KWSP Saran Mekanisme Gaji Kehidupan Wajar Tingkat Simpanan Persaraan

KUALA LUMPUR, 20 Nov (Bernama) — Malaysia perlu menerap mekanisme ‘gaji kehidupan wajar’ dengan tahap gaji yang bersesuaian bagi membolehkan pekerja membina simpanan persaraan yang mencukupi, kata Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

 Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Seri Amir Hamzah Azizan berkata isu utama yang menyebabkan simpanan persaraan yang tidak mencukupi kerana gaji di negara ini yang tidak meningkat dengan sewajarnya.

“Untuk menangani perkara ini, KWSP sedang berusaha untuk meningkatkan pengetahuan dan mempengaruhi penggubal dasar bagi melaksanakan mekanisme yang lebih dinamik yang boleh meningkatkan gaji dengan berkesan,” katanya pada sidang media seminar dan mesyuarat lembaga pengarah Persatuan Keselamatan Sosial Asean (ASSA) ke-40 hari ini.

Amir Hamzah juga menekankan galakan daripada KWSP kepada ahli untuk mengambil langkah proaktif dalam meningkatkan simpanan persaraan mereka.

“Kadar caruman (KWSP) adalah memadai untuk sektor formal. Kami mempunyai 11 hingga 13 peratus caruman daripada majikan dan 11 peratus daripada pekerja.

“KWSP juga menawarkan rangkaian produk yang membolehkan ahli menambah simpanan secara sukarela dengan menaikkan kadar caruman atau membuat caruman tambah nilai apabila mereka mempunyai pendapatan tambahan. Tindakan ini boleh mempercepatkan pertumbuhan simpanan mereka,” katanya.

Amir Hamzah berkata KWSP juga perlu mengisytiharkan dividen yang menarik bagi membantu ahli mengumpul simpanan persaraan yang mencukupi.

“Untuk mengisytiharkan dividen (menarik), KWSP mesti memastikan pulangan yang kukuh dan pengurusan dana yang berkesan supaya pulangan itu mencukupi untuk ahli kami mengembangkan simpanan (persaraan) mereka,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Masih Kaji Mekanisme Berkesan Agih Bantuan, Subsidi – Kementerian Ekonomi

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) —  Kerajaan masih di peringkat mengkaji mekanisme bagi pengagihan bantuan dan subsidi secara paling berkesan serta mudah kepada rakyat, kata Kementerian Ekonomi.

Antara kaedah itu termasuk pengagihan menerusi e-baucar, e-dompet atau penyaluran tunai secara terus melalui akaun bank.

“Sebagai contoh, bayaran Sumbangan Tunai Rahmah secara tunai akan disalurkan terus ke dalam akaun bank penerima manakala skim-skim bantuan terpilih di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat pula menggunakan e-dompet.

“Bagaimanapun, penyaluran bantuan secara tunai masih perlu dipertimbangkan untuk penerima di kawasan luar bandar yang berdepan kesukaran capaian rangkaian telekomunikasi.

“Oleh itu, mekanisme ini perlu diteliti dengan lebih lanjut bagi memastikan agihan berkenaan dapat dilaksanakan dengan lebih cekap dan memudahkan penerima,” katanya dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen hari ini. 

Kenyataan itu sebagai menjawab pertanyaan Tuan Azli Yusof (PH-Shah Alam) sama ada kerajaan berhasrat memperkenalkan sistem e-dompet secara menyeluruh untuk menggantikan bantuan tunai dalam pelaksanaan bantuan subsidi bersasar kepada golongan yang memerlukan barangan asas.

Menjelaskan selanjutnya, kementerian berkata selaras dengan langkah ke arah pendigitalan ekonomi, pelaksanaan ekosistem tanpa tunai seperti e-dompet juga dapat menggalakkan masyarakat untuk menggunapakai teknologi.

— BERNAMA