6 Sebab Mengapa Kestabilan Kewangan Boleh Membantu Hidup Kita

Kita selalu dengar orang menasihati kita tentang kepentingan untuk mempunyai kewangan yang stabil. Kewangan yang stabil bukan saja daripada segi mempunyai simpanan serta aset yang banyak, tetapi juga daripada segi mempunyai skor kredit yang cantik.

Tapi persoalannya, kenapa penting sangat kewangan yang sihat dan kukuh?

Berikut merupakan beberapa sebab kenapa kita perlu mempunyai rekod kewangan yang sihat dan stabil.

1. Mudah Lulus Permohonan Pinjaman dan Kad Kredit

Perkara pertama yang akan dilihat oleh pihak bank dan institusi kewangan sebelum meluluskan permohonan pinjaman dan kad kredit adalah skor kredit kita. Sekiranya kitamempunyai skor kredit dan penilaian kewangan yang baik, pihak bank akan berasa yakin dengan kemampuan kita untuk melangsaikan pinjaman mengikut tempoh telah ditetapkan.

Jika bank atau syarikat kad kredit susah untuk meluluskan permohonan kita, ini bermakna keadaan kewangan kita mungkin berada pada tahap yang kurang memuaskan.

2. Mempercepatkan Proses Pinjaman

Bila skor kredit dan juga kewangan kita baik, proses untuk mendapatkan kelulusan pinjaman atau permohonan kad kredit akan menjadi lebih cepat.

Maklumlah, sejarah kewangan tip-top, jadi mereka tidak perlu mengambil masa yang lama untuk memproses permohonan kita. Kita pun mesti suka benda yang cepat dan mudah bukan?

3. Lebih Banyak Pilihan

Pernah tak kita memohon untuk kad kredit yang kita rasakan sesuai dengan keperluan kita, tetapi permohonan tersebut ditolak dan kita disarankan untuk memohon kad lain? Itulah yang selalunya terjadi jika kesihatan kewangan kita adalah kurang memuaskan.

Tetapi sekiranya kita mempunyai rekod kewangan yang baik, pihak bank akan mempunyai pandangan yang baik. Ini bermakna kita berpeluang untuk mendapatkan pelbagai pihan yang lebih menarik dan upgrade kita ke pelan yang lebih baik.

4. Had Kredit Yang Lebih Tinggi

Pasti ramai yang tahu bahawa pihak bank akan menentukan had kredit kita berdasarkan pendapatan. Ini bermakna, semakin tinggi pendapatan kita, semakin tinggi juga had kredit yang diberikan. Begitu juga halnya dengan pinjaman.

Tetapi, harus diingatkan bahawa pihak bank turut mempertimbangkan komitmen kewangan kita sebelum membuat apa-apa keputusan. Jika credit rating kita tinggi, lebih mudah untuk mereka memberikan had kredit yang lebih tinggi.

5. Membantu Dalam Rundingan

Kadang-kadang, kita mungkin terpaksa berdepan dengan situasi di mana kita perlu meminta kepada pihak bank untuk memberikan tempoh pembayaran yang lebih fleksibel. Mungkin kita baru ditimpa musibah yang tidak diingini.

Pada masa inilah, rekod kewangan yang bersih diperlukan untuk meyakinkan pihak bank bahawa kita merupakan seorang yang bertanggungjawab untuk menjelaskan komitmen kewangan walaupun terpaksa memanjangkan tempoh.

Dan sekiranya kita mempunyai hubungan yang baik dengan pihak bank dan membayar hutang tepat pada masanya, kita juga boleh berunding dengan pihak bank untuk merendahkan kadar faedah.

6. Membantu Dalam Sektor Pekerjaan

Tahukah anda, di negara-negara tertentu seperti Amerika Syarikat, pihak majikan akan melihat sejarah kewangan pemohon yang ingin mendapatkan pekerjaan di syarikat mereka.

Kenapa pula?

Kerana bagi mereka, individu yang mempunyai tahap kewangan yang baik merupakan seorang individu yang bertanggungjawab.

Sampai macam tu sekali. Walaupun di Malaysia, majikan tak adalah strict sampai macam itu sekali, tetapi kita boleh nampak betapa pentingnya tahap kewangan seseorang itu boleh menjadi cerminan dirinya?

Sebab itulah penting untuk kita merancang kewangan dan perbelanjaan agar kredit skor kita berada pada tahap yang baik. Ia dapat membantu memudahkan hidup kita di kemudian hari.

Sumber Rujukan: Ringgit Plus

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Risiko Jadi Penjamin Yang Perlu Kita Tahu

Ramai yang rasa serba salah bila diminta untuk jadi penjamin kepada ahli keluarga atau rakan-rakan. Seperti yang kita tahu, penjamin diperlukan sekiranya seseorang ingin memohon pinjaman kereta, kad kredit dan sebagainya.

Sekiranya ada masalah dengan pihak bank, skor kredit yang lemah atau pendapatan tak cukup untuk pinjaman yang dimohon, maka pemohon akan diminta untuk cari seorang penjamin.

Apabila peminjam tak dapat bayar, maka penjaminlah orang yang akan dicari oleh pihak bank. Maka, tak hairanlah jika risiko seorang penjamin ini sememangnya tinggi.

Jom kita tengok 5 risiko menjadi seorang penjamin.

1. Aset Boleh Disita

Risiko jadi penjamin akan membuatkan harta atau aset penjamin tersebut akan disita. Pihak Jabatan Insolvensi akan menyita harta yang kita ada untuk membayar balik hutang tersebut.

2. Skor Kredit Akan Rosak

Dengan menjadi penjamin, skor kredit kita akan rosak sekiranya orang yang kita jamin itu gagal membayar hutang pada waktu yang sepatutnya. Apabila skor rosak, maka susahlah untuk kita membuat pinjaman pada masa yang akan datang.

3. Boleh Jadi Muflis

Risiko terbesar bagi seorang penjamin adalah menjadi muflis. Hal ini kerana sekiranya kedua-dua pihak (penjamin dan pemiutang) tidak dapat melunaskan hutang tersebut, akan mendatangkan masalah yang besar.

Jabatan Insolvensi boleh memutuskan penjamin sebagai muflis sekiranya hutang mencecah lebih daripada RM100,000 dan tak mampu untuk membayarnya.

4. Kerjaya Tersekat

Biasanya penjamin mempunyai kerja yang stabil dan disukai oleh pihak bank. Namun, risiko yang terpaksa ditanggung sekiranya menjadi penjamin adalah kerjaya akan disekat sekiranya pemiutang gagal menjelaskan hutang tersebut.

Silap haribulan, tiada majikan yang ingin mengambil kita bekerja. Di samping itu, kita juga tidak boleh memiliki perniagaan atau memiliki sebahagian daripada perniagaan. Pendek kata, nak buat apa pun susah.

5. Tidak Bebas Ke Luar Negara

Menjadi penjamin juga akan berisiko di mana kita tidak akan bebas ke luar negara sesuka hati sekiranya orang yang anda jamin gagal membayar hutang. Kita sebagai penjamin perlu memohon kebenaran daripada Jabatan Insolvensi atau pun mendapatkan perintah mahkamah terlebih dahulu.

Kesimpulannya, menjadi penjamin sememangnya mendatangkan pelbagai masalah atau risiko yang bakal dihadapi. Jadi, sekiranya ada saudara mara atau kawan-kawan yang meminta anda menjadi penjamin, fikirlah terlebih dahulu mengenai risiko ini.

Adalah lebih baik sekiranya kita tolak permintaan untuk jadi seorang penjamin, walaupun kepada ahli keluarga sendiri.

Baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!