5 Tabiat Pengurusan Wang Yang Perlu Diperbaiki Tahun 2019

Seperti biasa, tahun baru membentangkan peluang baru untuk memperbaiki diri sendiri. Pengurusan kewangan adalah suatu subjek di mana kita semua perlu kuasai.

Lebih-lebih lagi dengan statistik rakyat Malaysia yang menunjukkan bahawa 75 peratus daripada kita tidak mampu untuk mengeluarkan RM1,000 di waktu kecemasan. Laporan yang dibuat oleh Bank Negara Malaysia (BNM) juga menyebut bahawa ramai yang tidak memiliki kemahiran untuk menguruskan wang dan tidak dapat membuat keputusan perbelanjaan dengan bijak.

Permulaan 2019 adalah masa yang sesuai untuk melihat dengan baik tabiat kewangan anda dan membuat perubahan yang diperlukan. Matlamat kewangan tidak dapat dicapai sekiranya kita tidak dapat mengenal pasti apa yang menjadi masalah utama.

Kami telah menyenaraikan beberapa kesilapan pengurusan wang yang biasa dilakukan oleh rakyat Malaysia.  Berikut adalah 5 tabiat pengurusan wang yang anda kena perbaiki pada tahun 2019:

1. Hidup Di Luar Kemampuan

Terlalu ramai rakyat Malaysia menjalani gaya hidup yang jauh melebihi pendapatan mereka. Hutang rumah negara pada masa ini adalah salah satu yang tertinggi di Asia. Oleh itu, kita dinasihatkan untuk memperbaikinya dengan mengawal perbelanjaan.

“Tuliskan setiap sen yang anda belanjakan, kemudian masukkan perbelanjaan anda ke dalam kategori tertentu,” Yayasan Penyelidikan Kredit Nasional (NFCC) mencadangkan garis panduan mengenai perancangan kewangan.

Ingat, jika anda tidak dapat menyimpan duit yang untuk menjamin masa depan anda secara konsisten, kemungkinan besar anda hidup di luar kemampuan.

2. “Bajet? Apa tu?”

Realiti yang menyedihkan yang dihadapi oleh rakyat Malaysia, iaitu kita menghabiskan gaji bulanan tanpa mempunyai bajet yang tepat dan hanya menyimpan jika ada baki. Terdapat banyak cara untuk membuat bajet belanjawan, salah satu cara yang paling mudah adalah dengan kaedah 50/30/20.

Menurut kaedah ini:

  • 50% daripada pendapatan bulanan digunakan untuk membayar keperluan seperti sewa atau instalment rumah, barangan runcit, minyak, bil-bil seperti telefon, internet, elektrik, dll.
  • 30% pendapatan perlu dibelanjakan untuk keinginan, seperti hiburan, makan di restoran, pakaian baru, dll.
  • 20% daripada pendapatan harus pergi ke arah matlamat kewangan anda seperti pembayaran balik hutang atau simpanan

3. Tidak Mempunyai Simpanan dan Dana Persaraan

Tanpa bajet yang tepat, kemungkinan besar anda tidak menyimpan wang secara konsisten. Masih ingat lagi statistik daripada BNM, 75% rakyat Malaysia tidak boleh mengeluarkan RM1,000 di waktu kecemasan?

Terdapat tiga jenis tabungan utama yang – kecemasan, persaraan, dan perbelanjaan peribadi. Peruntukan untuk kecemasan dan persaraan adalah yang paling penting.

Jika pendapatan tidak mencukupi, pertimbangkan untuk menggunakan sebahagian daripada jumlah bulanan yang diperuntukkan kepada perbelanjaan peribadi dan salurkannya ke dana kecemasan dan persaraan.

Secara umum, dana tabungan kecemasan sepatutnya dapat bersamaan dengan tiga hingga enam bulan gaji. Ianya bertujuan untuk melindungi kewangan jika sesuatu yang tidak dijangka berlaku pada masa akan datang.

4. Mengumpul Hutang Kad Kredit

Kad kredit sangat berguna bagi menguruskan perbelanjaan yang tidak dijangka. Kehidupan penuh dengan ketidakpastian dan mungkin ada masanya kita memerlukan wang tunai segera untuk sebarang situasi kecemasan.

Walaubagaimanapun, penggunaan kad kredit yang lemah dan pengurusan yang lemah boleh membawa kepada hutang terkumpul yang tinggi.

Oleh kerana kadar faedah kad kredit yang tinggi, ia boleh menyebabkan kos beribu-ribu ringgit sekiranya tidak berhati-hati. Tambahan pula, ia akan mencemarkan skor kredit, yang seterusnya akan menjejaskan peluang untuk mendapatkan pinjaman yang lebih besar seperti pinjaman rumah, pinjaman kereta atau pinjaman peribadi.

Untuk memastikan anda adalah pengguna kad kredit yang bertanggungjawab, amalkan tabiat mudah ini:

  • Sentiasa periksa bil kad kredit
  • Bayar bil tepat pada masanya
  • Gunakan had kredit dengan berhati-hati
  • Pilih kad yang manfaatnya sejajar dengan keperluan gaya hidup dan kemampuan
  • Gunakan kad kredit secara bijak untuk memaksimumkan nilai perbelanjaan dengan faedah seperti cashback, mata ganjaran dan promosi belanja

5. Tidak Melabur

Penulis terkenal Robert Kiyosaki pernah berkata: “Bukan berapa banyak wang yang anda buat, tetapi berapa banyak wang yang anda dapat simpan, bagaimana wang itu bekerja untuk anda, dan berapa lama anda boleh membuat sedemikian secara konsisten”.

Hanya menjimatkan wang sahaja tidak cukup untuk mencapai kebebasan kewangan. Perlu membuat wang bekerja dengan membuat pelaburan bijak.

Anda harus sentiasa berusaha untuk mempelbagaikan portfolio pelaburan bagi mendapatkan pulangan yang tinggi.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.

BBazaar Malaysia (BBazaar.my) adalah sebahagian daripada BankBazaar International,pasaran utama dalam talian neutral yang membantu pengguna membuat keputusan mengenai produk kewangan seperti pinjaman, insurans, kad kredit, simpanan tetap, akaun simpanan, dana bersama dan banyak lagi. Perkhidmatan BBazaar Malaysia ditawarkan melalui platform yang selamat, mesra pengguna dan intuitif.

Ditubuhkan pada tahun 2008, BankBazaar bertumpu kepada penggunaan teknologi untuk menyediakan transaksi tanpa kertas dari mula hingga akhir yang memberi keselesaan kepada pelanggan. Hasilnya adalah pemberian tawaran peribadi hingga ke peringkat individu. Dengan bantuan pasukan khidmat pelanggan yang komited dan komuniti pengguna yang semakin meningkat, BankBazaar adalah cara paling mudah untuk orang ramai mencari dan memilih produk kewangan yang tepat secara dalam talian.

BankBazaar disokong oleh pelabur global berkaliber termasuk Walden International, Sequoia Capital, Fidelity Growth Partners, Mousse Partners, Amazon dan Experian.

Di samping menawarkan produk kewangan, BBazaar Malaysia (BBazaar.my) juga menyediakan artikel yang boleh diakses di: https://blog.bbazaar.my, mengenai topik kewangan dan gaya hidup peribadi setiap hari. Artikel artikel dipermudah kan untuk semua orang dari para pemula hinggalah ke pakar. BBazaar Malaysia (BBazaar.my) percaya bahawa setiap orang perlu diberi peluang untuk belajar mengenai dunia kewangan.
Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nabi Enggan Solat Jenazah Ke Atas Jenazah Yang Masih Berhutang

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah, pernah satu ketika, didatangkan satu jenazah kepada Nabi Muhammad SAW. Lalu para sahabat meminta Baginda Nabi menyempurnakan solat (jenazah) bagi jenazah tersebut. Kemudian Baginda bertanya para sahabat:

“Adakah dia (jenazah tersebut) ada meninggalkan sesuatu?”

Sahabat menjawab tiada. Kemudian Baginda bertanya lagi;

“Adakah dia mempunyai hutang?”

Sahabat kemudian menjawab. “Ada. Jenazah masih mempunyai hutang sebanyak tiga dinar.”

Baginda terus bersabda; “Solatlah kamu ke atas temanmu ini. (Nabi enggan solat jenazah).

Lalu Abu Qatadah berkata; Wahai Rasulullah, solatlah ke atas jenazah ini kerana aku akan menanggung (melunaskan) segala hutangnya.

Mak barulah akhirnya Nabi menyempurnakan solat jenazah tersebut.

(Hadis Muttafaqun Alaih)

Beratnya Isu Hutang

Kehidupan dalam dunia hari ini hampir mustahil seseorang itu dapat hidup tanpa membuat sebarang hutang. Ada yang  berhutang kerana keperluan yang mendesak dan ada juga yang sanggup berhutang kerana ingin memenuhi kemahuan dan kehendak.

Bagaimana pandangan Islam dalam isu hutang?

Islam memandang serius permasalahan hutang bahkan sehingga ayat Al-Quran yang paling panjang sekali menceritakan tentang hutang. Satu ayat dalam satu muka surat penuh hanya memperincikan masalah hutang. Ianya terkandung pada Surah Al-Baqarah ayat 282.

Hukum Berhutang Dan Memberi Hutang Dalam Islam

Secara asasnya, memberi hutang hukumnya sunat dan sangat digalakkan kerana orang yang memberi hutang akan mendapat ganjaran yang istimewa di sisi Allah. Al-Quran juga bahkan menggalakan pemberi hutang untuk memudahkan si pemiutang dengan memberi kelonggaran supaya dapat meringkan bebannya.

Dan jika (orang yang berhutang itu) dalam kesukaran, maka berilah tangguh sampai dia berkelapangan. Dan menyedekahkan (sebahagian atau semua hutang) itu, lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui. (Q.S. Al-Baqarah : 280)

Manakala hukum berhutang pula pada asasnya harus. Walaubagaimanapun dalam beberapa situasi yang berbeza, hukum berhutang berubah mengikut keadaan.

Pertama: Haram jika pemiutang tahu si penghutang berhutang untuk tujuan yang diharamkan seperti minum arak, judi dan sebagainya.

Kedua: Makruh sekiranya pemiutang tahu si penghutang berhutang untuk perkara yang tidak bermanfaat atau menunjuk-nunjuk, ataupun penghutang tahu dia tidak mampu membayar semula hutang tersebut.

Ketiga: Berhutang boleh jadi wajib pemiutang tahu si penghutang sangat memerlukan hutang tersebut untuk menampung hidupnya dan keluarganya dan tiada cara lain untuk dia memperolehinya kecuali dengan cara berhutang.

Walaubagaimanupun, di pihak penghutang, menjadi tanggungjawabnya untuk melunaskan semua hutang yang telah dipinjamnya. 

مَا مِنْ أَحَدٍ يَدَّانُ دَيْنًا ، فَعَلِمَ اللَّهُ أَنَّهُ يُرِيدُ قَضَاءَهُ ، إِلاَّ أَدَّاهُ اللَّهُ عَنْهُ فِي الدُّنْيَا

Maksudnya: “Tidaklah seseorang yang berhutang dan Allah mengetahui bahawa dia ingin melunaskannya, kecuali Allah akan memudahkan untuk menyelesaikannya di dunia.”

(Riwayat al-Nasa’ie, Ibn Majah dan Ahmad)

Ancaman Ke Atas Orang Yang Dengan Sengaja Enggan Membayar Hutang

1. Mati dalam keadaan berhutang, segala amal solehnya akan dijadikan sebagai ganti. Nabi pernah bersabda;

“Barangsiapa yang mati dalam keadaan masih memiliki hutang satu dinar atau satu dirham, maka hutang tersebut akan dilunaskan dengan kebaikannya (di hari kiamat nanti) kerana di sana (di akhirat) tidak ada lagi dinar dan dirham.” (Riwayat Ibnu Majah)

Itulah keadaan orang yang mati dalam keadaan masih membawa hutang dan belum juga dilunaskan, maka untuk membayarnya akan diambil dari pahala kebaikannya. Itulah yang terjadi ketika hari kiamat kerana di sana tidak ada lagi dinar dan dirham untuk melunaskan hutang tersebut.

Akhirnya habis segala kebaikan yang dilakukan di dunia kerana perlu diganti untuk ‘membayar hutangnya’ di akhirat kelak.

2. Bertemu dengan Allah di Akhirat sebagai pencuri jika dengan sengaja tidak mahu melunaskan hutang semasa di dunia. Dari Shuhaib Al Khoir, Rasulullah S.A.W bersabda:

“Siapa saja yang berhutang lalu berniat untuk tidak mahu melunaskannya, maka dia akan bertemu Allah (pada hari kiamat) dalam status sebagai pencuri.”

(Riwayat Ibnu Majah)

Haram hukumnya apabila kita dari awal semasa meminjam lagi sudah bertekad untuk sengaja tidak membayarnya.

3. Dosa hutang tidak diampunkan walaupun mati syahid.

Pada zaman Nabi, suatu ketika para sahabat duduk bersama Rasulullah S.A.W ketika sedang menguburkan jenazah.

Baginda mengangkatkan kepala baginda ke langit kemudian menepuk dahinya dengan telapak tangan kemudian berkata, “Subhaanallah, betapa berat ancaman yang diturunkan.”

Para sahabat semua diam sahaja walaupun masing-masing tertanya dengan tindakan Nabi tersebut. Hanya pada keesokan harinya baru ada sahabat yang bertanya tentang perbuatan Nabi tersebut. Lalu Baginda menjawab.

“Demi Allah jiwaku berada di tanganNya, seandainya seorang lelaki terbunuh fi sabilillah (berjihad) kemudian dihidupkan kembali kemudian terbunuh kemudian dihidupkan kembali kemudian terbunuh sementara ia punya hutang, maka ia tidak akan masuk syurga hingga selesai hutangnya.”  (Riwayat An- Nasa’i, Ahmad, Al-Hakim)

Dalam hadis yang lain, Nabi Muhammad pernah bersabda;

“Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban syahid kecuali jika ia mempunyai hutang (kepada manusia).” (Riwayat Muslim)

Betapa besarnya dosa tidak melunaskan hutang. Hatta orang yang mati syahid ketika berjihad di jalan Allah pun tidak dibenarkan masuk syurga kerana masih berhutang, apatah lagi kita.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan perwarisan harta Islam di sebuah syarikat amanah patuh syariah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!