Bagaimana Hibah Membantu Anda Mengurus Harta Dengan Cepat

Mungkin tidak ramai yang tahu tentang Hibah jika hendak dibandingkan dengan Wasiat. Namun, Hibah bukanlah sesuatu yang baru dalam kewangan Islam. Ianya sudah lama diperkenalkan, cuma mungkin ramai yang belum mendapat peluang untuk mengenalinya dengan lebih dekat.

Dalam Islam, seseorang idividu itu berhak untuk memberikan separuh atau pun seluruh hartanya kepada orang lain dengan kerelaan hatinya tanpa paksaan ketika dia masih hidup. Pemberian inilah yang dikenali sebagai Hibah, yang juga bermaksud hadiah. Ianya terserah kepada pemberi Hibah itu untuk menghadiahkan kepada sesiapa sahaja yang diingininya.

Berbeza pula dengan Wasiat di mana ianya dilaksanakan setelah seseorang itu meninggal dunia. Bahagian untuk ibu bapa, isteri, anak-anak dan sebagainya telah pun ditetapkan. Manakala, pembahagian harta juga perlu mendapatkan persetujuan daripada kesemua waris yang ada.

Di sinilah kita dapat lihat bagaimana hibah dapat membantu menguruskan harta dengan lebih cepat.

1. Pelan Pendidikan

Pemberi Hibah iaitu ibu bapa yang merupakan sebagai pembayar caruman dan penerima hibah iaitu anak-anaknya. Ini bagi memastikan pendidikan anak-anak tidak terabai walau apa pun yang terjadi.

Ada juga sesetengah pelan Takaful yang memberikan Hibah kepada pesertanya sebagai bentuk ganjaran di atas kejayaan mereka dalam peperiksaan. Ini bagi menggalakkan anak-anak untuk berjaya dalam pendidikan.

Sememangnya Islam sangat menitikberatkan betapa pentingnya pendidikan dalam kehidupan kita.

2. Manfaat Takaful

Manfaat akan diterima oleh waris sekiranya peserta mengalami kemalangan atau pun musibah sehingga mengakibatkan kehilangan nyawa atau hilang keupayaan untuk kerja. Jika ini berlaku, jumlah perlindungan akan dihibahkan (dihadiahkan) kepada waris peserta.

Contoh yang sangat mudah anda lihat, jika seorang suami telah menghibahkan keseluruhan manfaat Takafulnya kepada isterinya, maka hanya isterinya sahaja yang akan mendapat keseluruhan manfaat Takaful tersebut.

Ini kerana, penamaan hibah telah dibuat ketika si suami masih hidup. Manfaat yang telah diterima oleh si isteri pula adalah mengikut kepada konsep hibah bersyarat.

Namun sekiranya si isteri adalah hanya sebagai pemegang amanah kepada manfaat Takaful tersebut, maka si isteri bertanggungjwab sepenuhnya untuk memberikan jumlah perlindungan tersebut mengikut kepada cara Faraid.

Hibah Lebih Cepat Dapat Daripada Wasiat

Tak perlu tunggu sampai kita tiada lagi, baru nak mulakan proses pengagihan harta. Ini kerana proses Wasiat akan memakan masa sedikit untuk diselesaikan dan kemudian baru ianya diagihkan.

Ada yang makan masa sampai 2-3 tahun. Sebelum tu nak balu dan anak nak guna duit apa? Bila buah hibah nilai tu 100% tak boleh dicabar. Sebab itu hadiah. Waris lain tak boleh tuntut.

Jika kita mempunyai tanggungan yang harapkan wang dengan cepat bagi meneruskan kehidupan, Hibah dapat menyelesaikan masalah ini dengan segera.

Kalau nak tahu dengan lebih mendalam, jemput baca Yang Mana Satu: Hibah Atau Wasiat? Bahagian 1 dan Bahagian 2.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!