Kenapa Ramai Orang Beli Rumah Di Kajang, Bangi Dan Semenyih?

Satu benda yang ramai orang tidak tahu adalah, Kajang, Bangi dan Semenyih berada di bawah satu mukim yang sama iaitu Daerah Hulu Langat, Selangor di bawah Majlis Perbandaran Kajang (MPKJ).

Pada asalnya, Kajang merupakan kawasan perkampungan yang didiami masyarakat Melayu dan orang asli suku Temuan yang mendiami kawasan tanah datar di sekitar Sungai Langat, Sungai Bangi, Sungai Semenyih dan Sungai Chua.

Seiring peredaran zaman, berlaku perubahan sosial di Kajang dengan masyarakat Cina mendiami kawasan bandar Kajang dan bandar Semenyih. Sementara masyarakat India mendiami kawasan ladang getah.

Semenyih pula dahulunya berada di bawah pemerintahan Negeri Sembilan sebelum diserahkan kepada Selangor pada zaman pemerintahan Sultan Abdul Samad.

Kajang terletak di selatan Lembah Klang dengan jarak ke Kuala Lumpur sejauh 24 kilometer. Dari Kajang, anda hanya mengambil masa 15 minit pemanduan untuk ke Putrajaya dan Cyberjaya.

Baca : Permintaan Sewa Meningkat Di KL Dan Selangor, Ini Faktanya

Kalau nak tahu, berlaku peningkatan sebanyak 25% dalam jumlah penduduk di Kajang antara tahun 2000 – 2010 dengan pendapatan median penduduk Kajang adalah sebanyak RM9,953 sebulan.

Kajang, Bangi dan Semenyih telah lama menjadi lokasi penempatan golongan profesional yang bukan sahaja bekerja di sekitar Putrajaya, bahkan di ibu kota Kuala Lumpur.

Baca : Kajian Menunjukkan Shah Alam Dan Bangi Merupakan Lokasi Yang Paling Ideal Untuk Diduduki

Hal ini kerana, harga penawaran hartanah di tiga lokasi ini adalah lebih baik berbanding Petaling Jaya, Subang Jaya dan Kuala Lumpur.

Berdasarkan pemerhatian penulis, terdapat empat faktor utama yang menyebabkan ramai orang membeli rumah di Kajang, Bangi dan Semenyih dan artikel ini akan menghurai semua faktor tersebut.

1. Projek Kompetitif

Kredit Gambar: Pinterest

Semenjak tahun 2015, banyak projek kediaman yang ditawarkan pemaju jenis landed seperti teres dua tingkat pada harga RM400,000 – RM700,000.

Baca : 7 Township Pilihan Ramai Di Lembah Klang

Antara pilihan utama kediaman di ketiga – tiga lokasi ini adalah banglo, Semi-D dan apartmen. Pemaju hartanah utama yang bertanggungjawab dalam membangunkan projek kediaman di lokasi ini adalah MKH Berhad dan SP Setia Berhad.

2. Akses Lebuhraya

Satu perkara yang menarik tentang ketiga – tiga lokasi ini adalah, wujudnya akses lebuhraya yang baik dalam menghubungkan lokasi ini dengan kawasan luar.

Penduduk lokasi ini tidak menghadapi kesukaran untuk pergi ke Kuala Lumpur dan Seremban kerana wujudnya lebuhraya :-

 • SKVE
 • LEKAS
 • Kajang SILK
 • Lebuhraya KL-Seremban
 • Lebuhraya Kajang-Seremban
 • EKVE (dalam pembinaan)
 • SUKE (dalam pembinaan)

3. Pusat Pendidikan

Kredit Gambar: UKM

Bangi dan Kajang mempunyai banyak institusi pendidikan tinggi berprestij sehingga Bangi pernah digelar sebagai ‘Bandar Ilmu’ pada tahun 2014.

Apa yang menariknya, Bangi dan Kajang telah menjadi lokasi tumpuan pelajar luar negara yang menuntut di kebanyakan pusat pengajian tinggi di kawasan ini.

Tidak sukar untuk anda melihat pelajar – pelajar bidang kedoktoran dari Timur Tengah dan Asia Timur di kawasan ini.

Antara institusi pendidikan tinggi di ketiga – tiga lokasi ini adalah :-

 • Infrastructure University Kuala Lumpur (IUKL)
 • Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
 • Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
 • Kolej Polytech Mara (KPTM)
 • Kolej Universiti New Era

4. Pengangkutan Awam

Semenjak wujudnya MRT 1 (SBK Line) pada tahun 2017, berlaku kenaikan dalam permintaan hartanah khususnya di kawasan Kajang, Bangi dan Semenyih.

Hal ini kerana, terdapat tiga stesen MRT 1 di Kajang iaitu Sungai Jernih, Stadium Kajang dan Kajang.

Rata – rata warga Semenyih akan menggunakan stesen Sungai Jernih untuk ke ibu kota dengan MRT. Manakala warga Bangi pula akan menggunakan stesen Kajang berbanding Stadium Kajang.

Baca : 36 Lokasi Dijangka Alami Kenaikan Harga Hartanah Bermula Julai 2021

Ini tidak termasuk dengan KTM KOMUTER yang mempunyai stesen di Kajang, UKM dan Bangi. KTM KOMUTER telah menjadi pengangkutan awam utama penduduk ketiga – tiga lokasi ini sejak sekian lamanya.

Kesimpulan yang kita dapat lihat adalah Kajang, Bangi dan Semenyih merupakan lokasi strategik yang terletak di selatan Kuala Lumpur untuk kehidupan berkeluarga.

Baca : 10 Faktor Yang Dipertimbangkan Rakyat Malaysia Sebelum Beli Rumah

Setakat hari ini, kadar kenaikan harga rumah di ketiga – tiga lokasi ini juga masih sihat, tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu rendah.

Apa yang pasti, ketiga – tiga lokasi ini menjanjikan alternatif untuk warga Lembah Klang memiliki hartanah kerana wujudnya kehidupan berkomuniti di lokasi ini.

Sumber Rujukan:

Nak Tahu Anda Layak Dapat Pinjaman / Pembiayaan Dengan Bank atau Tidak? Semak Laporan CTOS / CCRIS Terlebih Dahulu. Pastikan Cantik!

Memiliki rekod CCRIS yang bersih sangat penting untuk kita semua. Kalau rekod CCRIS kita tak cantik, maka susahlah untuk kita mendapatkan apa sahaja pinjaman / pembiayaan daripada bank. Namun rekod CCRIS hanya sebuah laporan skor kredit, bukan rekod blacklist yang sering jadi salah faham dalam kalangan rakyat Malaysia.

Berapa harga untuk laporan CTOS / CCRIS?

Anda boleh dapatkan di laporan MyCTOS serendah RM24.85 di CTOS score, ataupun muat turun secara online di MyCreditInfo daripada EXPERIAN serendah RM 19.50 RM 15.60.

Dengan EXPERIAN My Credit Info (nama lama dia RAMCI), mereka ada produk bernama Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai status kewangan anda.

Laporan ini mengandungi maklumat seperti CCRIS;

 • Kemudahan kredit anda dengan bank / institusi kewangan di Central Credit Reference Information System (CCRIS), Bank Negara Malaysia.
 • Kemudahan kredit peribadi, secara bersama atau diperolehi oleh hak milik tunggal di mana anda adalah pemilik.
 • Nama bank atau institusi kewangan yang memberi kemudahan kredit/pinjaman, cawangan institusi kewangan di mana kemudahan kredit/pinjaman yang anda diperolehi.
 • Jumlah pinjaman/had kredit, baki tertunggak daripada kemudahan kredit anda dan tarikh terakhir untuk jumlah belum dijelaskan akan dilaporkan oleh bank / institusi kewangan.
 • Jenis cagaran atau jaminan yang dicagarkan untuk kemudahan kredit.
 • Pembayaran yang kerap untuk setiap kemudahan, seperti setiap bulan atau mingguan.
 • Permohonan kredit yang diluluskan selama 12 bulan terakhir dengan ahli CCRIS yang mengambil bahagian.
 • Pelbagai kemudahan kredit anda dipantau khas oleh bank atau institusi kewangan di bawah Akaun Perhatian Khas

Selain itu, ada juga maklumat SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA – baki potongan & sejarah pembayaran), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Maklumat yang TIDAK termasuk dalam laporan ini adalah:

 • Akaun Deposit atau Simpanan
 • Rekod pekerjaan
 • Status perkahwinan
 • Kesihatan
 • Rekod jenayah
 • Butiran gaji
 • Agama

Contoh Laporan Kredit:

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi? Paling teruk sekali dapat skor 1 – 3 (WEAK), bank pasti akan terus tolak bulat-bulat je permohonan korang tu tanpa cakap banyak.

Maklumat yang digunakan bagi mengira skor kredit ini termasuk:

 • Pinjaman yang anda ada (kad kredit, pinjaman / pembiayaan perumahan, kereta, pinjaman peribadi, dan lain-lain.);
 • Sama ada anda membayar pinjaman / pembiayaan tepat pada masanya;
 • Jumlah hutang anda yang belum dijelaskan;
 • Sama ada anda telah secara aktif memohon kredit baru;
 • Sama ada anda mempunyai apa-apa tindakan undang-undang;
 • Usia akaun anda

Skrol bawah sikit akan ada bahagian Banking Credit Information. Dekat sini akan disenaraikan segala pinjaman / pembiayaan / kredit kad dan sejarah pembayaran.

Kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna kita buat bayaran on-time setiap bulan. Kalau dapat semua ‘0’, itu memang terpaling flawlessbank dengan rela hati akan meluluskan permohonan pembiayaan korang.

Menarik bukan? Cepat check dan DOWNLOAD sekarang.

Previous ArticleNext Article

PKNS Akan Bangunkan 7,500 Unit Kediaman Di Cyberjaya, GDV RM3 Bilion

CYBERJAYA, 14 Julai (Bernama) — Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) bersedia untuk membangunkan projek kediaman dengan nilai pembangunan kasar (GDV) RM3 bilion dalam tempoh lapan hingga 10 tahun akan datang, melibatkan 7,500 unit pangsapuri mampu milik, teres dan bertingkat tinggi di Cyberjaya.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Datuk Mahmud Abbas berkata sebahagian daripada unit itu merupakan rumah mampu milik yang menyasarkan terutama pembeli generasi muda.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Aludra Residensi, iaitu projek ketiga PKNS di Cyberjaya di sini hari ini, beliau berkata PKNS komited untuk memastikan pembeli rumah generasi muda yang mempunyai tahap pendapatan tertentu berpeluang membeli rumah pertama serta menawarkan rumah mampu milik pada harga lebih rendah berbanding pesaingnya.

Aludra Residensi yang terdiri daripada 218 unit rumah bandar, dibangunkan di kawasan seluas 4.52 hektar dengan GDV RM125 juta.

Setiap unit dilengkapi dengan tiga bilik tidur dan dua bilik mandi dengan keluasan antara 1,035 kaki persegi dan 1,055 kaki persegi, dengan harga bermula daripada RM555,000.

Mahmud berkata 60 peratus daripada unit kediaman berkenaan telah terjual.

“Melangkah ke hadapan, kami mempunyai beberapa projek sedang dalam perancangan, dan antara projek utama adalah projek Shah Alam Central,” katanya sambil memaklumkan projek itu melibatkan pembinaan kawasan pusat perniagaan, yang dijangka dilancarkan September ini.

Simpanan tanah PKNS pada masa ini berjumlah 607 hektar.

Aludra Residensi menawarkan kemudahan komuniti berpagar dan berkawal, trek joging, taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi berlandskap selain rumah kelab persendirian yang eksklusif serta surau.

Keunikan projek ini terletak pada reka bentuknya serta pemilihan bahan yang menekankan ciri-ciri alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Selain itu, rumah kelab dan rumah pengawal dilengkapi dengan panel solar fotovoltan untuk menghasilkan elektrik rendah karbon.

Terletak di lokasi strategik, Aludra Residensi mudah diakses melalui dua lebuh raya utama iaitu Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (ELITE) dan Lebuhraya KL-Putrajaya (MEX).

Selain itu, lokasi projek ini juga berhampiran dengan beberapa bandar utama antaranya Cyberjaya iaitu 4 kilometer (km), Putrajaya (12km), Kuala Lumpur (35km), Shah Alam (28km) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) (26km).

Layari laman sesawang www.pkns.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai projek hartanah PKNS.

— BERNAMA