5 Senarai Semak Kewangan Seseorang Yang Bergelar Suami

Seorang suami dan bapa merupakan tunjang kepada institusi kekeluargaan. Adalah menjadi tanggungjawab mereka untuk MENJAGA dan MELINDUNGI isteri serta anak-anak.

Berikut merupakan perkara ASAS yang perlu dilakukan oleh sang suami dan bapa ketika masih hidup bagi melindungi isteri dan anak-anak jika ditakdirkan beliau pergi dahulu.

1. Pastikan Anda Tidak Mewariskan Hutang Kepada Keluarga

Hutang yang biasa adaalah seperti :

  • Hutang Rumah
  • Hutang Kereta
  • Hutang Pelaburan (ASB)
  • Hutang Peribadi
  • Hutang kad kredit

Penyelesaian: Beli sekali takaful semasa ambil pembiayaan tersebut untuk cover baki hutang.

 (Contoh: MRTA/MRTT, HPRTT/HPRTA dan lain-lain)

Jika pembiayaan telah pun dibuat tanpa perlindungan takaful, masih ada penyelesaian iaitu #2 di bawah.

2. Ambil Hibah Takaful

  • Tujuan pertama:  Penyelesaian segala hutang piutang yang ada di dunia
  • Tujuan kedua: Memastikan isteri dan anak tidak meminta-minta

Pastikan anda meninggalkan mereka DUIT YANG CUKUP  untuk hidup sekurang-kurangnya setahun tanpa kita, sebaik-baiknya 10 tahun.

Diriwayatkan daripada Nabi Muhammad SAW dalam Sahih Bukhari :

“Sesungguhnya jika engkau meninggalkan waris engkau dalam keadaan kaya itu lebih baik daripada engkau tinggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta kepada manusia”

3. Tulis Wasiat

Jangan lantik isteri sebagai wasi. Kasihan nanti isteri terpinga-pinga uruskan harta peninggalan anda.

Bukan mudah urusan ini, percayalah. Nak jaga anak lagi, bila masa nak uruskan tuntutan pusaka anda ke sana kemari.

Bahagian isteri pula hanya 1/8 dari bahagian Faraid. Kasihan.

Lantiklah Syarikat  Trustee. Biar mereka yang uruskan. InsyaAllah urusannya cepat, mudah buat waris kerana mereka memang pakar.

Jimat masa & tenaga isteri dan ahli keluarga anda. Caj yang dikenakan pun berpatutan dan tidak keterlaluan.

LANTIK ISTERI sebagai PENJAGA HARTA ANAK-ANAK dalam Wasiat

Jika tidak, bapa anda (atuk sebelah bapa) secara automatik akan menjadi penjaga harta anak-anak yang di bawah umur. Kasihan isteri kena tuntut pula dari bapa mertua.

BUAT DOKUMEN HIBAH (jika perlu)

Jika kita ingin hadiahkan rumah, kereta atau apa jua harta untuk keperluan keluarga, pastikan buat hibah kepada isteri kerana bahagian isteri hanya 1/8 sahaja.

Jika kita hanya tulis wasiat, masih ada bahagian ibu dan bapa (jika mereka masih hidup) menurut faraid.              

Jika tidak mahu dan tidak mampu, usaha lebihkan sikit amaun hibah takaful kepada isteri untuk” “tebus” bahagian faraid ibu dan ayah sekiranya berlaku perbalahan yang tidak diingini nanti.

5. Pilihan Untuk Membuat Deklarasi Harta Sepencarian

Jika tidak mahu membuat hibah, boleh juga memilih untuk membuat dokumen harta sepencarian supaya memudahkan isteri untuk menuntut bahagiannya ketika kita tiada nanti.

Tidaklah isteri terpinga-pinga mencari bukti, resit, dokumen yang perlu untuk menuntut hak mereka, demi menampung bahagian faraid mereka 1/8 itu.

Jangan ambil mudah tanggungjawab suami. Bahagiakan isteri di dunia dan akhirat. InsyaAllah berkat.

Nota: Setiap orang mempunyai keperluan kewangan yang berbeza-beza, ini hanya merupakan PANDUAN UMUM & ASAS kita sebagai ketua keluarga bagi melindungi isteri dan anak-anak apabila kita sudah meninggalkan dunia suatu hari nanti.

Inaz Hashim
Security Commission Malaysia Licensed Financial Planner
Bank Negara Malaysia Licensed Financial Adviser
Financial Planning Specialist
www.inazhashim.com

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anak Muda, Buat 6 Perkara Ini Untuk Urus Kewangan Peribadi Dengan Lebih Bijak

Bagi anak-anak muda zaman sekarang ini, kebanyakan mereka agak boros berbelanja dan ‘tak sayang duit’ masing-masing. Sehinggakan ada di antara mereka yang telah diisytiharkan muflis oleh pihak bank di usia muda.

Bagaimana cara untuk menguruskan kewangan secara bijak? Mari kita lihat antara tips yang berguna untuk anak-anak muda bijak mengurus kewangan peribadi masing-masing.

1. Bagi yang baru mula bekerja, jangan terlalu gembira apabila mendapat gaji pertama anda.

Pastikan anda mempunyai perancangan kewangan yang baik untuk menguruskan wang gaji anda. Contohnya 50% untuk simpanan, 20% untuk ibu bapa (bagi yang masih ada), 20% simpanan dan 10% untuk kegunaan sendiri.

Anda juga perlu asingkan pendapatan anda untuk kegunaan kecemasan untuk persediaan. Wang untuk simpanan boleh diasingkan kepada kategori-kategori tertentu mengikut kemahuan anda sendiri.

2. Jangan terlalu gopoh berbelanja.

Duit yang anda dapat bukanlah untuk digunakan pada satu ketika sahaja, tetapi untuk perancangan masa depan anda sendiri. Sentiasa beringat apabila berbelanja.

Jangan boros, kerana orang yang boros akan selalu rugi.  

3. Bagi anda yang masih muda dan belum berumahtangga, apalah salahnya jika anda merajinkan diri untuk membuat kerja lebih masa.

Di samping mendapat lebih pendapatan, anda juga boleh menimba lebih pengalaman berbanding yang lain. Tapi, janganlah pula sampai memudaratkan diri sendiri.

Buat sekadar mampu dan pastikan tidur mencukupi setiap hari.

4. Rancang dana persaraan daripada hari pertama bekerja.

Ini sangat perlu supaya anda boleh merancang kewangan anda untuk masa hadapan nanti. Jangan hanya pergantung kepada simpanan KWSP semata-mata.

Pastikan perancangan kewangan anda betul-betul kukuh untuk kegunaan jangka panjang.

5. Rancang untuk pembelian rumah terlebih dahulu.

Pastikan anda membuat simpanan untuk membeli rumah sebagai aset, tidak kiralah sama ada rumah yang murah ataupun yang mahal. Semuanya bergantung kepada bajet yang anda ada.

Ramai anak muda hari ini lebih cenderung untuk membeli kereta sebelum memikirkan untuk mempunyai rumah sendiri. Pemikiran ini adalah tidak tepat sama sekali.

Banyak kemudahan pengangkutan awam ada di Malaysia, jadi tidak menjadi masalah untuk anda bergerak ke mana-mana dengan pengangkutan awam.

6. Jika anda ada pinjaman pelajaran, buatlah bayaran balik pinjaman secepat mungkin.

Ini kerana tunggakan pinjaman akan semakin meningkat jika dilewatkan.

Selain itu, elakkan pembelian secara kredit, kerana anda hanya akan menambahkan bebanan hutang anda. Sebaiknya, buatlah pembelian secara tunai kerana itu lebih selamat.

Sebagai anak muda yang berjaya, anda haruslah bijak menguruskan kewangan anda. Ini kerana wang yang anda perolehi hasil daripada kerja keras itu adalah untuk kegunaan jangka masa panjang.

Jangan mudah terpengaruh dengan gaya hidup mewah tetapi dibebani hutang yang melangit.

Sumber Rujukan: Jom Urus Duit

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Majalah Labur