Nvidia Bakal Menjadi Pengeluar Cip Telefon Pintar Terbesar Dunia Selepas Pembelian Syarikat ARM Yang Bernilai $40 Bilion

Permata untuk negara United Kingdom, itulah ungkapan yang sesuai untuk menunjukan kehebatan yang dimiliki oleh Syarikat ARM yang berpangkalan di Cambridge, England. ARM merupakan syarikat pembekal utama teknologi mikrocip untuk telefon pintar ke seluruh dunia.

Selepas syarikat itu menjadi milik Softbank pada tahun 2016, kerajaan Britain berbangga kerana masih terdapat lagi pelabur asing yang berminat untuk melabur di negara tersebut selepas Britain mengisytiharkan untuk keluar daripada Kesatuan Eropah.

ARM dibeli oleh Softbank pada tahun 2016 dengan harga $31 bilion dan mendapat restu United Kingdom. Di antara faktor yang menyebabkan kerajaan Britain membenarkan pembelian tersebut disebabkan Softbank ini tidak mempunyai kepentingan yang menjurus kepada monopoli di dalam industri mikrocip.

Dengan kata lain, Softbank bersifat neutral terhadap mana-mana syarikat mikroprosesor.

Dr Hauser

Penjualan ARM itu mendapat reaksi yang negatif dari salah seorang bekas pengasas syarikat tersebut, Dr Hauser yang bimbang selepas pemilikan baru, syarikat ARM akan mengubah model perniagaan mereka.

Tidak seperti syarikat mikrocip yang lain, model perniagaan yang dilakukan oleh ARM begitu unik. ARM hanya mempatenkan teknologi mereka tanpa menghasilkan cip untuk pelanggan mereka. Syarikat ini hanya mendapat keuntungan daripada hasil royaliti daripada teknologi tersebut.

Di antara syarikat yang menjadi pelanggan tetap kepada ARM adalah syarikat Apple, Samsung, Qualcomm dan Huawei. ARM hanya mengambil royaliti melalui teknologi mereka kepada pengeluar yang lain.

Disebabkan pandemik Covid-19, Softbank merupakan di antara syarikat yang paling terjejas terutamanya ketika syarikat tersebut melakukan pelaburan yang luar biasa terhadap WeWork yang menyebabkan Softbank hilang wang pelaburan yang sangat besar.

Oleh kerana ingin mengembalikan wang pelaburan mereka, Softbank terpaksa menjual ARM kepada pasaran terbuka dan Nvidia telah menunjukan minat yang mendalam terhadap memilikinya.

Nvidia merupakan sebuah syarikat yang fokus di dalam penghasilan kad grafik yang bermutu tinggi. Sebelum ini Nvidia telah berjaya memintas market capitalization Intel yang merupakan sebuah syarikat yang sangat terkenal dalam penghasilan mikroprosesor.

Dengan pembelian ARM ini, ia akan menjadikan Nvidia monopoli microcip di dalam pasaran telefon pintar pula.

Kerajaan Britain bimbang dengan pembelian Nvidia adalah disebabkan hubungan yang tegang di antara Amerika Syarikat dan China. Sebelum ini, syarikat teknologi dari China telah mendapat banyak kesukaran apabila Amerika Syarikat yang menghalang syarikat tersebut dari beroperasi di Amerika Syarikat dengan alasan keselamatan negara.

Di antara syarikat yang menjadi sasaran Amerika Syarikat adalah Huawei Tik Tok dan WeChat.

Huawei yang sebelum ini banyak menggunakan teknologi ARM di dalam penghasilan cip buatan mereka, kini bakal berdepan dengan kesukaran apabila ARM menjadi milik Nvidia.

Jensen Huang

Walaubagaimanapun, semua tuduhan yang tidak berasas itu dinafikan oleh Jensen Huang yang merupakan CEO Syarikat Nvidia. Jensen Huang yang berjanji akan memastikan ARM bersifat nuetral seperti sebelum ini di dalam penghasilan cip telefon pintar dan pelanggan tetap yang menggunakan teknologi ARM tidak akan terkesan dengan pembelian yang melibatkan Nvidia ini.

Bagi Jensen Huang adalah kurang cerdik sekiranya membuat polisi baru yang menyusahkan pelanggan mereka dan membuat mereka lari daripada menggunakan cip yang dikeluarkan oleh ARM, sedangkan syarikatnya telah mengeluarkan wang sebanyak $40 bilion untuk membeli syarikat tersebut.

Harga saham yang dulunya di sekitar $160 USD pada awal tahun kini mececah $500 USD dan mencatatkan peningkatan hampir 200% dalam masa setahun.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kenapa Starbucks Gagal Bertapak Di Israel?

Sebelum ini, kami dah kongsikan bagaimana Starbucks berjaya merevolusi minuman kopi di peringkat antarabangsa. Minuman kopi yang dulunya hanya diminum di rumah dan kedai-kedai biasa, telah menjadi fenomena luar biasa kepada masyarakat yang gemarkan minuman kopi.

Baca: Starbucks Merevolusikan Minuman Kopi Sehingga Bernilai Berbilion Dolar

Starbucks telah berjaya mengubah pandangan rakyat Amerika Syarikat terhadap minuman kopi walaupun mereka terpaksa membayarnya dengan harga yang mahal untuk menikmatinya.

Kejayaan yang dibawa oleh Starbucks ini membuka mata banyak pihak bahawa jika sesuatu perniagaan dijalankan bersama dengan strategi yang betul, kemungkinan peluang untuk berjaya adalah sangat tinggi.

Pada pertengahan tahun 1990-an, Starbucks telah megembangkan perniagaan mereka ke luar Amerika Syarikat dan sambutan yang diterima amat menggalakkan sekali, termasuklah di rantau Asia dan Malaysia juga.

Walaupun begitu, tidak semua negara di dunia ini boleh menerima konsep perniagaan yang dibawa oleh Starbucks. Antara negara yang menolak kewujudan Starbucks di negara mereka adalah Israel.

Kredit Gambar: Politico

Memang kelihatan amat janggal apabila Israel merupakan negara yang menolak kehadiran Starbucks di negara mereka.

Mana taknya, orang yang bertanggungjawab mengembangkan syarikat tersebut adalah Howard Schultz. Beliau merupakan seorang Yahudi yang berasal dari Amerika Syarikat dan sering kali Starbucks dituduh sebagai syarikat yang membantu Israel daripada segi kewangan, walaupun perkara ini dinafikan oleh Howard Schultz sendiri.

Sejarah Starbucks Di Israel

Starbucks mula beroperasi di Israel pada tahun 2001. Starbucks telah menjalinkan kerjasama dengan sebuah syarikat konglomerat terkenal di Israel iaitu Delek.

Syarikat ini bertanggungjawab membuka cawangan Starbucks di Israel dan hasilnya, mereka telah berjaya membuka 6 buah cawangan di bandar Tel Aviv. Bandar tersebut dipilih disebabkan lokasinya yang strategik dan jauh daripada zon peperangan.

Pada ketika itu, intifada gelombang kedua telah bangkit di Palestin dengan banyak serangan berani mati giat dilancarkan oleh pejuang Palestin terhadap bandar-bandar di penempatan Yahudi.

This image has an empty alt attribute; its file name is Kenapa-Starbucks-Gagal-Bertapak-Di-Israel2.jpg
Kredit Gambar: News Max

Kenapa Starbucks Gagal Di Israel?

Starbucks hanya mampu bertahan dalam tempoh setahun lebih dari tarikh pembukaan cawangan restoran mereka. Sambutan yang diberikan oleh penduduk Israel terhadap minuman Starbucks di Israel sangat teruk dan cawangan mereka terpaksa ditutup.

Salah satu faktor utama kenapa penduduk Israel tidak menggemari konsep Starbucks adalah disebabkan harga kopi yang ditawarkan terlalu mahal.

Selain daripada itu, kopi Starbucks tidak memenuhi citarasa kopi kegemaran penduduk Israel. Mereka lebih gemar minuman kopi yang mempunyai citarasa Itali.

Kalau nak tahu, pada awal tahun 1990-an ramai usahawan Israel telah pergi ke Itali untuk mempelajari cara membuat kopi dengan betul dan sedap.

Disebabkan jarak penerbangan yang singkat, iatu mengambil masa tiga jam dari Israel untuk ke Itali, ramai usahawan telah berjaya membuka perniagaan kopi mereka di Israel menggunakan teknik pembuatan kopi dari Itali yang asli.

Oleh yang demikian, citarasa tersebut telah menjadi penanda aras untuk kopi di Israel. Malangnya kopi Starbucks tidak mampu memberi rasa dan aroma yang dikehendaki penduduk Israel.

Pada tahun 2003, Starbucks secara rasminya telah meninggalkan perniagaan kopi mereka di Israel.

Penganalisis percaya, pihak Starbucks tidak membuat kajian yang terperinci sebelum memasuki pasaran Israel yang telah membawa kepada kerugian besar.

Sumber Rujukan:

Iklan

Majalah Labur