Kenali 12 Ciri-Ciri Wanita Yang Bijak Urus Kewangan

Dalam banyak-banyak sifat wanita, sifat bijak urus kewangan adalah salah satu ciri wanita idaman lelaki. Tambahan pula jika anda sedang mencari calon isteri.

Wanita sebenarnya tak perlu buat-buat bodoh dalam hal yang berkaitan dengan kewangan. Wanita yang bijak adalah wanita yang boleh hidup bersendirian walaupun tiada lelaki di sampingnya.

Jom kita lihat ciri-ciri wanita yang bijak urus kewangan, boleh semak sama ada isteri atau teman wanita anda mempunyai ciri-ciri ini?

1. Mempunyai Matlamat

Wanita yang bijak mengurus kewangan adalah mereka yang mempunyai matlamat kewangan. Tahu berapa banyak perlu simpan setiap bulan, tahu berapa banyak yang perlu dilaburkan setiap bulan dan tahu perbezaan di antara keperluan dan kehendak.

Tapi itu tidak bermakna tiada langsung bajet untuk shopping.

2. Pandai Menyimpan

Sekiranya seseorang wanita tersebut tiada simpanan walaupun bekerja, itu tandanya mereka bukanlah seorang yang bijak mengurus wang.

Selain daripada matlamat tadi, kena pastikan ianya disusuli dengan tindakan.

3. Berdisiplin

Seseorang wanita tidak akan mudah untuk berbelanja sesuka hati. Walaupun ada jualan mega atau sale setiap bulan, mereka yang bijak pasti tidak akan mudah tergoda dengannya.

4. Tahu Platform Simpanan Yang Menguntungkan

Selalunya wanita berkerjaya akan membuat simpanan yang menguntungkan seperti menyimpan di ASB atau Tabung Haji biar pun belum berkahwin.

Adakalanya mereka menyimpan sejak muda lagi dan biarkannya ‘beranak-pinak’ di dalamnya..

5. Ada Pelan Perlindungan

Wanita yang bijak mengurus kewangan akan mempunyai pelan perlindungan diri sendiri. Hal ini tidak sedikit pun menjejaskan kewangan mereka kerana ia adalah sesuatu yang menguntungkan bagi mereka.

Statistik menunjukkan bahawa golongan wanita lebih terdedah kepada risiko masalah kesihatan, maka lagi awal ada perlindungan takaful lagi, lagi bagus.

6. Menyimpan Emas

Ada wanita yang sukakan emas perhiasan dalam bentuk gelang tangan, rantai dan bermacam-macam lagi. Lebih bijak lagi, wanita yang menyimpan emas sebagai aset.

Ambil tahu juga perbezaan di antara barang kemas dengan gold bar atau dinar.

Dan tahukah anda dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM64.50 (berdasarkan harga emas RM258 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian emas pertama anda hari ini juga.

7. Suka Ilmu Kewangan

Tak ramai wanita yang peka dan suka ilmu yang berkaitan dengan kewangan. Tapi seorang wanita yang bijak urus kewangan ini pasti suka untuk membaca atau membeli buku-buku berkaitan kewangan berbanding buku-buku lain yang tak bermanfaat.

8. Mempunyai Jiwa Bisnes

Sekalipun tidak meminati perniagaan, tetapi ada wanita yang sangat meminati sesuatu dan pandai untuk menjana pendapatan melaluinya.

Sebagai contoh ada yang pandai masak, pandai buat kek, pandai menjahit; maka wanita yang bijak adalah mereka yang boleh dapat duit dengan melakukan perkara yang diminatinya.

9. Berfikiran Jauh

Berfikiran jauh tentang kerjaya dan impian beberapa tahun lagi adalah ciri wanita yang bijak urus kewangan. Biasanya wanita yang mempunyai anak walaupun masih kecil, beliau sudah mempunyai rancangan rapi sebagai persediaan anak tersebut untuk membesar.

10. Tak Cerewet Bab Makan Dan Jalan-Jalan

Ada wanita yang terlalu memilih tentang makanan dan tempat untuk berjalan-jalan. Kalau boleh, nak makan di tempat yang mewah atau bercuti di luar negara.

Sayangilah wanita yang tak kisah untuk makan di tepi jalan atau sekadar pergi melancong ke tempat bajet.

11. Tak Kisah Gaji Suami Sedikit

Bagi yang dah berumahtangga, mereka sanggup terima suami mereka seadanya. Kalau gaji sedikit sekalipun, tak pernah nak mengadu walaupun dalam hati teringin sesuatu.

Tahap keyakinan mereka ini tinggi, rezeki Allah yang bagi, asalkan suami merupakan seorang yang bertanggungjawab dalam hal-hal rumahtangga.

12. Berdikari

Yang terakhir sekali, mereka ini boleh berdiri sendiri dan berdikari. Dengan memiliki ciri-ciri di atas ini, pastinya wanita yang bijak boleh mengharungi kehidupan walaupun pelbagai cabaran yang datang.

Itulah dia 12 ciri-ciri wanita yang bijak mengurus kewangan yang anda perlu tahu. Bagi yang sedang mencari calon isteri, boleh tengok sama ada teman wanita anda sekarang ada atau tidak ciri-ciri idaman lelaki ini.

