Dr Normah Omar, Ikon Berpengaruh Dalam Kewangan Islam

Sering kali kita dengar nama-nama pakar kewangan Islam yang terdiri daripada kaum Adam. Jom berkenalan pula dengan Profesor Dr Normah Omar yang seorang wanita yang sangat berpengaruh dalam bidang Kewangan Islam.

Banyak sumbangan dan pencapaian beliau selama berkecimpung dalam bidang ini.

Latar Belakang Profesor Dr Normah

Beliau adalah Pengarah Institut Penyelidikan Perakaunan (ARI), Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Beliau merupakan ikon wanita berpengaruh yang telah dinobatkan oeh Cambridge International Finance Advisory.

Anugerah wanita paling berpengaruh ini telah diumumkan pada tahun 2019 di Majlis ‘The 2nd WOMANi Gala Dinner and Awards’ di JW Marriott Marquis Hotel, Dubai.

Dengan komitmen yang diberikan serta usaha keras dalam bidang kewangan, beliau telah mendapat pengiktirafan yang sewajarnya.

Untuk pengetahuan anda, Cambridge International Finance Advisory menyediakan khidmat nasihat strategik kepada badan kerajaan, institusi kewangan dan organisasi dua hala dalam memajukan pasaran kewangan.

Mereka yang berpusat di United Kingdom ini telah meletakkan Profesor Dr Normah di tempat kedua dengan tempat pertama dimenangi oleh Datuk Noripah Kamso, Pengerusi Bank Rakyat.

Pencapaian Dan Sumbangan Beliau

Kredit Gambar: YouTube

Dengan pencapaian Profesor Dr Normah dalam bidang kajian perlakuan jenayah kewangan Islam atau Kriminologi Kewangan Islam, anugerah ini didedikasikan atas usaha dan kesungguhan beliau.

Beliau telah berjaya melaksanakan tugas sebagai penyelidik perintis dalam bidang Kriminologi Kewangan Islam. Sumbangan ini menjadi inspirasi dalam hab kewangan Islam.

Selain itu, pencapaian yang dikecapi oleh Institut Penyelidikan Perakaunan telah diberi status Pusat Kecemerlangan Institusi Pengajian Tinggi oleh Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia sejak tahun 2010 lagi. 

Bahagian penyelidikan dalam bidang kewangan Islam menjadi tunggak dan fokus utama dalam Institut tersebut.

Tambahan pula, dengan ilmu dan pencapaian beliau, Profesor Dr Normah juga telah menjalin kerjasama dengan agensi dan badan kerajaan seperti Persatuan Pemeriksa Penipuan Bertauliah, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Persatuan Pakar Bertauliah Anti-Pengubahan Wang Haram dan beberapa persatuan lagi.

Sangat inspirasi buat kita, pastinya tokoh Kewangan Islam ini menjadi contoh dalam mencorak kejayaan buat negara Malaysia.

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Peruntuk Dana RM100 Juta Untuk Galak Inovasi Kewangan Islam — PM Anwar

KUALA LUMPUR, 28 Mei (Bernama) — Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulangi komitmen kerajaan terhadap inovasi kewangan Islam melalui perkongsian dan mengumumkan peruntukan dana sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan lebih banyak inovasi sedemikian.

Selaras dengan komitmen itu, Anwar, yang juga Menteri Kewangan mengumumkan dua inovasi kewangan gabungan yang baharu — program perintis memastikan perniagaan halal mengamalkan konsep hijau atau mesra alam, dan ‘Projek Hassan’.

Program perintis perniagaan halal yang mengamalkan konsep hijau itu merupakan kerjasama antara Bank Pembangunan Islam (IsDB), Kementerian Kewangan, Bank Negara Malaysia (BNM) dan Bank Dunia. 

Anwar berkata, program itu bertujuan membantu perniagaan halal di Malaysia dalam peralihan kepada amalan yang lebih hijau dan mampan dengan menyediakan pembinaan kapasiti teknikal, peralatan untuk mengukur dan melaporkan pelepasan gas rumah hijau, pembiayaan peralihan dan pensijilan.

Sementara itu, Projek Hassan ialah kerjasama antara Lembaga Zakat Negeri Kedah, Majlis Pimpinan MIFC (MLC), Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia dan Universiti INCEIF, yang bertujuan meningkatkan inisiatif zakat untuk meningkatkan status sosio-ekonomi golongan asnaf di Kedah.

 “Melalui kerjasama ini, RM10 juta disasarkan bukan sahaja untuk mengukuhkan komuniti asnaf tetapi juga menambah baik faedah langsung hasil tuaian untuk pesawah,” kata beliau dalam ucap tama di Forum Global mengenai Ekonomi dan Kewangan Islam (GFIEF) hari ini.

Selain itu, Anwar berkata Malaysia juga mesti berinovasi dan memanfaatkan konsep wakaf.

“Pada Mac 2024, kerajaan meluluskan geran sebanyak RM100 juta ke arah penubuhan dana wakaf MARA, menumpukan kepada pendanaan sumbangan swasta bagi tujuan melanjutkan pelajaran dan keusahawanan,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata, kerajaan telah melanjutkan insentif cukai untuk menampung inisiatif wakaf berasaskan saham dan memperuntukkan sebanyak RM500 juta pembiayaan pinjaman untuk pembangunan hartanah di atas tanah wakaf.

“Selain itu, Suruhanjaya Sekuriti (SC) akan memperkenalkan pengumpulan dana untuk pembangunan wakaf melalui pembiayaan rakan setara dan platform pendanaan awam ekuiti, dengan kerajaan menyediakan pembiayaan padanan melalui Malaysia Co-Investment Fund (MyCIF) pada kadar pembiayaan sifar peratus,” kata Anwar.

Perdana Menteri juga mengalu-alukan lebih banyak inisiatif dalam bidang ini yang akan meluaskan skop ekonomi dan mewujudkan pelbagai peluang bagi perniagaan kecil dan sederhana serta individu yang kurang bernasib baik.

“Transformasi bukan sahaja mengenai menangani jurang, ia juga mengenai menerima dan menyesuaikan diri dengan masa depan,” katanya.

Tambahan pula, Anwar berkata mencapai pematuhan Syariah dalam aset digital dan kontrak pintar semata-mata tidak mencukupi.

“Kita mesti memastikan teknologi ini dibangunkan dan dilaksanakan dengan cara untuk memperkasakan rakyat kita, mewujudkan perpaduan dan perpaduan yang lebih erat dalam kalangan negara kita dan memberi kita lebih banyak kebebasan untuk membina masyarakat yang mampan dan berdaya tahan,” kata beliau.

— BERNAMA