Benarkah Mitos-Mitos Cukai Ini?

Dengar sahaja cukai, ramai dah mula takut. Ada juga yang masih keliru sama ada declare cukai atau tidak. Pertama sekali, apa yang perlu kita faham adalah, declare pendapatan dan membayar cukai adalah dua perkara berbeza. 

Bahasa mudahnya, semua orang yang declare (membuat pernyataan) pendapatan tidak semestinya perlu membayar cukai. Begitulah, ramai yang salah faham dalam banyak perkara bila berkaitan cukai pendapatan.

Majalah Labur telah menganjurkan satu Facebook Live bertajuk 5 Mitos LHDNM bersama Encik Wan Mustafa Husin, Pengarah Bahagian Bantuan Teknikal, Jabatan Pematuhan Cukai, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia. 

Jom kita lihat mitos-mitos ini dan apakah ianya benar ataupun tidak.

1. Betul Ke LHDNM Akan “Kejar” Individu Yang Membeli Rumah Dan Kereta Secara Cash?

Selalu kita dengar mereka yang membeli rumah dan kereta secara cash akan diberi perhatian istimewa oleh LHDNM. Namun, respon yang Encik Wan mengatakan bahawa ianya adalah tidak benar.

Sesiapa sahaja boleh membeli rumah ataupun kereta secara tunai atau cash. Tiada masalah selagi mereka melaporkan pendapatan mereka kepada LHDNM. 

2. Benarkah Peniaga Yang Rugi Tak Perlu Declare Cukai?

Perkara ini merupakan antara perkara yang sering peniaga dengar. Kalau dah rugi dalam perniagaan, kenapa perlu lapor lagi. Sebenarnya perkara ini sama sekali tidak benar. Peniaga masih perlu declare pendapatan mereka dengan menghantar borang-borang yang berkenaan. 

Walaupun mungkin mereka tidak akan perlu membayar cukai, namun mereka masih perlu declare pendapatan dan perbelanjaan perniagaan. Jumlah kerugian ini boleh dibawa ke tahun taksiran hadapan. Jadi, declare pendapatan walaupun bisnes anda berada dalam kerugian. 

3. Bisnes Kecil-Kecilan Tak Perlu Hantar Borang Cukai?

Sumber : Utusan

Bagi segala jenis perniagaan yang dilakukan, mereka perlu menghantar borang cukai kepada LHDNM. Cukai perniagaan tidak sama seperti cukai pendapatan individu yang menetapkan minimum pendapatan untuk declare cukai. 

Jika anda pemilik bisnes atau perniagaan kecil-kecilan, anda perlu declare cukai setiap tahun mengikut tempoh yang telah ditetapkan. Untung rugi perlu dilaporkan kepada LHDNM. Perniagaan online secara kecil-kecilan tanpa kedai fizikal, hanya berada di rumah dan dengan menggunakan smartphone sahaja pun perlu declare cukai. 

4. Perlu Simpan Resit Berkaitan Cukai Sehingga 7 Tahun. Kenapa?

Benar, anda perlu menyimpan resit berkaitan cukai sehingga 7 tahun. Ramai yang tertanya-tanya kenapa perlu sehingga 7 tahun?

Resit ini perlu disimpan untuk tujuan semakan dan audit sekiranya diperlukan. Ada peruntukan dalam undang-undang berkenaan dengan perkara ini. 

Bagi mengelakkan daripada resit-resit tersebut hilang atau dakwat yang kabur, kita boleh mengambil gambar atau scan resit tersebut dan simpan dalam satu folder khas. Lebih baik jika disimpan secara online seperti di Google Drive atau iCloud.

Jika pihak LHDNM meminta resit tersebut, anda boleh memberikan resit yang disimpan secara digital atau softcopy. 

5. Pendapatan Luar Negara Yang Diperoleh Daripada Keuntungan eBay, Saham Global Dan Kripto Dikecualikan Cukai?  

Secara amnya, mengikut Akta Cukai Pendapatan 1967 memperuntukkan pendapatan yang sudah dihasilkan tetapi belum diterima sehingga akhir tempoh perakaunan sama ada diperolehi dari Malaysia atau diterima di Malaysia dari luar Malaysia adalah dikenakan cukai.

Layanan cukai terhadap pendapatan yang dijana melalui aset digital, saham dan matawang asing adalah sama dengan layanan cukai terhadap pendapatan yang dijana melalui kaedah perniagaan konvensional.

Namun begitu, untuk menentukan keuntungan kepada sesuatu pendapatan jenis ini untuk dikenakan cukai atau tidak perlu diperhalusi kes demi kes sama ada wujudnya corak perdagangan. 

Sekiranya keuntungan tersebut bersifat keuntungan modal dan pasif (dilakukan sekali-sekala, tidak terancang, tidak bersistematik), keuntungan daripada urusniaga tersebut tidak dikenakan cukai. 

Namun, berbeza pula dengan urusniaga yang ada corak pemerdagangan dan aktif (sistematik, berulang-ulang), pihak tersebut akan dianggap menjalankan urusniaga dan keuntungan yang dijana akan dikenakan cukai. Individu yang tergolong dalam golongan ini perlu mengemukakan Borang B pada atau sebelum 30 Jun setiap tahun dan boleh mengambil kira semua kos perbelanjaan yang terlibat dalam urusniaga tersebut.

Bagi urusniaga jenis ini, nilai urusniaga perlu ditukar kepada wang tempatan iaitu Ringgit Malaysia. Bagi urusniaga aset digital kripto, nilai yang boleh digunakan adalah nilai pasaran barangan dan perkhidmatan yang terlibat atau sekiranya tiada nilai pasaran, nilai yang dinyatakan dalam platform (yang berdaftar dengan Suruhanjaya Sekuriti dan tertera pada laman web Bank Negara Malaysia).

Sebenarnya, mitos-mitos ini kebanyakannya adalah tidak benar. Apa yang penting, kita sebagai rakyat Malaysia perlu bertanggungjawab untuk melaporkan pendapatan dengan LHDNM.

Sekiranya kita adalah pekerja yang bergaji melebihi RM34,000 (selepas potongan KWSP) setahun atau pemilik perniagaan (tiada pendapatan minimum ditetapkan), kita perlu mendaftarkan fail cukai pendapatan. 

Semua perkongsian ini boleh didapati di Facebook Live Majalah Labur : 5 Mitos LHDNM

Previous ArticleNext Article

Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Anjur Persidangan Percukaian Kebangsaan 2022 Kali Ke-22

Kuala Lumpur, 02 Ogos 2022 – Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) dengan kerjasama Chartered Tax Institute of Malaysia (CTIM) hari ini menganjurkan Persidangan Percukaian Kebangsaan 2022 (National Tax Conference 2022 @ NTC 2022) secara bersemuka serta dalam talian menerusi platform aplikasi Zoom. Persidangan yang berlangsung selama dua hari di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur ini menghimpunkan lebih 2,000 orang pengamal percukaian dengan tema The Role of Taxation in Post Pandemic Recovery.

Majlis perasmian NTC 2022 telah disempurnakan oleh YB Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah, Timbalan Menteri Kewangan I. Turut bersama-sama hadir dalam sesi perasmian ini ialah YBhg. Datuk Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL, YBrs. Encik Chow Chee Yen, Presiden CTIM, YBrs. Encik Roszamman bin Md Nawi, Pengarah Akademi Percukaian Malaysia (APM) dan YBrs. Encik Soh Lian Seng, Timbalan Presiden CTIM.

YB Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah dalam kenyataannya menyatakan bahawa “Percukaian adalah amat penting bagi membantu pembangunan negara, lebih-lebih lagi dalam membangunkan semula negara pasca pandemik COVID-19. Memandang ke hadapan, saya percaya HASiL, dengan kerjasama pihak pembayar cukai dan agensi- agensi berkaitan akan memainkan tanggungjawab masing-masing demi memastikan usaha pemulihan ekonomi negara berada di landasan terbaik”.

Bercakap berkenaan Sustainable Development Goals (SDGs), beliau berkata kerajaan perlu memperkukuhkan sistem percukaian yang sedia ada bagi meningkatkan kecekapan agar dapat memenuhi matlamat SDGs tersebut sekali gus menyokong kepada pertumbuhan ekonomi yang inklusif. Pada peringkat domestik, undang-undang dan polisi yang lebih efektif perlu diperkenalkan dan dalam masa yang sama pelarian serta pengelakan cukai turut diperangi.

Ujar beliau lagi, di peringkat antarabangsa Malaysia sentiasa responsif terhadap perubahan semasa khususnya dalam persetujuan piawaian percukaian antarabangsa bagi memastikan persekitaran yang kompetitif untuk menarik pelaburan langsung asing dan tempatan di samping mencegah sebarang aktiviti pelarian cukai rentas sempadan. Mengulas mengenai pematuhan cukai dalam kalangan syarikat multinasional, beliau menyatakan kerajaan melalui HASiL akan terus berusaha merangka strategi yang komprehensif bagi memastikan setiap syarikat multinasional yang beroperasi di negara ini membayar amaun cukai yang sepatutnya.

YBhg. Datuk Mohd Nizom bin Sairi, dalam ucapannya menekankan peranan HASiL sebagai pemudah cara dalam meningkatkan kadar pematuhan cukai secara sukarela menerusi program-program pendidikan cukai secara libat urus bersama dengan komuniti percukaian. Bagi tujuan tersebut, HASiL memfokuskan kepada tiga pendekatan iaitu Kesedaran Cukai (Awareness), Pendidikan Cukai (Education) dan Perkhidmatan Cukai (Services).

Sebarang pertanyaan serta maklum balas berkaitan boleh dimajukan kepada HASiL melalui:

  • Hasil Care Line di talian 03-8911 1000 / 603-8911 1100 (Luar Negara);
  • HASiL Live Chat; dan
  • Borang Maklum Balas di portal rasmi LHDNM di pautan pantas

https://maklumbalaspelanggan.hasil.gov.my/MaklumBalas/ms-my/