Harley-Davidson Berdepan Dengan Kemelut Akibat Daripada Generasi Pengguna Dan Krisis Politik

Harley-Davidson merupakan jenama ikonik yang menjadi kebanggaan rakyat Amerika Syarikat. Syarikat ini merupakan syarikat terawal yang menghasilkan kenderaan dua roda pertama di dunia secara komersial.

Syarikat ini telah diasaskan oleh dua orang sahabat baik iaitu William Harley dan Arthur Davidson yang berasal dari Milwaukee. Perkembangan yang begitu ketara adalah selepas Perang Dunia Kedua dan merupakan salah sebuah syarikat motorsikal yang berjaya mengharungi zaman The Great Depression pada tahun 1929.

Kemuncak kejayaan syarikat ini adalah pada tahun 2006, di mana syarikat Harley-Davidson berjaya menjana keuntungan sebanyak $1 bilion. Siapa yang ada motorsikal ini memang kira gempaklah pada masa itu.

Namun, kriris mula melanda syarikat ini apabila kegawatan ekonomi berlaku pada tahun 2008 disebabkan Krisis Subprime. Mereka terpaksa berdepan dengan jualan yang tidak menentu di pasaran domestik mahu pun antarabangsa.

Jualan mula mengalami fasa kejatuhan kerana sukar untuk menarik pelanggan baru menggunakan motorsikal keluaran mereka. Ianya menurun disebabkan beberapa faktor, dengan salah satunya adalahfaktor generasi.

Kebanyakan pengguna yang memilki motorsikal keluaran syarikat ini adalah dari kalangan Baby Boomers, iaitu mereka yang berusia 50 tahun ke atas. Untuk mendapat jualan yang konsisten, syarikat ini perlu menguasai pasaran golongan milenial yang bakal mewarisi generasi akan datang.

Namun bagi golongan milenial, mereka tidak berminat untuk memiliki motorsikal Harley-Davidson kerana ia tidak memenuhi citarasa mereka. Golongan milenial merupakan golongan yang lebih simple, berbeza dengan golongan baby boomers yang menggunakan motorsikal tersebut sebagi hobi masa lapang dan suka melakukan aktiviti konvoi beramai-ramai.

Selain itu juga, jurang pendapatan golongan milenial dan baby boomers juga turut berbeza. Buat masa sekarang, pendapatan baby boomers adalah yang tertinggi berbanding dengan golongan milenial dengan menguasai 21% kekayaan di Amerika Syarikat; berbanding dengan golongan milenial yang hanya memiliki 3% kekayaan.

Harley-Davidson merupakan motorsikal yang dikenali sebagai motorsikal premium dengan harganya yang tinggi berbanding motorsikal yang lain.

Selain menghadapi kesukaran di dalam pasaran Amerika Syarikat, mereka turut berdepan dengan situasi politik yang berlaku di antara negara tersebut dengan dunia luar.

Donald Trump yang terkenal dengan polisi untuk menyelamatkan syarikat dari Amerika Syarikat telah mengenakan tarif yang tinggi kepada produk dari luar Amerika Syarikat, terutamanya dari negara Kesatuan Eropah dan juga China.

Dengan memperkenalkan tarif besi dan aluminium terhadap produk dari luar, Kesatuan Eropah dan juga China turut mengenakan tarif yang sama terhadap barangan keluaran Amerika Syarikat yang memasuki pasaran negara mereka.

Harley-Davidson merupakan produk yang terjejas teruk di pasaran Eropah kerana harga jualan motorsikal tersebut telah meningkat sebanyak $2,000 dan menyebabkan market capitalization syarikat hilang sebanyak $1.4 bilion akibat tindakan Donald Trump tersebut.

Tidak cukup dengan jualan yang merudum, kini masalah kewangan mereka semakin meruncing dengan wabak Covid-19.

Kini Jochen Zeitz telah dilantik menjadi CEO yang baru bagi memulihkan syarrikat Harley-Davidson ini. Mampukah beliau menyelamatkan syarikat ikonik ini?

Sumber Rujukan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Mitos Ada Bisnes Sendiri Yang Tiada Siapa Ingin Kongsikan

Saya kongsikan pandangan dari seseorang yang sering bertanya kepada mereka yang sudah berjaya dalam kerjaya bisnes, tak kira dalam bidang perniagaan sendiri, pendapatan komisen seperti jurujual, mahupun seorang full-time trader dalam pasaran saham.

