Amerika Syarikat Dilanda Krisis Kekurangan Bekalan Duit Syiling

Sektor ekonomi Amerika Syarikat telah terjejas teruk terutamanya dalam sektor perniagaan. Negara maju ‘Uncle Sam’ ini berdepan dengan krisis ekonomi dan kini bakal berdepan dengan ancaman gelombang kedua virus yang tidak kelihatan ini.

Terbaru, Amerika Syarikat sekali lagi dilanda masalah apabila berdepan dengan kekurangan bekalan duit syiling yang sangat ketara yang menyukarkan rakyat negara tersebut untuk membeli-belah ketika di pasaraya.

Akibatnya, terdapat beberapa pasaraya besar yang tidak mengembalikan baki duit syiling kepada pelanggan yang membeli-belah di premis mereka.

Sebelum ini, Federal Reserve telah memberi amaran tentang kekurangan pergerakan duit syiling di dalam pasaran Amerika Syarikat sejak bulan Jun lagi. Faktor utama yang menyebabkan kekurangan bekalan duit syiling ini adalah disebabkan rakyat negara tersebut kurang berbelanja secara tunai ketika krisis ini berlaku.

Ramai rakyat negara tersebut yang mula menggunakan transaksi cashless bagi membuat pembayaran di mana-mana tempat kerana ingin mengelakkan sentuhan secara fizikal. Papan tanda mula ditulis di pasaraya besar bagi memaklumkan kepada orang ramai mengenai situasi yang sedang berlaku.

Pakar ekonomi mengatakan bahawa duit syiling Amerika Syarikat tidak kurang, tetapi para pembeli yang yang lebih gemar menggunakan sistem cashless ini telah menjadikan pergerakan duit syiling di dalam negara terbatas.

Pihak yang bertanggunggjawab dalam penghasilan duit syiling iaitu United States Mint, turut mendedahkan bahawa penghasilan duit syiling pada tahun ini melebihi daripada  penghasilan tahun lepas. Tetapi dengan pergerakan perlahan duit syiling di pasaran pada ketika ini, ia telah menjadi masalah yang besar kepada penduduk di sana.

Banyak duit syiling yang berada di dalam vending machine dan mesin membayar tiket parking tidak dapat dikeluarkan. Ini kerana pihak bank masih lagi tidak membuka operasi mereka sepenuhnya di kawasan yang terjejas teruk akibat virus ini.

Kesan yang paling besar terhadap kekurangan duit syiling ini adalah melalui psikologi rakyat Amerika Syarikat. Bagi mereka yang tidak mendapat maklumat yang jelas, mereka akan beranggapan bahawa negara mereka kini sedang mengalami satu tempoh yang sukar akibat pandemik ini yang menyebabkan mereka percaya bahawa negara mereka telah kehabisan duit.

Jika ini berlaku secara berterusan, ia akan menimbulkan suasana panik di dalam masyarakat dan boleh menjejaskan lagi keadaan Amerika Syarikat yang masih belum stabil akibat daripada krisis pandemik ini.

United States Mint menyeru agar rakyat Amerika Syarikat berbelanja menggunakan duit syiling untuk memastikan bahawa perkara ini tidak akan berlaruta. Ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan keadaan panik dalam usaha untuk memulihkan keadaan ekonomi negara.

Sumber Rujukan:

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!