GIFF 2022: Ekosistem Kewangan Terbuka Perlu Jadi Hala Tuju Kewangan Islam

KUALA LUMPUR, 5 Okt (Bernama) — Kewangan Islam harus bergerak ke arah ekosistem kewangan terbuka kerana ia baik untuk pengguna, manakala pergerakan perbankan terbuka memberikan pengguna akses yang lebih besar kepada perkhidmatan kewangan melalui platform pihak ketiga.

Ketua Pegawai Transformasi Aeon Credit Service (M) Bhd Ajit Jayaram berkata salah satu faedah utama pembiayaan terbuka ialah kemasukan lebih besar pengguna yang kini kurang mendapat layanan daripada penyedia kewangan tradisional.

“Keterangkuman kewangan bukan tentang membuka akaun bank; ia adalah mengenai memberi akses kepada kredit berdasarkan kemampuan.

“Saya percaya perbankan terbuka akan menyelesaikan masalah keterangkuman kewangan dan dengan bank yang mempunyai akses kepada data transaksi, kami boleh mengumpulkan maklumat tentang sikap pelanggan dan menilai kemampuan kewangan mereka.

“Dalam jangka masa panjang, anda boleh mempunyai pendekatan khusus kepada setiap pelanggan anda,” katanya semasa perbincangan bersama ahli-ahli panel yang diadakan sempena Forum Kewangan Islam Global 2022 (GIFF2022) dua hari, hari ini.

Ajit merupakan salah seorang ahli panel semasa perbincangan bertemakan “The Journey from Open Banking to Embedded Finance”.

Dalam menyuarakan sentimennya, Ketua Negara Zurich Malaysia Junior Cho berkata kewangan terbuka menawarkan lebih banyak pilihan kepada pengguna manakala syarikat pula mampu memacu lebih banyak inovasi berdasarkan permintaan khusus pengguna.

“Kewangan terbuka adalah keperluan bagi penyedia perkhidmatan kewangan untuk maju pada masa hadapan dan pelanggan hari ini bersedia untuk berkongsi data mereka untuk mendapatkan produk yang khusus dan disesuaikan dengan keperluan mereka,” katanya.

GIFF2022 dianjurkan bersama oleh Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia, sebagai sokongan terhadap inisiatif Pusat Kewangan Islam Antarabangsa Malaysia (MIFC) di Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia, Kuala Lumpur.

Bertemakan “Take the Reins”, GIFF2022 yang dianjurkan secara dwitahunan itu bertujuan untuk menjana wacana aktif mengenai langkah-langkah yang diperlukan untuk mengukuhkan kedudukan kepimpinan global kewangan Islam.

Perbincangan utama akan berkisar mengenai topik seperti teknologi kewangan dan pendigitalan, tumpuan dalam perjalanan daripada perbankan terbuka kepada kewangan terbenam (embedded finance) dan cara membina perkhidmatan kewangan digital dengan mudah.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/giff-2022-ekosistem-kewangan-terbuka-perlu-jadi-hala-tuju-kewangan-islam/

Previous ArticleNext Article

KWSP Dijangka Umum Inisiatif Akaun 3 Pada April Ini – Amir Hamzah

KUALA LUMPUR, 29 Feb (Bernama) — Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dijangka mengumumkan inisiatif  ‘Akaun Fleksibel’ atau Akaun 3 pada April ini yang merangkumi mekanisme serta kelonggaran pengeluaran kepada pencarum, kata Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan.

Beliau berkata, mekanisme mengenai Akaun 3 itu akan diperjelaskan kepada pencarum selepas KWSP mengumumkan agihan dividen pada Ahad ini.

“Mereka (KWSP) juga akan menyatakan dan menerangkan cara-cara pengeluaran, mekanisme yang ada di mana pemecahan akaun tiga akan diterangkan,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan tambahan Khairil Nizam Khirudin (PN-Jerantut) mengenai status terkini Akaun 3 khususnya dari segi kaedah pengeluaran pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Amir Hamzah berkata kerajaan tidak melihat kepada sebarang pengeluaran secara bersasar kerana ia akan memburukkan lagi isu ketidakcukupan simpanan persaraan.

“Kerajaan tidak melihat kepada pengeluaran bersasar kerana akan ada juga kelonggaran dalam Akaun 3 itu,” katanya.

— BERNAMA