Nvidia Bakal Menjadi Pengeluar Cip Telefon Pintar Terbesar Dunia Selepas Pembelian Syarikat ARM Yang Bernilai $40 Bilion

Permata untuk negara United Kingdom, itulah ungkapan yang sesuai untuk menunjukan kehebatan yang dimiliki oleh Syarikat ARM yang berpangkalan di Cambridge, England. ARM merupakan syarikat pembekal utama teknologi mikrocip untuk telefon pintar ke seluruh dunia.

Selepas syarikat itu menjadi milik Softbank pada tahun 2016, kerajaan Britain berbangga kerana masih terdapat lagi pelabur asing yang berminat untuk melabur di negara tersebut selepas Britain mengisytiharkan untuk keluar daripada Kesatuan Eropah.

ARM dibeli oleh Softbank pada tahun 2016 dengan harga $31 bilion dan mendapat restu United Kingdom. Di antara faktor yang menyebabkan kerajaan Britain membenarkan pembelian tersebut disebabkan Softbank ini tidak mempunyai kepentingan yang menjurus kepada monopoli di dalam industri mikrocip.

Dengan kata lain, Softbank bersifat neutral terhadap mana-mana syarikat mikroprosesor.

Dr Hauser

Penjualan ARM itu mendapat reaksi yang negatif dari salah seorang bekas pengasas syarikat tersebut, Dr Hauser yang bimbang selepas pemilikan baru, syarikat ARM akan mengubah model perniagaan mereka.

Tidak seperti syarikat mikrocip yang lain, model perniagaan yang dilakukan oleh ARM begitu unik. ARM hanya mempatenkan teknologi mereka tanpa menghasilkan cip untuk pelanggan mereka. Syarikat ini hanya mendapat keuntungan daripada hasil royaliti daripada teknologi tersebut.

Di antara syarikat yang menjadi pelanggan tetap kepada ARM adalah syarikat Apple, Samsung, Qualcomm dan Huawei. ARM hanya mengambil royaliti melalui teknologi mereka kepada pengeluar yang lain.

Disebabkan pandemik Covid-19, Softbank merupakan di antara syarikat yang paling terjejas terutamanya ketika syarikat tersebut melakukan pelaburan yang luar biasa terhadap WeWork yang menyebabkan Softbank hilang wang pelaburan yang sangat besar.

Oleh kerana ingin mengembalikan wang pelaburan mereka, Softbank terpaksa menjual ARM kepada pasaran terbuka dan Nvidia telah menunjukan minat yang mendalam terhadap memilikinya.

Nvidia merupakan sebuah syarikat yang fokus di dalam penghasilan kad grafik yang bermutu tinggi. Sebelum ini Nvidia telah berjaya memintas market capitalization Intel yang merupakan sebuah syarikat yang sangat terkenal dalam penghasilan mikroprosesor.

Dengan pembelian ARM ini, ia akan menjadikan Nvidia monopoli microcip di dalam pasaran telefon pintar pula.

Kerajaan Britain bimbang dengan pembelian Nvidia adalah disebabkan hubungan yang tegang di antara Amerika Syarikat dan China. Sebelum ini, syarikat teknologi dari China telah mendapat banyak kesukaran apabila Amerika Syarikat yang menghalang syarikat tersebut dari beroperasi di Amerika Syarikat dengan alasan keselamatan negara.

Di antara syarikat yang menjadi sasaran Amerika Syarikat adalah Huawei Tik Tok dan WeChat.

Huawei yang sebelum ini banyak menggunakan teknologi ARM di dalam penghasilan cip buatan mereka, kini bakal berdepan dengan kesukaran apabila ARM menjadi milik Nvidia.

Jensen Huang

Walaubagaimanapun, semua tuduhan yang tidak berasas itu dinafikan oleh Jensen Huang yang merupakan CEO Syarikat Nvidia. Jensen Huang yang berjanji akan memastikan ARM bersifat nuetral seperti sebelum ini di dalam penghasilan cip telefon pintar dan pelanggan tetap yang menggunakan teknologi ARM tidak akan terkesan dengan pembelian yang melibatkan Nvidia ini.

Bagi Jensen Huang adalah kurang cerdik sekiranya membuat polisi baru yang menyusahkan pelanggan mereka dan membuat mereka lari daripada menggunakan cip yang dikeluarkan oleh ARM, sedangkan syarikatnya telah mengeluarkan wang sebanyak $40 bilion untuk membeli syarikat tersebut.

Harga saham yang dulunya di sekitar $160 USD pada awal tahun kini mececah $500 USD dan mencatatkan peningkatan hampir 200% dalam masa setahun.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Pengubahan Wang Haram (Money Laundering) Dan 3 Tahap Pengubahan Wang Haram

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan aktiviti pengubahan wang haram Macau Scam yang turut melibatkan artis selebriti tanah air dan usahawan kosmetik.

Ketua Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Seri Azam Baki telah mengeluarkan kenyataan bahawa SPRM mempunyai senarai individu yang terbabit dalam aktiviti mencuci wang sindiket Macau Scam.

Apa itu Pengubahan Wang Haram?

Pengubahan wang haram ialah proses menukar wang yang dijana dari pendapatan haram seperti rasuah, pengedaran dadah, sindiket penipuan wang dan lain-lain menjadi seolah-olah datang dari pendapatan yang bersih.

Bayangkan kalau ada ahli politik terima rasuah melalui pemindahan wang dalam bank atau deposit ke dalam akaun bank. Pihak bank akan membuat laporan kepada Bank Negara Malaysia (BNM) sekiranya ada transaksi yang mencurigakan.

Wang yang diperolehi daripada sumber haram tidak boleh dimasukkan ke dalam akaun bank sesuka hati. Ini kerana pihak bank akan menganggap ada transaksi yang meragukan.

Masih ingat kes rasuah yang berlaku di Sabah? Duit disimpan di dalam peti besi untuk mengelak daripada diketahui pihak berkuasa.

Contoh: Ali bekerja sebagai kerani dengan gaji bulanan RM2,000. Pada suatu hari, ada seseorang memindahkan wang berjumlah RM1.5 juta ke dalam akaun bank Ali. Macam mana Ali boleh dapat duit sebanyak itu dengan gaji yang kecil?

3 Tahap Pengubahan Wang Haram

1. Placement
– wang haram perlu diletakkan ke dalam sistem kewangan

2. Layering
– pelbagai transaksi yang rumit dilakukan untuk menyembunyikan sumber wang haram

3. Integration
– duit yang telah dimasukkan ke dalam akaun yang sah sudah boleh digunakan

Cara Mudah Cuci Wang Haram

Ada pelbagai cara untuk mencuci wang haram, dari yang mudah sehingga rumit. Contoh paling mudah sekali ialah dengan menggunakan bisnes berasaskan tunai seperti kedai dobi, restoran dan kedai minuman.

Setiap hari wang haram akan dimasukkan ke dalam akaun bank restoran sebagai hasil jualan walaupun restoran tak laku dan tiada jualan. Cara ini mudah kerana segala transaksi restoran biasanya dilakukan dalam bentuk tunai dan tidak memerlukan resit.

Perniagaan ini didaftarkan dan keuntungan dari perniagaan bercampur dengan wang haram akan diisytihar dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) sebagai keuntungan perniagaan yang telah dikenakan cukai.

Wang yang diperoleh daripada sumber haram kini telah diisytiharkan sebagai keuntungan perniagaan dan boleh digunakan untuk pembelian rumah dan kereta melalui pembiayaan bank.

Sudah pasti ada cara yang lebih rumit yang dilakukan untuk mengubah wang haram melibatkan berbilion ringgit. Cara ini melibatkan pelbagai transaksi yang rumit dan kompleks melibatkan pelbagai pihak. Wang akan dipindahkan ke akaun luar negara dan transaksi jualbeli lain.

Akta Berkaitan Pengubahan Wang Haram

Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 menggariskan secara terperinci kesalahan pengubahan wang haram, kewajipan institusi kewangan untuk melaporkan sebarang transaksi meragukan serta pembekuan, penyitaan dan pelucuthakan harta.

Jangan sesekali terlibat dengan aktiviti pengubahan wang haram atau terlibat dengan sumber pendapatan yang haram. Ingatlah, sepandai-pandai tupai melompat akhirnya ke tanah jua.

Nak kaya pastikan dengan cara yang halal. Pastikan juga kita daftarkan perniagaan dan isytihar pendapatan anda dari sumber yang halal.

Artikel ini ditulis oleh Mohd Arif Irfan, seorang juruaudit di salah sebuah firma audit di Malaysia. Beliau telah lulus kesemua kertas peperiksaan ACCA dan sedang mengutip pengalaman untuk menjadi akauntan bertauliah. Meminati bidang hartanah dan pelaburan serta rajin berkongsi ilmu di FB Arif Irfan.

Iklan

7 Tabiat Orang Kaya Yang Nampak ‘Miskin’

Lebih 76% rakyat Malaysia tidak mempunyai simpanan mencukupi bagi menghadapi masa sukar atau kecemasan. Itu menurut Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia, Abu Hassan Alshari Yahaya

Beliau menambah, hanya 6% rakyat Malaysia mempunyai wang mencukupi untuk meneruskan hidup lebih 6 bulan pada waktu kecemasan, manakala 18% lagi boleh hidup lebih 3 bulan.

Mana perginya duit kita setiap bulan tu? Apa pula rahsia mereka yang berjaya membuat simpanan hingga boleh hidup lebih senang?

Memang ada banyak sebab seseorang tu boleh hidup kaya contohnya sebab warisan harta keluarga. Tapi yang difokuskan di sini adalah tabiat mereka yang berjaya atau ‘financially successful’. 

1. Jarang Pakai Barang Branded

Ambil contoh Mark Zuckerberg dan Steve Jobs. Kedua-duanya asyik pakai baju yang sama saja. Mark Zuckerberg sampai sekarang dengan baju t-shirt kelabu kosong dan tak pernah tunjuk pun kereta apa yang dia naik. Mendiang Steve Jobs daripada mula keluarkan Apple sampai menghembus nafas terakhir pakai baju hitam dan seluar jeans biru.

Mereka lebih senang berpakaian begitu kerana ia mengurangkan masa mereka untuk memikirkan hal-hal yang remeh setiap hari.

Tak dinafikan sesetengahnya memang cukup selesa dan lebih berbaloi buat jangka masa panjang, tapi bukan semua benda yang kita pakai mesti yang mahal dan branded. Kalau minat sangat pun, cukuplah beli 1-2 jenis barang saja yang berjenama. Tak dosa pun kalau ianya diulang pakai. Kalau nak lagi jimat, belilah secara borong, bundle, preloved, dan sebagainya.

Buat apa nak nampak UP-TO-DATE kalau realitinya kita miskin?

2. Elak Kumpul Hutang

Majoriti dari kita mula berhutang bermula dari pinjaman pendidikan, disusuli pula dengan kad kredit dan kereta selepas bekerja, manakala ada yang membuat pinjaman peribadi atas pelbagai sebab, terutamanya untuk buat belanja kahwin.

Bagaimana kita boleh terjebak dalam hutang ini, dan apakah strategi kita untuk masa depan?

Ketua Pegawai Eksekutif AKPK, Azaddin Ngah Tasir berkata, laporan Institut Kewangan Asia (AIF) menunjukkan bahawa tahap pendidikan pengurusan kewangan generasi muda adalah rendah. Buktinya, hanya 28% anak muda yang benar-benar menguruskan kewangan mereka.

Jadi, tak ramai yang tahu teknik menyimpan wang dan melangsaikan hutang dengan berkesan. Malah, tidak mengambil peluang daripada peluang yang sedia ada. Antara teknik yang selalu dilakukan adalah memanipulasikan pinjaman ASB. Mungkin dalam artikel seterusnya kita boleh bincangkan teknik ini dengan lebih panjang lebar.

3. Bina Pendapatan Kedua

Mereka yang berjaya dari segi kewangan ini bukanlah mereka yang balik kerja tengok TV, layan smartphone, pergi makan-makan dengan BFF sampai larut malam. Mungkin ada yang hairan kenapalah ada orang yang dah ada kerja tetap masih nak cari kerja part-time selepas waktu kerja dan hujung minggu. Nak kata tak mampu dengan gaji yang sedia ada, tak juga.

Nampak macam susah, tapi semua ini perlukan pengorbanan. Tak ada orang yang terus berjaya pada pertama kali percubaan, melainkan dia betul-betul hebat dan bertuah. Menurut Majalah Fortune, ada perbezaan yang sangat besar antara seseorang yang ‘tahu buat’ sesuatu berbanding mereka yang benar-benar buat.

Baca juga 9 Idea Buat Duit Sambil Tidur Dengan Cara Yang Halal

4. Makan Luar Cuma Sekali-sekala

Kajian menunjukkan 1/3 daripada wang gaji rakyat Malaysia dihabiskan untuk membeli makanan. Tapi apa yang mengejutkan, menurut laporan kajian oleh Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp), purata sebuah isi rumah di Malaysia membazirkan lebih 1 bulan gaji dengan membuang makanan yang tidak dimakan!

Tak salah nak makan di luar, asalkan kita tahu hadnya. Tapi, makan di rumah biasanya lebih jimat. Kurang godaan untuk kita order ‘side dish’ yang bukan saja menambah belanja, tapi juga kalori. Kalau dah kenyang sangat, nak buat kerja pun rasa ‘berat’.

5. Sentiasa Dahagakan Ilmu

Orang yang berjaya akan sentiasa mencari dan upgrade ilmu. Mereka tak malu mencari mentor atau seminar-seminar yang betul-betul boleh membantu mereka. Mentor ni penting jika nak shortcut untuk berjaya. Nak belajar sendiri dari YouTube memang lambat.

Sumber gambar : Asri Ahmad Academy

Tengok dekat Facebook mereka yang berjaya, penuh dengan perkara yang ilmiah, motivasi positif, dan bermanfaat. Mereka follow orang-orang hebat yang banyak beri nasihat yang berguna. Memang tak ada masa nak up status syok sendiri di Facebook atau ambil tahu perkembangan artis & selebriti.

Nak follow mereka yang hebat-hebat ini? Saudara Amir Denaihati pernah menyenaraikan mentor-mentor hebat lagi terkenal di Malaysia:

  1. Sifu Pelaburan Saham – Hj Mohd Asri
  2. Sifu Pelaburan Hartanah – Meor Zaidee, Faizul Ridzuan, Mior Hafis Mior Ahmad,Saufi Karim, Dr Azizul Azli Ahmad, Ahyat Ishak, Shafie Bustan
  3. Sifu Content Marketing – Khairul Hakimin Muhammad
  4. Sifu SEO / Content Maketing / WordPress – Dr Wan Yusof Wan Jeffery
  5. Sifu Public Speaking / Online Marketing / Story Telling – Datuk Roslan Ab Hamid
  6. Sifu Kelulut – Prof Dr Shamsul Bahri Abd Razak
  7. Sifu FB Ads – SifuFBads, Firdaus Azizi dan ramai lagi
  8. Sifu Google Adwords – Wan Mus
  9. Sifu MLM – Achmad Jefry
  10. Sifu Pengurusan – Abdul Basit
  11. Sifu Copy Writing – Aqif Azizan
  12. Sifu Kereta Sewa – Mat Aril
  13. Sifu Instagram – Fairuz Kassim

6. Rangka Pelan Persaraan Sejak Awal

Amat membimbangkan kerana mengikut statistik 2016, kebanyakan pencarum telah mengeluarkan SEMUA DUIT KWSP yang berkepuk-kepuk dalam Akaun 2 dalam masa 3 tahun saja!

Sedangkan, wang inilah yang dikhususkan untuk menyokong perbelanjaan bagi tempoh 10-20 tahun selepas bersara. Mula-mula terasa ‘kaya’, tapi lepas tu? Nganga…..

Ini menunjukkan ramai yang tidak mempunyai pelan persaraan yang mantap. Orang yang berjaya akan memikirkan pelan persaraan ini di usia muda. Awal-awal lagi dah bina pendapatan kedua.

Tapi, jangan sesekali ingat dah terlambat pula untuk melakukan sesuatu sungguhpun kita dah berusia. Ambil contoh Pakcik KFC, Colonel Sanders yang hanya berjaya membina empayar pada usia 88 tahun. Sebelum itu, beliau pernah lalui macam-macam kesusahan sampai terfikir nak bunuh diri. Malah, resepi ayam goreng yang menjadi kegilaan ramai hari ini pernah kena reject 1009 kali sebelum dapat kepercayaan untuk dipasarkan.

Baca juga Perhatian Kepada Pelabur Unit Trust Yang Guna Duit KWSP

7. Simpan Dulu, Baru Belanja

Sumber gambar : Khai Isc

Akhir sekali, golongan yang berjaya adalah mereka yang berdisiplin dalam menabung. Mereka kaya sebab ‘berpuasa’ daripada membeli barangan mewah dan tetap fokus terhadap tabungan.

Bayangkan kalau ada 2 orang yang mempunyai pendapatan yang sama. Tapi, salah seorang daripada mereka berpegang pada falsafah belanja duit dan simpan apa yang tinggal, sedangkan seorang lagi percaya pada falsafah simpan duit dulu dan belanjakan apa yang tinggal.

Kita nampak orang miskin dan kaya lifestyle mereka yang berbeza. Apa yang kita tak nampak sebenarnya aliran tunai duit keluar masuk yang berbeza. Hakikatnya, hanya diri mereka saja yang tahu keadaan kewangan masing-masing.

Ramai orang ada isu menyimpan. Orang lebih suka belanja. Bila dari muda tak ada kesedaran ini, bagaimana nak hidup selesa di hari tua? Jangan cakap bila dah tua, hidup akan senang sebab ada anak-anak. Kalau diri sendiri tak pandai simpan duit, jangan harap kita boleh ajar anak-anak menyimpan dan bantu kita bila tua nanti.

Bukan Senang Nak Senang

Biasanya bila seseorang dah berjaya, baru kita nampak yang mereka ini senang. Tapi, tak ramai yang tahu apa yang dilalui oleh mereka dalam mencapai kejayaan tersebut. Bak kata orang, “bukan senang nak senang, dan bukan susah nak susah.”

Yang senang bertambah senang sebab nampak dan rebut peluang, yang miskin pura-pura kaya akan terus tak kaya sebab tak nak berubah. Pilih lah nak jadi yang mana.

Iklan

Maafkan Kami, RM261 Juta Bitcoin Hilang Dicuri

Baru-baru ini, kita dikejutkan dengan penggodaman NiceHash yang mengakibatkan kecurian sebanyak 4,700 Bitcoin yang bernilai hampir $64 juta US Dolar.

NiceHash adalah pasaran mata wang digital yang menghadiahkan pelombong Bitcoin dengan mata wang Bitcoin.

Ketua Pemasaran NiceHash, Andrej Skraba berkata, godaman itu satu serangan “sangat profesional dengan kejuruteraan sosial yang canggih.” Terdahulu, NiceHash yang berpangkalan di Slovenia berkata, operasinya dihentikan selama 24 jam bagi menyiasat godaman itu.

Permohonan Maaf Melalui Facebook

CEO NiceHash Marko Kobal dan Pengasas Bersama Sasa Coh kemudiannya terpaksa memohon maaf melalui FB Live kepada orang ramai dan akan bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan.

https://www.facebook.com/NiceHash/videos/2013146182237851/

Mereka juga menasihatkan para pengguna NiceHash supaya menukar kata laluan mereka sebagai langkah berjaga-jaga. Tapi apakan daya, nasi sudah menjadi bubur.

Adakah dengan permohonan maaf sudah memadai?

Di antara kelebihan Bitcoin adalah setiap transaksinya tidak perlu menggunakan nama sebenar. Oleh itu, kita tidak dapat mengesan siapa dalang yang mencuri Bitcoin tadi, kerana anda tidak perlu menggunakan butiran peribadi seperti nama, alamat atau apa-apa yang boleh kaitkan anda sebagai pemilik Bitcoin.

Setiap transaksi pula adalah muktamad, yang mempunyai kelebihan dan juga keburukan. Tidak seperti kad kredit, anda boleh batalkan transaksi dan dapat wang anda semula. Dengan Bitcoin, semuanya adalah muktamad. Memang tak dapat nak reverse balik.

Tiada Jaminan Wang Dikembalikan

Begitulah kisahnya dengan Bitcoin, kononnya Bitcoin tidak dikawal oleh mana-mana kerajaan dan tiada pihak yang memantaunya. Tapi bila adanya kes sebegini berlaku, mulalah pemilik Bitcoin keluh kesah.

Tidak tahu dengan siapa untuk menuntut kembali Bitcoin mereka, dan pihak NiceHash pula hanya boleh memohon maaf. Nak minta NiceHash gantikan semula wang yang telah digodam? Kirim salamlah…

Sekurang-kurangnya dengan institusi kewangan yang berdaftar, contohnya di Malaysia kita ada PIDM (Perbadanan Insurans Deposit Malaysia). Semua jenis pendeposit, tidak kira perniagaan atau individu adalah dilindungi sehingga RM250,000 untuk setiap pendeposit bagi setiap bank. Ini bermakna 99% daripada pendeposit di Malaysia dilindungi sepenuhnya dengan skim PIDM ini.

Kalau ditakdirkan, akaun anda digodam dan anda terbukti kehilangan RM250,000, anda akan dapat semula kesemua wang anda.

Mata Wang Digital Alaf Baru Masih Belum Patuh Syariah

Bagi umat Islam, eloklah jauhkan diri terlebih dahulu dengan Bitcoin ini. Ini kerana, belum ada status patuh Syariah yang dikeluarkan baginya. Disebabkan status Bitcoin yang masih samar-samar, eloklah mengelakkan diri daripada terlibat dengan perkara syubhah.

Nak tahu lebih lanjut mengenai Bitcoin dan mata wang digital alaf baru ini, rajin-rajinlah baca Apa Itu Bitcoin & Mengapa Ianya Bukan Sejenis Pelaburan.

Sumber Rujukan: Harian Metro Online

Iklan

Intipati Penting Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) Berkshire Hathaway Tahun 2020

Perjumpaan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) Berkshire Hathaway yang telah berlangsung pada 2 Mei yang lalu, menampilkan kelibat Warren Buffett tanpa rakan baiknya iaitu Charlie Munger; yang tidak dapat hadir ke majlis itu disebabkan faktor peribadi.

Seperti syarikat lain yang terjejas teruk akibat penularan wabak Covid-19 ini, Berkshire Hathaway juga tidak dapat terlepas daripada masalah yang sama. Di antara sektor yang paling terjejas teruk yang menjadi pegangan portfolio Berkshire Hathaway adalah sektor penerbangan.

Warren Buffett yang telah membuat keputusan mengejut yang mana pada bulan lepas sahaja, Berkshire Hathaway telah menjual  keempat-empat saham syarikat penerbangan yang dimiliki oleh syarikat tersebut yang berjumlah $6.1 bilion.

Saham syarikat yang terlibat didalam transaksi ini adalah saham syarikat penerbangan American, Delta, United, dan Southwest. Warren Buffett turut mengakui bahawa beliau telah melakukan kesilapan pelaburan ke atas keempat-empat syarikat tersebut yang membawa kerugian kepada perniagaan mereka.

Sebelum ini, pada era 1990-an Warren Buffett pernah menyatakan hasratnya yang tidak berminat untuk melabur di dalam industri penerbangan.

Beliau telah mengubah pendiriannya pada dekad yang lepas dengan membuat pelaburan ke dalam industri penerbangan di Amerika Syarikat sebelum menjual keseluruhan portfolio tersebut pada bulan lepas akibat tekanan virus Covid-19 ini.

Selain daripada industri penerbangan, industri pengangkutan juga terjejas teruk di mana Berkshire Hathaway merupakan pemegang terbesar untuk pengankutan kereta api iaitu BNSF. Syarikat ini merupakan syarikat yang dimiliki oleh Berkshire Hathaway  yang mana telah  mememiliki saham BNSF pada tahun 2010 dengan nilai pembelian sebanyak $34 billion.

BNSF merupakan salah satu syarikat kereta api yang terbesar di benua Amerika Utara. BNSF telah mengalami kerugian sebanyak 3% apabila syarikat ini terpaksa memberhentikan operasi pengangkutan mereka akibat krisis ini.

Hanya syarikat Geico sahaja yang memberi keuntungan kepada Berkshire Hathaway sebanyak 28% di dalam insurans kenderaan. Rakyat Amerika Syarikat yang berada di dalam fasa lockdown menyaksikan kenderaan harian orang ramai tidak bergerak, sekaligus mengurangkan bilangan kamalangan.

Berkshire Hathaway masih lagi memegang beberapa saham syarikat gergasi seperti Amazon, Apple dan Coca-Cola buat masa sekarang.

Saham Coca Cola yang merupakan saham kegemaran beliau sejak dari tahun 1980-an dan tidak akan dijual walaupun telah mengalami beberapa krisis sebelum ini. Selain itu juga, Charlie Munger turut menegaskan beberapa perniagaan kecil milik syarikat itu berkemungkinan akan ditutup operasi sepenuhnya bagi mengelakan lebih banyak kerugian yang akan ditanggung.

Dengan ujian krisis yang melanda, Berkshire Hathaway telah mengalami kerugian sebanyak $50 bilion bagi suku tahun pertama tahun ini yang merangkumi 90 syarikat perniagaan. Syarikat tersebut juga telah mengumpul sebanyak $138 bilion dalam bentuk wang tunai kerana mengalami kesukaran untuk megambil alih syarikat lain bagi mengembangkan portfolio perniagaan mereka.

Walaubagaimanapun, dengan segalanya yang telah berlaku terhadap ekonomi dunia, Warren Buffett tetap optimistik dengan pandangannya yang mengatakan bahawa Amerika Syarikat dan Berkshire Hathaway masih lagi mampu untuk bertahan dan akan terus berkembang pada masa hadapan.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!