5 Vaksin Yang Popular Dan Negara Pengeluarnya

Sejak zaman pandemik ini berlaku, terdapat lebih daripada 200 jenis vaksin yang telah dicalonkan untuk merawat penyakit COVID-19. Daripada jumlah tersebut, kita di Malaysia sendiri menggunakan hanya beberapa vaksin untuk kegunaan penduduk negara.

Jom lihat vaksin-vaksin popular dan negara pengeluarnya.

1. Pfizer, BioNTech (Amerika Syarikat)

Kredit Gambar: Berita Harian

Vaksin Pfizer telah dihasilkan oleh syarikat BioNTech yang terletak di Amerika Syarikat. Ia merupakan sejenis vaksin mRNA yang sesuai digunakan oleh individu yang berumur 16 tahun dan ke atas. Vaksin ini perlu diambil sebanyak 2 dos dan tahap keberkesanannya adalah sekitar 95%.

2. AstraZeneca (United Kingdom)

Kredit Gambar: Bernama

Vaksin AstraZeneca merupakan vaksin yang berasal dari United Kingdom. Vaksin ini lebih senang diedarkan kepada orang ramai kerana suhu yang diperlukan hanyalah sekitar 2-8 Celcius sahaja. Vaksin ini perlu diambil sebanyak dua dos dan tahap keberkesanannya adalah sekitar 62% ke 90%.

3. Sinovac (China)

Kredit Gambar: Bernama.com

Vaksin jenis ini sangat popular dalam negara Malaysia. Vaksin Sinovac dikatakan terhad dan perlu digunakan kepada mereka yang berusia dan juga bagi mereka yang bekerja berisiko tinggi layak menerima suntikan vaksin ini.

Namun, vaksin ini perlu diambil dua dos dan tahan keberkesanannya adalah sebanyak 51% bagi mereka yang mempunyai simptom. Vaksin Sinovac ini dikeluarkan oleh syarikat Sinovac Biotech yang terletak di Beijing, China.

4. Sputnik V (Rusia)

Kredit Gambar: Utusan

Vaksin Sputnik V ini dikeluarkan oleh Rusia dan tahap keberkesanannya adalah sekitar 91.6%. Ia memerlukan dua dos suntikan yang formulanya amat berbeza dari dos pertama dan kedua. Vaksin ini perlu disimpan suhu serendah -20 Celcius.

5. CanSino (China)

Kredit Gambar: Astro Awani

Jarang kita dengar jenis vaksin dan negara pengeluar ini. Vaksin Cansino hanya memerlukan satu dos sahaja. Keberkesanannya di peringkat global adalah sekitar 65%. Vaksin ini dikeluarkan oleh syarikat CanSino Biologics yang terletak di Tianjin, China.

Kesimpulannya, vaksin di atas adalah antara jenis vaksin yang digunakan di negara kita dan disahkan selamat digunakan. Dengan penggunaan vaksin COVID-19 ini, ia dapat melindungi diri daripada terkena jangkitan COVID-19.

Tidak kira apa jua jenis vaksin yang diterima, kita berdoa agar vaksin tersebut berkesan dan mampu untuk melindungi kita semua.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda bahawa ada beberapa syarikat pengeluar di atas, kita boleh beli saham mereka di pasaran saham?

Dengan permintaan vaksin yang dijangka meningkat dan perlunya ada suntikan booster, kita boleh jangkakan saham syarikat juga akan meningkat. Berbalik kepada asas supply and demand. Demand naik, pendapatan meningkat, keuntungan meningkat, harga saham pun naik.

Kredit: Trading View

Dalam masa setahun, harga saham Pfizer telah pun mencatatkan kenaikan sebanyak 35.% Dan harga saham baru-baru ini telah pun mencatatkan paras All-Time High.

Kredit: Trading View

Dalam masa setahun, harga saham naik sebanyak 8.62%.

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham gergasi seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, Pepsi dan banyak lagi. Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

8 Kesilapan Pemilik Bisnes Yang Boleh Menyebabkan Syarikat Gulung Tikar

Untuk memulakan sebuah bisnes tidak mudah. Perancangan yang rapi diperlukan. Namun, untuk mengekalkan perniagaan sedia ada lebih susah.

Ramai yang anggap menjadi pemilik bisnes atau usahawan ini nampak cool dan kaya. Tapi, ramai tak tahu banyak syarikat yang gulung tikar akibat kesilapan pemilik bisnes sendiri.

Banyak faktor yang menyebabkan bisnes gulung tikar. Harapnya selepas membaca perkongsian ini, anda sebagai pemilik bisnes dapat hindari kesilapan kesilapan ini.

Jom kita tengok 8 kesilapan yang dilakukan oleh seorang pemilik bisnes ini sehingga menyebabkan syarikat gulung tikar.

1. Tidak Fokus

Fokus sangat penting untuk mereka yang memiliki bisnes. Hilang sahaja fokus, boleh dianggap hilang juga bisnes tersebut. Jadi, berikan sepenuh tumpuan kepada bisnes anda.

Apabila buka beberapa buah syarikat, kita akan hilang fokus terhadap setiap syarikat kerana terlalu banyak yang perlu dilihat.

2. Tidak Konsisten

Buat semakan berkala terhadap laporan perniagaan anda. Analisa laporan perniagaan anda dan lihat mana-mana kekurangan yang boleh dibaiki serta ambil tindakan.

3. Menjadi Terlalu Berani

Asal nampak peluang, kita terus grab, akibatnya kita kerugian besar kerana mengabaikan risk assessment dengan terperinci. Sepatutnya kena buat dulu kajian mendalam atau buat analisis SWOT terlebih dahulu.

4. Menjadi Terlalu Pandai

Apabila kita merasakan yang kita ini terlalu pandai dan menidakkan idea talent yang ada di dalam syarikat yang dibina menyebabkan syarikat terlepas peluang-peluang keemasan untuk dikembangkan.

5. Tidak Menyediakan Talent Management Model

Tiada sebarang usaha berterusan dibuat untuk merekrut bakat yang belum berada dan sedang berada dalam syarikat, akibatnya talent yang ada keluar, talent yang nak masuk tak dapat dibawa. Ini merupakan satu kerugian besar buat syarikat.

6. Over Spending

Kita telah melanggar peraturan sendiri apabila membelanjakan hampir 40% dari reserve untuk membuka bisnes baru. Sepatutnya hanya guna sebanyak 10% paling maksimum.

Takut nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

7. Tidak Mendengar Nasihat

Kita sebenarnya memerlukan mentor untuk memberikan nasihat, sebagai contoh ada yang menasihatkan bahawa kita sedang berkembang dengan terlalu laju. Kelajuan itu dapat membunuh dalam bisnes.

Tidak salah untuk berkembang dengan laju tetapi kita juga perlu laju catch up dengan perkembangan situasi semasa.

8. Bertahan Sehingga Tak Tahan

Ada bisnes secara atas kertasnya sudah patut ditutup sejak awal tahun lagi, namun sikap optimistik mahu bertahan akhirnya membawa kepada tambahan modal yang besar dan akhirnya ianya terpaksa juga ditutup. Jika ditutup awal, kadar kerugian dapat dikurangkan.

Kesimpulan

Sepandai mana pun kita dalam bisnes, adakala kita sanggup melanggar peraturan kita sendiri kerana kita fikir kita sudah cukup masak untuk tengok bisnes itu pergi jauh. Akhirnya kita sedar, bahawa segalanya perlu diterjemahkan melalui angka.

Jika bisnes tidak bawa untung malah merugikan, maka wajib ianya ditutup. Semoga anda jangan murung selepas
membaca tulisan ini. Sekadar perkongsian buat semua pengusaha bisnes supaya tidak lakukan kesilapan yang sudah kita lakukan.