Apakah Itu ‘Porter’s Five Forces?’

Istilah yang dimaksudkan ini adalah baru, mesti ramai yang tak pernah dengar kan? Jom kita ambil tahu mengenainya dan kelebihannya.

Digunakan Untuk Menilai Persaingan Dalam Industri

Biasa dengar SWOT Analysis? PEST Analysis? Terdapat beberapa persamaan dan juga perbezaan di antara mereka ni.

Porter’s Five Forces adalah kaedah penilaian persaingan dalam industri, yang telah dibangunkan oleh Michael Porter pada tahun 1980. Memang baru jugalah.

Dengan kaedah ini, kita boleh menilai persaingan dengan menggunakan lima faktor. Kita boleh mengetahui bagaimana setiap faktor mempengaruhi kita, kekuatan setiap faktor, dan bagaimana kita boleh meningkatkan dan mengekalkan keuntungan dalam industri.

Kita juga boleh menjawab pelbagai pertanyaan seperti:

  • Bagaimanakah tahap kekuatan persaingan di dalam industri sekarang?
  • Masih bolehkah kita hendak menjana keuntungan yang positif dengan persaingan yang semakin sengit?
  • Adakah faktor-faktor ini boleh mengurangkan keuntungan kita?

Jom kita sama-sama tengok apa sebenarnya Porter’s Five Forces ini.

1. Ancaman Pendatang Baru Dalam Industri

Apabila sesuatu industri sukar untuk dimasuki atau dalam erti kata lain mempunyai kos dan modal yang tinggi untuk memulakan perniagaan, pastinya mempunyai kurang jumlah penjual. Industri tersebut mungkin memerlukan kos seperti R&D, kos bahan mentah yang mahal atau pun tenaga kerja yang mahir.

Bilangan penjual yang kurang akan menyebabkan persaingan menjadi kurang sengit. Sebagai contoh, industri automotif masih boleh bertahan kerana kenderaan yang ditawarkan tidak sama di antara setiap pengeluar.

Namun, sejak pengguna semakin ramai yang beralih ke tenaga yang boleh diperbaharui atau ‘tenaga hijau’, muncul pula pesaing baru yang hebat seperti Tesla.

2. Ancaman Barang-Barang Pengganti

Untuk para penjual yang barang jualannya mempunyai banyak barang pengganti (substitutes), persaingan pastinya lebih terasa. Barang jualan kita boleh digantikan pada bila-bila masa atau mempunyai kos gantian yang murah.

Pastinya lebih sukar untuk kita menaikkan harga barang.

Ini berbeza dengan mereka yang mengeluarkan barangan premium atau pun sukar untuk diganti. Para peniaga boleh menaikkan harga sesuka hati untuk mendapat keuntungan yang lebih, disebabkan kurangnya persaingan.

3. Kuasa Menawar Pembeli

Pembeli akan mempunyai kuasa menawar yang tinggi apabila kita mempunyai kurang pelanggan. Mereka akan meminta untuk mengurangkan harga apabila membeli.

Mereka juga akan tawar-menawar apabila membeli dalam kuantiti yang banyak. Apabila pembeli meminta pengurangan harga yang terlalu banyak, semakin kuranglah keuntungan peniaga.

Tetapi, ada segelintir pembeli yang masih membeli walaupun harga mahal kerana mereka merupakan pengguna setia untuk jenama tersebut. Syarikat yang mempunyai ramai pengikut setia adalah seperti Apple.

4. Kuasa Menawar Pembekal

Bagi pembekal pula, semakin ramai pembekal yang boleh membekalkan barang yang sama, kuasa mereka untuk menaikkan harga akan menurun. Ini adalah kerana penjual boleh mendapatkan bekalan daripada pembekal yang lain, jika mereka meletakkan harga yang terlalu tinggi.

Kebiasaanya, para pembekal akan menaikkan harga apabila tiada produk alternatif, kurang pembekal atau pun kos yang tinggi untuk mencari pembekal yang lain.

5. Persaingan Sedia Ada

Jika terdapat ramai penjual dalam sesuatu industri, persaingan akan menjadi lebih sengit. Kita tidak boleh hendak meletakkan harga sembarangan kerana pelanggan mempunyai banyak pilihan.

Persaingan sebegini akan berlaku apabila saiz perniagaan adalah sama besar, menjual barangan yang sama, mempunyai strategi perniagaan yang lebih kurang sama dan sukar untuk keluar daripada industri.

Kesimpulannya, semakin kuat “forces” ini dalam industri, semakin kurang menarik industri tersebut untuk diterokai.  Ini akan menyebabkan kita menjana keuntungan yang rendah atau lebih teruk lagi mengalami kerugian.

Kaedah ini bukan sahaja membantu untuk mengukur ancaman yang ada dalam industri, tetapi juga membantu kita memikirkan strategi perniagaan.

Keadaan industri yang terbaik untuk kita memperoleh keuntungan yang tinggi menurut kaedah ini adalah:

  • Kesukaran yang tinggi untuk masuk ke dalam industri
  • Kurangnya barang pengganti
  • Kuasa menawar yang lemah daripada pembeli dan pembekal
  • Persaingan di antara peniaga sedia ada yang minimum

Ditulis oleh Abang Yazree Hazwan. Penulis merupakan seorang Eksekutif di sebuah syarikat penyelidikan pasaran di Malaysia. Mempunyai pengalaman dalam bidang insurans/reinsurans di syarikat reinsurans tempatan.

Sumber Rujukan: https://www.visual-paradigm.com/guide/strategic-analysis/what-is-five-forces-analysis/

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.