5 Senarai Semak Kewangan Seseorang Yang Bergelar Suami

Seorang suami dan bapa merupakan tunjang kepada institusi kekeluargaan. Adalah menjadi tanggungjawab mereka untuk MENJAGA dan MELINDUNGI isteri serta anak-anak.

Berikut merupakan perkara ASAS yang perlu dilakukan oleh sang suami dan bapa ketika masih hidup bagi melindungi isteri dan anak-anak jika ditakdirkan beliau pergi dahulu.

1. Pastikan Anda Tidak Mewariskan Hutang Kepada Keluarga

Hutang yang biasa adaalah seperti :

 • Hutang Rumah
 • Hutang Kereta
 • Hutang Pelaburan (ASB)
 • Hutang Peribadi
 • Hutang kad kredit

Penyelesaian: Beli sekali takaful semasa ambil pembiayaan tersebut untuk cover baki hutang.

 (Contoh: MRTA/MRTT, HPRTT/HPRTA dan lain-lain)

Jika pembiayaan telah pun dibuat tanpa perlindungan takaful, masih ada penyelesaian iaitu #2 di bawah.

2. Ambil Hibah Takaful

 • Tujuan pertama:  Penyelesaian segala hutang piutang yang ada di dunia
 • Tujuan kedua: Memastikan isteri dan anak tidak meminta-minta

Pastikan anda meninggalkan mereka DUIT YANG CUKUP  untuk hidup sekurang-kurangnya setahun tanpa kita, sebaik-baiknya 10 tahun.

Diriwayatkan daripada Nabi Muhammad SAW dalam Sahih Bukhari :

“Sesungguhnya jika engkau meninggalkan waris engkau dalam keadaan kaya itu lebih baik daripada engkau tinggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta kepada manusia”

3. Tulis Wasiat

Jangan lantik isteri sebagai wasi. Kasihan nanti isteri terpinga-pinga uruskan harta peninggalan anda.

Bukan mudah urusan ini, percayalah. Nak jaga anak lagi, bila masa nak uruskan tuntutan pusaka anda ke sana kemari.

Bahagian isteri pula hanya 1/8 dari bahagian Faraid. Kasihan.

Lantiklah Syarikat  Trustee. Biar mereka yang uruskan. InsyaAllah urusannya cepat, mudah buat waris kerana mereka memang pakar.

Jimat masa & tenaga isteri dan ahli keluarga anda. Caj yang dikenakan pun berpatutan dan tidak keterlaluan.

LANTIK ISTERI sebagai PENJAGA HARTA ANAK-ANAK dalam Wasiat

Jika tidak, bapa anda (atuk sebelah bapa) secara automatik akan menjadi penjaga harta anak-anak yang di bawah umur. Kasihan isteri kena tuntut pula dari bapa mertua.

BUAT DOKUMEN HIBAH (jika perlu)

Jika kita ingin hadiahkan rumah, kereta atau apa jua harta untuk keperluan keluarga, pastikan buat hibah kepada isteri kerana bahagian isteri hanya 1/8 sahaja.

Jika kita hanya tulis wasiat, masih ada bahagian ibu dan bapa (jika mereka masih hidup) menurut faraid.              

Jika tidak mahu dan tidak mampu, usaha lebihkan sikit amaun hibah takaful kepada isteri untuk” “tebus” bahagian faraid ibu dan ayah sekiranya berlaku perbalahan yang tidak diingini nanti.

5. Pilihan Untuk Membuat Deklarasi Harta Sepencarian

Jika tidak mahu membuat hibah, boleh juga memilih untuk membuat dokumen harta sepencarian supaya memudahkan isteri untuk menuntut bahagiannya ketika kita tiada nanti.

Tidaklah isteri terpinga-pinga mencari bukti, resit, dokumen yang perlu untuk menuntut hak mereka, demi menampung bahagian faraid mereka 1/8 itu.

Jangan ambil mudah tanggungjawab suami. Bahagiakan isteri di dunia dan akhirat. InsyaAllah berkat.

Nota: Setiap orang mempunyai keperluan kewangan yang berbeza-beza, ini hanya merupakan PANDUAN UMUM & ASAS kita sebagai ketua keluarga bagi melindungi isteri dan anak-anak apabila kita sudah meninggalkan dunia suatu hari nanti.

Inaz Hashim
Security Commission Malaysia Licensed Financial Planner
Bank Negara Malaysia Licensed Financial Adviser
Financial Planning Specialist
www.inazhashim.com

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Risiko Yang Akan Dihadapi Sebagai Penjamin

Pak Teh nak tanya satu soalan, anda pernah jadi penjamin untuk sesiapa tak? Biasanya, kita akan jadi penjamin untuk ahli keluarga atau rakan yang rapat dengan kita sahaja. Kalau kenalan yang tidak rapat mungkin sukar untuk kita jadi penjamin. Takut perkara yang tak diingini berlaku, akan menjadi risiko buat diri kita.

Kenapa berisiko? Teka siapa yang perlu tanggung untuk bayar hutang jika peminjam tidak boleh nak jelaskan?  Sudah tentulah penjamin yang perlu tanggung segala hutang peminjam. Sebab itu pentingnya anda untuk baca artikel ni dahulu sebelum bersetuju untuk menjadi penjamin sesiapa sekali pun.

Apa Syarat Nak Jadi Penjamin?

 • Berumur 18 tahun ke atas
 • Tidak diisytihar bankrap
 • Waras dan berupaya untuk faham segala dokumen jaminan yang berkaitan
 • Sanggup menjadi penjamin tanpa ada tekanan daripada keluarga atau rakan

Ada 2 jenis penjamin yang anda perlu tahu iaitu penjamin sosial dan bukan sosial. Untuk makluman, sosial di sini apabila anda menjadi penjamin untuk tujuan pendidikan, perumahan dan kenderaan. Sebab-sebab lain seperti pinjaman perniagaan itu dikira penjamin bukan sosial.

Hak Sebagai Penjamin

Antara hak penjamin sebelum dan selepas tandatangan perjanjian adalah:

 1. Sebelum menandatangan perjanjian:
 • Dapatkan khidmat guaman sebelum anda menandatangan kontrak
 • Minta salinan dan fahamkan segala dokumen yang berkaitan termasuklah surat atau kontrak jaminan

2. Selepas menandatangan perjanjian:

 • Tanya maklumat terkini seperti baki tertunggak akaun peminjam
 • Boleh minta peminjam selesaikan bayaran cepat jadi anda tidak perlu menjadi penjamin dalam satu masa yang lama
 • Minta peminjam untuk bayar balik apa yang anda sudah bayar ke institusi kewangan, jika peminjam tidak dapat selesaikan hutang yang dipinjam

Betul Ke Jika Peminjam Tidak Bayar, Kita Kena Bayarkan?

Ya, betul. Namun tidak semudah yang disangka. Jika diikutkan Akta Kebankrapan 1967, ramai penjamin diserang jika peminjam buat masalah. Tapi, cara ini timbulkan masalah lain pula. Dari tahun 2007 sehingga 2014, hampir 7000 penjamin sosial bankrap sebab mereka tidak mampu bayar semula.

Sebab itu, kerajaan mengemaskini akta tersebut. Jadi tidaklah hanya penjamin perlu tanggung, sedangkan bukan salah penjamin. Sekarang ini, bank akan mencari peminjam dahulu sebelum penjamin. Contohnya seperti sita aset peminjam atau apa sahaja untuk selesaikan hutang sebelum menyita penjamin. 

Jika pihak bank mengenakan tindakan kepada penjamin, perlu ada dan tunjuk bukti bahawa pihak bank sudah buat tuntutan yang sama pada peminjam tetapi tak berjaya. 

Dengan pindaan akta ini juga, bank tidak boleh bankrapkan penjamin sosial. Untuk penjamin bukan sosial, masih boleh dijatuhkan bankrap bergantung pada keputusan mahkamah. Maksudnya, mahkamah perlu rasa puas hati dulu dengan segala tindakan yang pihak bank sudah ambil.

Apa Lagi Risiko Jadi Penjamin?

 1. Skor kredit rosak

Lagi satu, rekod kredit anda juga akan terjejas. Tak kisahlah peminjam bayar tepat pada masa atau lewat. Jika lambat, lagi teruk. Bila rekod kredit tidak cantik, akan menjadi susah kepada anda nak mohon pinjaman atau pelaburan.

2. Aset boleh disita

Bukan itu sahajea, aset anda juga akan disita dan dikawal oleh Jabatan Insolvensi untuk bayar semua hutang tersebut.

3. Boleh muflis (penjamin bukan sosial)

Tak dinafikan yang risiko paling besar apabila menjadi penjamin ini adalah bankrap. Bila kedua-dua pihak tidak mampu untuk bayar semula, jadi itu sajalah caranya. Cuma, bank perlu tunggu 6 tahun selepas tarikh hantar tuntutan pertama ke penjamin sebelum ambil tindakan undang-undang. Kalau nilai hutang sama atau lebih daripada RM50,000(Akta Kebankrapan 1967). 

Antara Soalan Yang Biasa Ditanya

Soalan: Penjamin kena tanggung tak kalau ada perubahan dengan jumlah kena bayar (peminjam mintak ekstra loan)?

Jawapan: Tidak. Nilai yang ditambahkan itu kena ada penjamin yang lain. Jumlah pinjaman sudah lain, jadi perlu ada jaminan yang baru. Anda boleh tolak permintaan peminjam jika diminta untuk menjadi penjamin.

Soalan: Macam mana jika penjamin tiba-tiba nak tarik diri daripada kontrak?

Jawapan: Boleh, tiada masalah. Perlu mendapat pengesahan dahulu daripada institusi kewangan. Mereka boleh bersetuju tanpa syarat atau perlu ganti dengan penjamin baru. Mereka juga boleh untuk tidak bersetuju melainkan peminjam sudah bayar separuh atau dah selesaikan hutang pokok.

Soalan: Kalau ada di antara penjamin meninggal dunia, macam mana? Apa akan berlaku?

Jawapan: Kena tengok semula jenis jaminan. Sama ada jaminan bersama atau jaminan bersama dan berasingan. Jika jaminan bersama, tanggungjawab itu akan disambung oleh penjamin-penjamin yang lain. Tapi, jika jenis jaminan bersama dan berasingan, waris penjamin yang meninggal dunia itu akan selesaikan hutang peminjam.

Faham Dan Semak Kontrak Jaminan Terlebih Dahulu

Selagi tidak 100% faham, jangan tandatangan walaupun satu dokumen. Kalau ada sesiapa yang paksa ada untuk tandatangan, jangan layan. Lagi-lagi jika anda rasa tak sedap hati dari awal. Mungkin anda tahu yang peminjam ini memang tidak mampu untuk bayar semula atau jenis susah nak dibawa berbincang.

Jangan pula anda jadi penjamin tanpa rela kemudian buat tidak tahu. Anda perlu tahu jumlah maksimum yang boleh dijamin, terma dan syarat, dan paling penting sekali perlu tahu siapa penjamin yang lain.

Artikel asal adalah daripada Loanstreet

Baca juga: