga sekarang.

Pelanggan yang melihat pihak Amazon setiap tahun menambah nilai di dalam perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat tersebut dan mereka tidak terkesan dengan kenaikan tersebut.

Kesan dari penawaran yang begitu hebat oleh Syarikat Amazon menjadikan pelanggan mereka begitu setia dengan perkhidmatan tersebut. Hasil pulangan yang diperolehi oleh Syarikat Amazon berbanding dengan Walmart adalah lebih tinggi.

Walaupun Walmart membuat revenue dan keuntungan yang lebih tinggi berbanding dengan Amazon, nilai Amazon adalah 1.6 trilion berbanding Walmart yang hanya bernilai $542 bilion. Ini membuktikan program Amazon Prime merupakan satu program yang sangat berjaya.

Walmart yang kini mencuba untuk merapatkan jurang mereka dengan memperkenalkan program tersebut untuk bersaing dengan Amazon di pasaran online Amerika Syarikat.

Sebelum ini Walmart pernah hadir dengan program yang sama seperti Amazon lakukan iaitu menghantar barangan yang dipesan dalam tempoh 1 hari tetapi program itu tidak berjaya menyaingi Amazon kerana pada tahun 2014, Walmart masih lagi baru di dalam memperkenalkan perniagaan online mereka.

Kali ini, Walmart Plus mengenakan yuran langganan sebanyak $98 setahun dan mengekalkan perkhidmatan same-day delivery. Selain itu juga Walmart turut memberi diskaun kepada pelanggan mereka di mana-mana stesen minyak yang terdapat di gedung mereka.

Iklan

Pendekatan yang dilakukan oleh Walmart ini bakal memberi saingan yang sengit kepada Amazon di mana kini pihak Walmart hanya menguasai sebanyak 5% jualan online berbanding Amazon yang menguasai sebanyak 50%.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda Walmart dan Amazon ini disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat?

Sumber: Trading View

Harga saham Walmart ini telah naik lebih daripada 20% bagi tahun 2020 ini.

Sumber: Trading View

Manakala harga saham Amazon dah naik lebih daripada 800% dalam masa tak sampai setahun.

Tapi malangnya, kedua-dua saham Walmart dan Amazon adalah tak patuh syariah.

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Kalau Gaji RM2,500, Belilah Kereta Bernilai RM30,000

Pakai Kereta Sekadar Berharga Setahun Gaji

Sebelum ini kami ada berkongsi mengenai Nak Melabur atau Bayar Hutang dulu? Ternyata lebih baik untuk melangsaikan ‘hutang-hutang tidak baik’ terlebih dahulu sebelum gatal membuat sebarang pelaburan. Dan hutang kereta merupakan hutang tidak baik kerena kita meminjam wang dan ianya memberikan kita pulangan yang lebih rendah serta menyusut nilai.

Jom kita baca perkongsian menarik di bawah:

Gaji Dan Kereta Viva Pertama

  1. Saya masih beranggapan kenderaan bukannya keperluan bagi anak muda.
  2. Bagi yang telah berkeluarga ya, ia sebuah keperluan yang perlu ada.
  3. Jika anda masih hidup bersendirian dan belum dapat Neelofa idaman, memadailah naik skuter sebagai teman.
  4. Ibu bapa JANGAN terlalu ghairah untuk lihat anak beli kenderaan.
  5. Jangan terus senyum dan bangga menawan. Mereka sebenarnya sedang melangkah ke belakang.
  6. Apa salahnya mula kerja setahun dua dengan modenas impian atau Honda Lenjenan. Lupakan dulu Honda City, Vios dan Almera idaman.
  7. Kadar gaji dan kemampuan beli kenderaan dihitung berdasarkan pendapatan tahunan.
  8. Jika anak anda bergaji RM2,500 sebulan, didarabkan dengan 12 bulan maka setahun dananya menjadi RM30,000. (Nilai harga kereta yang anda mampu)
  9. Ia menjadikan mereka layak membeli Proton Saga BLM atau VIVA Forevor’.
  10. Jika gaji anak anda RM5,500 sebulan, setahun RM66,000 menjadikan dia layak membeli Almera baru.

GAJI X 12 (BULAN)= HARGA KERETA ANDA

  1. Jika gaji kurang daripada itu,mulakan dengan kapcai warna emas lampu biru.
  2. Jika kenderaan anda melebihi nilai tahunan pendapatan. Anda telah mula berbelanja berlebihan untuk kereta idaman. Atau tertawan dengan helah jurujual kenderaan.
  3. Tanam azam untuk beli kediaman dulu sebelum beli kenderaan.
  4. Hutang kenderaan melambatkan simpanan tabung anda. Mulakan dengan kapcai lampu bulat.

Lebih baik kapcai tanpa hutang daripada Honda Jazz hutang keliling pinggang.

Iklan

Gegadis tak suka naik motor, angin kuat, buat bulu mata mereka hancur.

Sumber asal: Dr. Azizul Azli Ahmad, penulis buku Mudahnya Beli Rumah

*Jika diberi pilihan, anda nak beli kereta dulu ke, beli rumah dulu ke, setelkan hutang tidak baik dulu ke atau kahwin dulu? Kongsikan bersama kami.

Iklan

10 Bilionaire Yang Susut Nilai Kekayaan Mereka Pada Tahun 2019

Amacam, tahun lepas bisnes untung ke rugi? Biasalah nama pun bisnes, mestilah ada naik turun.

Mari kita lihat 10 orang bilionaire yang telah rugi besar pada tahun 2019 dan berkemungkinan akan mengubah strategi perniagaan mereka pada tahun ini.

