Job Coach Pembuka Jalan Bagi Golongan OKU Mencari Pekerjaan

Kerajaan kini mengambil inisiatif untuk memberi sokongan pekerjaan kepada golongan orang kelainan upaya (OKU) menerusi program yang dikenali sebagai Job Coach. Program Perkhidmatan Job Coach merupakan satu platform bagi menghubungkan golongan OKU dengan syarikat-syarikat di Malaysia.

Pihak Job Coach bukan sahaja akan memastikan golongan OKU ini diberikan tempat dalam sesebuah organisasi, malah mereka akan mengubah keadaan kerja dan menyusun semula tugas-tugas supaya bersesuaian dengan kemampuan pekerja-pekerja OKU.

Golongan OKU Pun Hendak Bekerja Macam Orang Lain

Usaha ini hendaklah diberi pujian kerana ia berjaya memberi kesedaran dan kefahaman kepada orang ramai mengenai kewujudan golongan OKU dan keperluan mereka. Mereka sewajarnya diberi layanan yang sama seperti manusia yang lain. Program ini juga memberi kesedaran kepada golongan OKU bahawa mereka juga harus berusaha dan memiliki sumber pendapatan sendiri. Ini sejajar dengan tujuan utama kerajaan dalam memperkenalkan Program Perkhidmatan Job Coach.

Program ini perlu diteruskan agar lebih ramai lagi golongan OKU turut serta dalam program ini. Inisiatif ini dapat membantu negara secara tidak langsung dalam mengurangkan kadar pengangguran dan menggalakkan golongan OKU untuk berdikari.

Pada tahun 2017, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Johor dengan kerjasama Pejabat Daerah Kulai telah menganjurkan Karnival Pekerjaan Orang Kurang Upaya Peringkat Johor 2017 bertempat di Dewan Raya Putra, Bandar Putra Kulai. Karnival tersebut telah diadakan dengan jayayan dengan penyertaan lebih daripada 1,000 orang. Pada program tersebut, seramai 129 orang pula layak mendapat tempat untuk bekerja.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Asiah Md Ariff, berkata, “Adalah menjadi tanggungjawab kita sebagai masyarakat yang inklusif untuk membantu bagi menghapuskan apa bentuk halangan termasuk sikap dan persekitaran dalam memastikan golongan ini dapat hidup sama rata.”

Semoga usaha murni ini akan berterusan dalam membantu lebih ramai lagi orang.

Ditulis oleh Siti Khairunisha bt Mohd Yusof, Mahasiswa Tahun Akhir, Fakulti Ekonomi & Muamalat, Universiti Sains Islam Malaysia.

Nak tahu lebih lanjut pasal Program Perkhidmatan Job Coach, boleh layari laman web Jabatan Kebajikan Masyarakat.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA