7 Sebab Wanita Perlu Menjadi Menteri Kewangan Keluarga

“9 Nafsu, 1 Akal”, ini merupakan cakap-cakap orang dulu-dulu yang sinonim untuk golongan wanita (kami tak kata ianya betul).

Tetapi, tahukah anda sebenarnya 9 nafsu ini sekiranya mampu dikawal ia akan menjadi lebih power dari 1 akal tersebut?

Contoh : 9 handbag yang dibeli oleh wanita adalah lebih murah jumlah keseluruhannya berbanding 1 gajet yang dibeli oleh lelaki.

Dalam masa setahun, perempuan akan membeli sembilan jenis handbag manakala lelaki akan beli satu jenis gadget. Tetapi setiap nilai handbag tersebut jauh lebih murah.

Perempuan:
9 jenis handbag  x RM100 = RM900

Lelaki:
1 jenis handphone x RM1,200 = RM 1,200

Bayangkan jika perempuan mampu mengawal nafsu mereka dengan mengurangkan jumlah handbag tersebut daripada 9 handbag kepada 5 handbag sahaja. Perbelanjaan mereka adalah 50% lebih rendah berbanding lelaki.

Ini adalah Potensi Wanita yang perlu diperhebatkan.

Lihat pada kelebihan, dan bukan kekurangan mereka.

Mengapa saya mengatakan wanita lebih hebat jika diberi jawatan sebagai menteri kewangan keluarga?

1. Lebih Bertanggungjawab

Jika diberi sesuatu tugas, perempuan akan melaksanakan tugas itu dengan baik sekali dan akan memastikan ianya berjalan dengan baik dengan apa cara sekali pun.

Secara purata, perempuan memeriksa baki akaun lebih kerap berbanding lelaki dan sedar di mana kemampuan keluarga.

2. Lebih Bijak Mengurus Risiko

Kajian membuktikan lelaki lebih berani mengambil risiko yang tinggi dan ini bukanlah tindakan yang bijak dalam tindakan mengurus kewangan. Manalaka wanita lebih teliti dalam menilai risiko dan boleh memberi impak yang positif dalam kestabilan kewangan keluarga.

3. Lebih Berdisiplin

Perempuan lebih berdisiplin dalam membelanjakan duit mereka setelah membuat bajet. Ini merupakan salah satu cara untuk perempuan mengawal nafsu dan kemahuan mereka. Ini boleh mengelakkan “overspending” dan kawalan aliran tunai keluarga yang baik.

4. Lebih Jujur

Lebih 1/3 lelaki menyembunyikan pembelian yang tidak sepatutnya kepada pasangan mereka. Perempuan dilihat lebih telus dalam membelanjakan duit dan ini merupakan keperluan dalam mengurus ekonomi keluarga.

5. Lebih Teliti

Bandingkan masa perempuan membeli belah berbanding lelaki. Perempuan selalunya akan mengambil masa lebih lama kerana mereka akan meneliti sesuatu barangan terlebih dahulu sebelum membeli. Semestinya mereka akan memilih barangan yang berbaloi dengan harga dan akan memastikan ia adalah yang terbaik!

6. Lebih Fokus

Selalunya perempuan tidak akan menangguhkan kerja dan akan menyelesaikan secepat mungkin kerana mereka lebih fokus. Isteri dilihat mampu memberi sokongan yang lebih kepada suami dalam mencapai matlamat kewangan bersama.

7. Lebih Multi-Tasking

Walaupun seorang wanita mempunyai kerjaya hatta surirumah sekali pun, mereka mampu memegang lebih banyak portfolio. Inilah kehebatan wanita. Belajarlah mempercayai isteri anda, bimbing mereka untuk berdikari agar tidak susah jika anda tiada suatu hari nanti.

Perkongsian Pengalaman (Real Case Scenario)

Situasi 1: Suami Well Intervention Consultant dengan pendapatan RM180,000 sebulan. Bekerja 2-3 minggu offshore, 1 minggu rehat. Isteri suri rumah dan diberi tanggungjawab mengurus segala hal kewangan keluarga.

Isteri merupakan seorang bekas pegawai HR.

Situasi 2: Suami pakar bedah di hospital swasta berpendapatan RM200,000-300,000 sebulan. Isteri diberi kepercayaan mengurus kewangan keluarga kerana suami sibuk mencari rezeki.

Situasi 3: Dalam sesi konsultasi kewangan keluarga, isteri lebih responsif berbanding suami. Lelaki lebih mempercayai dan menyerahkan bab mengurus kewangan kepada isteri.

Situasi 4: Klien lelaki selalunya akan mengambil masa 2 kali ganda untuk memberi data kewangan mereka.

Fakta

65% client saya adalah perempuan. 60% mengurus kewangan keluarga, 40% mengurus kewangan sendiri kerana suami tidak bersedia berbincang bersama.

Saranan saya:

 • Jika suami mempunyai isteri yang mempunyai latar belakang pendidikan yang baik, sebaik-baiknya lantiklah isteri anda sebagai Menteri Kewangan. Anda masih lagi boleh menjadi Perdana Menteri & Menteri Ekonomi.
 • Kepada para isteri, yakinlah anda sememangnya Awesome. Bantulah suami mencari pendapatan tambahan jika mampu  jika tidak, cukuplah sekadar menjadi Menteri Kewangan demi mengurangi beban suami tercinta.

Dalam konsultasi bersama saya, saya selalu ajar para isteri bagaimana hendak melindungi diri daripada segi kewangan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diingini kepada suami

Nota kaki:

Posting ini bukan bertujuan untuk membuat perbandingan tentang siapa lebih hebat. Tetapi hanya untyk menggalakkan pemerkasaan wanita dalam ekonomi.

“Empowering women, Empowering Nation”

Ditulis Oleh:

Inaz Hashim
MB BCH BAO,  FAR, FPR,  CMSRL, ShRFP
Security comission & BNM licensed Financial Planner
An ordinary member of Malaysia Financial Planning
www.inazhashim.com

Sumber Kajian: https://www.dailymail.co.uk

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Risiko Yang Akan Dihadapi Sebagai Penjamin

Pak Teh nak tanya satu soalan, anda pernah jadi penjamin untuk sesiapa tak? Biasanya, kita akan jadi penjamin untuk ahli keluarga atau rakan yang rapat dengan kita sahaja. Kalau kenalan yang tidak rapat mungkin sukar untuk kita jadi penjamin. Takut perkara yang tak diingini berlaku, akan menjadi risiko buat diri kita.

Kenapa berisiko? Teka siapa yang perlu tanggung untuk bayar hutang jika peminjam tidak boleh nak jelaskan?  Sudah tentulah penjamin yang perlu tanggung segala hutang peminjam. Sebab itu pentingnya anda untuk baca artikel ni dahulu sebelum bersetuju untuk menjadi penjamin sesiapa sekali pun.

Apa Syarat Nak Jadi Penjamin?

 • Berumur 18 tahun ke atas
 • Tidak diisytihar bankrap
 • Waras dan berupaya untuk faham segala dokumen jaminan yang berkaitan
 • Sanggup menjadi penjamin tanpa ada tekanan daripada keluarga atau rakan

Ada 2 jenis penjamin yang anda perlu tahu iaitu penjamin sosial dan bukan sosial. Untuk makluman, sosial di sini apabila anda menjadi penjamin untuk tujuan pendidikan, perumahan dan kenderaan. Sebab-sebab lain seperti pinjaman perniagaan itu dikira penjamin bukan sosial.

Hak Sebagai Penjamin

Antara hak penjamin sebelum dan selepas tandatangan perjanjian adalah:

 1. Sebelum menandatangan perjanjian:
 • Dapatkan khidmat guaman sebelum anda menandatangan kontrak
 • Minta salinan dan fahamkan segala dokumen yang berkaitan termasuklah surat atau kontrak jaminan

2. Selepas menandatangan perjanjian:

 • Tanya maklumat terkini seperti baki tertunggak akaun peminjam
 • Boleh minta peminjam selesaikan bayaran cepat jadi anda tidak perlu menjadi penjamin dalam satu masa yang lama
 • Minta peminjam untuk bayar balik apa yang anda sudah bayar ke institusi kewangan, jika peminjam tidak dapat selesaikan hutang yang dipinjam

Betul Ke Jika Peminjam Tidak Bayar, Kita Kena Bayarkan?

Ya, betul. Namun tidak semudah yang disangka. Jika diikutkan Akta Kebankrapan 1967, ramai penjamin diserang jika peminjam buat masalah. Tapi, cara ini timbulkan masalah lain pula. Dari tahun 2007 sehingga 2014, hampir 7000 penjamin sosial bankrap sebab mereka tidak mampu bayar semula.

Sebab itu, kerajaan mengemaskini akta tersebut. Jadi tidaklah hanya penjamin perlu tanggung, sedangkan bukan salah penjamin. Sekarang ini, bank akan mencari peminjam dahulu sebelum penjamin. Contohnya seperti sita aset peminjam atau apa sahaja untuk selesaikan hutang sebelum menyita penjamin. 

Jika pihak bank mengenakan tindakan kepada penjamin, perlu ada dan tunjuk bukti bahawa pihak bank sudah buat tuntutan yang sama pada peminjam tetapi tak berjaya. 

Dengan pindaan akta ini juga, bank tidak boleh bankrapkan penjamin sosial. Untuk penjamin bukan sosial, masih boleh dijatuhkan bankrap bergantung pada keputusan mahkamah. Maksudnya, mahkamah perlu rasa puas hati dulu dengan segala tindakan yang pihak bank sudah ambil.

Apa Lagi Risiko Jadi Penjamin?

 1. Skor kredit rosak

Lagi satu, rekod kredit anda juga akan terjejas. Tak kisahlah peminjam bayar tepat pada masa atau lewat. Jika lambat, lagi teruk. Bila rekod kredit tidak cantik, akan menjadi susah kepada anda nak mohon pinjaman atau pelaburan.

2. Aset boleh disita

Bukan itu sahajea, aset anda juga akan disita dan dikawal oleh Jabatan Insolvensi untuk bayar semua hutang tersebut.

3. Boleh muflis (penjamin bukan sosial)

Tak dinafikan yang risiko paling besar apabila menjadi penjamin ini adalah bankrap. Bila kedua-dua pihak tidak mampu untuk bayar semula, jadi itu sajalah caranya. Cuma, bank perlu tunggu 6 tahun selepas tarikh hantar tuntutan pertama ke penjamin sebelum ambil tindakan undang-undang. Kalau nilai hutang sama atau lebih daripada RM50,000(Akta Kebankrapan 1967). 

Antara Soalan Yang Biasa Ditanya

Soalan: Penjamin kena tanggung tak kalau ada perubahan dengan jumlah kena bayar (peminjam mintak ekstra loan)?

Jawapan: Tidak. Nilai yang ditambahkan itu kena ada penjamin yang lain. Jumlah pinjaman sudah lain, jadi perlu ada jaminan yang baru. Anda boleh tolak permintaan peminjam jika diminta untuk menjadi penjamin.

Soalan: Macam mana jika penjamin tiba-tiba nak tarik diri daripada kontrak?

Jawapan: Boleh, tiada masalah. Perlu mendapat pengesahan dahulu daripada institusi kewangan. Mereka boleh bersetuju tanpa syarat atau perlu ganti dengan penjamin baru. Mereka juga boleh untuk tidak bersetuju melainkan peminjam sudah bayar separuh atau dah selesaikan hutang pokok.

Soalan: Kalau ada di antara penjamin meninggal dunia, macam mana? Apa akan berlaku?

Jawapan: Kena tengok semula jenis jaminan. Sama ada jaminan bersama atau jaminan bersama dan berasingan. Jika jaminan bersama, tanggungjawab itu akan disambung oleh penjamin-penjamin yang lain. Tapi, jika jenis jaminan bersama dan berasingan, waris penjamin yang meninggal dunia itu akan selesaikan hutang peminjam.

Faham Dan Semak Kontrak Jaminan Terlebih Dahulu

Selagi tidak 100% faham, jangan tandatangan walaupun satu dokumen. Kalau ada sesiapa yang paksa ada untuk tandatangan, jangan layan. Lagi-lagi jika anda rasa tak sedap hati dari awal. Mungkin anda tahu yang peminjam ini memang tidak mampu untuk bayar semula atau jenis susah nak dibawa berbincang.

Jangan pula anda jadi penjamin tanpa rela kemudian buat tidak tahu. Anda perlu tahu jumlah maksimum yang boleh dijamin, terma dan syarat, dan paling penting sekali perlu tahu siapa penjamin yang lain.

Artikel asal adalah daripada Loanstreet

Baca juga: