5 Vaksin Yang Popular Dan Negara Pengeluarnya

Sejak zaman pandemik ini berlaku, terdapat lebih daripada 200 jenis vaksin yang telah dicalonkan untuk merawat penyakit COVID-19. Daripada jumlah tersebut, kita di Malaysia sendiri menggunakan hanya beberapa vaksin untuk kegunaan penduduk negara.

Jom lihat vaksin-vaksin popular dan negara pengeluarnya.

1. Pfizer, BioNTech (Amerika Syarikat)

Kredit Gambar: Berita Harian

Vaksin Pfizer telah dihasilkan oleh syarikat BioNTech yang terletak di Amerika Syarikat. Ia merupakan sejenis vaksin mRNA yang sesuai digunakan oleh individu yang berumur 16 tahun dan ke atas. Vaksin ini perlu diambil sebanyak 2 dos dan tahap keberkesanannya adalah sekitar 95%.

2. AstraZeneca (United Kingdom)

Kredit Gambar: Bernama

Vaksin AstraZeneca merupakan vaksin yang berasal dari United Kingdom. Vaksin ini lebih senang diedarkan kepada orang ramai kerana suhu yang diperlukan hanyalah sekitar 2-8 Celcius sahaja. Vaksin ini perlu diambil sebanyak dua dos dan tahap keberkesanannya adalah sekitar 62% ke 90%.

3. Sinovac (China)

Kredit Gambar: Bernama.com

Vaksin jenis ini sangat popular dalam negara Malaysia. Vaksin Sinovac dikatakan terhad dan perlu digunakan kepada mereka yang berusia dan juga bagi mereka yang bekerja berisiko tinggi layak menerima suntikan vaksin ini.

Namun, vaksin ini perlu diambil dua dos dan tahan keberkesanannya adalah sebanyak 51% bagi mereka yang mempunyai simptom. Vaksin Sinovac ini dikeluarkan oleh syarikat Sinovac Biotech yang terletak di Beijing, China.

4. Sputnik V (Rusia)

Kredit Gambar: Utusan

Vaksin Sputnik V ini dikeluarkan oleh Rusia dan tahap keberkesanannya adalah sekitar 91.6%. Ia memerlukan dua dos suntikan yang formulanya amat berbeza dari dos pertama dan kedua. Vaksin ini perlu disimpan suhu serendah -20 Celcius.

5. CanSino (China)

Kredit Gambar: Astro Awani

Jarang kita dengar jenis vaksin dan negara pengeluar ini. Vaksin Cansino hanya memerlukan satu dos sahaja. Keberkesanannya di peringkat global adalah sekitar 65%. Vaksin ini dikeluarkan oleh syarikat CanSino Biologics yang terletak di Tianjin, China.

Kesimpulannya, vaksin di atas adalah antara jenis vaksin yang digunakan di negara kita dan disahkan selamat digunakan. Dengan penggunaan vaksin COVID-19 ini, ia dapat melindungi diri daripada terkena jangkitan COVID-19.

Tidak kira apa jua jenis vaksin yang diterima, kita berdoa agar vaksin tersebut berkesan dan mampu untuk melindungi kita semua.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda bahawa ada beberapa syarikat pengeluar di atas, kita boleh beli saham mereka di pasaran saham?

Dengan permintaan vaksin yang dijangka meningkat dan perlunya ada suntikan booster, kita boleh jangkakan saham syarikat juga akan meningkat. Berbalik kepada asas supply and demand. Demand naik, pendapatan meningkat, keuntungan meningkat, harga saham pun naik.

Kredit: Trading View

Dalam masa setahun, harga saham Pfizer telah pun mencatatkan kenaikan sebanyak 35.% Dan harga saham baru-baru ini telah pun mencatatkan paras All-Time High.

Kredit: Trading View

Dalam masa setahun, harga saham naik sebanyak 8.62%.

Panduan melabur saham global:

Berhajat untuk kembangkan portfolio pelaburan ke luar negara?

Rugi korang yang tak mulakan langkah pertama beli saham-saham global seperti Apple, Microsoft, Tesla, NVIDIA, AMD dan banyak lagi.

Takut saham tu mahal? Eh, banyak lagi saham-saham yang murah dan patuh syariah.

Waktu jual beli saham dibuka sekitar 9.30/10.30 malam. Boleh buat analisis, beli saham dan buat profit tanpa perlu ganggu waktu kerja.

Miliki e-book step by step untuk melabur saham di US. Dalam e-book ini, anda akan belajar:

1. 3 indeks yang ada di Wall Street
2. Cara pilih saham-saham yang berkualiti
3. Cara pilih saham mengikut kriteria
4. Teknik yang berkesan untuk beli saham US
5. Cara menentukan saham patuh syariah atau tidak
6. Kenali broker-broker yang ada untuk jual beli saham US
7. Dua screener percuma

Miliki e-book ini sekarang -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA