GIFF 2022: Ekosistem Kewangan Terbuka Perlu Jadi Hala Tuju Kewangan Islam

KUALA LUMPUR, 5 Okt (Bernama) — Kewangan Islam harus bergerak ke arah ekosistem kewangan terbuka kerana ia baik untuk pengguna, manakala pergerakan perbankan terbuka memberikan pengguna akses yang lebih besar kepada perkhidmatan kewangan melalui platform pihak ketiga.

Ketua Pegawai Transformasi Aeon Credit Service (M) Bhd Ajit Jayaram berkata salah satu faedah utama pembiayaan terbuka ialah kemasukan lebih besar pengguna yang kini kurang mendapat layanan daripada penyedia kewangan tradisional.

“Keterangkuman kewangan bukan tentang membuka akaun bank; ia adalah mengenai memberi akses kepada kredit berdasarkan kemampuan.

“Saya percaya perbankan terbuka akan menyelesaikan masalah keterangkuman kewangan dan dengan bank yang mempunyai akses kepada data transaksi, kami boleh mengumpulkan maklumat tentang sikap pelanggan dan menilai kemampuan kewangan mereka.

“Dalam jangka masa panjang, anda boleh mempunyai pendekatan khusus kepada setiap pelanggan anda,” katanya semasa perbincangan bersama ahli-ahli panel yang diadakan sempena Forum Kewangan Islam Global 2022 (GIFF2022) dua hari, hari ini.

Ajit merupakan salah seorang ahli panel semasa perbincangan bertemakan “The Journey from Open Banking to Embedded Finance”.

Dalam menyuarakan sentimennya, Ketua Negara Zurich Malaysia Junior Cho berkata kewangan terbuka menawarkan lebih banyak pilihan kepada pengguna manakala syarikat pula mampu memacu lebih banyak inovasi berdasarkan permintaan khusus pengguna.

“Kewangan terbuka adalah keperluan bagi penyedia perkhidmatan kewangan untuk maju pada masa hadapan dan pelanggan hari ini bersedia untuk berkongsi data mereka untuk mendapatkan produk yang khusus dan disesuaikan dengan keperluan mereka,” katanya.

GIFF2022 dianjurkan bersama oleh Persatuan Perbankan Islam dan Institusi Kewangan Malaysia, sebagai sokongan terhadap inisiatif Pusat Kewangan Islam Antarabangsa Malaysia (MIFC) di Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia, Kuala Lumpur.

Bertemakan “Take the Reins”, GIFF2022 yang dianjurkan secara dwitahunan itu bertujuan untuk menjana wacana aktif mengenai langkah-langkah yang diperlukan untuk mengukuhkan kedudukan kepimpinan global kewangan Islam.

Perbincangan utama akan berkisar mengenai topik seperti teknologi kewangan dan pendigitalan, tumpuan dalam perjalanan daripada perbankan terbuka kepada kewangan terbenam (embedded finance) dan cara membina perkhidmatan kewangan digital dengan mudah.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/giff-2022-ekosistem-kewangan-terbuka-perlu-jadi-hala-tuju-kewangan-islam/

Previous ArticleNext Article

Kutipan Hasil Cukai Berkurangan Selepas SST Dilaksanakan Semula Ganti GST – MoF 

KUALA LUMPUR, 10 Julai (Bernama) — Kutipan hasil cukai berasaskan penggunaan telah berkurangan selepas cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST) dilaksanakan semula bagi menggantikan cukai barang dan perkhidmatan (GST), menurut Kementerian Kewangan (MoF). 

MoF berkata selepas GST diperkenalkan pada April 2015, kutipan GST adalah sebanyak RM37.7 billion bagi tahun 2015; RM55.7 bilion (2016); RM60.5 bilion (2017); dan RM30.9 bilion (2018), iaitu sehingga Mei 2018 sahaja.

Selain itu, selepas SST dilaksanakan semula, kutipan SST adalah sebanyak RM5.4 bilion bagi tahun 2018, iaitu dari September 2018 hingga Disember 2018; RM27.6 bilion (2019), RM25.2 bilion (2020); RM25.5 bilion (2021); RM31.3 bilion (2022); dan RM35.4 bilion (2023), katanya.

“Secara keseluruhan, kutipan GST bagi tempoh dari April 2015 hingga GST dimansuhkan pada Mei 2018 adalah berjumlah RM184.8 billion manakala jumlah kutipan SST pula adalah sebanyak RM150.4 bilion bagi tempoh dari September 2018 hingga akhir tahun 2023,” kata MoF dalam jawapan bertulis yang disiarkan menerusi laman sesawang Parlimen pada Selasa. 

MoF berkata demikian bagi menjawab soalan Salamiah Mohd Nor (PN-Temerloh) mengenai adakah hasil cukai dan rizab negara meningkat selepas SST diperkenalkan semula serta adakah SST antara penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan.

Menurut Kementerian Kewanagan, jika dibandingkan jumlah kutipan hasil antara tempoh pelaksanaan GST dan SST, purata kutipan SST secara tahunan adalah 51.6 peratus lebih rendah daripada purata kutipan tahunan GST susulan skop kenaan SST adalah lebih kecil berbanding GST.

“Faktor utama jumlah kutipan SST menjadi lebih rendah adalah skop kenaan SST adalah lebih kecil iaitu meliputi 41 peratus daripada keseluruhan barang dan perkhidmatan dijual dalam pasaran berbanding 76 peratus daripada barang dan perkhidmatan dijual di bawah skop kenaan GST,” katanya. 

Sementara itu, MoF berkata pelaksanaan SST tidak boleh dianggap sebagai penyebab utama kenaikan harga barang secara berterusan kerana terdapat faktor lain seperti permintaan dan penawaran, harga komoditi global, harga barangan import serta kadar tukaran mata wang asing yang turut mempengaruhi penetapan harga barang dan perkhidmatan oleh perniagaan. 

“Terdapat juga peniaga dan penyedia perkhidmatan mengambil kesempatan dengan menaikkan harga barang dijual bagi meraih keuntungan berlebihan walaupun tidak terkesan dengan pengenaan SST,” kata MoF.

— BERNAMA