1. Rupert Murdoch

Merupakan taikun besar dalam industri penerbitan berita. Beliau memiliki syarikat berita yang berpengaruh di dunia dan juga sebahagian kecil saham syarikat perfileman yang telah dijual kepada Disney iaitu Syarikat Fox.

Rupert Murdoch mendapat durian runtuh berikutan pembelian Syarikat Fox oleh Disney yang melibatkan perjanjian sebanyak $71 bilion.

Nilai kekayaan beliau menyusut bukan sebab bisnes tak kencang, tetapi kerana telah mewariskan harta kepada 6 orang anaknya.

Jumlah susut nilai kekayaanya pada tahun lepas adalah sebanyak $10.2 bilion.

2. Jeff Bezos

Siapa tak kenal dengan taikun e-commerce terbesar di dunia ini. Beliau memonopoli hampir keseluruhan pasaran online peruncitan di Amerika Syarikat.

Jeff Bezos telah memberi sebanyak 4% saham Syarikat Amazon kepada bekas isterinya yang bernilai sebanyak $38 bilion selepas perceraian beliau. Ia merupakan kes penceraian yang termahal dalam sejarah dunia.

Jumlah susut nilai kekayaanya pada tahun lepas adalah sebanyak $8.7 bilion.

3. Hui Ka Yan

Merupakan pengerusi dan pemilik saham terbesar dalam syarikat hartanah terkenal di China iaitu Evergrande. Beliau memiliki kekayaan sebanyak $30 bilion.

Hui Ka Yan kehilangan kekayaan disebabkan harga saham syarikatnya itu telah menurun sebanyak 8% pada tahun lepas. Syarikat beliau kurang mendapat projek hartanah dari kerajaan Negara China yang menyebabkan harga saham syarikatnya itu telah jatuh.

Jumlah susut nilai kekayaanya pada tahun lepas adalah sebanyak $2.2 bilion.

4. Tan Siok Tjien

Seorang bilionaire yang berasal dari Indonesia. Beliau yang membina kekayaanya melalui penghasilan rokok jenama Gudang Garam, turut terkenal di Malaysia.

Tan Siok Tjien memiliki sebanyak 75% pegangan saham di dalam syarikat tersebut dan kejatuhan harga saham mereka sebanyak 37% pada tahun lepas, telah menyebabkan nilai kekayaanya turut merosot. Sebelum ini, Gudang Garam menguasai sebanyak 20% pasaran rokok di sana.

Jumlah susut nilai kekayaanya pada tahun lepas adalah sebanyak $2.2 bilion.

5. Robin Li

Merupakan pengasas dan juga CEO untuk ejen carian terbesar di China iaitu Baidu. Baidu merupakan Google versi China dan beliau telah kehilangan kekayaannya akibat perang perdagangan di antara China dan Amerika Syarikat.

Perang perdagangan itu telah mengurangkan pengiklanan di platform milik syarikatnya.

Iklan

Jumlah susut nilai kekayaan Robin Li pada tahun lepas adalah sebanyak $2.2 bilion.

6. Thomas Peterffy

Merupakan pengerusi dan pengasas kepada syarikat Interactive Brokers yang merupakan salah satu broker saham yang terkenal di Amerika Syarikat.

Thomas Peterffy mengalami penyisutan nilai disebabkan persaingan di antara syarikat pesaingnya yang utama iaitu Charles Schwab. Schwab telah membeli syarikat TD Ameritrade dan telah mengakibatkan harga saham Interactive Brokers susut nilai.

Jumlah susut nilai kekayaan beliau pada tahun lepas adalah sebanyak 2.2 bilion.

7. Wang Wei

Merupakan pengasas kepada syarikat pos terbesar di China iaitu SF Express, yang merupakan syarikat penghantaran parcel ke seluruh China.

Sejak tahun 2017 lagi, saham syarikatnya mulai turun dan perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China menambah lagi derita beliau. Akibatnya, saham syarikat telah mengalami penurunan sebanyak 38% .

Jumlah susut nilai kekayaan Wang Wei pada tahun lepas adalah sebanyak $1.9 bilion.

8. Harold Hamm

Merupakan pengasas dan CEO bagi Syarikat Continental Resources. Syarikat ini merupakan syarikat cari gali minyak dan gas. Syarikatnya yang mengalami penurunan harga saham syarikit disebabkan dengan harga minyak pasaran yang tidak menentu.

Saham syarikatnya telah mengalami penurunan sebanyak 15% pada tahun lepas dan ianya menjejaskan nilai kekayaannya.

Jumlah susut nilai kekayaan Harold Hamm pada tahun lepas adalah sebanyak $1.7 bilion.

9. George Kaiser

Beliau merupakan pengerusi dan pemegang saham terbesar dalam syarikat BOK Financial yang merupakan bank yang terbesar di Oklahoma. George Kaiser juga merupakan pengasas kepada Argonaut Private Equity dan juga pemilik kepada Kaiser-Francis Oil.

Jumlah susut nilai kekayaan yang menimpa beliau pada tahun lepas adalah sebanyak $1.6 bilion.

10. Seo Jung-Jin

Merupakan pengasas kepada syarikat biofarmasi yang membangunkan ubat untuk melawan penyakit kanser dan virus influenza. Syarikat yang diasaskannya itu bernama Celltrion.

Saham syarikatnya telah jatuh sebanyak 15% akibat daripada JP Morgan yang mengurangkan pegangan saham dalam syarikat tersebut, dan dikuti oleh syarikat pelaburan Singapura iaitu Temasek.

Jumlah susut nilai kekayaan Seo Jung-Jin pada tahun lepas adalah sebanyak $1.6 bilion.

Sumber Rujukan: Jeff Bezos, Rupert Murdoch, and other billionaires lost money in 2019. These are the 10 biggest losers

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!