Sumber Rujukan: Public Gold Bangi

Jom belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang, klik www.bukuBMW.com. Topik ini terkandung dalam modul kewangan dalam Buku Bijak Merancang Wang yang mengandungi modul kewangan secara tersusun:

1. Aliran tunai
2. Pengurusan aset dan hutang
3. Simpanan
4. Perlindungan
5. Pelaburan
6. Penyucian
7. Pewarisan

Sebagai pengguna, kita patut tahu fungsi dan peranan setiap produk kewangan. Ia saling melengkapi dan memerlukan antara satu sama lain. Dapatkan di www.bukuBMW.com

Previous ArticleNext Article

6 Mitos Ada Bisnes Sendiri Yang Tiada Siapa Ingin Kongsikan

Saya kongsikan pandangan dari seseorang yang sering bertanya kepada mereka yang sudah berjaya dalam kerjaya bisnes, tak kira dalam bidang perniagaan sendiri, pendapatan komisen seperti jurujual, mahupun seorang full-time trader dalam pasaran saham.

Semua ini dikelaskan sebagai bisnes, sebab anda sendiri yang mengawal aliran keluar masuknya dan kemampuan untuk bergerak. Jika anda tidak komited untuk berjaya dalam tempoh masa yang panjang, anda cenderung untuk menemui kegagalan.

Ini kerana kejayaan memerlukan komitmen, displin dan satu tempoh masa. Jadi berikut adalah beberapa mitos berkaitan dengan menjalankan bisnes yang jarang dikongsi, khususnya yang berada di peringkat awal bisnes.

Mitos 1: Dah Jadi Boss, Dah Tak Perlu Lagi Dengar Boss Berleter

Dalam sesetengah perkara, ya, memang anda tak perlu lagi dengar boss anda berleter dan komen tentang anda. Tetapi sebagai seorang boss mesti selalu bersedia untuk menjawab soalan-soalan daripada ‘Real Boss’.

Iaitu dari pelanggan yang menyumbang kepada pendapatan dan keuntungan perniagaan. Kalau buka syarikat, perlu bersedia menjawab soalan-soalan dari pekerja, rakan kongsi, pelabur, pembekal, dari pihak bank dan bermacam-macam lagi.

Mitos 2: Jadi Kaya Apabila Memiliki Perniagaan Sendiri

Ini biasa terjadi bagi mereka yang bekerja dan ada mentaliti pekerja.

Mungkin majikan anda teruk dan anda bagus dalam sesuatu perkara, maka menyangkakan boss anda buat banyak duit hasil daripada kerja anda.

Kemudian anda beranggapan berniaga sendiri adalah cara pintas untuk menjadi kaya. Tetapi apa yang anda tidak tahu, di sebalik keuntungan ada perbelanjaan (marketing, pekerja, kos tersembunyi) yang perlu dibayar.

Jangan lupakan risiko-risiko yang bakal anda tempuhi. Memulakan perniagaan dalam talian dan mengharapkan jualan utama daripada saluran media sosial juga ada risiko, seperti risiko akaun Facebook/Instagram digodam, iklan tak jalan dan sebagainya.

Mitos 3: Boleh Bekerja Pada Bila-Bila Masa

Sekiranya anda tidak tahan dengan komitmen masa untuk tempoh waktu yang panjang, anda akan terlepas banyak peluang untuk berkembang, peluang untuk tambah pendapatan dan peluang untuk berjaya.

Kerana anda bukan pemilik bisnes sebenar, tetapi hakikatnya anda perlu bekerja sepanjang masa.

Mitos 4: Boleh Buat Apa Yang Saya Suka

Memang betul anda boleh buat apa anda suka kerana ini bisnes anda. Tetapi bila mula bekerja sendiri, suka atau tidak, anda kena belajar dan lakukannya untuk kembangkan game ini, tidak boleh hanya fokus kepada perkara yang anda suka sahaja.

Perlu ambil tahu semuanya, sebab ini bisnes korang. Bila salah kena perbaiki, bila dah elok kena lebih perkemaskan lagi.

Mitos 5: Bisnes Akan Untung Sejak Hari Pertama Lagi

Hanya beberapa bisnes saja yang berjaya dapat keuntungan pada hari pertama. Yang lain semuanya ambil masa.

Ini kerana setiap bisnes akan ada perbelanjaan (kos sewa, kos harian, kos kesilapan, kos barang). Jika pemilik tidak mempunyai modal yang besar dan holding power untuk menampung kos yang ditanggung sehinggalah perniagaan mencapai keuntungan pertama, maka bisnes anda akan gagal kerana menghadapi masalah cash flow.

Mitos 6: Boleh Letak Gaji Sesuka Hati

Kemampuan bertahan dalam perniagaan adalah lebih penting daripada kemahuan dan kehendak anda sebagai pemilik bisnes.

Bila mana perniagaan anda perlukan sesuatu, anda perlu korbankan bahagian sendiri terlebih dahulu supaya perniagaan mampu untuk berkembang dan dahulukan perkara-perkara penting lain seperti gaji pekerja dan bil-bil.

Satu hari nanti kalau anda bernasib baik, kemahuan dan kehendak anda akan direalisasikan selepas perniagaan anda stabil dan ada pendapatan yang konsisten.

Oleh itu, hadamkan dulu mitos-mitos ini. Bila rasa dah yakin untuk mula bekerja sendiri, maka usah berlengah lagi dan mulalah hari ini.

Majalah Labur