4 Sebab Kenapa Forever 21 Bankrap

Mempunyai kapasiti seramai 6,400 pekerja sepenuh masa dan 26,400 pekerja separuh masa,jenama ini sudah berada di pasaran sejak 35 tahun lalu  dan diasaskan oleh pasangan suami isteri dari Korea iaitu Do Won Chang dan Jin Sook Chang dan bermula di Highland Park,Los Angeles.

Mereka suami isteri adalah orang biasa, tiada wang, tiada degree dan hanya boleh bercakap sedikit bahasa inggeris.

Permulaan kerja suami isteri ini di Amerika adalah isterinya sebagai tukang gunting rambut dan suaminya bekerja tiga jenis pekerjaan berbeza sebagai pencuci bangunan,bekerja di stesen minyak dan juga di kedai kopi.

Mereka bermula bersama dengan modal terkumpul  $11,000 dengan menjual pakaian dan berjaya membuat jualan sebanyak $700,000 pada tahun pertama perniagaan mereka.

Nama asalnya adalah Fashion 21 dan kemudiannya menukar nama perniagaan mereka kepada Forever 21.

Menurut Forbes, mereka berdua pernah berstatus bilionaire pada tahun 2015 dengan nilaian harta kekayaan US$5.9 billion. Namun, selepas syarikat mereka muflis, mereka hilang gelaran tersebut.

Pada 29 September 2019,Forever 21 telah memfailkan Chapter 11 Bankruptcy dan bakal menutup 178 cawangan dari 506 cawangan yang berada di Amerika, Asia dan juga Eropah.

Linda Chang, pengarah eksekutif syarikat berkenaan menyatakan ia adalah langkah untuk menyusun kembali strategi bisnes mereka.

Mengapa ini boleh terjadi?

4 sebab mengapa Forever 21 jatuh bankrap

1. Kebangkitan perniagaan dalam talian e-commerce atau dipanggil fenomena retail apocalypse yang memberi kesan kepada perniagaan retail yang menyewa di pusat beli belah atau bangunan perniagaan.

2. Pembukaan kedai secara retail yang sangat agresif akhirnya membawa kepada kejatuhan kerana kos yang dikeluarkan sangat tinggi.

3. Lambat menyesuaikan kehendak pengguna yang sekarang lebih suka membeli secara dalam talian.

4. Fokus mereka hilang, dari hanya pakaian untuk wanita kini ada pakian lelaki, kanak-kanak dan barangan untuk rumah.

Kesannya, kini mereka ada tanggungan hutang sebanyak $500 juta.

Bankrup bukanlah pengakhiran kepada bisnes kerana mereka hanya menutup sebahgaian kedai sahaja untuk kurangkan kos operasi. Ini juga waktu terbaik untuk syarikat melalui fasa penstrukturan semula pengurusan dan strategi syarikat.

Inilah asam garam dunia perniagaan yang ada jatuh dan bangunnya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga: