GIFF 2022: Ekosistem Kewangan Terbuka Perlu Jadi Hala Tuju Kewangan Islam

KUALA LUMPUR, 5 Okt (Bernama) — Kewangan Islam harus bergerak ke arah ekosistem kewangan terbuka kerana ia baik untuk pengguna, manakala pergerakan perbankan terbuka memberikan pengguna akses yang lebih besar kepada perkhidmatan kewangan melalui platform pihak ketiga.

Ketua Pegawai Transformasi Aeon Credit Service (M) Bhd Ajit Jayaram berkata salah satu faedah utama pembiayaan terbuka ialah kemasukan lebih besar pengguna yang kini kurang mendapat layanan daripada penyedia kewangan tradisional.

“Keterangkuman kewangan bukan tentang membuka akaun bank; ia adalah mengenai memberi akses kepada kredit berdasarkan kemampuan.

“Saya percaya perbankan terbuka akan menyelesaikan masalah keterangkuman kewangan dan dengan bank yang mempunyai akses kepada data transaksi, kami boleh mengumpulkan maklumat tentang sikap pelanggan dan menilai kemampuan kewangan mereka.

“Dalam jangka masa panjang, anda boleh mempunyai pendekatan khusus kepada setiap pelanggan anda,” katanya semasa perbincangan bersama ahli-ahli panel yang diadakan sempena Forum Kewangan Islam Global 2022 (GIFF2022) dua hari, hari ini.

Ajit merupakan salah seorang ahli panel semasa perbincangan bertemakan “The Journey from Open Banking to Embedded Finance”.

Dalam menyuarakan sentimennya, Ketua Negara Zurich Malaysia Junior Cho berkata kewangan terbuka menawarkan lebih banyak pilihan kepada pengguna manakala syarikat pula mampu memacu lebih banyak inovasi berdasarkan permintaan khusus pengguna.

“Kewangan terbuka adalah keperluan bagi penyedia perkhidmatan kewangan untuk maju pada masa hadapan dan pelanggan hari ini bersedia untuk berkongsi data mereka untuk mendapatkan produk yang khusus dan disesuaikan dengan keperluan mereka,” katanya.

GIFF2022 dianjurkan bersama oleh Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia, sebagai sokongan terhadap inisiatif Pusat Kewangan Islam Antarabangsa Malaysia (MIFC) di Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia, Kuala Lumpur.

Bertemakan “Take the Reins”, GIFF2022 yang dianjurkan secara dwitahunan itu bertujuan untuk menjana wacana aktif mengenai langkah-langkah yang diperlukan untuk mengukuhkan kedudukan kepimpinan global kewangan Islam.

Perbincangan utama akan berkisar mengenai topik seperti teknologi kewangan dan pendigitalan, tumpuan dalam perjalanan daripada perbankan terbuka kepada kewangan terbenam (embedded finance) dan cara membina perkhidmatan kewangan digital dengan mudah.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/giff-2022-ekosistem-kewangan-terbuka-perlu-jadi-hala-tuju-kewangan-islam/

Previous ArticleNext Article

Pengenalan Semula Program Cukai Pengakuan Sukarela Akan Bantu Tambah Hasil Kerajaan

KUALA LUMPUR, 25 Feb (Bernama) — Pengenalan semula program pengakuan sukarela khas mulai 1 Jun 2023 hingga 31 Dis 2024 akan membolehkan pengampunan ke atas penalti 100 peratus terhadap cukai langsung dan tidak langsung yang tidak dibayar akan membantu menambah hasil kerajaan selain memberi manfaat kepada pembayar cukai yang ingin memanfaatkan inisiatif tersebut.

Pengenalan semula program itu diumumkan pada pembentangan Belanjawan 2023 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Jumaat.

Presiden Chartered Tax Institute Malaysia (CTIM) Chow Chee Yen berkata keinginan pembayar cukai untuk tampil mendedahkan cukai yang belum dibayar secara sukarela mungkin tidak begitu kuat melainkan terdapat alasan yang kukuh untuk berbuat demikian.

“Komunikasi daripada jangkaan dan ketelusan antara pihak berkuasa cukai dan pembayar cukai turut dijangka memberi kesan kepada hasil yang diinginkan daripada program tersebut,” katanya dalam kenyataan.

Beliau berkata pengurangan kadar cukai sebanyak dua mata peratusan untuk banjaran pendapatan boleh cukai RM35,001 hingga RM100,000 dijangka memberi manfaat kepada kira-kira 2.4 juta pembayar cukai daripada kumpulan M40 berpendapatan sederhana.

“Ini adalah satu pengiktirafan bahawa kenaikan kos sara hidup turut melanda kumpulan M40 selain kumpulan B40 yang menerima sebahagian besar daripada bantuan kerajaan.

“Didapati bahawa kerajaan bersedia untuk melanjutkan pengurangan kadar cukai kepada mereka yang berada dalam banjaran boleh cukai RM35,001 hingga RM50,000 yang bukan penerima untuk cadangan yang sama (sebelum ini),” katanya.

Sebaliknya, Chow berkata kerajaan telah mencadangkan untuk menaikkan kadar cukai sebanyak 0.5 hingga dua mata peratusan untuk banjaran boleh cukai RM100,001 hingga RM1 juta, yang dijangka memberi kesan kepada kira-kira 150,000 pembayar cukai.

“Pelarasan semula kadar cukai untuk banjaran tersebut konsisten dengan apa yang dilihat sebagai pemikiran kerajaan untuk membantu mereka yang menghadapi kesukaran dan memperluas asas cukai kepada mereka yang mampu,” katanya.

— BERNAMA