Semua ini dikelaskan sebagai bisnes, sebab anda sendiri yang mengawal aliran keluar masuknya dan kemampuan untuk bergerak. Jika anda tidak komited untuk berjaya dalam tempoh masa yang panjang, anda cenderung untuk menemui kegagalan.

Ini kerana kejayaan memerlukan komitmen, displin dan satu tempoh masa. Jadi berikut adalah beberapa mitos berkaitan dengan menjalankan bisnes yang jarang dikongsi, khususnya yang berada di peringkat awal bisnes.

Mitos 1: Dah Jadi Boss, Dah Tak Perlu Lagi Dengar Boss Berleter

Dalam sesetengah perkara, ya, memang anda tak perlu lagi dengar boss anda berleter dan komen tentang anda. Tetapi sebagai seorang boss mesti selalu bersedia untuk menjawab soalan-soalan daripada ‘Real Boss’.

Iaitu dari pelanggan yang menyumbang kepada pendapatan dan keuntungan perniagaan. Kalau buka syarikat, perlu bersedia menjawab soalan-soalan dari pekerja, rakan kongsi, pelabur, pembekal, dari pihak bank dan bermacam-macam lagi.

Mitos 2: Jadi Kaya Apabila Memiliki Perniagaan Sendiri

Ini biasa terjadi bagi mereka yang bekerja dan ada mentaliti pekerja.

Mungkin majikan anda teruk dan anda bagus dalam sesuatu perkara, maka menyangkakan boss anda buat banyak duit hasil daripada kerja anda.

Kemudian anda beranggapan berniaga sendiri adalah cara pintas untuk menjadi kaya. Tetapi apa yang anda tidak tahu, di sebalik keuntungan ada perbelanjaan (marketing, pekerja, kos tersembunyi) yang perlu dibayar.

Jangan lupakan risiko-risiko yang bakal anda tempuhi. Memulakan perniagaan dalam talian dan mengharapkan jualan utama daripada saluran media sosial juga ada risiko, seperti risiko akaun Facebook/Instagram digodam, iklan tak jalan dan sebagainya.

Mitos 3: Boleh Bekerja Pada Bila-Bila Masa

Sekiranya anda tidak tahan dengan komitmen masa untuk tempoh waktu yang panjang, anda akan terlepas banyak peluang untuk berkembang, peluang untuk tambah pendapatan dan peluang untuk berjaya.

Kerana anda bukan pemilik bisnes sebenar, tetapi hakikatnya anda perlu bekerja sepanjang masa.

Mitos 4: Boleh Buat Apa Yang Saya Suka

Memang betul anda boleh buat apa anda suka kerana ini bisnes anda. Tetapi bila mula bekerja sendiri, suka atau tidak, anda kena belajar dan lakukannya untuk kembangkan game ini, tidak boleh hanya fokus kepada perkara yang anda suka sahaja.

Perlu ambil tahu semuanya, sebab ini bisnes korang. Bila salah kena perbaiki, bila dah elok kena lebih perkemaskan lagi.

Mitos 5: Bisnes Akan Untung Sejak Hari Pertama Lagi

Hanya beberapa bisnes saja yang berjaya dapat keuntungan pada hari pertama. Yang lain semuanya ambil masa.

Ini kerana setiap bisnes akan ada perbelanjaan (kos sewa, kos harian, kos kesilapan, kos barang). Jika pemilik tidak mempunyai modal yang besar dan holding power untuk menampung kos yang ditanggung sehinggalah perniagaan mencapai keuntungan pertama, maka bisnes anda akan gagal kerana menghadapi masalah cash flow.

Mitos 6: Boleh Letak Gaji Sesuka Hati

Kemampuan bertahan dalam perniagaan adalah lebih penting daripada kemahuan dan kehendak anda sebagai pemilik bisnes.

Bila mana perniagaan anda perlukan sesuatu, anda perlu korbankan bahagian sendiri terlebih dahulu supaya perniagaan mampu untuk berkembang dan dahulukan perkara-perkara penting lain seperti gaji pekerja dan bil-bil.

Satu hari nanti kalau anda bernasib baik, kemahuan dan kehendak anda akan direalisasikan selepas perniagaan anda stabil dan ada pendapatan yang konsisten.

Oleh itu, hadamkan dulu mitos-mitos ini. Bila rasa dah yakin untuk mula bekerja sendiri, maka usah berlengah lagi dan mulalah hari ini.

Majalah Labur