Kenali 12 Ciri-Ciri Wanita Yang Bijak Urus Kewangan

Dalam banyak-banyak sifat wanita, sifat bijak urus kewangan adalah salah satu ciri wanita idaman lelaki. Tambahan pula jika anda sedang mencari calon isteri.

Wanita sebenarnya tak perlu buat-buat bodoh dalam hal yang berkaitan dengan kewangan. Wanita yang bijak adalah wanita yang boleh hidup bersendirian walaupun tiada lelaki di sampingnya.

Jom kita lihat ciri-ciri wanita yang bijak urus kewangan, boleh semak sama ada isteri atau teman wanita anda mempunyai ciri-ciri ini?

1. Mempunyai Matlamat

Wanita yang bijak mengurus kewangan adalah mereka yang mempunyai matlamat kewangan. Tahu berapa banyak perlu simpan setiap bulan, tahu berapa banyak yang perlu dilaburkan setiap bulan dan tahu perbezaan di antara keperluan dan kehendak.

Tapi itu tidak bermakna tiada langsung bajet untuk shopping.

2. Pandai Menyimpan

Sekiranya seseorang wanita tersebut tiada simpanan walaupun bekerja, itu tandanya mereka bukanlah seorang yang bijak mengurus wang.

Selain daripada matlamat tadi, kena pastikan ianya disusuli dengan tindakan.

3. Berdisiplin

Seseorang wanita tidak akan mudah untuk berbelanja sesuka hati. Walaupun ada jualan mega atau sale setiap bulan, mereka yang bijak pasti tidak akan mudah tergoda dengannya.

4. Tahu Platform Simpanan Yang Menguntungkan

Selalunya wanita berkerjaya akan membuat simpanan yang menguntungkan seperti menyimpan di ASB atau Tabung Haji biar pun belum berkahwin.

Adakalanya mereka menyimpan sejak muda lagi dan biarkannya ‘beranak-pinak’ di dalamnya..

5. Ada Pelan Perlindungan

Wanita yang bijak mengurus kewangan akan mempunyai pelan perlindungan diri sendiri. Hal ini tidak sedikit pun menjejaskan kewangan mereka kerana ia adalah sesuatu yang menguntungkan bagi mereka.

Statistik menunjukkan bahawa golongan wanita lebih terdedah kepada risiko masalah kesihatan, maka lagi awal ada perlindungan takaful lagi, lagi bagus.

6. Menyimpan Emas

Ada wanita yang sukakan emas perhiasan dalam bentuk gelang tangan, rantai dan bermacam-macam lagi. Lebih bijak lagi, wanita yang menyimpan emas sebagai aset.

Ambil tahu juga perbezaan di antara barang kemas dengan gold bar atau dinar.

Dan tahukah anda dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM64.50 (berdasarkan harga emas RM258 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian emas pertama anda hari ini juga.

7. Suka Ilmu Kewangan

Tak ramai wanita yang peka dan suka ilmu yang berkaitan dengan kewangan. Tapi seorang wanita yang bijak urus kewangan ini pasti suka untuk membaca atau membeli buku-buku berkaitan kewangan berbanding buku-buku lain yang tak bermanfaat.

8. Mempunyai Jiwa Bisnes

Sekalipun tidak meminati perniagaan, tetapi ada wanita yang sangat meminati sesuatu dan pandai untuk menjana pendapatan melaluinya.

Sebagai contoh ada yang pandai masak, pandai buat kek, pandai menjahit; maka wanita yang bijak adalah mereka yang boleh dapat duit dengan melakukan perkara yang diminatinya.

9. Berfikiran Jauh

Berfikiran jauh tentang kerjaya dan impian beberapa tahun lagi adalah ciri wanita yang bijak urus kewangan. Biasanya wanita yang mempunyai anak walaupun masih kecil, beliau sudah mempunyai rancangan rapi sebagai persediaan anak tersebut untuk membesar.

10. Tak Cerewet Bab Makan Dan Jalan-Jalan

Ada wanita yang terlalu memilih tentang makanan dan tempat untuk berjalan-jalan. Kalau boleh, nak makan di tempat yang mewah atau bercuti di luar negara.

Sayangilah wanita yang tak kisah untuk makan di tepi jalan atau sekadar pergi melancong ke tempat bajet.

11. Tak Kisah Gaji Suami Sedikit

Bagi yang dah berumahtangga, mereka sanggup terima suami mereka seadanya. Kalau gaji sedikit sekalipun, tak pernah nak mengadu walaupun dalam hati teringin sesuatu.

Tahap keyakinan mereka ini tinggi, rezeki Allah yang bagi, asalkan suami merupakan seorang yang bertanggungjawab dalam hal-hal rumahtangga.

12. Berdikari

Yang terakhir sekali, mereka ini boleh berdiri sendiri dan berdikari. Dengan memiliki ciri-ciri di atas ini, pastinya wanita yang bijak boleh mengharungi kehidupan walaupun pelbagai cabaran yang datang.

Itulah dia 12 ciri-ciri wanita yang bijak mengurus kewangan yang anda perlu tahu. Bagi yang sedang mencari calon isteri, boleh tengok sama ada teman wanita anda sekarang ada atau tidak ciri-ciri idaman lelaki ini.

Sumber Rujukan: Public Gold Bangi

Previous ArticleNext Article

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.