Amerika Syarikat Dilanda Krisis Kekurangan Bekalan Duit Syiling

Sektor ekonomi Amerika Syarikat telah terjejas teruk terutamanya dalam sektor perniagaan. Negara maju ‘Uncle Sam’ ini berdepan dengan krisis ekonomi dan kini bakal berdepan dengan ancaman gelombang kedua virus yang tidak kelihatan ini.

Terbaru, Amerika Syarikat sekali lagi dilanda masalah apabila berdepan dengan kekurangan bekalan duit syiling yang sangat ketara yang menyukarkan rakyat negara tersebut untuk membeli-belah ketika di pasaraya.

Akibatnya, terdapat beberapa pasaraya besar yang tidak mengembalikan baki duit syiling kepada pelanggan yang membeli-belah di premis mereka.

Sebelum ini, Federal Reserve telah memberi amaran tentang kekurangan pergerakan duit syiling di dalam pasaran Amerika Syarikat sejak bulan Jun lagi. Faktor utama yang menyebabkan kekurangan bekalan duit syiling ini adalah disebabkan rakyat negara tersebut kurang berbelanja secara tunai ketika krisis ini berlaku.

Ramai rakyat negara tersebut yang mula menggunakan transaksi cashless bagi membuat pembayaran di mana-mana tempat kerana ingin mengelakkan sentuhan secara fizikal. Papan tanda mula ditulis di pasaraya besar bagi memaklumkan kepada orang ramai mengenai situasi yang sedang berlaku.

Pakar ekonomi mengatakan bahawa duit syiling Amerika Syarikat tidak kurang, tetapi para pembeli yang yang lebih gemar menggunakan sistem cashless ini telah menjadikan pergerakan duit syiling di dalam negara terbatas.

Pihak yang bertanggunggjawab dalam penghasilan duit syiling iaitu United States Mint, turut mendedahkan bahawa penghasilan duit syiling pada tahun ini melebihi daripada  penghasilan tahun lepas. Tetapi dengan pergerakan perlahan duit syiling di pasaran pada ketika ini, ia telah menjadi masalah yang besar kepada penduduk di sana.

Banyak duit syiling yang berada di dalam vending machine dan mesin membayar tiket parking tidak dapat dikeluarkan. Ini kerana pihak bank masih lagi tidak membuka operasi mereka sepenuhnya di kawasan yang terjejas teruk akibat virus ini.

Kesan yang paling besar terhadap kekurangan duit syiling ini adalah melalui psikologi rakyat Amerika Syarikat. Bagi mereka yang tidak mendapat maklumat yang jelas, mereka akan beranggapan bahawa negara mereka kini sedang mengalami satu tempoh yang sukar akibat pandemik ini yang menyebabkan mereka percaya bahawa negara mereka telah kehabisan duit.

Jika ini berlaku secara berterusan, ia akan menimbulkan suasana panik di dalam masyarakat dan boleh menjejaskan lagi keadaan Amerika Syarikat yang masih belum stabil akibat daripada krisis pandemik ini.

United States Mint menyeru agar rakyat Amerika Syarikat berbelanja menggunakan duit syiling untuk memastikan bahawa perkara ini tidak akan berlaruta. Ini sedikit sebanyak dapat mengurangkan keadaan panik dalam usaha untuk memulihkan keadaan ekonomi negara.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pelaksanaan Potongan Cukai 2% Terhadap Pembayaran Oleh Syarikat Pembayar Kepada Ejen, Pengedar Atau Pengagih Bajet 2022

Kerajaan melalui Pembentangan Bajet 2022 telah memperkenalkan seksyen 107D, Akta Cukai Pendapatan 1967 (ACP 1967) yang berkuat kuasa mulai 1 Januari 2022. Melalui pengenalan seksyen baharu ini, setiap syarikat pembayar perlu membuat potongan cukai dua peratus (2%) dan meremitkan amaun potongan tersebut kepada Ketua Pengarah Hasil Dalam Negeri (KPHDN) atas setiap bayaran tunai yang dibuat kepada ejen, pengedar atau pengagihnya.

Perincian pelaksanaaan potongan ini adalah seperti ketetapan yang berikut:

  1. Ejen, pengedar atau pengagih hendaklah merupakan individu pemastautin.
  2. Kelayakan dalam memastikan ejen, pengedar atau pengagih itu layak dibuat potongan dalam tahun 2022 adalah berdasarkan nilai ambang RM100,000 penerimaan bayaran (tunai dan bukan tunai) pada tahun sebelumnya (tahun 2021).
  3. Amaun potongan 2% berkenaan hendaklah diremitkan kepada KPHDN dalam tempoh 30 hari selepas pembayaran dibuat.
  4. Kegagalan syarikat pembayar meremitkan amaun potongan 2% tersebut dalam tempoh yang ditetapkan akan menyebabkan syarikat pembayar perlu membayar amaun diremit berserta 10% kenaikan.
  5. Sekiranya syarikat pembayar gagal untuk membuat potongan dan meremitkan amaun 2% tersebut kepada KPHDN, tuntutan perbelanjaaan berkaitan tidak boleh dibenarkan di bawah perenggan 39(1)(s) ACP 1967.

Penangguhan pelaksanaan peremitan potongan cukai di bawah seksyen 107D Akta Cukai Pendapatan 1967

Bagi memastikan semua syarikat pembayar dapat membuat persediaan dan pemakluman yang sewajarnya dapat diberikan kepada semua ejen, pengedar atau pengagihnya, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) bersetuju untuk menangguhkan pelaksanaan peremitan potongan cukai di bawah seksyen 107D ACP 1967 ini sehingga 31 Mac 2022.

Sehubungan dengan itu, syarikat pembayar dibenarkan untuk meremitkan potongan cukai 2% atas bayaran berbentuk tunai yang dibayar kepada ejen, pengedar atau pengagih bagi bulan Januari sehingga Mac 2022 mulai 1 April 2022 tanpa dikenakan apa-apa kenaikan.

Bagi memudahkan pemahaman yang lebih jelas, HASiL akan mengeluarkan Soalan Lazim berkaitan perkara ini yang boleh diakses melalui portal rasmi www.hasil.gov.my .

Sebarang pertanyaan berkaitan boleh diajukan kepada HASiL melalui:

Dikeluarkan Oleh:
Bahagian Komunikasi | Pejabat Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia