4 Agensi Atau Badan Yang Melindungi Pengguna Dalam Perkhidmatan Kewangan di Malaysia

Di Malaysia, terdapat banyak agensi yang ditubuhkan untuk melindungi atau membantu pengguna. Namun begitu, ada di kalangan kita yang masih lagi tidak tahu akan kewujudan agensi tersebut.

Berikut disenaraikan beberapa agensi yang ditubuhkan untuk membantu pengguna dan orang ramai, khususnya dalam industri kewangan:

1. Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK)

AKPK adalah sebuah agensi yang ditubuhkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) pada bulan April 2006 untuk membantu individu menguasai situasi kewangan mereka dan mencapai ketenangan minda hasil daripada penggunaan kredit secara bijak. Terdapat tiga perkhidmatan yang ditawarkan iaitu perkhidmatan kewangan, kaunseling kewangan, dan program pengurusan kredit.

Kebiasaannya apabila kita membuat pinjaman, surat tawaran pinjaman akan menyatakan jika menghadapi masalah dalam membuat bayaran, kita boleh merujuk kepada AKPK. Setakat akhir tahun 2018, jumlah program pengurusan kredit yang diluluskan melebihi 240,000 kes; dengan 20,000 kes telah berjaya diselesaikan (menurut laporan tahunan AKPK 2018).

Untuk makluman lanjut, boleh layari laman web www.akpk.org.my

Senario: Ali mempunyai 2 kad kredit dan tidak mampu membayarnya kerana kadar faedah yang tinggi. Ali digalakkan memohon bantuan daripada AKPK, kerana AKPK akan menstrukturkan semula bayaran dengan kadar bayaran yang lebih rendah melalui Program Pengurusan Kredit.

2. Ombudsman For Financial Services (OFS)

Ombudsman for Financial Services (OFS) (dahulunya dikenali sebagai Biro Pengantaraan Kewangan) ditubuhkan pada 30 Ogos 2004 dan memulakan perkhidmatan pada 20 Januari 2005. OFS dilantik oleh BNM sebagai pengendali Skim Ombudsman Kewangan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 dan Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013.

OFS adalah sebuah organisasi tidak berasaskan keuntungan dan berfungsi sebagai saluran alternatif penyelesaian pertikaian. Ianya diwujudkan bagi menyelesaikan pertikaian di antara pengguna kewangan dan penyedia perkhidmatan kewangan (bank / pengendali insurans), yang dilesenkan atau diluluskan oleh BNM.

Apabila kita melanggan produk Takaful atau membuat pinjaman, surat tawaran akan menyatakan jika terdapat sebarang pertikaian berkenaan produk yang ditawarkan, kita boleh merujuk dengan OFS. Sepanjang tahun 2018, OFS telah mendaftar 761 kes aduan pengguna terhadap penyedia perkhidmatan kewangan (laporan tahunan OFS 2018).

Untuk makluman lanjut, anda boleh layari laman web www.ofs.org.my

Senario: Abu tidak berpuas hati dengan pengendali insurans kerana tidak membayar tuntutan yang dibuatnya. Abu digalakkan membuat aduan kepada OFS, kerana OFS akan menyelesaikan pertikaian tersebut dengan adil dan bebas.

3. Securities Industry Dispute Resolution Center (SIDREC)

SIDREC adalah badan bebas yang ditubuhkan untuk menyelesaikan pertikaian kewangan di antara pelabur dan ahli SIDREC yang memegang lesen Perkhidmatan Pasaran Modal atau yang didaftar oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia untuk menjalankan akitiviti terkawal seperti urusniaga sekuriti, derivatif, unit amanah, skim persaraan swasta (PRS), dan pengurusan dana.

Ahli SIDREC termasuklah Bank, Broker, Syarikat Pengurusan Dana, Syarikat Pengurusan Unit Amanah dan Penyedia/Pengedar PRS.

Untuk makluman lanjut, anda boleh layari laman web www.sidrec.com.my

Senario: Ahmad tidak berpuas hati dengan syarikat unit amanah yang dilaburnya kerana beranggapan ejen telah memberi maklumat yang salah sehingga menyebabkan dia kerugian sebanyak RM10,000. Ahmad digalakkan untuk membuat aduan di SIDREC, kerana SIDREC akan cuba menyelesaikan pertikaian tersebut dengan kaedah yang profesional.

4. Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (PIDM)

PIDM adalah agensi Kerajaan yang ditubuhkan pada tahun 2005 di bawah Akta Perbadanan Insurans Deposit Malaysia (Akta PIDM). Peranan PIDM di bawah Akta PIDM ini adalah untuk mentadbir Sistem Insurans Deposit dan Sistem Perlindungan Manfaat Takaful dan Insurans untuk melindungi pendeposit, pemilik sijil Takaful dan polisi insurans sekiranya sesebuah institusi ahli mengalami kegagalan.

PIDM juga diberi mandat untuk menyediakan insentif bagi pengurusan risiko yang wajar dalam sistem kewangan, serta menggalak dan menyumbang kepada kestabilan sistem kewangan.

Untuk makluman lanjut, anda boleh layari laman web www.pidm.gov.my

Senario: Syamsul mempunyai simpanan di Bank A. Pada suatu hari, Bank A telah mengalami kegagalan dalam perniagaan dan diisytiharkan muflis. Syamsul layak mendapat perlindungan daripada PIDM sehingga RM250,000 bagi wang yang disimpannya di Bank A. Ini kerana Bank A adalah tertakluk di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan 2013.

Diharap dengan artikel ini, anda tahu ke mana untuk memohon bantuan atau membuat aduan jika ada sebarang masalah dalam industri perkhidmatan kewangan.

Ditulis oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Dapatkan Khidmat Nasihat Berkaitan Kewangan Daripada Perancang Kewangan Yang Berlesen

Anda sedang berdepan dengan masalah kewangan dan tak tahu nak tanya siapa? Ada masalah nak menyimpan dan tak tahu nak melabur kat mana?

Zaman sekarang ni, ramai yang claim mereka pakar, tapi berapa ramai yang merupakan Perancang Kewangan atau Financial Planner yang berlesen? Kalau nak tahu di Malaysia, bilangan mereka ini tak sampai pun seribu orang, memang rare sangat.

Memperkenalkan My Personal Finances (MyPF Premier)

Kini anda selangkah saja lagi untuk mendapatkan manfaat bagi mengembangkan kewangan peribadi bagi menuju kebebasan kewangan yang dicari-cari.

Mereka menghubungkan anda kepada Perancang Kewangan yang berdaftar dan boleh membantu daripada segi:

  • Penasihat yang membimbing dalam menetapkan sasaran kewangan, mengulas dan berkongsi ilmu
  • Khidmat nasihat yang kerap dengan berkongsi pengalaman, kepakaran, dan menjawab segala kemusykilan berkaitan kewangan
  • Pembelajaran secara hands-on dalam pelaburan, termasuklah saham, hartanah dan lain-lain

Bila dah kenalpasti masalah yang dihadapi, punca masalah tersebut dan cadangan daripada mereka yang pakar untuk mengatasinya; barulah rasa lega sikit kan? Seolah-olah dah nampak cahaya di hujung terowong.

Jom kita jadi ahli MyPF Premier hari ini juga.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: