5 Tabiat Pengurusan Wang Yang Perlu Diperbaiki Tahun 2019

Seperti biasa, tahun baru membentangkan peluang baru untuk memperbaiki diri sendiri. Pengurusan kewangan adalah suatu subjek di mana kita semua perlu kuasai.

Lebih-lebih lagi dengan statistik rakyat Malaysia yang menunjukkan bahawa 75 peratus daripada kita tidak mampu untuk mengeluarkan RM1,000 di waktu kecemasan. Laporan yang dibuat oleh Bank Negara Malaysia (BNM) juga menyebut bahawa ramai yang tidak memiliki kemahiran untuk menguruskan wang dan tidak dapat membuat keputusan perbelanjaan dengan bijak.

Permulaan 2019 adalah masa yang sesuai untuk melihat dengan baik tabiat kewangan anda dan membuat perubahan yang diperlukan. Matlamat kewangan tidak dapat dicapai sekiranya kita tidak dapat mengenal pasti apa yang menjadi masalah utama.

Kami telah menyenaraikan beberapa kesilapan pengurusan wang yang biasa dilakukan oleh rakyat Malaysia.  Berikut adalah 5 tabiat pengurusan wang yang anda kena perbaiki pada tahun 2019:

1. Hidup Di Luar Kemampuan

Terlalu ramai rakyat Malaysia menjalani gaya hidup yang jauh melebihi pendapatan mereka. Hutang rumah negara pada masa ini adalah salah satu yang tertinggi di Asia. Oleh itu, kita dinasihatkan untuk memperbaikinya dengan mengawal perbelanjaan.

“Tuliskan setiap sen yang anda belanjakan, kemudian masukkan perbelanjaan anda ke dalam kategori tertentu,” Yayasan Penyelidikan Kredit Nasional (NFCC) mencadangkan garis panduan mengenai perancangan kewangan.

Ingat, jika anda tidak dapat menyimpan duit yang untuk menjamin masa depan anda secara konsisten, kemungkinan besar anda hidup di luar kemampuan.

2. “Bajet? Apa tu?”

Realiti yang menyedihkan yang dihadapi oleh rakyat Malaysia, iaitu kita menghabiskan gaji bulanan tanpa mempunyai bajet yang tepat dan hanya menyimpan jika ada baki. Terdapat banyak cara untuk membuat bajet belanjawan, salah satu cara yang paling mudah adalah dengan kaedah 50/30/20.

Menurut kaedah ini:

 • 50% daripada pendapatan bulanan digunakan untuk membayar keperluan seperti sewa atau instalment rumah, barangan runcit, minyak, bil-bil seperti telefon, internet, elektrik, dll.
 • 30% pendapatan perlu dibelanjakan untuk keinginan, seperti hiburan, makan di restoran, pakaian baru, dll.
 • 20% daripada pendapatan harus pergi ke arah matlamat kewangan anda seperti pembayaran balik hutang atau simpanan

3. Tidak Mempunyai Simpanan dan Dana Persaraan

Tanpa bajet yang tepat, kemungkinan besar anda tidak menyimpan wang secara konsisten. Masih ingat lagi statistik daripada BNM, 75% rakyat Malaysia tidak boleh mengeluarkan RM1,000 di waktu kecemasan?

Terdapat tiga jenis tabungan utama yang – kecemasan, persaraan, dan perbelanjaan peribadi. Peruntukan untuk kecemasan dan persaraan adalah yang paling penting.

Jika pendapatan tidak mencukupi, pertimbangkan untuk menggunakan sebahagian daripada jumlah bulanan yang diperuntukkan kepada perbelanjaan peribadi dan salurkannya ke dana kecemasan dan persaraan.

Secara umum, dana tabungan kecemasan sepatutnya dapat bersamaan dengan tiga hingga enam bulan gaji. Ianya bertujuan untuk melindungi kewangan jika sesuatu yang tidak dijangka berlaku pada masa akan datang.

4. Mengumpul Hutang Kad Kredit

Kad kredit sangat berguna bagi menguruskan perbelanjaan yang tidak dijangka. Kehidupan penuh dengan ketidakpastian dan mungkin ada masanya kita memerlukan wang tunai segera untuk sebarang situasi kecemasan.

Walaubagaimanapun, penggunaan kad kredit yang lemah dan pengurusan yang lemah boleh membawa kepada hutang terkumpul yang tinggi.

Oleh kerana kadar faedah kad kredit yang tinggi, ia boleh menyebabkan kos beribu-ribu ringgit sekiranya tidak berhati-hati. Tambahan pula, ia akan mencemarkan skor kredit, yang seterusnya akan menjejaskan peluang untuk mendapatkan pinjaman yang lebih besar seperti pinjaman rumah, pinjaman kereta atau pinjaman peribadi.

Untuk memastikan anda adalah pengguna kad kredit yang bertanggungjawab, amalkan tabiat mudah ini:

 • Sentiasa periksa bil kad kredit
 • Bayar bil tepat pada masanya
 • Gunakan had kredit dengan berhati-hati
 • Pilih kad yang manfaatnya sejajar dengan keperluan gaya hidup dan kemampuan
 • Gunakan kad kredit secara bijak untuk memaksimumkan nilai perbelanjaan dengan faedah seperti cashback, mata ganjaran dan promosi belanja

5. Tidak Melabur

Penulis terkenal Robert Kiyosaki pernah berkata: “Bukan berapa banyak wang yang anda buat, tetapi berapa banyak wang yang anda dapat simpan, bagaimana wang itu bekerja untuk anda, dan berapa lama anda boleh membuat sedemikian secara konsisten”.

Hanya menjimatkan wang sahaja tidak cukup untuk mencapai kebebasan kewangan. Perlu membuat wang bekerja dengan membuat pelaburan bijak.

Anda harus sentiasa berusaha untuk mempelbagaikan portfolio pelaburan bagi mendapatkan pulangan yang tinggi.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

 1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
 2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
 3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
 4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
 5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
 6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
 7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.