6 Sebab Mengapa Kestabilan Kewangan Boleh Membantu Hidup Kita

Kita selalu dengar orang menasihati kita tentang kepentingan untuk mempunyai kewangan yang stabil. Kewangan yang stabil bukan saja daripada segi mempunyai simpanan serta aset yang banyak, tetapi juga daripada segi mempunyai skor kredit yang cantik.

Tapi persoalannya, kenapa penting sangat kewangan yang sihat dan kukuh?

Berikut merupakan beberapa sebab kenapa kita perlu mempunyai rekod kewangan yang sihat dan stabil.

1. Mudah Lulus Permohonan Pinjaman dan Kad Kredit

Perkara pertama yang akan dilihat oleh pihak bank dan institusi kewangan sebelum meluluskan permohonan pinjaman dan kad kredit adalah skor kredit kita. Sekiranya kitamempunyai skor kredit dan penilaian kewangan yang baik, pihak bank akan berasa yakin dengan kemampuan kita untuk melangsaikan pinjaman mengikut tempoh telah ditetapkan.

Jika bank atau syarikat kad kredit susah untuk meluluskan permohonan kita, ini bermakna keadaan kewangan kita mungkin berada pada tahap yang kurang memuaskan.

2. Mempercepatkan Proses Pinjaman

Bila skor kredit dan juga kewangan kita baik, proses untuk mendapatkan kelulusan pinjaman atau permohonan kad kredit akan menjadi lebih cepat.

Maklumlah, sejarah kewangan tip-top, jadi mereka tidak perlu mengambil masa yang lama untuk memproses permohonan kita. Kita pun mesti suka benda yang cepat dan mudah bukan?

3. Lebih Banyak Pilihan

Pernah tak kita memohon untuk kad kredit yang kita rasakan sesuai dengan keperluan kita, tetapi permohonan tersebut ditolak dan kita disarankan untuk memohon kad lain? Itulah yang selalunya terjadi jika kesihatan kewangan kita adalah kurang memuaskan.

Tetapi sekiranya kita mempunyai rekod kewangan yang baik, pihak bank akan mempunyai pandangan yang baik. Ini bermakna kita berpeluang untuk mendapatkan pelbagai pihan yang lebih menarik dan upgrade kita ke pelan yang lebih baik.

4. Had Kredit Yang Lebih Tinggi

Pasti ramai yang tahu bahawa pihak bank akan menentukan had kredit kita berdasarkan pendapatan. Ini bermakna, semakin tinggi pendapatan kita, semakin tinggi juga had kredit yang diberikan. Begitu juga halnya dengan pinjaman.

Tetapi, harus diingatkan bahawa pihak bank turut mempertimbangkan komitmen kewangan kita sebelum membuat apa-apa keputusan. Jika credit rating kita tinggi, lebih mudah untuk mereka memberikan had kredit yang lebih tinggi.

5. Membantu Dalam Rundingan

Kadang-kadang, kita mungkin terpaksa berdepan dengan situasi di mana kita perlu meminta kepada pihak bank untuk memberikan tempoh pembayaran yang lebih fleksibel. Mungkin kita baru ditimpa musibah yang tidak diingini.

Pada masa inilah, rekod kewangan yang bersih diperlukan untuk meyakinkan pihak bank bahawa kita merupakan seorang yang bertanggungjawab untuk menjelaskan komitmen kewangan walaupun terpaksa memanjangkan tempoh.

Dan sekiranya kita mempunyai hubungan yang baik dengan pihak bank dan membayar hutang tepat pada masanya, kita juga boleh berunding dengan pihak bank untuk merendahkan kadar faedah.

6. Membantu Dalam Sektor Pekerjaan

Tahukah anda, di negara-negara tertentu seperti Amerika Syarikat, pihak majikan akan melihat sejarah kewangan pemohon yang ingin mendapatkan pekerjaan di syarikat mereka.

Kenapa pula?

Kerana bagi mereka, individu yang mempunyai tahap kewangan yang baik merupakan seorang individu yang bertanggungjawab.

Sampai macam tu sekali. Walaupun di Malaysia, majikan tak adalah strict sampai macam itu sekali, tetapi kita boleh nampak betapa pentingnya tahap kewangan seseorang itu boleh menjadi cerminan dirinya?

Sebab itulah penting untuk kita merancang kewangan dan perbelanjaan agar kredit skor kita berada pada tahap yang baik. Ia dapat membantu memudahkan hidup kita di kemudian hari.

Sumber Rujukan: Ringgit Plus

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

B40 Hanya Kuasai 1% Daripada Jumlah Simpanan Di KWSP, T20 Kuasai 82%

Ada yang dah kerja berpuluh tahun, banyak juga dah carum dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Mesti nak tahu berapa simpanan purata rakyat Malaysia dalam skim persaraan ini kan?

Tapi sebelum itu, ada beberapa fakta oleh pihak KWSP yang kita perlu ketahui terlebih dahulu:

  • Bilangan ahli aktif yang mencapai Simpanan Asas (RM240,000 pada usia 55 tahun) menurun daripada 36% pada 2020 kepada 29% pada akhir 2022
  • 71% ahli yang berumur 55 tahun tidak mempunyai dana cukup untuk bersara melebihi paras kemiskinan
  • Setakat Disember 2022, 51% ahli di bawah umur 55 tahun hanya mempunyai baki simpanan kurang daripada RM10,000
  • Jumlah ini menyebabkan ahli memperoleh pendapatan persaraan kurang daripada RM42 sebulan untuk tempoh 20 tahun.
  • Sebanyak RM240,000 diperlukan bagi membolehkan seseorang pesara hidup dengan ‘tenang’ dalam tempoh 20 tahun berpandukan kepada purata jangka hayat rakyat Malaysia hari ini

Rujukan: Berita Harian, MalaysiaKini

Data ini adalah secara umum, tetapi kita akan lihat dengan lebih mendalam lagi.

Purata Simpanan KWSP Mengikut Kumpulan

Sumber: KWSP

Purata Simpanan KWSP Mengikut Umur

Sumber: KWSP

Berdasarkan EPF Annual Report 2019 yang dikeluarkan pihak KWSP, maka kita perolehi data di atas. Secara puratanya rakyat Malaysia yang mencarum dalam KWSP ini mempunyai RM96 ribu ketika dalam lingkungan umur 30-39 tahun.

Manakala apabila tiba waktu pencen umum 55 pula, purata pencarum mempunyai RM107 ribu dalam KWSP mereka.

Jumlah ini dilihat menurun berbanding data purata simpanan pencen iaitu RM204 ribu ketika tahun 2019.

Cukup ke banyak jumlah ini bagi menempuh hari persaraan? Dengan kadar jangka hayat sehingga umur 70 tahun, ini bermakna bahawa duit tersebut perlu bertahan selama sekurang-kurangnya 15 tahun.

Gaji Rendah Dan Pengeluaran KWSP Oleh Ahli

Sumber: JABATAN PERANGKAAN MALAYSIA

Memang tidak dinafikan bahawa gaji rendah adalah punca utama kenapa simpanan dalam KWSP adalah rendah. Golongan isi rumah di Malaysia secara putaranya menerima gaji RM8,479 sebulan pada tahun 2022.

Isi rumah di sini kita andaikan pasangan suami isteri kedua-duanya bekerja, maka kena bahagi pula dengan dua. Berapa ramai daripada anda yang menerima gaji sebanyak ini setiap bulan?

Sumber: KWSP
Sumber: KWSP

Selain daripada itu juga, pada tahun 2022 seramai 9.1 juta rakyat Malaysia telah membuat pengeluaran sebanyak RM91.04 bilion atau purata RM9,906 seorang.

Tahun ini keluar duit untuk beli rumah, tahun depan keluar duit kurangkan pembiayaan bulanan rumah, lagi 15 tahun nak keluar duit untuk pergi haji. Maka semakin berkuranglah simpanan dalam tabung KWSP.

Jadi apakah penyelesaian kepada isu simpanan KWSP tak mencukupi ini? Sudahkah anda mempunyai backup plan yang lain?

Sumber: KWSP 2023, 2022

Panduan:

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee