Gagal Urus Hartanah Sewaktu Hidup, Merana 7 Generasi

Sungguh mengejutkan laporan dari Harian Metro pada Mei 2020 yang lalu apabila kira-kira 1 juta pemilik geran tanah telah pun meninggal dunia dan pemilikan harta masih belum diselesaikan oleh waris.

Di Malaysia, kesedaran mengurus harta masih lagi peringkat yang rendah dan membimbangkan. Terlalu banyak harta yang tidak dihibahkan dan ini merupakan faktor utama berlakunya perpecahan di antara ahli keluarga khususnya waris.

Baca : 5 Sebab Kenapa Kita Perlu Ambil Hibah Takaful

Jumlah itu dilihat semakin meningkat setiap tahun sehingga mencecah lebih RM70 bilion yang jumlah berkenaan mampu membangunkan ekonomi umat Islam jika diuruskan dengan betul oleh waris.

“Lebih daripada RM70 bilion jumlah harta pusaka tergantung yang sepatutnya boleh digunakan waris untuk membangunkan ekonomi mereka.”

Kita semua sedar bahawa kematian merupakan satu perkara yang pasti dan menguruskan harta adalah sebahagian dari fardhu kifayah kerana termasuk dalam bab faraid.

Saban tahun, kita akan disajikan di dada akhbar, sosial media dan corong radio akan perebutan harta di antara ahli keluarga.

Kes-kes seperti ini tidak menampakkan sebarang petanda untuk surut selagi orang awam tidak celik akan kepentingan menghibahkan harta mereka sewaktu hidup.

“Tahukah anda, sekiranya rumah yang anda miliki hari ini tidak dirancang dengan baik boleh menyebabkan keluarga dan anak-anak anda hidup merempat.”

Hibah, wasiat dan faraid merupakan cara yang diamalkan dalam Islam dalam pembahagian harta pusaka untuk menggerakkan ekonomi, hak dan kebajikan ahli keluarga selepas ketua keluarga/ahli keluarga meninggal dunia kelak.

Gagal Urus Hartanah Sewaktu Hidup, Merana 7 Generasi

Dalam pembahagian harta pusaka mengikut faraid, hanya waris si mati sahaja yang berhak mendapat harta pusaka itu pun mengikut ketentuan dan ketetapan hukum syarak Islam.

Terdapat formula pengiraan yang kompleks dalam pembahagian harta pusaka dan melengah – lengahkan proses pembahagian harta pusaka mengikut faraid hanya memburukkan lagi keadaan.

Baca : Hibah Sebelum Hiba: Ketahui Perbezaan Di Antara Hibah, Wasiat dan Faraid

“Semakin lambat harta pusaka diurus, semakin terbuka peluang ahli keluarga memakan harta yang batil. Apa yang lebih membimbangkan adalah jika harta itu adalah harta anak yatim!”

Manakala hibah pula merupakan ‘hadiah’ yang diberikan pemilik harta pusaka kepada sesiapa sahaja samada atas faktor kekeluargaan, kasih sayang, perjanjian dan sebagainya dan tidak terbatas kepada waris.

Ini bermakna, anda masih boleh memberikan sebahagian daripada harta anda kepada sesiapa yang anda ingini kelak.

Penulis melihat hibah merupakan solusi terbaik untuk pengurusan harta pusaka berbanding faraid.

Hal ini kerana, seringkali berlaku pertelingkahan tentang bahagian harta pusaka mengikut ahli keluarga dan ini menyebabkan seluruh proses menjadi lambat.

Dengan hibah, waris boleh mengelakkan diri daripada pertikaian antara ahli keluarga, fitnah, memakan harta batil dan paling teruk memakan harta anak yatim.

Antara kelebihan lain hibah adalah:

  • Tiada had dalam harta yang dihibahkan
  • Sesiapa sahaja bebas memiliki harta yang dihibahkan
  •  Pembahagian harta mengikut kehendak pemberi hibah
  • Boleh menyamaratakan pembahagian kepada waris – waris
  • Harta dihibah bukan lagi harta pusaka yang boleh dipertikai

Berbeza dengan hibah, waris tidak berhak mempersoalkan pembahagian harta pusaka terbabit dan pemilik harta bebas memberikan harta tersebut hatta kepada orang bukan Islam sekalipun.

Akan tetapi, hibah boleh ditarik balik sekiranya tidak berlaku ijab dan kabul dalam penyerahan harta yang dihibahkan.

Baca : Hibah Takaful Bukan Untuk Bayar Hutang

Sebagai kesimpulan, penulis menyeru semua umat Islam yang sedang membaca bait – bait artikel ini untuk mula sedar akan kepentingan pengurusan harta kerana ianya merupakan sebahagian daripada fardhu kifayah.

Bayangkan, hak dan kebajikan masyarakat terpelihara dengan aman dan harmoni apabila seluruh rakyat Malaysia yang beragama Islam menjalankan tanggungjawab mereka dalam pengurusan harta.

Baca : Bagaimana Hibah Membantu Anda Mengurus Harta Dengan Cepat

Silap haribulan, bangsa Melayu boleh menjadi peneraju ekonomi di Malaysia kerana mempunyai aset yang banyak hasil hibah dari orang – orang terdahulu yang bijak menguruskan harta mereka.

Sumber Rujukan :

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Risiko Jadi Penjamin Yang Perlu Kita Tahu

Ramai yang rasa serba salah bila diminta untuk jadi penjamin kepada ahli keluarga atau rakan-rakan. Seperti yang kita tahu, penjamin diperlukan sekiranya seseorang ingin memohon pinjaman kereta, kad kredit dan sebagainya.

Sekiranya ada masalah dengan pihak bank, skor kredit yang lemah atau pendapatan tak cukup untuk pinjaman yang dimohon, maka pemohon akan diminta untuk cari seorang penjamin.

Apabila peminjam tak dapat bayar, maka penjaminlah orang yang akan dicari oleh pihak bank. Maka, tak hairanlah jika risiko seorang penjamin ini sememangnya tinggi.

Jom kita tengok 5 risiko menjadi seorang penjamin.

1. Aset Boleh Disita

Risiko jadi penjamin akan membuatkan harta atau aset penjamin tersebut akan disita. Pihak Jabatan Insolvensi akan menyita harta yang kita ada untuk membayar balik hutang tersebut.

2. Skor Kredit Akan Rosak

Dengan menjadi penjamin, skor kredit kita akan rosak sekiranya orang yang kita jamin itu gagal membayar hutang pada waktu yang sepatutnya. Apabila skor rosak, maka susahlah untuk kita membuat pinjaman pada masa yang akan datang.

3. Boleh Jadi Muflis

Risiko terbesar bagi seorang penjamin adalah menjadi muflis. Hal ini kerana sekiranya kedua-dua pihak (penjamin dan pemiutang) tidak dapat melunaskan hutang tersebut, akan mendatangkan masalah yang besar.

Jabatan Insolvensi boleh memutuskan penjamin sebagai muflis sekiranya hutang mencecah lebih daripada RM100,000 dan tak mampu untuk membayarnya.

4. Kerjaya Tersekat

Biasanya penjamin mempunyai kerja yang stabil dan disukai oleh pihak bank. Namun, risiko yang terpaksa ditanggung sekiranya menjadi penjamin adalah kerjaya akan disekat sekiranya pemiutang gagal menjelaskan hutang tersebut.

Silap haribulan, tiada majikan yang ingin mengambil kita bekerja. Di samping itu, kita juga tidak boleh memiliki perniagaan atau memiliki sebahagian daripada perniagaan. Pendek kata, nak buat apa pun susah.

5. Tidak Bebas Ke Luar Negara

Menjadi penjamin juga akan berisiko di mana kita tidak akan bebas ke luar negara sesuka hati sekiranya orang yang anda jamin gagal membayar hutang. Kita sebagai penjamin perlu memohon kebenaran daripada Jabatan Insolvensi atau pun mendapatkan perintah mahkamah terlebih dahulu.

Kesimpulannya, menjadi penjamin sememangnya mendatangkan pelbagai masalah atau risiko yang bakal dihadapi. Jadi, sekiranya ada saudara mara atau kawan-kawan yang meminta anda menjadi penjamin, fikirlah terlebih dahulu mengenai risiko ini.

Adalah lebih baik sekiranya kita tolak permintaan untuk jadi seorang penjamin, walaupun kepada ahli keluarga sendiri.

Baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!