5 Tabiat Pengurusan Wang Yang Perlu Diperbaiki Tahun 2019

Seperti biasa, tahun baru membentangkan peluang baru untuk memperbaiki diri sendiri. Pengurusan kewangan adalah suatu subjek di mana kita semua perlu kuasai.

Lebih-lebih lagi dengan statistik rakyat Malaysia yang menunjukkan bahawa 75 peratus daripada kita tidak mampu untuk mengeluarkan RM1,000 di waktu kecemasan. Laporan yang dibuat oleh Bank Negara Malaysia (BNM) juga menyebut bahawa ramai yang tidak memiliki kemahiran untuk menguruskan wang dan tidak dapat membuat keputusan perbelanjaan dengan bijak.

Permulaan 2019 adalah masa yang sesuai untuk melihat dengan baik tabiat kewangan anda dan membuat perubahan yang diperlukan. Matlamat kewangan tidak dapat dicapai sekiranya kita tidak dapat mengenal pasti apa yang menjadi masalah utama.

Kami telah menyenaraikan beberapa kesilapan pengurusan wang yang biasa dilakukan oleh rakyat Malaysia.  Berikut adalah 5 tabiat pengurusan wang yang anda kena perbaiki pada tahun 2019:

1. Hidup Di Luar Kemampuan

Terlalu ramai rakyat Malaysia menjalani gaya hidup yang jauh melebihi pendapatan mereka. Hutang rumah negara pada masa ini adalah salah satu yang tertinggi di Asia. Oleh itu, kita dinasihatkan untuk memperbaikinya dengan mengawal perbelanjaan.

“Tuliskan setiap sen yang anda belanjakan, kemudian masukkan perbelanjaan anda ke dalam kategori tertentu,” Yayasan Penyelidikan Kredit Nasional (NFCC) mencadangkan garis panduan mengenai perancangan kewangan.

Ingat, jika anda tidak dapat menyimpan duit yang untuk menjamin masa depan anda secara konsisten, kemungkinan besar anda hidup di luar kemampuan.

2. “Bajet? Apa tu?”

Realiti yang menyedihkan yang dihadapi oleh rakyat Malaysia, iaitu kita menghabiskan gaji bulanan tanpa mempunyai bajet yang tepat dan hanya menyimpan jika ada baki. Terdapat banyak cara untuk membuat bajet belanjawan, salah satu cara yang paling mudah adalah dengan kaedah 50/30/20.

Menurut kaedah ini:

  • 50% daripada pendapatan bulanan digunakan untuk membayar keperluan seperti sewa atau instalment rumah, barangan runcit, minyak, bil-bil seperti telefon, internet, elektrik, dll.
  • 30% pendapatan perlu dibelanjakan untuk keinginan, seperti hiburan, makan di restoran, pakaian baru, dll.
  • 20% daripada pendapatan harus pergi ke arah matlamat kewangan anda seperti pembayaran balik hutang atau simpanan

3. Tidak Mempunyai Simpanan dan Dana Persaraan

Tanpa bajet yang tepat, kemungkinan besar anda tidak menyimpan wang secara konsisten. Masih ingat lagi statistik daripada BNM, 75% rakyat Malaysia tidak boleh mengeluarkan RM1,000 di waktu kecemasan?

Terdapat tiga jenis tabungan utama yang – kecemasan, persaraan, dan perbelanjaan peribadi. Peruntukan untuk kecemasan dan persaraan adalah yang paling penting.

Jika pendapatan tidak mencukupi, pertimbangkan untuk menggunakan sebahagian daripada jumlah bulanan yang diperuntukkan kepada perbelanjaan peribadi dan salurkannya ke dana kecemasan dan persaraan.

Secara umum, dana tabungan kecemasan sepatutnya dapat bersamaan dengan tiga hingga enam bulan gaji. Ianya bertujuan untuk melindungi kewangan jika sesuatu yang tidak dijangka berlaku pada masa akan datang.

4. Mengumpul Hutang Kad Kredit

Kad kredit sangat berguna bagi menguruskan perbelanjaan yang tidak dijangka. Kehidupan penuh dengan ketidakpastian dan mungkin ada masanya kita memerlukan wang tunai segera untuk sebarang situasi kecemasan.

Walaubagaimanapun, penggunaan kad kredit yang lemah dan pengurusan yang lemah boleh membawa kepada hutang terkumpul yang tinggi.

Oleh kerana kadar faedah kad kredit yang tinggi, ia boleh menyebabkan kos beribu-ribu ringgit sekiranya tidak berhati-hati. Tambahan pula, ia akan mencemarkan skor kredit, yang seterusnya akan menjejaskan peluang untuk mendapatkan pinjaman yang lebih besar seperti pinjaman rumah, pinjaman kereta atau pinjaman peribadi.

Untuk memastikan anda adalah pengguna kad kredit yang bertanggungjawab, amalkan tabiat mudah ini:

  • Sentiasa periksa bil kad kredit
  • Bayar bil tepat pada masanya
  • Gunakan had kredit dengan berhati-hati
  • Pilih kad yang manfaatnya sejajar dengan keperluan gaya hidup dan kemampuan
  • Gunakan kad kredit secara bijak untuk memaksimumkan nilai perbelanjaan dengan faedah seperti cashback, mata ganjaran dan promosi belanja

5. Tidak Melabur

Penulis terkenal Robert Kiyosaki pernah berkata: “Bukan berapa banyak wang yang anda buat, tetapi berapa banyak wang yang anda dapat simpan, bagaimana wang itu bekerja untuk anda, dan berapa lama anda boleh membuat sedemikian secara konsisten”.

Hanya menjimatkan wang sahaja tidak cukup untuk mencapai kebebasan kewangan. Perlu membuat wang bekerja dengan membuat pelaburan bijak.

Anda harus sentiasa berusaha untuk mempelbagaikan portfolio pelaburan bagi mendapatkan pulangan yang tinggi.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif.

Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!