Kenali 12 Ciri-Ciri Wanita Yang Bijak Urus Kewangan

Dalam banyak-banyak sifat wanita, sifat bijak urus kewangan adalah salah satu ciri wanita idaman lelaki. Tambahan pula jika anda sedang mencari calon isteri.

Wanita sebenarnya tak perlu buat-buat bodoh dalam hal yang berkaitan dengan kewangan. Wanita yang bijak adalah wanita yang boleh hidup bersendirian walaupun tiada lelaki di sampingnya.

Jom kita lihat ciri-ciri wanita yang bijak urus kewangan, boleh semak sama ada isteri atau teman wanita anda mempunyai ciri-ciri ini?

1. Mempunyai Matlamat

Wanita yang bijak mengurus kewangan adalah mereka yang mempunyai matlamat kewangan. Tahu berapa banyak perlu simpan setiap bulan, tahu berapa banyak yang perlu dilaburkan setiap bulan dan tahu perbezaan di antara keperluan dan kehendak.

Tapi itu tidak bermakna tiada langsung bajet untuk shopping.

2. Pandai Menyimpan

Sekiranya seseorang wanita tersebut tiada simpanan walaupun bekerja, itu tandanya mereka bukanlah seorang yang bijak mengurus wang.

Selain daripada matlamat tadi, kena pastikan ianya disusuli dengan tindakan.

3. Berdisiplin

Seseorang wanita tidak akan mudah untuk berbelanja sesuka hati. Walaupun ada jualan mega atau sale setiap bulan, mereka yang bijak pasti tidak akan mudah tergoda dengannya.

4. Tahu Platform Simpanan Yang Menguntungkan

Selalunya wanita berkerjaya akan membuat simpanan yang menguntungkan seperti menyimpan di ASB atau Tabung Haji biar pun belum berkahwin.

Adakalanya mereka menyimpan sejak muda lagi dan biarkannya ‘beranak-pinak’ di dalamnya..

5. Ada Pelan Perlindungan

Wanita yang bijak mengurus kewangan akan mempunyai pelan perlindungan diri sendiri. Hal ini tidak sedikit pun menjejaskan kewangan mereka kerana ia adalah sesuatu yang menguntungkan bagi mereka.

Statistik menunjukkan bahawa golongan wanita lebih terdedah kepada risiko masalah kesihatan, maka lagi awal ada perlindungan takaful lagi, lagi bagus.

6. Menyimpan Emas

Ada wanita yang sukakan emas perhiasan dalam bentuk gelang tangan, rantai dan bermacam-macam lagi. Lebih bijak lagi, wanita yang menyimpan emas sebagai aset.

Ambil tahu juga perbezaan di antara barang kemas dengan gold bar atau dinar.

Dan tahukah anda dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM64.50 (berdasarkan harga emas RM258 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian emas pertama anda hari ini juga.

7. Suka Ilmu Kewangan

Tak ramai wanita yang peka dan suka ilmu yang berkaitan dengan kewangan. Tapi seorang wanita yang bijak urus kewangan ini pasti suka untuk membaca atau membeli buku-buku berkaitan kewangan berbanding buku-buku lain yang tak bermanfaat.

8. Mempunyai Jiwa Bisnes

Sekalipun tidak meminati perniagaan, tetapi ada wanita yang sangat meminati sesuatu dan pandai untuk menjana pendapatan melaluinya.

Sebagai contoh ada yang pandai masak, pandai buat kek, pandai menjahit; maka wanita yang bijak adalah mereka yang boleh dapat duit dengan melakukan perkara yang diminatinya.

9. Berfikiran Jauh

Berfikiran jauh tentang kerjaya dan impian beberapa tahun lagi adalah ciri wanita yang bijak urus kewangan. Biasanya wanita yang mempunyai anak walaupun masih kecil, beliau sudah mempunyai rancangan rapi sebagai persediaan anak tersebut untuk membesar.

10. Tak Cerewet Bab Makan Dan Jalan-Jalan

Ada wanita yang terlalu memilih tentang makanan dan tempat untuk berjalan-jalan. Kalau boleh, nak makan di tempat yang mewah atau bercuti di luar negara.

Sayangilah wanita yang tak kisah untuk makan di tepi jalan atau sekadar pergi melancong ke tempat bajet.

11. Tak Kisah Gaji Suami Sedikit

Bagi yang dah berumahtangga, mereka sanggup terima suami mereka seadanya. Kalau gaji sedikit sekalipun, tak pernah nak mengadu walaupun dalam hati teringin sesuatu.

Tahap keyakinan mereka ini tinggi, rezeki Allah yang bagi, asalkan suami merupakan seorang yang bertanggungjawab dalam hal-hal rumahtangga.

12. Berdikari

Yang terakhir sekali, mereka ini boleh berdiri sendiri dan berdikari. Dengan memiliki ciri-ciri di atas ini, pastinya wanita yang bijak boleh mengharungi kehidupan walaupun pelbagai cabaran yang datang.

Itulah dia 12 ciri-ciri wanita yang bijak mengurus kewangan yang anda perlu tahu. Bagi yang sedang mencari calon isteri, boleh tengok sama ada teman wanita anda sekarang ada atau tidak ciri-ciri idaman lelaki ini.

Sumber Rujukan: Public Gold Bangi

Previous ArticleNext Article

6 Tips Bersara Dengan Tenang

Ramai pekerja yang kurang cakna atau tidak tahu akan kepentingan Surat Penyelesaian Cukai (SPC) sekiranya mereka akan berhenti kerja atau bersara kelak. Sebagai pekerja yang bertanggungjawab, kita seharusnya tahu tindakan yang perlu diambil supaya amaun ganjaran dan manfaat yang akan dinikmati selepas bersara atau berhenti kerja diperoleh dengan segera dan amaun tersebut tidak dipotong untuk menjelaskan apa-apa cukai tertunggak akibat kegagalan melaporkan pendapatan terdahulu sebelum berhenti kerja.  Mungkin ramai tertanya-tanya apa yang perlu dilakukan khususnya berkaitan percukaian sekiranya ingin menamatkan perkhidmatan bersama majikan sekarang.

Justeru itu, artikel kali ini akan menjawab persoalan yang sering ditanya mengenai perkara ini. 

1. Apa yang dimaksudkan dengan Surat Penyelesaian Cukai (SPC)?

 • SPC merupakan perakuan yang dikeluarkan oleh HASiL kepada majikan berkaitan hal ehwal cukai pendapatan pekerja yang akan berhenti kerja, bersara, yang hendak meninggalkan Malaysia ataupun yang meninggal dunia.
 • Adalah menjadi tanggungjawab majikan tidak kira sama ada di sektor awam mahupun di sektor swasta, kedua-duanya bertanggungjawab di bawah Akta Cukai Pendapatan 1967 (ACP 1967) bagi memaklumkan kepada HASiL dalam tempoh yang ditetapkan sekiranya berlaku penamatan perkhidmatan.

2. Apakah tindakan yang perlu dilakukan oleh majikan sekiranya berlaku penamatan pekerjaan atas pekerja?

 • Sebagai majikan yang bertanggungjawab, mereka perlu memaklumkan kepada HASiL tidak kurang daripada tiga puluh (30) hari sebelum tarikh pemberhentian pekerja yang akan berhenti kerja, bersara atau yang akan meninggalkan Malaysia melebihi tiga (3) bulan.
 • Bagi kes pekerja yang meninggal dunia, pemakluman perlu dibuat tidak lebih tiga puluh (30) hari selepas dimaklumkan kematian pekerja berkenaan.
 • Ada tiga (3) jenis borang perlu dihantar kepada HASiL mengikut situasi pekerja iaitu:
 1. CP21 : Borang Pemberitahuan oleh Majikan Bagi Pekerja Yang Hendak Meninggalkan Malaysia;

2. CP22A : Borang Pemberitahuan Pemberhentian Kerja (Swasta);  atau

3. CP22B : Borang Pemberitahuan Pemberhentian Kerja (Agensi Kerajaan).

 • Bagi memberi kemudahan kepada majikan, HASiL telah menyediakan perkhidmatan dalam talian bagi membolehkan majikan mengemukakan Borang CP21, CP22A dan CP22B yang boleh diakses di  https://mytax.hasil.gov.my/. Pilih Perkhidmatan ezHasil seterusnya ke e-SPC.
 • Permohonan SPC akan diproses selepas semua dokumen dan maklumat lengkap diterima.
 • Selain itu, majikan perlu menahan apa-apa bahagian wang yang akan atau boleh dibayar kepada pekerja dan tidak membayar apa-apa bahagian wang tersebut tanpa kebenaran HASiL sehingga tempoh sembilan puluh (90) hari dari tarikh borang diterima oleh HASiL.
 • Majikan juga perlu membayar semua atau sebahagian amaun wang yang ditahan kepada HASiL apabila diarahkan pada bila-bila masa dalam tempoh tersebut.
 • Walau bagaimanapun, majikan diberi pengecualian untuk tidak mengemukakan Borang Pemberitahuan Pemberhentian Kerja kepada HASiL sekiranya pendapatan seseorang pekerja tertakluk kepada Potongan Cukai Bulanan (PCB) atau jika saraan bulanan pekerja adalah di bawah amaun minimum yang layak dikenakan PCB, dengan syarat pekerja berkenaan akan terus bekerja atau tidak bersara daripada mana-mana penggajian di Malaysia.
 • Borang pemberitahuan oleh majikan bagi pekerja yang hendak meninggalkan Malaysia pula tidak perlu dikemukakan sekiranya HASiL berpuas hati bahawa seseorang pekerja tersebut dikehendaki meninggalkan Malaysia secara kerap berhubung dengan penggajian yang dilakukannya.

3. Apa kaitan SPC ini kepada pekerja-pekerja dan majikan di luar sana?

 • Tujuan SPC adalah untuk memastikan rekod percukaian pekerja berada dalam keadaan teratur.
 • Apabila permohonan SPC diterima, cawangan yang menguruskan fail akan menyemak rekod percukaian pekerja bagi tahun-tahun sebelumnya sama ada audit perlu dilakukan atau tidak. Sekiranya perlu, cawangan akan meminta dokumen tersebut daripada pihak pekerja.
 • Secara tidak langsung akan memastikan rekod percukaian pekerja berada dalam keadaan teratur.
 • Sekiranya terdapat amaun cukai yang perlu diselesaikan hasil daripada semakan, amaun tersebut perlu dibayar oleh pihak majikan kepada HASiL daripada amaun wang yang ditahan.

4. Adakah HASiL akan mengenakan apa-apa tindakan undang-undang terhadap majikan yang gagal mendapatkan SPC bagi pekerja yang terlibat?

 • Jika majikan gagal menjalankan tanggungjawab, majikan boleh disabitkan kesalahan mengikut undang-undang yang telah ditetapkan.
 • Kelewatan atau kegagalan mengemukakan borang tersebut tanpa alasan yang munasabah merupakan suatu kesalahan dan sekiranya disabitkan, boleh dikenakan denda tidak kurang RM200 atau tidak lebih daripada RM20,000 atau penjara tidak melebihi enam (6) bulan atau kedua-duanya di bawah subsekyen 120(1) ACP 1967.
 • Majikan juga bertanggungjawab untuk membayar amaun penuh cukai yang kena dibayar oleh pekerjanya. Amaun kena dibayar oleh majikan merupakan suatu hutang kepada kerajaan dan boleh dituntut melalui tindakan sivil.

5. Bagaimana pula dengan tanggungjawab pekerja dalam isu SPC ini?

 • Rekod pematuhan cukai seseorang pekerja ialah komponen penting yang akan disemak oleh HASiL sebelum SPC dikeluarkan. Justeru, terdapat beberapa perkara perlu dilakukan oleh pekerja sebagai tanggungjawab mereka, iaitu:
 1. Memastikan pendapatan yang diterima berhubung dengan suatu penggajian dilaporkan dengan mengemukakan Borang Nyata Cukai sekiranya pekerja tersebut tidak memilih PCB sebagai cukai muktamad.
 2. Pekerja juga disarankan supaya menyemak rekod pematuhan cukai mereka terlebih dahulu dengan HASiL sebelum majikan mengemukakan Borang CP21, CP22A dan CP22B.

6. Setelah permohonan SPC dihantar oleh majikan, apakah tindakan yang perlu diambil oleh HASiL?

 • Permohonan SPC individu yang lengkap diterima oleh HASiL akan diproses mengikut Piagam Pelanggan kami, iaitu empat belas (14) hari bekerja daripada tarikh dokumen lengkap diterima.
 • SPC individu yang telah selesai diproses akan dihantar kepada majikan dan disalinkan kepada pekerja untuk makluman serta rekod pekerja.
 • Pegawai Perhubungan Awam/ Customer Care Officer (CCO) cawangan boleh dihubungi sekiranya menghadapi masalah dalam pengeluaran SPC individu. Senarai nama Pegawai Perhubungan Awam boleh diperolehi menerusi Portal Rasmi HASiL di www.hasil.gov.my dengan klik pada tab Hubungi Kami dan seterusnya klik Panggilan. Anda perlu memilih Pegawai Perhubungan Awam untuk melihat senarai pegawai mengikut cawangan yang dikehendaki.
 • Kami amat menghargai kerjasama yang diberikan oleh majikan dan pekerja dalam permohonan SPC ini bagi membolehkan HASiL dapat memproses permohonan tersebut dengan lancar.

Di harap perkongsian artikel ini dapat menjadi panduan dan dimanfaatkan sewajarnya oleh para majikan dan pekerja di luar sana yang masih ragu-ragu mengenai perkara ini.  Semoga kelestarian hasil cukai akan dimanfaatkan bersama demi membina #KeluargaMalaysia yang lebih makmur dan sejahtera. Sebarang pertanyaan serta maklum balas boleh dimajukan kepada HASiL melalui:

a. Hasil Care Line (HCL) di talian 03-8911 1000 / 603-8911 1100 (Luar Negara);

b. HASiL Live Chat; dan

c. Borang Maklum Balas di portal rasmi LHDNM di pautan pantas https://maklumbalaspelanggan.hasil.gov.my/MaklumBalas/ms-my/

Baca juga: